Ga naar inhoud

Gaia voelt zich niet zo goed


Shivaya

Aanbevolen berichten

Ik had al een tijdje (weekje ongeveer) het gevoel dat er iets niet klopte, maar ik kon mijn vinger er niet op leggen wat. Mijn vriend en mijn moeder zeiden (terecht) dat ik overbezorgd ben omdat mijn vorige konijn aan EC is overleden en ik er niet op tijd bij was..Nouja zo voelde het ook want ik ben gewoon als de dood dat zoiets me weer overkomt dus ik heb iets van: normaal klopt mijn gevoel áltijd maar nu komt het vast omdat ik overbezorgd ben. Er waren niet echt symptomen, het waren gewon kleine dingetjes. Gaia at goed, keutelde goed, dronk goed, rende vrolijk door het huis, was brutaal en onderzoekend als altijd..maar ik had tóch het gevoel dat ze pijn had...


 


Vrijdag zijn we bijna naar de dierenarts geweest maar toch niet gegaan omdat ik misschien ook gewoon heel graag wilde dat het tussen mijn oren zat. Vanochtend merkte ik meteen dat Gaia langzaam at en ook maar 2 brokjes opgegeten had, ik heb de dierenarts meteen gebeld. Dwangvoer klaargemaakt. Maar dwangvoer was niet nodig want ik merkte dat als ik de brokjes in stukjes brak en ze gewoon brokje voor brokje voerde (zodat loki niks kan stelen) dat ze dan wel at en zelfs wel wat fanatiek begon te wachten op haar volgende brokje..Ze heeft dus nog zeker wel eetlust, ze komt nog echt op de brokjes af. (gaia zou gaia niet zijn als ze niet gulzig was) maar ze kauwt heel langzaam en moeilijk...


 


Ik zit sterk te denken aan haken op haar kiezen...ik hoop dat het haken zijn want dat liever dan EC eerlijk gezegd... (Andere symptomen: ze ligt vrij rustig, ligt in een bolletje en niet languit, ik heb haar met haar kopje zien trillen).


Ik heb het gevoel dat ik er wel op tijd bij ben, we hebben vanmiddag een afspraak met de dierenarts. Mijn vriend heeft zijn werk afgezegd en komt eerder naar huis om me te brengen, wat ik wel heel fijn vind omdat ik anders naar de dierenarts in de buurt moest waar ik gewoon geen vertrouwen in heb en ik rust gewoon niet tót ik weet wat het is..


 


Ik geef Gaia nu af en toe een brokje zodat ze genoeg binnenkrijgt, maar ze ligt ook heel stil en drinkt niet en ik heb haar nog niet zien poepen dus ik zit te denken of ik haar misschien niet beter wat hooi kan geven..De dierenartsassistente raadde me in ieder geval aan te zorgen dat ze brokjes at..Overigens at ze gisteren nog heel goed, ze was gulzig als altijd. Normaal blijft ze ook niet zo in het hok liggen als nu..Ze is echt heel lusteloos, maar misschien is dat ook de pijn..


Link naar reactie
Delen op andere sites

Je verhaal doet me denken aan gebitsproblemen en misschien daardoor nu ook wat last van de darmpjes. Drinkt ze normaal uit een bakje of een flesje? Je zou kunnen proberen om haar met een (dwangvoer)spuitje wat te laten drinken. Of misschien nog wel beter een vochtige groente in kleine stukjes maken, net als met de brokjes. Om haar darmpjes op gang te houden.


 


Sterkte vanmiddag!


Link naar reactie
Delen op andere sites

Ze drinkt uit een bakje en uit een flesje, dat wisselt dus heel erg af. Ik heb voer geweekt dus ik bedenk me net dat als ik haar dat geef dat ze dan natuurlijk ook vocht binnenkrijgt. Ik had een spuitje waarmee we kittens konden bijvoeren (was uiteindelijk niet nodig) maar dat spuitje ben ik dus kwijt omdat ik tijdens de verhuizing dacht dat ik zoiets nooit nodig zou hebben..dus ik denk er aan om naar de dierenwinkel te gaan zo'n spuitje halen als ze die hebben..voor nu hoop ik dat ik het gewoon met een lepel (?) kan geven..Ik heb haar wel aardig wat brokjes kunnen geven al..bedankt voor de tip iig! ik denk dat het belangrijkste nu is dat ze ook vooral nog wat vocht binnenkrijgt. 


Link naar reactie
Delen op andere sites

:) Dat klinkt goed. Zelf laten doen is altijd beter dan dwingen, scheelt een hoop stress. Geweekte brokjes kan ook goed hoor :)


Een spuitje zou je eventueel straks bij de dierenarts kunnen vragen, altijd handig om in huis te hebben. Zelf probeer ik er altijd minimaal 1 in huis te hebben die nog verpakt zit. Geloof dat ze ook spuitjes zonder naalden verkopen bij de drogist.


Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat lief van je vriend dat hij dat wilt doen! (mocht ook gezegd worden)


En succes bij de DA! Mocht je ook bang zijn voor verstoppingen, dat helpt nu niet maar misschien voor de volgende keer, dan kun je even op de site van Versele-Laga kijken. Zij hebben een soort darm-op-gangbrenger in hun assortiment. ;) Ik heb er zelf nog geen ervaring mee.


Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja dat is heel lief van hem inderdaad:) Het gaat al iets beter met Gaia, half, ze ligt nog wel heel stil maar net kwam ze al even haar hokje uit bij mij op de bank zitten..dus dat was al een verbetering. Het zou best een verstopping kunnen zijn, ik zag vanochtend hele kleine keutels liggen en ik wist niet van wie die waren, maar ik zag net dat Loki grote keutels had dus het is bijna zeker wel van Gaia. Verder heeft ze nog steeds niet gekeuteld en ligt ze vrij lusteloos. Ze eet geen hooi, ik krijg haar daar ook niet aan. Het geweekte voer vindt ze vies. Maar brokjes vindt ze nog altijd lekker, dus ik voer haar af en toe een brokje en dan kauwt ze die rustig op. Ze drinkt alleen wel weinig dus ik ga even kijken hoe ik dat voor elkaar krijg. 


 


Voor de volgende keer is het wel een idee om zulke dingen (darm op gang brenger, spuitje) op voorraad te hebben :) dankje!


Link naar reactie
Delen op andere sites

Nouja ik weet nu wel dat mijn gevoel altijd klopt en dat ik niet 'overbezorgd' ben. Gaia had last van haakjes en daardoor was haar tong beschadigd, de haakjes waren niet enorm groot maar het ene konijn reageert daar erger op dan de andere. De haakjes zijn n uweg, ze is nog wel bij de dierenarts want ze voelde ook een verstopping. De dierenarts dacht dat dit kwam door een haarbal, ze heeft geprobeerd toen Gaia onder narcose was wat weg te halen en toen kwamen er wel haren uit maar verder zit het gewoon te verstopt. (Hoe ze dat precies deed weet ik niet). Toen heeft ze contact opgenomen met een konijnenspecialist in Utrecht (wat ik wel heel positief vond) en hij raadde aan naar de bloedwaarden te kijken want hij zei dat de verstopping niet perse zo'n probleem hoeft te zijn en het kan ook gewoon aan de haken gelegen te hebben en dat de verstopping zichzelf wel op lost. In ieder geval als het suikergehalte (volgens mij) te hoog is dan is het wel ernstig verstopt en dan moeten we proberen d.m.v. medicijnen of desnoods een operatie om het eruit te krijgen, ze zei dat de operatie nogal risico vol is omdat konijnen een narcose niet altijd overleven en omdat ze snel afkoelen vooral als het buikje open ligt. Als het suikergehalte niet zo hoog is dan is het dus niet ernstig verstopt en dan moeten we overleggen hoe we het gaan oplossen. 


 


Heel eerlijk gezegd heb ik het gevoel dat de haakjes het probleem waren en dat het wel goed komt, maar wie weet klopt mijn gevoel niet en moet ze dus toch geopereerd worden. Ik hoop in ieder geval van niet, moet er niet aan denken dat ze het niet haalt namelijk :( Ik wacht nu het telefoontje van de dierenarts af over de bloedwaarden en dan weten we meer over de ernst van de verstopping..


Link naar reactie
Delen op andere sites

Oei, ik wil wel even gezegd hebben dat konijnen alleen in het aller uiterste geval (haast nooit) aan hun darmen geopereerd worden. Meestal overleven ze dit namelijk niet. Dus eigenlijk is dat niet echt een optie.


 


Mogelijk heeft ze een foto gemaakt of een echo gedaan. Hopelijk is het op te lossen met medicatie (en masseren). Afwachten is niet leuk, sterkte! 


Link naar reactie
Delen op andere sites

Nouja, het is heel gek..Maar ik ga er écht vanuit  dat het op te lossen is en dat het niet zo ver komt dat we moeten opereren...Wishful thinking. De dierenarts maakte ook wel heel duidelijk dat opereren een enorm risico was en dat dat meer een úiterste oplossing was, ook omdat ze natuurlijk wel iets verzwakt is door de verstopping. Ik heb wel even dingen opgezocht over een verstopping en blijkbaar heeft dat te maken met de vertraging van het maag/darmstelsel en dat kan komen door o.a. stress bij pijn (bijv. haken) dus het verklaart wel heel erg dat de pijn door de haken dus waarschijnlijk de verstopping heeft veroorzaakt. Ze eet namelijk wel goed hooi, vooral omdat ik overbezorgd was let ik daar enorm op. Ik ga morgen een ananas kopen en dat sap invriezen, zodat ik een noodvoorraad heb..Ik moet nog even ontdekken hoe dat gegeven wordt en of ik het ook gewoon kan geven voor de zekerheid ipv als ze zeker weten een verstopping heeft. 


 


Ik dacht niet dat ze een foto gemaakt had, het konijn was onder narcose en toen heeft ze volgens mij met een sonde (kan dat?) iets gedaan. Ik begreep het toen ze het zei maar ik was meer bezig met denken aan 'wat nu' dan aan 'wat heeft ze gedaan' dus hoe het nou precies zat weet ik niet meer. 


Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt allemaal:)


 


De dierenarts had de konijnenspecialist uit Utrecht gevraagd over het ananassap idee en die zei dat ananassap alleen helpt omdat het vocht inbrengt maar verder geen speciale werking heeft, dus hij raadde het niet aan. Ik twijfel nog. Het is meer het verhaal van 'het is niet bewezen' , dus proberen kan altijd..Kwaad kan het iig niet. 


 


Gaia is nu weer thuis, ze vond het dwangvoer wel lekker...haar waarden waren niet te hoog (wel hoog) waardoor ze geen obstructie heeft. Dit betekent dat ik haar pijnstillers moet geven en medicijnen om haar maag/darmstelsel weer op gang te brengen en ik moet haar dwangvoeren en dan hopen dat het weer goed komt. Ik heb een kruik in het hok gelegd maar tot nu toe is ze in een hoekje verstopt, ik denk dat ze ook gewoon heel moe is en gestrest door al die ervaringen vandaag...ik laat haar even want als ik probeer de kruik bij haar neer te leggen kruipt ze alleen verder weg. Zodra ze weer wat uit haar schulp kruipt ga ik proberen haar wat te voeren, maar nu moet ze vooral even bijkomen van alles volgens mij. Loki liep alleen behoorlijk op haar te rijden, daar maak ik me wel zorgen over want ze heeft normaal veel steun aan hem en als ik ze nu uit elkaar ga halen dan is dat ook niet ideaal...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb altijd begrepen dat ananassap uit een pak niet meer de enzymen bevatten die juist nodig zijn. Hierdoor kunnen juist meer problemen ontstaat. Het beste is toch om verse ananas te persen en ev. in blokjes in te vriezen. 


Ik weet dat Evert-Jan (de konijnenspecialist uit Utrecht) vind dat ananassap niet werkt, maar ik denk dat je gewoon op je gevoel af moet gaan. Vaak vinden konijnen verse ananassap lekker, waardoor er gelijk vocht naar binnen komt.


 


Pijnlijk voor Gaia, haakjes die de tong kapot gemaakt hebben. Dit heeft Rakker ook gehad. Het heeft een aantal dagen geduurd voordat hij weer ging eten. De wond op zijn tong was toch wel pijnlijk. Ik moest hem pijnstilling geven, maar ook medicatie om de darmen weer op gang te brengen. En uiteraard laxeren.


Heeft Gaia een darmstimulerend middel bij de dierenarts geinjecteerd gekregen? Hetgeen de dierenarts geeft is namelijk sterker qua werking dan hetgeen wij middels cisaral/metocloral geven.


Ik zou zelf nu nog niet aan een operatie denken. Een operatie aan de darmen is een zware ingreep, wat een hoop konijnen niet overleven. Een verstopping kan toch een kwestie van geduld hebben zijn. Het ene konijn is er sneller vanaf dan het andere konijn. 


Link naar reactie
Delen op andere sites

Is de kans nu zo groot dat er ook een verstopping zit? Het is toch helemaal niet gek dat er wat darmimmobiliteit ontstaat, als een konijn niet eet? Volgens mij wordt er wel gezegd dat de haarbal het gevolg is van immobiliteit en niet andersom.

Ik hoop dat Gaia snel weer opknapt!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ben het met Christa en Lien eens. Het is niet raar dat de darmen een beetje van streek zijn nadat ze een tijdje slecht gegeten heeft en vaak zijn de darmpjes redelijk makkelijk weer op gang te krijgen met medicatie. 


 


Misschien dat je Loki en Gaia nu even kunt scheiden door hun verblijf in tweeën te delen, zodat ze elkaar nog wel kunnen zien en ruiken, maar niet op elkaar kunnen rijden. 


Link naar reactie
Delen op andere sites

Nee ik weet niet echt hoe ik het moet noemen, het is geen obstructie maar er zit wel een hoopje ´haarbal´ in haar buik, maar het zit dus niet compleet vast dus verstopt is het dan niet. En inderdaad het is meer een gevolg van de haken omdat de boel daardoor stil is komen te liggen. Dus wat jij zegt klopt wel christaaa, volgens mij was het meer dat ze bang was dat het op een echte verstopping uit zou lopen.


 


In ieder geval ging het even heel slecht, ik was echt bang dat ze het niet zou halen want gisteravond was ze nog maar 35,4 graden (dat was om 23:45 dus ik kon niet echt naar de dierenarts met haar), ik heb haar tegen de kruik aan gelegd en vanochtend om 06:00 heb ik weer gekeken, toen was haar temperatuur gedaald tot 35,1..Mijn vriend heeft haar buikje toen gemasseerd en ze heeft met de kruik op schoot gezeten tot de dierenarts bereikbaar was en toen heb ik meteen gebeld en haar daar naartoe gebracht zodat ze onder de couveuse kon. De eerste keer dwangvoeren ging redelijk goed maar hoe vaker ik het deed, hoe meer ze ging tegenspartelen en ik was ook bang dat haar maag te vol zou raken (niet dat ze echt veel binnenkreeg, maar toch..). Verder drinkt ze nog steeds totaal niet. Het ENIGE goede nieuws wat ik gisteravond zag was dat ze plakpoep had, dus er kwam tenminste iets uit..en vanochtend had ze 2 keuteltjes (die dus niet meer plakkerig waren)..maarja omdat dat het enige goede nieuws was en ze verder enorm aan het knarsetanden was en haar maag enorm borrelde had ik toch de twijfels of ze het zou halen.


 


Bij de dierenarts is ze meteen onder de couveuse gelegd, de dierenarts heeft gekeken en haar maag/darmstelsel is actief, dat is goed nieuws..daarnaast is de haarbal verplaatst van de maag naar de blindedarm...dus er is beweging in. Dat is allemaal enorm goed nieuws. Ze was wel wat uitgedroogd natuurlijk.. ze ligt nu onder de couveuse met een onderhuids infuus en vanmiddag gaan ze kijken of ze zichzelf warm kan houden, als dat kan dan mag ze naar huis en als dat niet kan dan moet ze een nachtje blijven. Ik heb er een goed gevoel over, hoe gek dat ook mag klinken.


 


Ik heb ze inderdaad uit elkaar gehaald Sanne, ze hebben wel contact met elkaar door de tralies en als ik Gaia op de bank op schoot heb komt Loki er ook bij en hij gaf haar vanochtend ook een likje dus dat was positief. Hij hield niet op haar te berijden en ik had iets van: ze heeft rust nodig..Ik koppel ze straks wel weer op een neutrale plek, daar verwacht ik geen problemen mee. Ik kwam gisteren terug van de dierenarts met het idee dat het wel meteen goed zou komen, maar we hadden het dieptepunt nog niet bereikt want dat was dus echt vannacht/vanochtend, nu kan het alleen maar beter gaan hoop ik. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat was een flinke ondertemperatuur! Hopelijk knapt ze nu snel op.

Kan die haarbal trouwens geen gas zijn? (Zomaar een vraag, ik ben natuurlijk geen dierenarts).

Over het straks herkoppelen zou ik me ook niet druk maken. Hij ging rijden omdat zij zwakker is dan anders, dat hoor je wel meer. Goed dat je ze tijdelijk uit elkaar hebt gehaald. Als ze straks weer beter is zal het wel weer goed gaan samen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Lienappelsien, nou ik ben door 2 verschillende dierenartsen geholpen en beide zeiden dat ze duidelijk een substantie voelden, kan het niet goed uitleggen maar niks hards (dus geen voorwerp), maar meer als in een haarbal, ik denk dat je gas niet zo voelt? En de eerste keer was er wel een klein beetje gas, maar niet heel erg..en dat merkte ze doordat je geluidjes hoorde toen ze daar drukte. Dus ik denk dat het echt een kwestie van haar weer aan het keutelen krijgen en de boel weer op gang krijgen is..Maar wat ik zo gek vind is, is dat ik de assistente sprak met een update en ze zei dat de maag veel te vol zat en heel dik was (terwijl dat vanochtend volgens mij nog niet zo was) en dat dat aan gas zou liggen..maar ze wist het niet zeker omdat ze gas niet kon 'zien' ofzo, dus ik twijfel nu een beetje of ze nu óók nog eens last van gas heeft..


 


@Christaaa, de volgende keer doe ik dat dan. We hebben haar temperatuur iets omhoog gekregen door te masseren en met een kruik (0.1 graden, niet veel maar tis toch iets). 


 


Het gaat nog steeds minder goed dan ik gehoopt had. Ze poept nog steeds niet, plast al wel. Ze zijn haar nog steeds aan het dwangvoeren. Ze kan zichzelf nu wel enigszins op temperatuur houden (37,9), maar omdat het dus nog zo half/half gaat en ze nog niet poept blijft ze nog een nachtje bij de dierenarts. Dan kunnen ze ook haar temperatuur in de gaten houden en haar eventueel opwarmen mocht hij toch weer dalen. Verder zei de assistente dat ze enorm aan het knarsetanden was van de pijn. Ik vraag me echt af hoe dit kan, dit kan toch niet alleen door haken komen? Ik heb élke dag gekeken of ze goed hooi en brokken at...Ik voerde haar zelfs altijd uit mijn hand zodat ik goed kon zien of ze écht wilde eten. Drinken deed ze ook goed...Het is natuurlijk een samenloop van omstandigheden (verstopping door haken en dan nu misschien ook nog gas..) maar toch, het lijkt me dat het niet zo dramatisch had moeten zijn gezien ik haar de ochtend dat ik het ontdekte wel gewoon brokjes (science selective) heb kunnen voeren en ook nog wel aardig wat...Dus het is niet dat ze lang zonder eten gezeten heeft, een nacht misschien..maar ik weet dat ze die nacht om 01:00 's nachts nog wel at want ik vraag mijn vriend altijd om op te letten omdat ik bang ben dat we anders dingen over het hoofd zien en hij zei dus dat ze om 01:00 nog aan het eten was..dus dan heeft ze max 7 uur zonder eten gezeten..


Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat haar temperatuur weer wat omhoog is is natuurlijk wel gunstig. Spannend hoor. Sterkte met wachten. Wees niet te hard voor jezelf, je hebt het goed gedaan. Konijnen zijn behoorlijk kwetsbaar en vaak stoppen ze met haakjes opeens met eten. Het niet eten hoeft niet de enige reden te zijn dat ze nu buikproblemen. Door de pijn (in de mond) krijgen ze ook vaak buikproblemen. Het gaat bij konijnen vaak heel snel. Als ze iets mankeren kunnen ze ook hun temperatuur niet vast houden (wat ook niet bevordelijk voor de darmen is enz). Ze is nu bij de dierenarts die ook nog een couveuse heeft, infuus kan geven, enz. Meer kan je nu niet doen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .