Ga naar inhoud

Wat heeft ons konijn


Anneloes28

Aanbevolen berichten

Goedenavond,

 

wij hebben een konijn met een flinke achtergrond qua gezondheid. Heeft al verschillende keren zijn kiesjes laten slijpen alleen na de laatste keer is hij wel beter geworden maar heeft hij last van een traanoogje en houd hij zijn koppie scheef. Wanneer we hem op willen tillen gaat het kopje helemaal scheef en kan hij zijn evenwicht niet meer houden en begint te draaien. We zijn momenteel al bezig met panacur voor het geval dat het ecuniculi is maar zou het misschien ook aan het oogje kunnen liggen? Het traanbuisje is de vorige keer schoon gespoeld maar er komt nog steeds vuiligheid uit. Wat is het en heeft iemand misschien tips. De klachten zijn sinds 2 dagen echt pas erger geworden het leek in eerste instantie beter te gaan met de panacur.

 

sorry het is een heel verhaal maar wij zijn een beetje ten einde raad.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Heeft het konijn een scheve kop gekregen direct na de ingreep of heeft daar tijd tussen gezeten?

 

Als het direct na de ingreep was, dan denk ik dat je er goed aan doet om op kosten van de dierenarts een röntgenfoto te laten maken. Dat ligt natuurlijk wel moeilijk, maar in dat geval denk ik aan zenuwletsel of nekletsel, kaakletsel is iets minder voor de hand liggend, maar zou misschien ook kunnen. Wat ik dus probeer te zeggen, mogelijk is er iets misgegaan tijdens de ingreep en dan is het fair dat de dierenarts deze kosten op zich neemt (zij kunnen dit bij hun verzekeraar indienen). Je zou eerst voorzichtig kunnen polsen hoe de ingreep is verlopen. Ze gebruiken altijd een bekspreider, om overal goed bij te kunnen. Hier kan natuurlijk wel iets misgaan. Ook buiten hun schuld om als er erosie van de kaak is door abcessen. Gezien het traanoog zou het mij niet verbazen als er meer aan de hand is dan alleen haakjes.

 

Mocht het nou in de weken na de operatie zijn ontstaan, dan zou het kunnen dat de bacterie die mogelijk het traanoog veroorzaakt zich naar het oor, of de gehoorgang heeft verplaatst. Zeker bij dwergkonijnen met een wat platte neus ligt alles best dicht bij elkaar. Oorontsteking is eigenlijk het eerste waar je aan denkt als een kop scheef staat en het geen E.C. is.

 

Toch zie je als je medicatie geeft bij E.C. wel eens een achteruitgang in het begin, dit kan het dus ook zijn.

 

Wat de traanbuis betreft, ik vermoed dus dat er een bacterie in het spel is, traanogen worden wel behandeld met druppels of zalf, waar ontstekingsremmer en antibiotica in zit. Maar als het blijft tranen ga ik ook denken aan doorgroei van kieswortels. Of dit ook kopscheefstand kan veroorzaken durf ik niet te zeggen.

 

Misschien zijn er nog andere mensen, met meer ideeën wat er aan de hand zou kunnen zijn.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Beste,

 

super bedankt voor je antwoord. Hij heeft het enkele weken na de operatie gekregen. De scheve kop dan en toen we begonnen met de panacur was het na 2 dagen al over en stond zijn koppie niet meer scheef echt na enkele dagen begon die weer scheef te staan. Ik reinig nu elke keer zijn oogje met gekookt afgekoeld water en ik ga morgen een zalf halen voor het oog. 
 

heb ik nog wel een vraag. Als het aan zijn oogje (dus een bacterie) ligt en we behandelen dit met een zalf gaat zijn kop dan wel weer recht staan?

 

op dit moment kunnen we hem namelijk nog niet eens optillen of hij verliest zijn evenwicht en begint te draaien.

 

alvast bedankt!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Geef je nog steeds panacur? Hoelang heb je dat gegeven? Het lijkt er voor mij op of je daar nog wel een tijdje mee door moet. Toch zou ik ook een oorontsteking uit laten sluiten.

 

Ik denk dat het E.C., dus een parasiet is en/of een bacterie. Ik zou dus een dubbele behandeling inzetten. Eventueel ook voor de oren, mocht daar wat gevonden worden.

 

Je zou nog naar een ontstekingsremmer kunnen vragen, daarin heb je twee opties. Zelf zou ik nu kiezen voor meloxicam, maar een andere optie is dexamethason, daar ben ik niet zo'n fan van omdat het veel schade veroorzaakt. Overleggen kan altijd.

 

Het tollen is wel heel normaal, hoewel het zo zielig is. Dit komt doordat de hersenen zijn aangedaan. Sommige konijnen zijn hierdoor misselijk, mocht je zien dat er minder gegeten wordt zou je dan emeprid toe kunnen voegen als medicatie.

 

Als het goed is weet je dierenarts dit ook allemaal. Ik zou je aanraden om in ieder geval 2 maanden paracur te geven, liever 3 maanden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weken later...

Super bedankt voor alle adviezen. 
 

we hebben hem helaas afgelopen maandag in moeten laten slapen. Hij kreeg 2 aanvallen per dag waar we hem moesten helpen om recht te zitten en nog had hij een scheef kopje. Het werd alleen maar erger en dat wilde we hem niet aan doen. Het mannetje leed te erg voor ons. 
 

wij denken zelfs dat er nog iets meer aan de hand was dan alleen de ergste ziekte die je maar kan hebben. Dit ook omdat we achteraf het idee hebben dat hij al langer ziek was ondanks alle medicatie die hij al kreeg.

 

nogmaals bedankt voor de adviezen.

  • Verdrietig 5
Link naar reactie
Delen op andere sites

Helpt het je om wat antwoorden te krijgen over E.C.? Want het komt wel voor dat konijnen epileptische aanvallen krijgen doordat de parasiet zich in de hersenen nestelt. De parasiet kan op heel veel plekken in het lijf toeslaan en dat geeft dus allerlei verschillende klachten. Ook kunnen bijvoorbeeld de lever en/of de nieren aantast en ook dat kan resulteren in dat het konijn zichzelf vergiftigd, denk aan mensen die nierdialyse nodig hebben omdat ze anders dood gaat, omdat hun bloed niet wordt gezuiverd.

 

Ik denk dat je een dappere keuze hebt gemaakt om hem te laten gaan. Ik wil je veel sterkte wensen met het verlies. Mocht je nog vragen hebben over, hoe nu verder, stel ze gerust. Er zijn heel veel baasjes die deze ziekte meegemaakt hebben en altijd willen helpen met adviezen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt iedereen. Mocht er iemand ooit nog een mannetjes konijn hebben met deze prachtige kleur (uit een nestje of al wat ouder) en er een goed huisje voor willen geven houden wij ons meer dan aanbevolen! We zijn momenteel echt op zoek en dan wil het allemaal niet natuurlijk. Maar wie niet vraagt heeft niets 😊

IMG_4894.jpeg

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Evee sloot dit topic
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .