+ Toon categorieën

Schuilhokken voor konijnen

09/26/2019 15:12:41

Het beeld van het standaard konijnenhok verdwijnt gelukkig steeds meer. Steeds meer konijnenbaasjes komen er achter dat de standaard verdiepinghokken en de traliekooien niet meer van deze tijd zijn. Maar wat kies je dan wel? 

 

Een schuilhok voor konijnen

Het antwoord op die vraag is simpel: een ruime konijnenren, met één of twee losse schuilhokjes, ook wel nachthokjes genoemd. Zowel binnen in huis, als buiten is dat de meest handige oplossing.

Een schuilhok in een ren is veel handiger met schoonmaken, veel praktischer als het gaat om leefruimte en de daadwerkelijke beschutte plek waar konijnen kunnen schuilen. Als bijkomend voordeel zijn schuilhokjes over het algemeen nog goedkoper dan een traditioneel konijnenhok ook!

Daarnaast bieden schuilhokjes, vaak het idee van een hondenhok qua model, niet alleen een plekje om in te schuilen, maar vaak ook een fijne uitkijkplek bovenop het hokje om de omgeving te overzien voor de konijnen.

Bij het schoonmaken kun je een los schuilhok veel makkelijker even verplaatsen om er ook goed onder en achter te poetsen. Schuilhokjes zijn namelijk vaak veel minder groot en zwaar dan de traditionele konijnenhokken, je kan overal veel makkelijker bij, zeker als je een model kiest waarvan het dak er af of open kan. Er zijn zelfs schuilhokken die je bij het schoonmaken makkelijk uit de ren kan tillen, het deksel er af haalt en de inhoud zo in de groenbak kan gooien. Een sopje er door, en je bent in korte tijd klaar met een grote schoonmaak van het konijnenverblijf, handig!

Zit je een keer met een ziek konijn, wil je de konijnen binnen halen in verband met extreme warmte, extreme kou of vuurwerkoverlast? Dan zorg je voor een inklapbare binnenren, bijvoorbeeld een panelenren, en pak je één van de schuilhokjes zo mee naar binnen. Dan hebben ze hun vertrouwde plekje, alleen tijdelijk op een andere locatie. Wel zo fijn!

Je kan een schuilhok kopen, maar ook zelf maken. Maak je een schuilhok zelf? Dan raden wij aan dat je er twee openingen in maakt. Konijnen vinden dat namelijk veel prettiger, voelen zich er dan veel veiliger in. Helaas zijn schuilhokjes met twee openingen nog bijna niet te koop in de winkels. We hopen natuurlijk dat dat in de toekomst wel gaat veranderen!

Zorg er wel voor dat het een donkere plek is, het nachthok of schuilhok. Konijnen leven van nature in burchten onder de grond, en vinden het donkere van het nachthok prettig en veilig. Raampjes zijn er dus niet in nodig, door de deuropening komt meestal voldoende licht binnen om het schemerig te maken. Wel zo prettig voor de konijnen.

In het schuilhok stop je lekkere bodembedekking, eventueel wat hooi. Let wel op dat ze er geen toiletbak van gaan maken, kies dus een andere bodembedekking dan je in de toiletbakken gebruikt en zorg dat er ook voldoende toiletbakken in het verblijf aanwezig zijn. In de winter stop je in het schuilhok voldoende stro, echt een flinke hoeveelheid. Stro isoleert goed bij kou, en de konijnen kunnen er dan een lekker holletje in maken waar ze bij nachtvorst kunnen schuilen. Voor binnenkonijnen hoeft er geen bodembedekking in het nachthok. Het mag wel, maar een lekker kleedje, dekentje of kussentje is ook goed.

Schuilhokken worden vaak nachthokken genoemd, maar konijnen zijn 's schemerdieren. Ze doen vooral overdag en diep in de nacht hazenslaapjes, en dat doen ze niet altijd in de beschutting van een nachthok. Een schuilhok is dus meer om weg te kruipen bij gevaar of slechte weersomstandigheden zoals kou of storm en zal in de praktijk niet vaak gebruikt worden om in te slapen.

 

Een goede, veilige konijnenren

Wij geven dus het advies om geen hele dure konijnenvilla te kopen, maar om te investeren in een goede, fijne konijnenren, met daarin één of enkele schuilhokjes. We hebben al heel wat handige ideetjes voorbij zien komen van konijnenbaasjes: voor binnen worden als nette konijnenren soms baby-hekjes gebruikt (die je ook voor een kachel of open haard kan zetten), of mooie plexiglas renpanelen, waardoor het niet storend is in huis en je de konijnen goed ziet. Maar wil je meer budgetvriendelijk blijven, dan kan een simpele panelenren of een puppyren (die laatste zijn vaak wat hoger) ook al goed voldoen.

Voor buiten spelen er meer zaken mee, als je een ren wil aanschaffen. Voor buitenkonijnen is het namelijk erg belangrijk dat ze veilig zitten van roofdieren. Wil je een veilige konijnenren voor buiten? Lees dan ook eens deze artikelen door:

Een konijnenhok marter- en nertsenproof maken

Waar op letten bij het kopen of maken van een konijnenhok en konijnenren

En wil je meer weten over konijnen in huis, zoals bijvoorbeeld tips over bodembedekking en de ondergrond, lees dan dit artikel eens door:

Konijnen houden in huis

Welke hokken zijn geschikt als schuilhok of nachthok voor konijnen?

Er zijn heel wat standaard konijnenhokken te koop. Wij vragen ons echter met regelmaat af wie die ontworpen heeft, want de meeste zijn onpraktisch in gebruik en zeker ook als je naar het natuurlijk gedrag van konijnen kijkt. De meeste konijnenbaasjes kijken dus buiten de standaard konijnenhokken die te koop zijn naar geschikte nachthokken. Veel konijneneigenaren kiezen voor een hondenhok als schuilplek. Maar ook kinderspeelhuisjes, tuinhuisjes en zelfgemaakte hokjes zien we regelmatig voorbij komen.

Het meest ideaal is een schuilhok met twee openingen. Dat geeft konijnen een veilig gevoel, waardoor de schuilplek ook vaker gebruikt zal worden.  Deze zijn echter nauwelijks te koop. Vaak kun je beter zelf iets maken of een model kiezen waar een tweede opening in te maken is.

 

Waar zet je het schuilhok voor de konijnen?

Voor binnen in huis spelen er niet zo veel factoren mee bij het plaatsen van het schuilhok. Let er op dat ze het niet als opstapje kunnen gebruiken om uit de ren te springen, en vaak vinden konijnen het fijn om vanuit het schuilhok toch nog wel wat zicht op de omgeving te hebben, het blijven prooidieren.

Buiten spelen er meer zaken mee, bijvoorbeeld het weer. Let bij het plaatsen op dat de ingang niet vol op de regen en wind staat. En plaats het hok niet in de volle zon, zeker in de zomer niet! Een beschutte plek is de beste keuze, per tuin kan dat verschillen. Maak gebruik van de beschutting die de omheining van de tuin bied, en denk logisch na. Het voordeel van een los schuilhok gebruiken is dat je het makkelijk kan verplaatsen, mocht de gekozen plek niet de juiste blijken te zijn!

 

Hoe groot moet het schuilhok zijn voor konijnen?

Het formaat van het daadwerkelijke schuilhok is best belangrijk, en hier is gelijk waar het mis gaat met de traditionele konijnenhokken en traliekooien. De nachthokjes die daar in zitten, zijn vaak niet groter dan een A4-tje! En dat is echt te klein. Wil je van zo een hok een fatsoenlijk schuilhok maken, dan moet je dus al zelf aan de slag om gaas dicht te maken en zo genoeg beschutting te maken. En dat is niet handig. Dan kun je beter gelijk een voldoende groot schuilhok kopen!

Let op dat konijnen naast een schuilhok, ook altijd minimaal vier vierkante meter leefruimte per koppel moeten hebben, en dat is echt het minimale, wat ze permanent moeten hebben, op vlak terrein. Het liefst meer ruimte, veel konijnenopvangen eisen ook meer oppervlak voor ze een koppel uitplaatsen! Het is immers ook een minimaal formaat leefruimte.

Hoe meer ruimte, hoe gezonder de konijnen, hoe beter koppels met elkaar op kunnen schieten, hoe meer ruimte konijnen hebben om natuurlijk konijnengedrag te laten zien zoals het maken van vreugdesprongen (binky's). Beknibbel dus echt niet op het formaat van de konijnenren! Wat het schuilhok of nachthok betreft, ligt het een beetje aan het formaat van de konijnen die je hebt. 

Let bij het formaat van het schuilhok wel op dat de dakjes meestal overstek hebben. Dat is goed, want daardoor is het hokje beter bestendig tegen het weer. Waar je met de afmetingen dus wel op moet letten is wat de werkelijk te gebruiken afmetingen zijn voor de konijnen. Je moet dus eigenlijk de afmetingen van de binnenkant, van het echte schuilhok weten. Dat kan soms echt flink verschillen met de afmetingen inclusief de dakrand. Let daar dus wel goed op, dat voorkomt dat je een te klein schuilhok koopt.


Welk formaat schuilhok voor kleine konijnen?

Een schuilhok, of nachthok voor konijnen hoeft niet heel groot te zijn. Als ze er maar samen in passen. Voor klein formaat konijntjes (een koppel van konijntjes van max 2.5 kg) is een nachthokje van 50x50 cm prima. 60x40 cm mag natuurlijk ook, maar ongeveer dat oppervlak. Een vloeroppervlak van ongeveer 0,25 vierkante meter dus.

Voor kleine konijnen is een hoogte van 40 a 50 cm voldoende, hoger mag natuurlijk wel. Maar maak het niet te laag, het is fijn dat de konijnen er ook op de achterpoten in kunnen staan. 

 

Welk formaat schuilhok voor middelmaat konijnen?


Heb je meer middelmaat konijntjes dan is een iets ruimer formaat wel aan te raden. Dan zou ik een formaat van ongeveer 70x50 of 80x40 aanraden. Een vloeroppervlak van ongeveer 0.32 vierkante meter dus.

Voor middelmaat konijnen is een hoogte van 50-60 cm voldoende, hoger mag natuurlijk wel. Maar maak het niet te laag, het is wel zo fijn dat de konijnen er ook op de achterpoten in kunnen staan. 


Welk formaat schuilhok voor grote konijnen?


Heb je echt groot formaat konijnen of echt een groep konijnen? Dan is een nog groter nachthok aan te raden. Kies dan voor een formaat van 100x50 cm, of een andere verhouding die op hetzelfde vloeroppervlak uit komt. Dat is een vloeroppervlak van ongeveer 0.5 vierkante meter.

Voor groot formaat konijnen is een hoogte van 60-70 cm aan te raden, hoger mag natuurlijk ook! Maar maak het schuilhok niet te laag, de konijnen moeten op de achterpootjes kunnen staan. 

Hoe groot moet de deuropening van het konijnenhok zijn?

Voor klein formaat konijntjes kan de deuropening 15x18 cm zijn, of 18 centimeter diameter.

Voor middelmaat konijntjes is 15 x 20 cm aan te raden als deuropening. Of een diameter van 20 cm als het een ronde opening betreft. 

Voor de echt grote konijnen is het fijner om hem iets ruimer te maken, bijvoorbeeld 20x25 cm of 25x25 cm. Groter dan 30cm zou ik het niet maken, dan krijg je weer last van tocht.

Schuilhokken voor konijnen in huis

Voor konijnen die in huis leven worden er veel minder eisen gesteld aan een schuilhok. De eerder genoemde formaten zijn wel fijn om aan te houden, maar een schuilhok hoeft niet tochtvrij, vochtvrij en weersbestendig te zijn, omdat dat soort dingen in huis immers niet spelen. Een schuilhok voor in huis kost dus ook minder dan een schuilhok voor buiten. We zien onder de forumleden van alles voorbij komen wat gebruikt wordt als schuilplek voor huiskonijnen, van kartonnen dozen, tot cat-cubes tot omgebouwde dressoir kasten en salontafels. Zolang ze maar veilige, vertrouwde plekjes hebben waar ze kunnen schuilen bij stress, angst en drukte.

 

Zelf een nachthok of schuilhok voor konijnen maken

Maak je zelf een nachthokje? Dan kan het ook handig zijn om een standaard maat aan te houden van onderbakken of kattenbakken. Op die manier kun je dan bijvoorbeeld een kunststof onderbak van een caviakooi of konijnenkooi gebruiken in het schuilhok, of voor grote konijnen een wasmachine lekbak. Ook makkelijk bij het schoonmaken! In het artikel over zelf een konijnenhok maken staan veel tips over veilige hout- en verfsoorten die je kan gebruiken.

 

Een nachthok van kunststof of van hout kopen?

Geen talent voor het zelf maken van een schuilhok, maar koop je liever iets wat kant-en-klaar is om te gebruiken? Dat kan ook.

Tegenwoordig heb je niet meer alleen keuze uit houten konijnenhokken, maar ook uit kunststof verblijven. Deze keuze is er ook voor hondenhokken, en aangezien het kiezen voor een hondenhok als schuilhok meer praktische leefruimte voor konijnen op levert dan een traditioneel konijnenhok, leggen we hieronder het verschil uit tussen kunststof en hout. 

Traditioneel gezien zitten konijnen vooral in houten schuilhokjes.
Voordelen van houten schuilhokjes zijn: Hout is vaak goedkoper. Hout kun je zelf bijhouden door te beitsen mocht het verkleuren of als er knaagschade is. Je kan het hout opschuren en opnieuw beitsen als dat nodig is. Ook kun je aan houten schuilhokjes anti-knaagstrips monteren tegen het knagen Het is natuurlijk materiaal dat er niet voor zorgt dat er nog meer plastic in het milleu komt.
Nadelen: Indien het niet op een goede ondergrond staat kan vocht er in trekken. Konijnen knagen graag aan hout, wat dus knaagschade als gevolg kan hebben.

Tegenwoordig zie je echter steeds meer kunststof. Voordelen: Kunststof kun je goed schoon soppen, wat het onderhoud wat makkelijker maakt. Vaak hebben kunststof hokken wandjes die uit 2 panelen bestaat, waardoor er een isolatieruimte tussen ontstaat. Dat zorgt er voor dat het in de zomer en winter prettig verblijven is in het hokje. Je hebt geen last van optrekkend vocht.
Nadelen: je kan niets tegen verkleuring doen, als de kleuren vaal zijn kun je het niet opnieuw beitsen of behandelen om de kleur mooier te maken. Als er knaagschade ontstaat aan het hok, kun je ook niet veel doen om dat op te lossen. Sommige kunststof schuilhokjes zijn lichtgewicht waardoor ze bij storm omwaaien.

Geplaatst in huisvesting Door  
Labels:
konijnenhokken