Ga naar inhoud

dilemma over zorg voor konijn met snot


bunnyandme

Aanbevolen berichten

Hi allemaal,

 

Ik heb alweer een dilemma. 

Een van mijn konijnen, genaamd Sonny was een paar maanden terug behandeld met een antibioticum (Doxycycline volgensmij)

Inmiddels heeft hij sinds afgelopen maandag weer last van snot en niezen, de lokale dierenarts stelde een kuur met Draxxin voor.

Vervolgens kreeg ik te horen dat de lokale dierenarts dit niet op voorraad had en het ook niet kon bestellen, en dat ik naar een specialist moest gaan. Een andere dierenarts kon het ook niet naar mijn dierenarts versturen en hadden bovendien geen ervaring met dit middel.

Ze verwezen me door naar dierenkliniek wilhelminapark in Utrecht, maar aangezien ik op Texel woon en ik dan 4,5 uur zou moeten reizen lijkt me dat een slecht idee voor zo'n kuur? Ik krijg van al dit gedoe erg veel last van stress, ik voel me angstig en maak me eigenlijk constant zorgen over de konijnen. Ik zet mezelf altijd op de 2e plaats en heb alles over voor de nijnen, maar misschien is dat ook niet helemaal gezond, haha. Ik overweeg om de konijnen terug te brengen naar de opvang, omdat het nu voelt alsof ik ze vanwege mijn afgelegen woonplaats nooit de juiste zorg kan bieden. Ik wil gewoon het beste voor mijn konijnen. Tuurlijk ben ik van plan om naar het vasteland te verhuizen, maar dat gaat op de korte termijn nog niet gebeuren. Wat zouden jullie in deze situatie doen? 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Jeetje wat een dilemma, ik zit even te denken, want je mag sommige medicijnen met een recept van de dierenarts bij de normale mensen apotheek halen. Helaas is dat voor dit middel niet mogelijk. Er zijn wel andere merknamen met dezelfde werkzame stof. Weet je zo of je dierenarts alleen naar draxxin heeft gekeken of ook naar de werkzame stof tulathromycine?

 

Wat ik uit jouw verhaal begrijp zorg je prima voor ze, draxxin is ook niet heilig. Het is een goed middel bij snot, maar niet het enige middel wat je in kunt zetten. Het voelt misschien als, als ik dat niet geef, dan doe ik het niet goed. Maar doxycycline is ook een goede optie. Je hebt ook nog enrofloxacine, die werd ook vaak ingezet (kan zijn dat dat een swab behoeft). Ik heb nog een ander middel gehad, maar ik weet de naam niet meer. Via de mensenapotheek zou Azithromycine nog kunnen (misschien moet je daarvoor wel een swab laten maken). Het probleem bij antibiotica is dat de regels enorm streng zijn. De dierenarts moet dus een protocol volgen om tot het juiste middel te komen en soms een swab uitvoeren om niet eerste keuze middelen voor te mogen schrijven.

 

Ik hoop echt dat je begrijpt dat ze weg doen helemaal niet nodig is, wat je voor je eigen gemoedsrust misschien zou kunnen doen, is die swab en dan zo de boosdoeners identificeren (is wel moeilijk), maar je weet dan wel, o als ik bijvoorbeeld doxy inzet dan zou dat moeten werken. Dan heb je niet het gevoel van maar draxxin is beter. Of dat moet toevallig de aangewezen antibiotica zijn, maar dan kun je altijd nog overwegen om wel die rit te maken, desnoods naar een dierenziekenhuis iets dichterbij.

 

Het grootste euvel met een autorit is het draaien en keren in de bebouwde kom, maar dat heb je ook al als je naar de dierenarts een paar km verderop moet. Ik zie het verschil niet tussen een konijn dat 15 minuten of 2,5 uur in de auto heeft gezeten. Ja, waarschijnlijk hebben ze wel een keer geplast, maar daar kun je rekening mee houden. Ik zou wel de dichtstbijzijnde optie kiezen en dus niet perse naar Utrecht gaan. Kijk, als je rhinoscopie overweegt, dan moet je wel daarheen, maar voor een simpele antibioticakuur, nee, dat kan wel dichter bij huis.

  • Mee eens! 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Helemaal mee eens dat Draxxin ook niet heilig is, hoewel het regelmatig wel goed werkt bij snot. Mijn konijn met snot reageert steeds best goed op doxycycline, hoewel hij nooit van zijn snot af zal komen.

Ik ben onlangs gestart met neusspoelen erbij (NaCl met fluimucil) en ik heb het idee dat dat meer doet dan de antibiotica. Het biedt iig meer verlichting. Dat is wel heel naar om te doen en ik doe het ook niet met zo veel kracht als de DA, maar alsnog is het helpend. Soms wordt gentamycine in de neus gedruppeld bij snot, heb ik ook gedaan, maar ik las dat dat nefrotoxisch is (volgens mij, iig is het schadelijk voor konijnen). Zou ik zelf niet meer voor kiezen dus. 

Kun je niet nog even verder bellen met wat andere dierenartsen? Wellicht is er een dichterbij die het wel heeft en evt kan versturen (hoewel het wel gekoeld moet staan). En weet je ook waarom jouw dierenarts het niet kan bestellen? In mijn ervaring kunnen de meeste dierenartsen de meeste middelen bestellen, maar wellicht wil jouw dierenarts dat niet omdat draxxin niet een eerste keus middel is en je er geloof ik een swab voor moet nemen. Maar dat zou je moeten vragen. Verder sluit ik me helemaal bij Kolino aan. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik weet niet of de dierenarts ook naar de werkzame stof tulathromycine heeft gekeken. Een swab laten maken zou nog kunnen inderdaad, dat zal ik vragen aan de dierenarts. Ik heb geen idee waarom de dierenarts het niet kon bestellen, dus dat ga ik morgen nog navragen. Ik krijg een beetje het gevoel dat ze het niet willen? omdat ze weinig kennis/ervaring met konijnen hebben ofzoiets. Doxy nogmaals proberen/een ander antibioticum zou dus wel een optie zijn? Ik heb wel acetylcysteïne meegevraagd, om in de neus te druppelen.. dat is niet hetzelfde als gentamycine toch? Ik ga morgen maar weer verder zoeken naar wat andere dierenartsen inderdaad. Er is ook nog een andere dierenarts op Texel, maar zo ver ik weet heeft die een lange wachtlijst.. ik zat ook nog te denken aan de dierenarts van de opvang, maar dat is ook zo'n 3 uur reizen. Voor een simpele antibioticakuur wil ik zo min mogelijk reizen inderdaad. Deze situatie is trouwens niet de enige reden waarom ik overweeg om afstand van de konijnen te doen. Ik heb een laag inkomen, sta technisch gezien nu al in de min deze maand. had wel een spaarpotje van duizend euro voor de konijnen, maar daar is nu nog ongeveer de helft van over vanwege de dierenartskosten van de afgelopen tijd. 

 

Oh sorry @Kolino ik was vergeten om te vermelden dat ik geen auto heb, dus ik bedoelde het reizen met OV. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb een dierenarts gevonden die niet al te ver reizen is, op advies van de andere lokale dierenarts (die hebben het te druk en een klantenstop, ze zijn kleinschalig en populair hier haha) 

De dierenarts zou meer ervaring hebben met konijnen, dus ik heb vanmiddag een afspraak. Alleen helaas hebben de konijnen net ineens gevochten.. CHAOS! Ik had vanmorgen een nieuw schuilhuisje in het konijnenverblijf gezet, dus dat is misschien de oorzaak. Sonny is agressief en probeert Rika meteen te bijten zodra ze dichtbij komt... 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Oei dat is niet fijn dat er ineens onrust is. De geur van zo'n huisje of het claimen ervan kan wel iets doen ja. Wel fijn dat je ergens terecht kunt wat niet te ver weg is. Als je een auto had gehad, dan had ik gezegd, weet je wat, neem ze allebei mee naar de dierenarts in de transportbox, kunnen ze samen de spanning doorstaan (met een extra box als reserve mee). Het is natuurlijk niet fijn/handig als de een wel en de ander niet naar dierenarts ruikt straks. Hopelijk gaat het allemaal goed.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Kolino Ik had ze uiteindelijk gewoon samen in de reismand gedaan, en dat ging goed! Hopelijk blijft het rustig nu we weer thuis zijn, ik heb het nieuwe schuilhuisje maar even verwijderd. Rika heeft de afgelopen dagen voornamelijk op een stoel gezeten, waardoor Sonny dus eigenlijk alleen in de rest van het verblijf zit. Misschien dat dit ook meespeelde? Dat Sonny dan het verblijf gaat claimen ofzoiets? Rika zit soms echt 80% van de dag op die stoel. Ze komt wel van de stoel af om te eten, drinken en in de nacht lag ze naast Sonny te slapen. Dus de stoel heb ik ook even weggehaald, ze hebben namelijk genoeg schuilhuisjes, en ik ben vooral benieuwd hoe het zal gaan. 

 

De dierenarts was uiteindelijk toch wel ver, omdat de bus en de veerboot niet goed op elkaar aansloten. Ik was dus langer onderweg dan verwacht. Ik vertrok om 12:30 uur en was rond 17:30 uur weer thuis. Het was voornamelijk heel veel wachttijd. *zucht*

Als ik besluit om de konijnen te houden ga ik me inschrijven voor de wachtlijst van die kleinschalige dierenartsenpraktijk op Texel. Een swab maken was vandaag niet mogelijk, er was te weinig snot zichtbaar (misschien kwam dat door de slijmoplosser) De dierenarts denkt dat Sonny inmiddels chronisch snot heeft. We gaan nu een langere doxycycline kuur doen, twee keer per dag 1,1 ml voor bijna vier weken.  

Link naar reactie
Delen op andere sites

De zorg voor de konijnen valt mij denk ik ook zwaar, omdat mijn vorige konijntje intensieve zorg nodig had. Hij had maandelijks gebitsoperaties, hij kon niet (genoeg) eten, meerdere infecties en snot etc. en uiteindelijk heb ik hem moeten laten inslapen nadat hij begon te stikken. Misschien ben ik er daardoor niet klaar voor. Ik heb het onderschat, misschien had ik meer tijd nodig voordat ik nieuwe konijnen ging adopteren. Ik ben ook echt zo'n angsthaas die zelf stopt met eten/mijn zelfzorg als er iets mis is met de konijnen. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

1 uur geleden, bunnyandme zei:

De zorg voor de konijnen valt mij denk ik ook zwaar, omdat mijn vorige konijntje intensieve zorg nodig had. Hij had maandelijks gebitsoperaties, hij kon niet (genoeg) eten, meerdere infecties en snot etc. en uiteindelijk heb ik hem moeten laten inslapen nadat hij begon te stikken. Misschien ben ik er daardoor niet klaar voor. Ik heb het onderschat, misschien had ik meer tijd nodig voordat ik nieuwe konijnen ging adopteren. Ik ben ook echt zo'n angsthaas die zelf stopt met eten/mijn zelfzorg als er iets mis is met de konijnen. 

Dat laatste, daar ben je niet de enige in. Ik herken het helemaal. Ik stop ook zelf met eten als één van mijn konijnen stopt met eten.. 

Als ze wat hebben dan kunnen ze je zoveel stress geven en je hebt er dan ook haast een dagtaak aan om ze er weer een beetje bovenop te helpen. 

 

Ik ben deze week elke dag bij de dierenarts geweest met Jip, ben een vermogen kwijt, bijna niet geslapen en gegeten maar ik hou teveel van konijnen om ze weg te doen of er niet meer aan te beginnen. 
Jip is gisteren onder narcose geweest om zijn gebit te controleren omdat hij sinds zaterdag bijna niet at, maar zijn gebit was goed.  
Wat was het probleem? Zijn neus zat bijna dicht van het snot. Ze hebben zijn neus gespoeld en konden 1 kant niet doorspoelen omdat die dichtzat. De andere kant zat ook behoorlijk vol. 

 

Nu was hij daar ook al vaker voor behandeld met doxycycline. 
Dan ging het weer even goed maar nooit was het weg. 
Nu heeft hij opnieuw doxycycline, maar nu ook een langere kuur. De dierenarts vertelde mij dat ze inderdaad eerst dit middel moeten proberen volgens de regels en als dit niet helpt dan dmv een swab een ander middel mogen voorschrijven. 
Ik kon ook kiezen voor injecties om de 2 dagen maar omdat Jip en ik heel de week al bij de dierenarts geweest zijn gaan we eerst de doxycycline maar proberen. Ik heb begrepen dat het nadat de neus gespoeld is wel beter kan aanslaan dan wanneer de neus helemaal vol zit. 


Jip is zojuist weer begonnen met zelfstandig eten. Wat zijn we blij! Het is dus niet voor niets geweest. Maar het was een loodzware week. 
Konijnen zijn geen makkelijke huisdieren, wat velen wel denken. 


Ik hoop dat onze konijnen gaan opknappen van de doxycycline! 
Beterschap met Sonny en kop op! Sonny en Rika kunnen zich geen betere baas wensen! 

  • Bedankt 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Kolino sloot dit topic
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .