Ga naar inhoud

Konijnen samen / apart


Aanbevolen berichten

Dag allemaal, ik zou graag jullie advies willen. Ik heb zojuist mijn vrouwtjeskonijn Koekje moeten laten inslapen, ze kreeg vanochtend een fikse hersenbloeding op ruim 11 jarige leeftijd. Nu zit haar man Jip (gecastreerde Vlaamse reus ram, rond de 6 jaar oud), alleen. Ik heb nog een stel: broer (gecastreerd) en zus van bijna 2 jaar. Ze zitten met z'n alleen in een grote ren van 16m2, dus 8m2 per stel, met een gaasje ertussen. Combineren heb ik nooit aangedurfd omdat de dames af en toe boos gedrag vertoonden door het gaas heen, al ging het over het algemeen vrij gemoedelijk.

 

Nu wil ik ivm financiële omstandigheden (dierenarts in het weekend is geen grapje...) eigenlijk niet weer een nieuwe vrouw voor Jip erbij.

 

Wat is wijsheid? Zo laten zitten, heeft hij genoeg aan gezelschap achter gaas? Of beter een nieuwe goede plek zoeken voor hem? Het is echt een buitenkonijn, houdt niet van geaaid of geknuffeld te worden. Alvast bedankt voor jullie adviezen. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn mening is dat de enige reden om een konijn alleen te houden is dat het noodzakelijk is vanwege gezondheidsproblemen of ernstige gedragsproblemen. In alle andere gevallen is een konijn altijd beter af met maatje. Dus alleen contact met gaas ertussen is mijns inziens niet voldoende. Mijn advies zou dus zijn om hem af te staan aan een konijnenopvang, zodat hij daar weer gekoppeld kan worden aan een maatje.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Sterkte met het verlies van Koekje.

 

Je hebt een aantal opties, gebaseerd op beste/meest haalbare en naar beneden naar onwenselijk. Ik zet alleen achterblijven dus als onwenselijk, want een konijn mist echt een maatje:

 

  1. Laten koppelen bij de opvang aan een nieuw vrouwtje - daar mag het konijn ook altijd naar terug, mocht niet klikken tussen Jip & het konijn, maar ook mocht Jip onverwachts sterven. De enige ethische manier van stoppen met konijnen
  2. Jip afstaan, pijnlijk, maar wel haalbaar. Let erop dat er lange wachtlijsten zijn.
  3. Proberen een drietal te maken - soms lukt het. Zeker als Jip niet het dominante konijn was in de oude koppeling. Het kan zijn dat hij toch een beetje erbij hangt. Het kan zijn dat de koppeling tussen je huidige tweetal knapt. Het is risico vol, maar jij kent Jip en je huidige koppel.
  4. Jip alleen laten (onwenselijk)
  • Mee eens! 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weken later...

Hartelijk bedankt allen! Ik heb er nog wat langer over nagedacht en ik ga ondanks mijn eerdere plannen toch een nieuwe vrouw voor Jip zoeken via een opvang. Dan hoop ik een dame van middelbare leeftijd te vinden (zoals hij) wat klikt, zodat ze samen bejaard kunnen worden.

 

Nogmaals dank voor jullie reacties!

aangepast door Kever25
Tikfout
  • Vind ik leuk 4
Link naar reactie
Delen op andere sites

Inderdaad een fijn bericht! Goed dat je alles eerst even hebt laten bezinken.

 

Hier vind je een lijst met goede konijnenopvangen:

https://www.bunnybunch.nl/informatie/konijnenopvang-asiel-lijst


Vaak werken ze met koppelvakanties, wat betekent dat je Jip meeneemt naar de opvang, je een rondje in de opvang maakt om zelf de voedsters te bekijken en je een lijstje maakt van welke dames jouw voorkeur hebben. Jip blijft dan een aantal dagen in de opvang en de vrijwilligers kijken of het met de dame van jouw eerste keus klikt, zo niet, met jouw dame 2, enz. Als het goed gaat met het stel kom je ze weer ophalen. Thuis heb je dan nog weinig gedoe met koppelen, en je hebt meer zekerheid dat het een gelukkig koppel wordt. Mijn konijn is een aantal weken geleden op koppelvakantie geweest, en ze wees mijn eerste 3 rammen af en koos voor mijn nummer 4 😅 Inmiddels zijn ze lekker klef. Ik was dus blij dat ze op koppelvakantie was en het dus snel met een volgende kandidaat kon proberen.

 

Andere opvangen werken met speeddates. Dan neem je Jip ook mee naar de opvang, maar dan wordt hij al direct bij jouw eerste keus gezet. Gaan ze niet direct knokken en gaat het na ongeveer een half uur nog normaal, dan neem je ze samen direct weer mee naar huis. Dit heb ik ook al vaker gedaan. Nadeel is wel dat je zelf de verdere hele koppeling doet met al het gedoe dat er bij komt kijken en de tijd die het kost, en het kan ook best spannend zijn. En als de koppeling niet lukt moet je weer terug naar de opvang (en ben je inmiddels al aan het andere konijn gehecht). 
 

Als je aangeeft in welke regio je woont kunnen we misschien nog een bepaalde opvang aanraden, maar ik zou sowieso naar de lijst in die link hierboven kijken. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .