Ga naar inhoud

Euthanasie konijnen: jullie ervaringen?


elliebel

Aanbevolen berichten

Ik vond het wachten op euthanasie echt verschrikkelijk. Frits zou een controle afspraak hebben tijdens de behandeling, maar het was duidelijk dat die niks deed, dus hadden we hem omgezet naar euthanasie. Was rond nieuwjaar dus heel druk bij de dierenarts en we dachten ook: verwennen we hem nog even lekker. Maar die paar dagen tegen een doodziek konijn aankijken.. ik heb zo veel gehuild, uiteindelijk bij de dierenarts kon ik nieteens praten, alleen janken. Het was een opluchting toen het voorbij was. Frits had het niet meer benauwd en wij konden verder. De zorgen om zo'n ziek diertje hadden me echt gesloopt en die dagen voor de euthanasie, ik ging er bijna aan onderdoor joh..

 

De afspraak met de opvang stond ook al. Dat was heel dubbel maar ook fijn. Betsy had het heel moeilijk alleen, dat heeft gelukkig maar twee dagen geduurd. Voor onszelf ook heel fijn om alles meteen geregeld te hebben, anders zaten we weer met zorgen om betsy, die ging echt slecht die dagen.. 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

12 uur geleden zei JacinthaBrehler:

@Renske34 Ik vind het heel moeilijk. Ik zit er eigenlijk al sinds woensdag tegenaan te hikken, want eigenlijk had ik toen in mijn achterhoofd de beslissing al genomen. Vrijdagavond heb ik de knoop definitief doorgehakt. Ik wil haar echt nog een paar fijne dagen geven, dus ik heb haar extra verwend met haar favoriete hapjes. 
Morgenochtend ga ik de DA bellen voor de afspraak, maar ik heb 1 arts waar ik mij prettig bij voel en wil eigenlijk graag de euthanasie door haar laten uitvoeren. Volgens mij is zij er op dinsdag, dus dan zou Spook er nog een dag langer zijn. Ik merk dat ik het vooral ook heel erg moeilijk vind om al op zoek te moeten naar een maatje voor Kliko en de opvang al aan te moeten schrijven terwijl zij er nog is. Dat voelt heel erg dubbel. Alsof ze er niet toe doet. Terwijl ik weet dat dat niet zo is en ik het doe omdat ik het beste voor Kliko wil. Maar zo voelt het niet. 😕

 

Moeilijk he. Je weet heus dat het er los van staat maar om dat zo te voelen is nog wat anders. Vind het knap van je. Veel sterkte komende week. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ok, laatste update van mijn dierenarts wat betreft mijn euthanasievraag: doet het pijn? // Ik ben rustig nu. 

 

nadat ik vrijdag de dierenarts nog had opgebeld na afloop van mijn konijntje die was ingeslapen, las ik honderd horrorverhalen online. Ik weet dat ik dat niet moet doen, maar op de een of andere manier moet ik er gewoon even mee bezig zijn. Daarna had ik het hier gepost, en werd ik alleen maar banger dat mijn schatje toch pijn had gehad in zijn laatste levensminuten. Waarom krijgen veel konijntjes eerst nog een spuitje vooraf? Misschien dat het spul nu gebrand had in zijn maag, bijvoorbeeld, en dat hij daarom probeerde weg te rennen... 

 

Daarom heb ik net de dierenarts nogmaals opgebeld, met wat vragen die ik had opgeschreven. Ik bood mijn excuses aan voor het opnieuw bellen, maar ze was echt superlief en zei dat ze begreep dat ik het nog een plaatsje moet geven en zo vaak mag bellen als ik wil. Ze garandeerde dat hij echt, echt, echt, echt geen pijn heeft gehad en het op deze manier een hele vredige manier is geweest van inslapen. Ze spuiten het spul rechtstreeks in zijn buikje, ook niet in zijn organen. Het spuitje is niet fijn, zeker niet omdat het een lange naald is. Maar dat is het enige waar hij op reageerde. Daar zouden wij ook een schrikreactie van krijgen, zei ze. 

 

Ik vroeg nogmaals of het blauwe spul dus niet brandde. En ze zei dat ze me dat echt kon garanderen, het spuitje voelt hij, van de rest voelt hij niets. Ze spuiten het heel rustig in en zei dat het voor hem echt een hele mooie, vredige manier was om in te slapen.

 

Toen ik vroeg waarom sommige artsen dan wel een eerste spuitje geven, zei ze dat iedere arts andere methodes heeft, en ook andere middelen en dat sommigen wellicht ook gewoon doen wat ze altijd hebben gedaan (op basis van waarmee zij de beste ervaringen hebben). Ze zei dat er inderdaad middelen zijn die wél wat pijnlijker zijn en kunnen branden, maar dat het blauwe spul wat zij gebruiken echt een mooie en veilige manier is om in te slapen (sorry, ze noemde alle namen en zei ook: dit is hetzelfde als dat je X/ketamine zou gebruiken als medicijn, het is compleet veilig, maar ik weet de exacte namen niet meer). 

 

Ze zei dat er ook artsen zijn die in het hartje spuiten, maar dat hebben zij nooit gedaan. En dat er artsen zijn die in de bloedvaten spuiten, maar dat dat voor een konijntje niet per se fijn is, want dat moet via het oor. Dus dat doen ze bewust niet. Daarnaast zei ze dat het spuitje vooraf in een spier gespoten moet worden en dat ook dat als pijnlijk wordt ervaren. Dus zij kozen er bewust voor enkel het blauwe spul in te spuiten in de buik. Op een heel rustig tempo, waarbij enkel het prikje zelf dat door de buik gaat als niet fijn wordt ervaren. Dan hangt het er vanaf van waar het terecht komt, hoe snel het gaat. Bij mijn schatje gelukkig in minder dan 1 minuut.

 

Ik hoop dat ik hiermee niet iemand anders verdrietig maakt. Ik denk dat het voordeel van eerst een prikje vooraf is dat ze dan rustig inslapen in je armen, terwijl mijn liefje van rechtop ineens neerviel in onze armen. Dat kan voor eigenaren ook een naar beeld geven, dus wellicht dat ook daarom soms voor een prikje vooraf wordt gekozen. En wellicht dat het per grootte van een dier ook verschilt natuurlijk, dat het fijner is als ze al vooraf slapen als het proces langer zou duren. Maar al met al, ben ik er nu heel rustig onder ❤️

 

Hoop dat het anderen hier wellicht ook kan helpen in het rouwproces :). Sterkte!

 

 

 

 

@JacinthaBrehler heel veel sterkte nogmaals!!! 

 

@Eefje dat breekt echt je hart he, naar een doodziek diertje kijken die je zoveel liefde heeft gegeven. Toen mijn eerste konijntje overleed eind augustus, trok ik het echt niet meteen een nieuwe koppelafspraak te maken. Dat heeft toen twee weken geduurd. Maar toen mijn huidige konijntje vrijdag overleed, zocht ik zaterdag al online en heb ik gister al een afspraak gemaakt. Omdat je anders inderdaad zorgen blijft houden van konijntje naar konijntje. 

 

 

 

 

 

aangepast door elliebel
  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .