Ga naar inhoud

Koko heeft blaasgruis


Lianne74

Aanbevolen berichten

We hebben nog wel iets waar we nu niet precies van weten hoe mee om te gaan. We hebben in de woonkamer een kooi staan met 2 verdiepingen met daarbij een grote leefren (ze mogen ook vaker los). Hoe nu om te gaan met de trap, deze er tijdelijk uit halen (DA gaf aan beter van niet). Overdag doen ze daar meestal rusten en hooi eten.

Heeft daar iemand ervaring mee na een operatie?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja beter even zorgen dat ze niet al te gekke dingen kunnen doen vlak na de operatie zeggen ze. Al heb ik een voedster gehad die 3 dagen na haar castratie over de ren heen sprong, dat heeft geen enkel negatief gevolg gehad, maar zij was wel heel jong. Ik heb het idee dat ze zelf aanvoelen wat ze wel en niet kunnen en dat wij een stel overbezorgde pieperds zijn. Zekere voor het onzekere: trapje even weghalen en evt een doosje met 2 gaten in de ren zetten als extra schuilplaats ipv der bovenverdieping van het hok.

  • Mee eens! 3
Link naar reactie
Delen op andere sites

De operatie is goed gegaan, er zat inderdaad een tumor in de baarmoeder. Deze hebben ze goed kunnen verwijderen en verder niets in de buikholte gezien. Nu is ze thuis, net ietsjes groen gegeten. Enigste waar ze erg veel last van heeft is denk ik het rompertje dat ze om heeft, zodat ze niet aan de hechtingen kan komen. Maar zal wennen zijn.
We hopen dat het snel beter gaat.

  • Vind ik leuk 3
Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat fijn dat ze alweer thuis is en ook al wat heeft gegeten! Die rompertjes zijn volgens mij altijd wel een dingetje voor konijnen. Hopen dat ze het verdraagt, heeft de dierenarts aangegeven hoelang ze hem moet dragen? Hopelijk is ze snel weer de oude! Beterschap!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat een goed nieuws! Heel fijn zeg!

Ik heb nooit een rompertje gehad voor de konijnen na een operatie, dus als ze er echt veel last van heeft kun je hem ook uit doen en even kijken of ze niet met de wond aan de gang gaat. 

Beterschap en nog vele gezonde jaren voor haar ❤️

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat hopen wij ook. Ze is nog redelijk rustig (wel veel poetsen), ze eet wel groenvoer, strakjes ook iets van hooi gegeten, maar niet van harte. brokjes gaan er nog niet in. Keuteltjes nog niet echt gezien, paar verdwaalde. Maar volgens de DA moet dan in de loop van de avond, vannacht weer beginnen. 

Beetje aan het twijfelen of we toch iets van dwangvoer moeten geven strakjes, maar aan de andere kant eet ze wel iets groenvoer (durf daar ook weer niet teveel van te geven ivm diarree). Vanmorgen voor de operatie had ze goed gegeten, dus dat zit er nog in. Maar misschien ben ik wel te bezorgd, tis niet dat ze stil in een hoekje zit.

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het klinkt alsof het super goed gaat! Het is best een zware operatie, dat ze zelf al wat eet is geweldig! Ik zou dan ook niet dwangvoeren, als er maar regelmatig wat in gaat is het goed, al zijn het kleine beetjes. Dwangvoeren is stressvol en je moet haar daarvoor waarschijnlijk hanteren. Zolang ze zelf eet is het enige wat je hoeft te doen haar pijnstillers op peil houden. 

Taaie stoere dame die Koko van jou 💪.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zou haar nu ook niet de extra stress van dwangvoeren aan doen, eventueel zou je wat kunnen geven als je haar toch moet hanteren voor medicatie. Ook kan je kijken of ze het papje zelfstandig wil eten. Op zich is het niet gek dat ze nog niet van harte eet, dat er al iets in gaat is een heel goed teken.

Emeprid voor de darmpjes? Oké, het leegt de maag, maar dan moet ze wel wat blijven eten. Jammer dat ze geen cisaral hebben meegegeven, dat zorgt er echt voor dat de darmpjes in beweging blijven. Ik zou emeprid wel geven, want als haar maagje leeg is gaat ze daardoor misschien wel weer wat makkelijker eten. Doe het in ieder geval 2 keer per dag, op het moment dat je ook de pijnstilling geeft. Emeprid werkt, uit mijn hoofd gezegd, een uur of 6 tot 8. Vandaar dat je dat meerdere keren op een dag geeft.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb overigens goede ervaringen met emeprid om ze goed aan de gang te krijgen hoor. Een volledige behandeling bij stilliggende darmen bestaat uit een combinatie van emeprid en cisaral. Uit voorzorg is 1 van de 2 vaak wel genoeg. Emeprid werkt meer op de maag, cisaral op het achterste deel van de darmen. Maar als het maagje sneller leeg gaat worden de darmen daardoor ook geactiveerd. 

  • Mee eens! 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Oke, dan zit ik met de pijnstilling wel met een probleempje. Bij de DA heeft ze als het goed is al een spuit gehad als pijnstilling, weet niet hoelang die werkt. Normaal moet ze voor 2,4 kg gewicht 2,4 ml Metacam krijgen, dat zou dan 2 x daags 1,2 ml zijn toch?

Anders ga ik voor de zekerheid toch even de DA bellen.

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het is de hond-variant. Heb net de dienstdoende dierenarts (DAP Horst) gebeld en deze gaf aan als de Postwagen zegt 1 maal daags dan is dat goed, aangezien het ook weer voor maagproblemen kan zorgen bij teveel. Er begint wel weer iets leven in te komen. Dwangvoeding als papje aanbieden gaat het niet worden, enigste wat er redelijk ingaat is groenvoer.

Net de eerste keuteltjes gezien, vrij donker en ietsjes smeuiig. En een plasje, dus lijkt goed te gaan.

 

aangepast door Lianne74
Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat gek, ik kom op 0,8ml per keer uit. Ik ken wel verhalen van dierenartsen die een hoger dosis voorschrijven, maar dan nog kom ik uit op 1,6 ml per keer. In het laatste geval geef je 1 mg per kg, ik dacht dat hier de max lag? Iemand anders die dit zeker weet? Die 0,8ml is een hele veilige dosis (0,5mg per kg) en is een dosering die normaliter gebruikt wordt. Het klopt dat metacam spijsverteringsproblemen kan veroorzaken, het vertraagd de darmen. Nou ja, doe maar gewoon wat de dierenarts zegt. Het kan best zijn dat de dierenarts gezien de zwaarte van de ingreep en de pijn die dit veroorzaakt, voor een hoge dosis heeft gekozen. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .