Ga naar inhoud

Lela heeft verlamde tenen


Evee

Aanbevolen berichten

Vandaag foto's laten maken. Lela was pas de 2e patient en het eerste konijn met het nieuwe apparaat dus eerst kostte het opstarten en instellen even wat tijd. De eerste foto was niet zo goed gelukt omdat haar voet het beeld een beetje blokkeerde. Maar daarna was lela echt een voorbeeldige patient. Er zijn in totaal 4 foto's genomen. De eerste twee foto's van bovenaf. Daarop was niets bijzonders te zien. Op de derde foto (op haar zij) was echter wel wat te zien. Bovenop haar rug, bij de huid zaten witte vlekken. Daarom nog een vierde foto gemaakt, weer op haar zij, iets verder naar haar hoofd toe, en daarop waren meer "witte vlekken" te zien, ook naar haar wervels toe. De dierenarts is zelf geen specialist in het uitpluizen van rontgenfoto's en stuurt deze dus door naar iemand die dat wel is. Het vermoeden is op het moment dat het mogelijk tumoren zijn. Ik moet zeggen dat ik het wel heel interessant vond, het zijn hele scherpe duidelijke foto's! De foto's worden nog naar mij toe gemaild, dan zal ik ze hier delen. Als ik de uitslag heb laat ik het ook weten. Voor nu even geen medicijnen voor lela omdat ze eigenlijk van zichzelf nog gewoon beweeglijk is en geen pijn lijkt te hebben. Lekker verwennen dus en de uitslagen even afwachten. Het prijskaartje viel mij trouwens nog best mee (75 euro).


Link naar reactie
Delen op andere sites

Haar poten zijn helemaal gaaf en in orde. Haar heupen zijn ook nog prima in orde. De vlekken zitten meer naar voren in haar rug (boven op de rug, bij haar schouderbladen en iets naar achteren). De vekken zaten onder haar huid, en op één plaats ook wel tegen de rugwervel aan. Daar komt vermoedelijk de verlamming vandaan. De rugwervels zelf zitten nog wel op z'n plek maar mogelijk drukt het bij de zenuwen waardoor dus de verlamming veroorzaakt wordt. Mijn dierenarts kon het niet met zekerheid zeggen en heeft het doorgestuurd. Als het goed is krijg ik vanavond of morgen de foto's dan kunnen jullie het ook zien. Het was ook nog mogelijk dat het geen tumoren waren maar bijvoorbeeld kalkafzettingen. Nog even afwachten op de uitslag dus.


 


Als het kanker is, is er misschien wel wat aan te doen maar ik denk niet dat ik daar toe bereid ben bij Lela. Dan zou het dus inderdaad neerkomen op pijnbestrijding en het haar zo gemakkelijk mogelijk maken, tot het niet meer gaat. Ik heb er ooit een artikel over geschreven: http://www.bunnybunch.nl/informatie/cat/konijnen-medischeinformatie/post/kanker-bij-konijnen/


Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weken later...

Gelukkig valt de uitslag mee :) Ze heeft geen EC, geen beknelde zenuw, en ook geen kanker. Wat heeft ze dan wel? Trauma bij haar borstwervels waardoor haar tenen verlamd zijn geraakt. Ze zal waarschijnlijk verkeerd gesprongen zijn of iets dergelijks waardoor ze  de verlamming kreeg. Dat verklaart ook dat het eigenlijk niet erger geworden is. Het is niet iets wat ze kunnen opereren, dus het enige advies is rust en indien nodig pijnmedicatie. Lela gaat dus niet beter worden, maar als het goed is ook niet slechter.


 


Ik weet alleen nog niet wat ik nu ga doen, of ik toch een koppelpoging ga doen om er een drietal van te maken of niet. Of ik Joris terug zet bij haar of niet. Het liefst wil ik er een drietal van maken, en de ren zo prettig mogelijk inrichten voor lela dat ze overal makkelijk bij kan komen. Maar ik ben bang dat een koppeling voor te veel drukte zal zorgen. Maar misschien valt het ook wel mee, ze zien elkaar al maanden en dat lijkt ook goed te gaan. Ik ben er nog niet over uit...


Link naar reactie
Delen op andere sites

De verkalkingen schijnen normaal te zijn bij een konijn op leeftijd en hebben niets te maken met de verlamming. Mijn dierenarts kon het zelf ook niet zien op de foto en heeft ze doorgestuurd naar experts. Die hebben dus de verklaring "trauma bij de borstwervels" gegeven. Maar ik kan het ook niet vinden op de foto's, heb er eindeloos naar zitten staren :)


Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 maanden later...

Op het moment gaat het toch niet zo lekker met Lela. Van de week had ik al wat zitten googlen naar dingen die mogelijk kunnen helpen zoals fysiotherapie of zelfs een rolstoel voor konijnen. Ze is aan de ene kant behoorlijk gehandicapt, maar aan de andere kant zit ze echt nog vol levenslust.

 

Eerst kon lela nog huppen en viel ze om als ze stil zat, tegenwoordig ligt ze met haar achterhand permanent op haar zij. Nadeel hiervan was dat haar vacht van de zijkant waar ze op ligt flink vervilt. Ik was haar dus regelmatig (ongeveer om de dag) al aan het plukken en kammen. Lela kon overal wel prima bij komen en maakt een soort zwemmende beweging waarmee ze zich voort kan bewegen. Alles kost wel meer tijd en moeite, maar verder bleef lela haar fitte zelf. Lela eet nog steeds goed en is niet veel afgevallen (een klein beetje door spierverlies). Vorige maand is ze nog ingeent door de dierenarts omdat die haar ondanks haar handicap in prima conditie vond. Ik maakte me wel al zorgen over haar huid, zag er problemen in als die straks open slijt en ze wondjes krijgt. Dat was de reden dat ik dus was gaan kijken naar dingen die haar eventueel konden helpen. Ik had nog geen beslissing genomen, maar vandaag was er toch actie nodig.

 

Lela woont in een overdekte ren die normaalgezien goed droog blijft. In de ren ligt zandgrond. Lela is met de regen gisteravond / vannacht nat geworden vermoed ik, waardoor de zandgrond aan haar vacht was gaan klonteren. Daardoor bleven ook haar (gewoon normale, vaste) keutels hangen in de vacht. Gelukkig kwam ik er op tijd achter. Lela is overigens wel ingesprayed met anti-myiasis.  Er zaten twee vliegen op haar kont tussen de keutels en grond, maar de huid was nog heel en ik heb geen maden kunnen vinden. Ik heb haar direct in de douche gezet, gewassen, goed droog gemaakt en opnieuw gesprayed met anti-myiasis. Daarna hebben wij een hok opgezet voor haar in huis. Toch weer apart van de groep dus.
 

Ze zit nu in een 1.40 kooi. Ruim zat ook al is ze vlaamse reus omdat ze niet zo mobiel is. Ik had nu back 2 nature als bodembedekking gekozen maar heb het idee dat het te glad is en ze zich niet goed kan verplaatsen. Ik ga zo nog even bij haar kijken en anders vervang ik de bodembedekking voor een oud hoeslaken en/of een vetbed. Het hok staat boven omdat ik niet wil dat lela stress krijgt van onze honden. Lela heeft wel gezelschap van onze katten, maar die kunnen natuurlijk niet in de kooi komen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Christaaa Nee, buitenblijven is geen optie meer.


 


@ SuzanneKnuffel De karretjes die voor katten en kleine honden gebruikt worden kunnen ook voor konijnen. Ik zit alleen nog met heel veel vragen en punten waarvan ik betwijfel of het gaat werken voor Lela, dan moet het ook nog medisch gezien kunnen, als je namelijk de achterhand in een karretje zet moet ze alles met de voorhand / voorpoten doen. En net bij haar borstwervel zit het probleem. Ik weet dus ook niet of dat medisch gezien verantwoord is om met Lela te proberen.


Link naar reactie
Delen op andere sites

Inmiddels hebben wij wel de ideale bodembedekking gevonden voor Lela! Onze honden slapen op ikea toftbo badmatjes, en die zijn ook ideaal voor Lela! Anti-slip aan de onderkant waardoor de mat stevig blijft liggen, neemt goed vocht op en is zacht genoeg dat ze lekker ligt. We hebben er genoeg in huis dus dagelijks leg ik er een nieuwe in en gaat de andere in de was.


 


toftbo-badmat-grijs__0146822_PE305817_S4


  • Vind ik leuk 2
Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .