+ Toon categorieën

Binnenkonijnen - konijnen houden in huis

08/13/2017 14:22:00

De meeste mensen in Nederland houden konijnen buiten. Dat kan prima bij het Nederlandse klimaat. Maar wist je dat je konijnen ook prima in huis kan houden? Er zijn wel een paar dingen die je moet bedenken voor je daar aan begint. In dit artikel zetten wij alles voor je op een rijtje!


Voldoende ruimte


Een eenzaam konijn in een standaard traliekooi uit de dierenwinkel is niet meer van deze tijd. Dat is net zo iets als zelf éénzaam en alleen in een badkamer opgesloten zitten. Ook met een paar uur loslopen per dag is dat niet te doen! Konijnen zijn ontzettend leuke huisdieren – als je ze de kans geeft konijn te zijn. Hoe dat moet, lees je in dit artikel!


Eén konijn heeft minimaal één vierkante meter leefruimte nodig. Maar konijnen zijn hele sociale dieren die niet alleen moeten leven.  Kies dus altijd voor een koppel konijnen. Houd er dan wel rekening mee dat een koppel konijnen minimaal twee vierkante meter leefruimte nodig heeft. Dat is permanente leefruimte – dus niet een paar uur per dag loslopen in de woonkamer. De twee vierkante meter is het minimale, beter is het nog om vier vierkante meter leefruimte vrij te maken voor jouw koppel.  Veel konijnenopvangen stellen die afmetingen ook als eis voor plaatsing van een koppel konijnen.


Niet iedereen heeft vier vierkante meter leefruimte voor een koppel konijnen in huis. Dat is ook precies de reden dat veel mensen hun konijnen buiten houden. Maar heb jij die ruimte wel: bijvoorbeeld een slaapkamer voor de konijnen, of een bijkeuken waar ze fijn kunnen wonen. Of misschien heb je wel een woonkamer die groot genoeg is om vier vierkante meter af te zetten voor de konijnen. Dan is het natuurlijk wel zo gezellig om een koppel konijnen in huis te hebben!


Naast de vaste leefruimte van vier vierkante meter – op een vlak oppervlak, dus verdiepingen tellen niet mee! – kunnen konijnen ook los in huis lopen.  Loslopen kan vaak alleen als de baasjes thuis zijn. Als je een dagje weg bent of overdag werkt, zitten de konijnen dus echt in hun permanente leefruimte. Ook ’s nachts zitten ze daar. De meeste konijnen mogen niet meer dan 2-6 uur los lopen. Ze zitten dus 18-22 uur per dag opgesloten. Zorg er dus echt voor dat het basisverblijf groot genoeg is. En veilig genoeg – zodat ze niet stiekem als je niet thuis bent het hele huis kunnen slopen. En geloof mij, dat kunnen ze!

De konijnen permanent los in huis laten kan natuurlijk ook. Maar houd er dan wel rekening mee dat konijnen het huis eigen maken. Hieronder lees je op welke manieren ze dat doen, en waarom wij dus echt een ruim binnenverblijf adviseren wat afgezet is.

Loslopen in huis heeft wel heel wat nadelen. Knaagschade, urineplekken, keutels op de meest rare plaatsen. En koppels die niet zo heel hechte band hebben en/of nog niet lang samen zitten kunnen door het wisselen van ruimte, het veranderen van territorium, ruzie krijgen. Een voldoende ruime permanente leefruimte is dus ook voor binnenkonijnen echt heel belangrijk.

In dit filmpje wordt duidelijk uitgelegd hoeveel ruimte een konijn nou werkelijk heeft in een standaard konijnenhok, hopelijk helpt dat begrijpen waarom wij echt pleiten voor minimaal 2 vierkante meter permanente leefruimte.

 


Slopers


Konijnen zijn echte slopers. Van nature graven ze complete gangenstelsels – een brucht. Onze huisdierkonijnen hebben die impulsen nog steeds. Dit is ook de reden dat wij echt een ruime permanente leefruimte voor de konijnen in huis adviseren.

Laat je jouw konijn 24 uur per dag los in huis? Dat kan. Maar reken er dan wel op dat vroeg of laat jouw bankstel uitgehold zal worden. Houd er rekening mee dat ze aan de plinten knagen, behang van de muren trekken, aan de tafelpoten knagen. kabels kapot knagen, planten eten of uitgraven en/of plassen en keutelen op de vloeren. En soms plassen ze ook op de stoelen of banken. Dan heb ik het nog niet over alle konijnenharen en het hooi dat overal in huis komt te liggen. Klinkt het nog steeds leuk om konijnen in huis te hebben? Nee? Begin er dan niet aan of zorg dat je een geschikt buitenverblijf hebt.

Hieronder een aantal foto's van slopende konijnen. Op de foto's zie je dat boeken, vinyl, muren, videobanden en stoelpoten aangeknaagd zijn.

 

 De ondergrond


Iets waar veel baasjes niet bij stil staan, is dat de vloeren die wij tegenwoordig kiezen voor in huis erg glad zijn. Vloerbedekking is niet meer populair, en trouwens ook niet praktisch met konijnen. Laminaat, parket en tegelvloeren zie je tegenwoordig vaker. Helaas zijn die te glad voor konijnen. Aan het ene konijn zie je dat direct: ze durven dan nauwelijks te lopen. Bij andere konijnen is het minder duidelijk.


Zorg er voor dat er een goede ondergrond ligt. Een stuk vinyl met een ruw oppervlak kan voor in het konijnenverblijf, maar voor sommige konijnen is dat ook nog te glad. Kies dan voor een kleed.
Een fleece deken kan, maar dat blijft niet altijd goed liggen.  De meeste konijnenbaasjes kiezen daarom ook voor vloerkleden. Bij verschillende winkels zijn geschikte kleden te koop: Hulsig Ikea vloerkleed, Hojerup ikea vloerkleed, de Creston loper van de kwantum of tapijttegels (diverse winkels). Maar ook (tweepersoons) dekbedhoezen kunnen een fijne ondergrond zijn, omdat deze vaak van katoen zijn. Katoen is prettig voor de konijnenpootjes en goed (heet) te wassen.


Het is beter om de meest synthetische, kunststof kleden te mijden. Konijnen die gevoelige voetzooltjes hebben kunnen daar brandwonden en zere hakjes van krijgen.  Nou is dat wel wat verschillend per konijn.


Let er ook op dat als je konijnen los laat lopen in huis, je gladde vloeren ook moet voorkomen. Naast dat konijnen er niet graag op lopen, er op uitglijden en dat niet prettig is voor spieren en gewrichten kunnen gladde vloeren er voor zorgen dat konijnen onzindelijk zijn. Als ze niet makkelijk bij een toiletbak kunnen komen, deponeren ze hun keutels en plasjes gewoon waar ze op dat moment zitten. Dat is natuurlijk niet handig!


Hoe baken je het konijnenverblijf af?


Je kan een simpele panelenren gebruiken om het permanente verblijf voor de konijnen af te zetten. De panelen zijn vaak we makkelijk te verschuiven. Sommige mensen zetten ze daarom in een latje met een u-vorm, zodat ze wel blijven staan.  De wat stevigere puppy/hondenrennen zijn ook populair om het binnenverblijf van de konijnen af te zetten. Verder kunnen ook perspex platen worden vaak gebruikt om het verblijf af te zetten. Natuurlijk kun je ook gaaspanelen kopen of maken om het verblijf af te zetten. Als je zeker wil zijn dat de konijnen er niet uit springen, zorg dan dat het 90-100 cm hoog is. En denk er aan dat als je huisjes in de buurt van de omheining zet, de konijnen een opstapje hebben om er over te kunnen springen!
Hieronder een aantal voorbeelden van konijnenverblijven binnen in huis, om ideetjes op te doen! 


De inrichting van een binnenhok voor konijnen


Als je een mooie ruimte hebt afgezet voor de konijnen, kan de inrichting beginnen. Veel konijnenbaasjes kiezen toch voor een kunststof onderbak van een standaard traliekooi. Deze bakken zijn namelijk ruim genoeg voor de konijnen om toiletbakjes en een hooiruif in kwijt te kunnen. Ook wasmachine lekbakken worden vaak gebruikt. Sommige konijnenbaasjes kiezen voor een hondenbench in de ren om als schuilplek te gebruiken.

Maar er hoeft niet perse een grote bak met bodembedekking in het binnenverblijf te staan. Het is vaak gewoon een kwestie van uitproberen wat voor jou en jouw konijnen het best werkt. Konijnen kun je zindelijk maken. Een aantal toiletbakken, met daarin dan natuurlijk wel een bodembedekking / toiletbakvulling is  ook al voldoende voor een binnenkonijn.  


Zorg er wel voor dat jouw binnenkonijnen een verstopplekje hebben om zich terug te trekken. Dat kan in een kartonnen doos zijn, in een schuilhok of een houten huisje. Sommige mensen maken een schuilhok van een oud dressoir of een ander kastje zodat het beter bij de rest van het interieur past. Let wel op, deze geven zelden genoeg ruimte als permanente huisvesting, je kan ze wel echt als schuilhokje gebruiken, waar een toiletbak, wat hooi, drinkwater en een lekker ligplekje te vinden is voor de konijnen.


Verder is het aan te raden om jouw binnenkonijnen lekker bezig te houden. Zorg er voor dat ze altijd hooi kunnen eten. Tip: konijnen keutelen vaak als ze hooi eten, zet de hooiruif dus bij de toiletbak!


Wissel regelmatig speelgoed af. Er is inmiddels steeds meer konijnenspeelgoed op de markt, maar er zijn ook honden, katten en zelfs babyspeeltjes die prima voor konijnen kunnen. Lees dit artikel over speelgoed of kijk eens rond op ons forum: daar staan veel tips van andere konijnenbaasjes.  Zo is het ikea poppenbedje bijvoorbeeld erg populair onder de binnenkonijnen. Ook raden wij aan om een graafbak te maken voor de binnenkonijnen. Dit hoeft niet met zand maar kan bijvoorbeeld ook met oude doeken of papiersnippers. Dat ruimt net wat makkelijker op in huis!


Veilige kamerplanten voor konijnen


Een lijst met veilige kamerplanten is nog niet zo makkelijk samen te stellen. Veel tropische planten - en dat zijn nou juist vaak de kamerplanten - zijn giftig. Toch hebben wij ons best gedaan toch een lijst te maken met planten die je in een huis kan zetten waar ook konijnen wonen. Het is wel aan te raden deze planten op een zuil, op de vensterbank of in een hanger te zetten. Buiten bereik van de konijnen.

Let wel op! Wij adviseren de kamerplanten wel buiten bereik van konijnen te zetten! Sommige planten kunnen in grote hoeveelheden toch schadelijk zijn. Van de planten in onderstaande lijst is bekend dat ze niet schadelijk zijn als er een keer een takje of blad van gegeten wordt. Het is niet de bedoeling dat je de planten als voedsel in het konijnenverblijf zet zodat ze er veel van kunnen eten, daarvoor hebben wij een lijst met veilige planten voor konijnen.

 • Areca Palm (Areca Chrysalidocarpus)
 • Bamboe (diverse soorten)
 • Bananenplant (Musa Tropicana)
 • Blauwvaren (Phlebodium Aureum)
 • Bromelia
 • Calathea
 • Dwergpalm (Chamaedorea Elegans)
 • Graslelie / snuffelblad (Chlorophytum comosum)
 • Kentia Palm (Kentia Howea Forestiana)
 • Knaagtandje (Golliwoog Callisia Repens)
 • Krulvaren (Nephrolepis)
 • Palm soorten (met uitzondering van de Cycas palm, dat is voor zo ver wij weten de enige soort die giftig is)
 • Rhapis palm
 • Tiengebodenplant  (Maranta leuconeura)
 • Vaderplant (Tradescantia zebrina)
 • Varens (Alle varensoorten zijn redelijk veilig voor konijnen, maar kunnen op termijn als ze er veel van eten vitamine B1 afbreken in het lichaam).
 • Washingtonia palm
 • Yucca (let op, is veilig voor konijnen maar kan voor andere diersoorten wel schadelijk zijn)


Naast bovenstaande kamerplanten kun je natuurlijk ook planten van de lijst met veilige groenten en kruidensoorten voor konijnen kiezen om in huis te zetten. Bijvoorbeeld grassoorten en keukenkruiden zijn makkelijk te kweken in huis en een lekkernij voor konijnen!

Weet jij nog relatief veilige kamerplanten die wij toe kunnen voegen aan deze lijst? Stuur dan een email naar info@bunnybunch.nl

 


Zindelijkheid bij huiskonijnen


Zoals al eerder in dit artikel aangegeven is het mogelijk om konijnen zindelijk te maken. Niet alle konijnen worden echter zindelijk. En bij sommige konijnen moet je er behoorlijk moeite voor doen. Bedenk voor je aan konijnen in huis begint of het een probleem is als de zindelijkheid niet lukt: konijnen produceren ongeveer 300-350 keutels per dag! De urine van konijnen kan ook behoorlijk stinken, zeker als ze niet gecastreerd zijn. Bedenk wel vooraf of dit een probleem is.
 In dit artikel staan uitgebreide tips om een konijn zindelijk te maken.

 

 

 


Wintervacht


Buitenkonijnen maken een wintervacht aan. Daardoor is het tussen half september en half mei niet mogelijk om een konijn van buiten naar binnen te verhuizen of andersom. Maak dus voor half september de beslissing of je konijnen buiten of binnen gaat houden. Als ze eenmaal binnen zitten, kunnen ze pas half mei weer naar buiten verhuizen als het niet werkt.

 

In januari 2018 hebben wij onze forumleden gevraagd of zij hun konijnen binnen of buiten houden. Hieronder de uitkomst.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Geplaatst in huisvesting nieuw konijn Door  
Labels:
konijnenhok    binnenkonijn    konijnenren