Ga naar inhoud

Konijn mist controle bij lopen


Lonja

Aanbevolen berichten

Lonja, fijn dat je zo'n meewerkende dierenarts heb. Als je de injecties zelf mag geven scheelt dit toch een hoop stress voor Stip. Als Stip na het stoppen van de medicatie geen vooruitgang meer heeft laten zien zal de terugval wel door het stoppen veroorzaakt zijn, jij heb daar het beste zicht op.

In ieder geval heel fijn dat Stip buiten actiever is dan binnen, en zo is het dan toch een prima oplossing op dit moment. Overdags lekker buiten, in de nacht binnen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Oh dat is jammer. Wellicht de stress van het gevecht met Klaver wat de terugval heeft veroorzaakt. Goed van je dat je Stip nu eerst helemaal beter wil laten worden voordat de koppeling gestart wordt. 

Ik kreeg voor mijn nijnen met EC ook altijd metacam, dit vanwege de ontstekkingsremmende werking ervan. De dexamethason kregen mijn Nijntje via een injectie, maar ze moest daar dan wel drie dagen voor op de kliniek blijven. Ik wist niet dat dit ook op een andere manier gegeven kon worden. Weer wat geleerd. 

Hopelijk gaat het snel weer beter met Stip. Sterkte ermee.

 

Dexametason kan eventueel wel op een andere manier gegeven worden, maar dat heeft wel invloed op de werking. In elk geval kan het via inhalatie of oraal ook.

  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Sorry voor de verkeerde informatie StamperPluis!

@Christa: Dank je

@Lienappelsien: mm ja kan eigenlijk wel ja. Heb alleen maar hele grote netten en 1 die erbij hoort die te klein is, maar die grote daar knip ik dan wel een stukje uit.

Gaas zie ik niet voor me want dan kan ik er zelf niet bij? Ik kijk van het weekend wel even.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Even over je gaasvraag. Ik heb zelf een tijd een ren, gemaakt van 2 aan elkaar gekoppelde panelenrennen, overdekt met een stuk tuingaas (van die grote rechthoekige mazen, groen geplastificeerd). Dat had ik aan de panelen vastgemaakt met electriciteitsdraad. Zo kon ik het gaasdak gedeeltelijk openklappen. Niet ideaal, maar voor tijdelijk gaat het best. Omdat het grote mazen waren had ik er later ook nog een kattennet overheen gelegd en aan het gaas vastgemaakt (natuurlijk nog steeds geen bescherming tegen marters). Maar dat ter zijde. Jij hebt vast nog wel een restje van je gaas.

Later heb ik nog een tijdelijke ren gehad van die 2 gekoppelde panelenrennen, en daar heb ik toen 2 setjes van die goedkope 60 bij 60 cm paneeltjes voor gekocht. Daar heb ik toen een dak van gemaakt en met touw of electriciteitsdraad weer aan de bestaande (veel stevigere en hogere) panelen vastgemaakt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Oh ja op die manier. Ja ik heb nog wel zat gaas over wat van de grote ren kwam maar dat moet je echt strak spannen omdat het opgerold zit. Dus zou ik echt degelijk vast moeten maken, rolt gelijk helemaal terug als ik het los zou maken om erbij te kunnen. Maar ik verzin wel wat, dat komt wel goed :)

  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Klopt, dat had ik al bij dat groene tuingaas. Op zich maakte ik daar ook wel weer gebruik van. Ik zorgde dat ik ongeveer een derde van het gaas 'makkelijk' los kon maken met dat electriciteitsdraad en dan krulde het vanzelf een eind terug over de rest van het gaas. Ik had het op zo'n panelenren van 91 cm hoog, dus kon de rest van de ren wel op m'n hurken bereiken onder het gaas (je begrijpt, ik was erg blij toen de nijnen in de nieuwe 2 meter hoge overdekte ren konden :P maar het ging op zich best).

  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 weken later...

Even een update.

Na het stoppen van de dexamethason en antibiotica ging Stip weer terug achteruit.

Na een week opnieuw zo'n kuur gestart van een week en toen ging het weer redelijk goed. Daarna alleen nog pijnstiller en natuurlijk nog steeds de Panacur gegeven maar iedere dag ging het weer slechter.

Woensdag ging het gewoon echt niet meer. Ze viel continu om met lopen en kon dan ook steeds slechter overeind komen.

Ze bleef desondanks goed eten, zich proberen te wassen, zindelijk en probeerde toch actief te blijven.

Het was zo moeilijk maar ik dacht ik moet voorkomen dat we straks op het punt komen dat ze ook dat niet meer kan. Zo werd het een lijdensweg om nog door te gaan.

Weer de dierenarts gebeld met de vraag inslapen of opnieuw dexamethason.

Hij zei dat ik beter voor die paar euro kan behandelen, zien wat dat wordt en dat inslapen dan altijd nog kan.

Dat was ook mijn eigen gevoel.

Panacur zat toen op dag 23 maar had ze niet op ivm verkeerde smaak fruithap en op die manier had ik al eerder een dosis Panacur door de gootsteen kunnen spoelen omdat ze een andere smaak wilde. Het einde van de fles kwam in zicht maar ik had er die dag al geen moeite meer voor gedaan haar die portie nog op te laten eten omdat ik totaal geen verbetering ervan zag na 22 dagen, alleen verslechtering.

Vroeg om een nieuwe fles Panacur bij de da maar hij zei stop er maar mee.

Nu heb ik haar dus sinds woensdag enkel dexamethason gegeven. Ze krijgt nu tabletjes zodat ik haar ook niet hoef aan te raken en vast te houden en dat gaat perfect zo.

Donderdag kon ze al gelijk weer lopen zonder om te vallen en ze is sindsdien niet meer gevallen.

Het gaat nog iedere dag een klein beetje beter, ze loopt nog niet perfect maar als ze niet probeert te rennen valt het niet echt meer op.

Alleen zodra ze snel wil zijn gaat het wel scheef.

Verder is ze prima te pas en krijgt steeds meer praatjes weer. Een enorm verschil, met of zonder dexamethason.

Dit hou ik nu een tijdje vol, kijken hoe ver het nog vooruitgaat en eventueel bouw ik straks de dexamethason af naar om de dag. En dan weer zien hoe dat gaat.

Ik durf nog geen plannen te maken voor de lange termijn, we zien wel hoe het allemaal gaat lopen.

In ieder geval heeft ze niks te klagen nu. Ze lijkt het allemaal wel te trekken, overdag buiten in de panelen-ren, snachts binnen. Liever gaat ze snachts niet naar binnen maar naar buiten gaan doet ze graag, ze gaat gelijk klaar zitten in de vervoersbak om naar buiten te gaan, dat soort dingen snapt ze allemaal goed ☺

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nou ja, misschien kom ik van een andere invalshoek omdat ik woensdag nog dacht dat haar laatste uur gekomen was, maar ik ben eigenlijk wel blij dat ze nu een actief en levendig konijn is wiens grootste probleem is dat ze in een panelenren van 4 of 5 vierkante meter zit in plaats van dat ze de hele tuin heeft (ze was gisteren al ontsnapt maar dat was onze eigen schuld) in plaats van dat ze onder de zoden ligt. Dit lijkt me leuker voor haar.

Ooit nog terug in de groep zal niet kunnen zo lang ze dagelijks of om de dag medicijnen nodig heeft omdat ze die niet opeet waar ik bij ben, maar wat dat betreft zien we wel waar het schip strandt. Eerst zien waar we gaan komen met medicijnen. Dan kijken of we af kunnen gaan bouwen.

Ik heb overigens ook nog steeds geen flauw idee wat ze heeft, de da denkt waarschijnlijk ec maar ik denk dat ze net zo goed een hersentumor kan hebben (hoop het niet) of een auto-immuunziekte.

Edit: EC kan dus ook nog steeds wel; op de site van Wilhelminapark staat ook dat bij sommige konijnen met EC niks aanslaat en dat ze dan dexamethason geven tot ze weer beter zijn. Bij sommige konijnen werkt dat maar niet bij alle.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nee klopt. Het is best een paardenmiddel. Je kan het vergelijken met prednison, dat ken je misschien wel. Het geneest dus ook niks, het onderdrukt alleen van alles, bijvoorbeeld het immuun-systeem. Wat weer invloed heeft op eventuele ontstekingen.

Maar ook helpt het bijvoorbeeld tegen vochtophoping rond een hersentumor.

Het is dus ook niet zo dat ik eruit af kan lezen wat ze heeft.

Maar ik kan haar altijd nog in laten slapen mochten er vervelende bijwerkingen zich gaan openbaren.

@bammyflurry: dat goed eten en gewoon doorgaan is continu het geval geweest. Ook op haar allerslechtste momenten. Daarom vond ik het ook zo lastig te kiezen voor in te slapen, ze gaf zelf aan nog steeds levenslust te hebben. Hoeveel moeite het haar ook kostte, ze bleef netjes op de bak plassen, zich wassen, bdk opeten, nieuwsgierig naar van alles, al dat soort dingen.

Het zijn puur en alleen die pootjes die niet willen. (Wilden. ) Stip zelf komt niet over alsof ze op is of ziek is.

@christa; dat vroeg ik me ook af. Overigens las ik dat het eigenlijk maar de vraag is of EC kwaad kan. Er is de theorie dat EC eigenlijk niet zo gevaarlijk is, maar dat de ontstekingen misschien het probleem zijn. En dat het dus eigenlijk misschien behandeld zou moeten worden als een auto-immuunziekte. In dat geval kan je zoeken naar een test voor EC tot je een ons weegt natuurlijk.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja dat hoop ik ook. En zo niet dan wordt er nu ook geen leed geleden, het is toch een ander verhaal als wanneer je zo'n konijntje met een scheve kop of verlamde achterhand hebt zitten. Dus we kunnen gewoon rustig afwachten wat het doet. Maar ik hoop natuurlijk dat het probleem inderdaad ontstekingen zijn en dat het immuunsysteem hierdoor tot rust komt en ze straks af kan bouwen. Maar daar begin ik niet mee voor ik geen vooruitgang meer zie. Wellicht dat ze op deze hogere dosering straks ook weer goed kan rennen zonder scheef te rennen bijvoorbeeld. Geen idee, ze krijgt het pas weer een paar dagen nu.

Van mij mag je gerust die medische discussie starten want ik vind het zelf ook wel interessant en het is best een aannemelijke theorie naar mijn idee.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weken later...

Ik heb meegelezen omdat mijn konijntje zijn rechterachterpoot intrekt en intussen helt zijn kont bij het huppelen over naar links... De dierenarts kon niet met zekerheid zeggen of het EC is maar sinds maandag toch al met panacur begonnen. Ik lees hier echter ook dat er antibiotica wordt bijgegeven. Is dit aan te raden? En hoe lang of hoe veel krijgen ze dan?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja inderdaad, vraag je dierenarts welke behandeling en waarom. Ik weet niet waarom jouw dierenarts wel of geen antibiotica geeft.

Tegen EC helpt het niet, dus op zich kan het dat dat niet voorgeschreven wordt.

Maar omdat je soms niet weet of het EC is of iets anders vermoedt kan antibiotica ook nodig zijn.

Stip doet het prima. Ze krijgt nog iedere dag dexamethason. Ze heeft nu meer ruimte, heb er een panelenren bij gekocht dus nu kan ze wat beter echt rennen/snel lopen, je bent gauw uitgerend als je maar 3 meter hebt natuurlijk. Dat was meer hupsjes doen. met meer ruimte kan ik beter zien hoe vaart maken gaat. Het gaat soms vlekkeloos maar vaak gaan de voorpootjes nog niet netjes met 2 tegelijk vooruit omdat het linkervoorpootje dan toch niet even snel is en dan wordt het een soort huppel. Het kàn wel want soms zie je niks, maar vlekkeloos is het nog niet.

Ook als ze tijdens het rennen ineens een draai wil maken dan gaat de achterhand soms nog wat langzamer en zie je een heel kort moment weer die instabiliteit, dat er even gecorrigeerd moet worden.

Maar goed dat zijn geen dingen waar ze echt last van heeft natuurlijk.

Ik kijk nog heel even een paar dagen aan of dit nog wegtrekt en dan ga ik beginnen te proberen de dexamethason af te bouwen door het om de dag te gaan geven.

Hoop natuurlijk dat dat werkt maar als het weer slechter wordt dan moet ik echt iets gaan verzinnen om haar medicijnen te geven waar andere konijnen bij zijn, want ik kan haar toch moeilijk altijd maar alleen houden. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.

Maar eerst nog rustig afwachten of het misschien af te bouwen is.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .