+ Toon categorieën

10 veelgemaakte fouten bij het houden van konijnen

03/31/2017 13:17:00
10 veelgemaakte fouten bij het houden van konijnen

Iedereen is een keer begonnen met het houden van konijnen. De een impulsief, omdat er zo'n lief konijntje in de dierenwinkel zat, de ander goed doordacht. Helaas is er niet overal juiste informatie over het houden van konijnen te vinden. Veel internetpagina's en boeken bevatten fouten en ook in dierenwinkels wordt vaak niet het juiste verteld. In dit artikel bespreken we 10 veelgemaakte fouten van beginnende konijnenbaasjes.

 

1.    Een konijn alleen houden


De meeste mensen willen starten met één konijntje. Maar konijnen zijn hele sociale dieren, die niet alleen gehouden moeten worden. Ook veel aandacht van het mensenbaasje kan een soortgenoot niet vervangen. Pas als je ziet hoe leuk, actief en schattig konijnen onderling kunnen zijn, begrijp je waarom dit op nummer één staat in dit lijstje. Start dus altijd met twee konijnen. Het best is om twee konijnen uit een opvang te adopteren.

Ben je toch begonnen met een dierenwinkelkonijn? Laat een dierenarts goed controleren of het een mannetje of vrouwtje is. Is het een mannetje, laat hem dan castreren. Daarna kun je in de opvang op zoek gaan naar een maatje. De beste combinatie is een gecastreerd rammetje (man) met een voedster (vrouwtje). Maar ook in die combinatie is er een belangrijke factor die het succes bepaald: de karakters. Net als mensen, willen konijnen liever niet uitgehuwelijkt worden, maar zelf inspraak hebben op met wie ze samen leven. Het is dus belangrijk niet zomaar een willekeurig konijn uit te zoeken, maar op karakter te koppelen. Meer informatie over koppelen vind je in dit artikel:

Koppelen van konijnen (partnerkeuze, koppelmethodes enz)
https://www.bunnybunch.nl/informatie/koppelen-van-konijnen

 

2.    Een te klein hok kopen


Alle standaard, bouwpakket konijnenhokken zijn te klein. Te klein voor één konijn, zeker voor twee konijnen. Een juist konijnenverblijf moet minimaal 2 vierkante meter leefruimte bieden per konijn. Dat is namelijk net genoeg om een binky  (vreugdesprong) te kunnen maken. Net aan, dus echt nog aan de krappe kant. Voor een koppel is een verblijf van 4 vierkante meter dus het minimale. En dat is best groot, daar verkijken mensen zich op! En het is het minimale, groter is dus zeker beter! 

Het is niet voldoende om jouw konijnen als je thuis bent een paar uurtjes per dag los te laten. Een konijn heeft altijd voldoende ruimte nodig. Konijnen zijn schemerdieren die in de avond en 's ochtends vroeg het meest actief zijn. Dat zijn juist vaak de momenten dat ze dan in hun verblijf moeten zitten, in de kleine ruimte dus. Dat zorgt voor veel frustratie, is slecht voor de onderlinge relatie van de konijnen en zorgt er voor dat ze vervelend gedrag ontwikkelen zoals tralieknagen, drinkflestrekken en overmatig wasgedrag waardoor kale plekken in de vacht ontstaan.

Het is niet zo dat de standaard hokken niet goed zijn, deze kunnen wel goed worden gebruikt in combinatie met een vaste konijnenren. Het standaard hok zorgt dan voor een beschutte, warme plek, een schuilhokje dus, terwijl de ren zorgt voor voldoende leefruimte. 

Tips voor het maken of kopen van een konijnenhok (huisvesting algemeen)
https://www.bunnybunch.nl/informatie/konijnenhok-kopen-maken-tips

 


3.    Te veel brokken voeren


Een veel gemaakte fout  is het geven van een volle voerbak. Voor een gemiddeld konijn is 20 gram droogvoer per kilo lichaamsgewicht echt voldoende. Ga wel altijd uit van het gewicht dat het konijn krijgt als hij/zij volwassen is.

Dit is een eierdopje brokjes per kilogram konijn, geen volle voerbak dus. Een konijn hoort wel altijd onbeperkt hooi te krijgen, maar brokken moeten echt met mate. Te veel brokken zorgt voor spijsverteringsproblemen, overgewicht en gebitsproblemen.  Hoe lief ze ook kijken en hoe goed ze ook kunnen schooien, weeg de dagelijkse hoeveelheid brokken netjes af, en geef niet meer dan dat. Lees meer over konijnenvoeding in het artikel over voeding voor een konijn.

Voeding van een konijn
https://www.bunnybunch.nl/informatie/voeding-van-een-konijn

 


4.    Gemengd voer geven


Het houdt niet op bij de volle voerbak. Veel konijnenbaasjes voeren gemengd voer – omdat dit er zo lekker uit ziet. Helaas is gemengd voer niet goed voor konijnen. De meest gemengde voeders hebben een slechte samenstelling en bevatten schadelijke ingrediënten. Ook eten veel konijnen selectief, waardoor ze dus geen volledige voeding binnen krijgen. Kies liever voor een geperste pellet brok met een zo hoog mogelijk vezelgehalte.

Gemengd voer vs. geperste brokken
https://www.bunnybunch.nl/informatie/gemengd-voer-geperste-brokken5.    Verkeerd groenvoer geven


In elk kinderboek staat het wel: konijnen zijn gek op wortels. De meeste konijnen zijn er inderdaad gek op, maar wortels bevatten veel suikers en moeten met mate gevoerd worden. Een plakje wortel is dus echt voldoende. Je kan beter een gevarieerde groenvoerschotel geven aan jouw konijnen, dan alleen wortel. Naast wortels bevat ook fruit veel suikers. Het mag wel, maar met mate. Van fruit kunnen konijnen darmproblemen krijgen. Heeft jouw konijn gevoelige darmen? Dan kun je beter helemaal geen fruit voeren. Op bunnybunch vind je een lijst met veilige groenten, kruiden en fruit voor konijnen.

Groenten voeren aan konijnen
https://www.bunnybunch.nl/informatie/groenten-voeren-konijn

 

6.    Niet genoeg hooi voeren


Een konijn mag zijn eigen formaat in los hooi per dag eten. Dat is heel wat! Komt jouw konijn daar niet aan? Dan voer je waarschijnlijk te veel brokken en/of groenvoer. Hooi is van belang voor het goed slijten van de tanden en kiezen en voor de spijsvertering van konijnen.

Hooi - Hoe kies je het beste hooi voor jouw konijnen?
https://www.bunnybunch.nl/informatie/hooi-soorten-voor-konijnen

Hooi - Tips om konijnen meer hooi te laten eten
https://www.bunnybunch.nl/informatie/hooi

 


7.    Ongezonde snoepjes kopen


Helaas staan dierenwinkels vol met ongezonde snoepjes voor konijnen. Terwijl er zoveel wel gezonde alternatieven zijn. Kijk dus goed op de verpakking voor je iets lekkers voor je konijn koopt. Snoepjes met honing, kleurstoffen, suikers, noten en/of veel granen, kun je beter vermijden. Kies liever voor gedroogde kruiden, groenten of fruit of snoepjes die uit dit soort eenvoudige ingrediënten bestaan, zonder toevoegingen. Ook knaagstenen zijn niet goed voor konijnen. Daarin zit te veel calcium, waardoor blaasproblemen en blaasstenen ontstaan. Niet geven dus!

Kruiden voor konijnen
https://www.bunnybunch.nl/informatie/kruiden-voor-konijnen

Knaaghout voor konijnen
https://www.bunnybunch.nl/informatie/knaaghout-voor-konijnen


8.    De konijnen wakker houden


Konijnen zijn schemerdieren. ’s Ochtends rond zonsopgang en ’s avonds rond zonsondergang zijn zij het meest actief.  Overdag slapen konijnen veel. Als je net een nieuw konijn hebt, is de verleiding groot er de hele dag mee bezig te zijn. Probeer dit wel echt te beperken en gun jouw konijnen ook hun rust. Een konijn overdag los laten lopen en 's nachts opsluiten in een hokje is ook niet aan te raden. Dan ontregel je het natuurlijke ritme van konijnen en dat is ook niet goed. Zorg er voor dat de permanente leefruimte van jouw konijnen groot genoeg is: 24 uur per dag 2 vierkante meter leefruimte per konijn op vlak terrein. Voor een koppel dus 4 vierkante meter permanente leefruimte.


9.   Een nestje willen

Veel mensen denken: “we nemen een nestje, leuk voor de kinderen”. Helaas is dat vaak niet het geval. Niet alleen zitten de konijnenopvangen vol met jonge konijntjes van mensen die dachten "leuk, een nestje", maar vervolgens de jongen niet kwijt konden, er kan ook vanalles mis gaan bij de bevalling en bij het opgroeien van de jongen. Dode babykonijntjes of een dood moederkonijn zijn echt niet zo leuk voor de kinderen. Denk dus goed na voor je aan een nestje begint. Wat als je de jongen niet kwijt kan? Wat als het nest een erfelijke aandoening blijkt te hebben en bijvoorbeeld alle jongen, en dat kunnen er soms zelfs 10 of meer zijn, gebitsproblemen hebben? Kun je er dan wel goede huisjes voor vinden bij mensen die de konijnen ruimte, een maatje en medische zorg kunnen bieden? Zo niet, heb je zelf ruimte en budget om voor zoveel konijnen een goed huis te bieden en de medische zorg te betalen?

Wil je echt een nestje? Overweeg dan vrijwilliger te worden bij een konijnenopvang! Daar komen helaas regelmatige zwangere voedsters binnen, soms worden die ondergebracht in pleeggezinnen bij de vrijwilligers. Op die manier kun je toch jonge konijntjes verzorgen en opvoeden, zonder dat je meewerkt aan het vermeerderen.

Algemene informatie over voortplanting en fokken van konijnen

https://www.bunnybunch.nl/informatie/voortplanting-en-fokken-van-konijnen


10.    Geen gezondheidscheck laten doen


Als je een nieuw konijn in huis haalt, is het eerste wat je moet doen een bezoek brengen aan de dierenarts. Niet alleen kan de dierenarts de jaarlijkse inentingen tegen myxomatose en VHS-1 en VHS-2 geven, hij of zij kan ook nakijken of het konijn gezond is, geen parasieten heeft, een gezond gewicht heeft en of het gebit correct staat.

Het is verstandig om jaarlijks een gezondheidscontrole te laten uitvoeren bij de dierenarts. De meeste konijnenbaasjes doen dit in combinatie met het dierenartsbezoek voor de inentingen.

Vergis je er niet in, als je goed konijnen wil houden, is een konijn net zo duur als een hond of kat. Zorg dus dat er een spaarpotje is om de dierenartskosten te kunnen betalen. Een konijn mag dan wel weinig kosten in aanschaf, het onderhoud is zeker niet zo goedkoop!

Het is wel belangrijk om een dierenarts te zoeken die de konijnenkennis actueel houd. Hoe je zo een dierenarts kan vinden?

Hoe vind je een goede dierenarts voor je konijnen?
https://www.bunnybunch.nl/informatie/goede-dierenarts-konijn

Lijst met konijnkundige dierenartsen
https://www.bunnybunch.nl/informatie/lijst-met-konijnkundige-dierenartsen

 

 

 

Basisbehoeften van een konijn

Een konijn heeft heel wat nodig. Meer dan mensen denken. Er zijn een aantal punten die wij extra belangrijk vinden, basisbehoeften van een konijn. Op onze website is er heel veel informatie te vinden over hoe je de basisbehoeften van konijnen vervult.  De vier belangrijkste punten waar je echt goed bij stil moet staan voor je aan konijnen begint zijn deze: 

- juiste voeding
- medische zorg
- een soortgenootje om mee samen te leven
- een ruim verblijf

Kun je niet aan bovenstaande punten voldoen, dan adviseren we je geen konijn(en) aan te schaffen. Ben je benieuwd op welke manieren je zorgt dat de konijnen de juiste voeding eten, welke medische zorg een konijn nodig heeft en hoeveel dat dan ongeveer kost? Of je zomaar elk willekeurig konijn kan samenzetten? En hoe groot een ruim verblijf dan precies moet zijn? Lees dan verder op onze website, bijvoorbeeld in onderstaande artikelen:

Konijnenopvang en asiel lijst
https://www.bunnybunch.nl/informatie/konijnenopvang-asiel-lijst

Tips voor beginnende konijnenbaasjes
https://www.bunnybunch.nl/informatie/tips-voor-beginnen-aan-konijnen

Voeding van een konijn
https://www.bunnybunch.nl/informatie/voeding-van-een-konijn

Tips voor het maken of kopen van een konijnenhok (huisvesting algemeen)
https://www.bunnybunch.nl/informatie/konijnenhok-kopen-maken-tips

Hoe vind je een goede dierenarts voor je konijnen?
https://www.bunnybunch.nl/informatie/goede-dierenarts-konijn

Lijst met konijnkundige dierenartsen
https://www.bunnybunch.nl/informatie/lijst-met-konijnkundige-dierenartsen

Konijnengedrag, algemene informatie
https://www.bunnybunch.nl/informatie/konijnengedrag

Hoe maak je een konijn tam?
https://www.bunnybunch.nl/informatie/hoe-maak-je-een-konijn-tam

Hoe til je een konijn op?
https://www.bunnybunch.nl/informatie/konijn-optillen

Hoe maak je een konijn zindelijk?
https://www.bunnybunch.nl/informatie/konijnen-zindelijk-maken

 

Save

Geplaatst in Konijnen verzorging nieuw konijn Door  
Labels:
aanschaf    beginnerstips