Ga naar inhoud

Graag tips voor mijn zeer magere Binkie!


EliseindeEifel

Aanbevolen berichten

Hij is thuis en we leven nog :)


 


De wond schoonmaken vind ik echt horror, maximale narigheid gewoon, iets ergers kan ik me echt niet voorstellen. Het is dan Binkie zelf nog ZO graag wil, anders had ik vermoedelijk alsnog besloten dat dit té erg is om hem aan te doen. Maar hij doet het supergoed...


 


Maandag zijn we wel geschrokken van hoe slecht het ging, hoe zwak hij was. Voor hij opgenomen werd, was hij nog actief, sprong hij op de bank en maandag kom hij niet eens van de grond op zijn bak springen. Hij haalde het niet en bleef vervolgens half over de rand hangen. Hij kon amper lopen zelfs, dat had ik niet helemaal verwacht. Maar 's middags kwam hij alweer aangestrompeld toen ie me zag (ik helemaal ontroerd!).


 


Nu is hij weer wat levendiger, hij lijkt erg snel weer op te knappen qua dat hij weer zichzelf wordt. De wond van het opengemaakte abces is volgens wat de DA opgeschreven heeft al beter dan hoe het vrijdag was. Ik vind het echt nog gewoon verschrikkelijk, maar ben in ieder geval niet flauw gevallen (al scheelde het ook niet zo gek veel...).


 


Qua eten moet hij 3 keer per dag een poeder met water aangelengd. Dat heet dwangvoeren, maar hij vindt het errug lekker gelukkig. Hij vindt alleen de caviabrokjes niet zo erg lekker, maar geweekt met babyvoeding eet hij het wel. Van een lepel, hij likt het dan op. Voor de rest eet hij zijn fijn gesneden groentes gewoon weer goed, net als van tevoren. Witlof, andijvie, peen, appel, paardenbloem, koolrabi, het smaakt allemaal goed. Hij zit wel snel vol, maar ja... Oh ja, en een walnoot heeft hij op, maar ik moet nog googlen of dat wel goed is.


 


Voor de rest om de dag een injectie onder de huid met AB en dat 2 maanden lang, 2 keer per dag Metacam, 2 keer per dag de wond schoonmaken en dan zalf in het gat spuiten, die dwangvoeding zonder dwang 3 keer per dag en dan steeds (ongeveer 5 keer per dag) tussendoor de papjes met geweekt caviavoer geven, en er staan dan altijd groentes.


 


Maar dun...! Serieus, eng gewoon, alle botjes steken uit, zijn nekje ziet er heel akelig uit en zijn schouderbladen steken uit. Dus ik hoop dat het goed komt. Nogmaals, echt heel leuk en fijn dat jullie zo meeleven en meehelpen, daarvoor heel veel dank!


Link naar reactie
Delen op andere sites

Fijn dat Binkie al weer aardig zichzelf aan het worden is. Het is voor Binkie een hele ingreep geweest vandaar dat hij ook verzwakt is. Hij was natuurlijk al mager en de operatie heeft hem ook de nodige energie gekost. Maar goed, het is een vechter en hij gaat er echt voor om dit goed te doorstaan. Ik ben blij dat jij hem daar, ondanks dat je het heel eng vind, bij helpt. Als de wond er nu al beter uitziet dan vrijdag, is dit toch een teken dat het allemaal de goede kant opgaat met Binkie.


 


Je ziet maar dat het goed was dat hij naar huis kwam. Lekker weer thuis in zijn eigen omgeving. Thuis kan hij opknappen.


 


Goed dat hij het dwangvoeding lekker vindt en ook zijn groentes lekker opeet. En dat hij snel vol zit, dat komt ook wel goed. Langzamerhand zal zijn maagje aan meer eten gaan wennen.


 


Ik vind het toppie van je dat je de wondverzorging toch bij hem doe. Ik denk, als je een week verder ben, dat je het dan minder erg zal vinden.


Binkie mag blij zijn, en dat is hij ook, met de enorme inzet die je voor hem heb.


 


Succes met de verzorging. Geef Binkie maar een dikke knuffel en ik lees graag hoe het verder met Binkie gaat. Het is zo'n lieverd. :love:


Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja hè, hij is echt een lieverd (wel een beetje een vreemde, maar ja, dat maakt me niets uit) :love:


 


Het probleem waar ik tegenaan loop is dat hij zijn caviavoer niet eet. Hij vindt het volgens mij echt vreselijk vies, en heeft nu de keuze. Dus dan eet hij alle andere dingen liever en aangezien hij snel vol lijkt te zitten, is de keuze wat hem betreft heel makkelijk. Dus wat te doen?


 


Alleen dat papje dwangvoeren en verder niets geven behalve de caviabrokjes? Ik heb de kliniek gebeld en toen zei degene aan de telefoon dat Binkie 20 gram per kilo lichaamsgewicht moest eten. Nou weegt hij niet veel meer, maar hij zou dan toch wel 40 gram moeten eten per dag lijkt me. Ik heb geprobeerd er een papje van te maken wat ik kan dwangvoeren. Maar dan moet het zo dun zijn dat het door de spuit heen kan, en dan is de hoeveelheid zo enorm... dat krijgt hij nooit op met zijn andere dwangvoer er nog bij. Bovendien ben ik dan de hele dag door hem alsmaar aan het pakken om vieze muk naar binnen te stampen, en daar wordt hij niet blij van. Ik trouwens ook niet, voel me net zo iemand die ganzen dwangvoert voor de foie gras, ik zie die foto's wel eens voorbij komen :oh: Maar goed, dat ik er niet blij van wordt is natuurlijk onbelangrijk.


 


Of zou het ook goed genoeg zijn als hij dat andere papje eet (3x per dag 15 ml) en dan wat groentes? Het lijkt me dat hij daar niet dikker van gaat worden, maar van alsmaar vechten tegen zijn caviapap misschien ook niet. Misschien dat hij zijn konijnenvoer wel gewoon eet... ik heb dat nu niet geprobeerd, omdat hij dan zeker zijn caviavoer niet meer zal eten. In de kliniek scheen hij dan wel gewoon te hebben opgegeten.


Link naar reactie
Delen op andere sites

Fijn dat hij weer thuis is en dat hij langzaamaan weer zichzelf lijkt te worden. Je hebt je angsten wel onder ogen moeten zien he? :-) Het is straks niet alleen een overwinning voor hem, maar ook voor jezelf! Goede tip van Christa trouwens (ik was er niet opgekomen), zou ik zeker proberen!


Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat een boef is die Binkie, maar wel een lieve boef. In de kliniek heeft hij inderdaad het caviavoer gegeten, ik heb het ook gezien. Dat poeder wat je gekregen heb om een papje van te maken is zeker Juvenile? Dit is wel een vrij voedzame voeding voor vogels, maar of dit ook voor konijnen geldt weet ik niet.

Zelf gebruik ik altijd critical care dwangvoeding, waar ik dus een papje van maak en dit via een spuitje in het bekje geef. Als ik zie dat het konijn ook andere dingen eet, zet ik ook een bakje met het papje neer, zodat ze het papje ook zelf kunnen eten.

Als het dwangvoeren van zijn caviapapje zo'n gevecht is komt dat ook niet ten goede van Binkie z'n gewicht. Ik denk dat het dan beter is om hem toch zijn konijnenvoer te laten eten. Altijd beter dan dat hij niets eet. Wellicht kan je, net zoals Christaaa aangeeft, sience selective junior gebruiken. Dit heeft ook een hoog voedingsgehalte. Je kan het konijnenvoer ook zacht maken, net zoals het caviavoer. Dus de harde en zachte versie voor hem neerzetten. Ook kan je z'n konijnenvoer fijn malen en er dan een papje van maken, wat je dan dwangvoedert en ook een bakje ermee neerzet. Het fijnmalen van konijnenvoer doe ik altijd in een elektrische koffiemolen, maar dit kan je ook met een deegrol doen, dan krijg je fijn poeder waar je dwangvoeding van kunt maken. Let wel op dat je de dwangvoeding die je in een bakje neerzet niet te lang laat staan. Ik zet zelf altijd twee keer per dag een bakje verse dwangvoeding neer (naast het normale voer).

Verder zou ik hem toch ook nog wel groentes geven. Dit eet hij toch op en dit stimuleert hem ook om te eten. Niet te veel want anders laat hij het andere voer weer staan.

Probeer zelf rustig te blijven als je hem gaat dwangvoederen, want als jij onrustig ben, dan is Binkie het ook.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja, dit valt voor mij in de categorie nooit-van-mijn-leven, dus inderdaad een overwinning. Ik kan het niet snel achter elkaar door doen, voel me wel schuldig dat het voor Bink langer duurt, maar het wordt zwart voor mijn ogen van de narigheid. Als ik flauw val duurt het nog langer denk ik dan maar.


 


De tip van het junior voer ga ik uitproberen, alleen moet ik dat online bestellen bij petmeds.de en dan duurt het een ruime week voor het hier is. Het poeder waar ik de dwangvoerpap mee maak is inderdaad juvenile. Ik denk niet dat hij het caviavoer niet eet omdat het te hard is. Winterpeen eet hij namelijk wel, en dat is ook hard. Ik weet niet of hij pap uit een bakje kan likken, misschien komt het dan wel in dat gat. Dat lijkt me niet fijn, maar goed... in vergelijk met alle andere dingen is pap in dat gat voor Binkie zelf misschien wel helemaal niet erg. Ik weet het ook niet. Van een lepel eet hij het iig wel, maar misschien helpt het dat hij weet dat hij achteraf een (ongezonde, ik weet het) drops krijgt. Daar zou hij volgens mij nog een moord voor plegen ;)


 


Wat is niet te veel qua groentes? Enig idee hoeveel gram?


Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat een lief en supertof baasje ben je Elise! :love:

Goed, tips voor het spoelen van de wond en het naar worden: je kunt proberen of suiker helpt. Dus voordat je gaat spoelen/schoonmaken, neem dan eerst zelf even een glas cola (of iets anders waar veel suiker in zit) en zorg dat je een zak zoete snoepjes bij de hand houdt. Het is niet voor niets dat er in veel DA-praktijken potten snoep staan; de snoepjes zijn zowel voor de klanten (niet de cliënten zelf natuurlijk :wink2: ) en voor de DA's en assistenten. De cola-tip kreeg ik ook van een DA. :)

 

Als het niet al te slecht weer is kun je misschien ook een raampje openzetten waar je tussendoor even je neus door naar buiten kan steken? En adem wel goed door, maar adem niet te diep in als je net boven de wond hangt. (Dat is echt iets dat bijna iedereen ongemerkt doet hoor. Ik ben zelf ook een keer out gegaan doordat ik wat te diep inademde (en te weinig gegeten had) boven een plek waar ik net de tafel had gedesinfecteerd met alcohol..... )
 

En aankomen in gewicht kan even duren, maar maak je daar niet al te veel zorgen over. Zolang hij nu in elk geval niet meer afvalt en zich levendig gedraagt, dan zit hij straks niet alleen figuurlijk maar ook letterlijk weer goed in zijn vel! )

Succes, het komt goed met Bink!

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat niet te veel groenten is dat zul je een beetje uit moeten vinden. Ze mogen als het goed is maximaal zo'n 100 gr per dag per kilo lichaamsgewicht, maar aangezien binkie zo snel vol zit zou ik gewoon zijn groenten geven die hij nu krijgt en dan stukje bij beetje elke keer een klein beetje afbouwen tot je ziet dat er een beter evenwicht komt tussen het eten van groenten en biks(of cavia voer in dit geval) en hooi.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat is een goed idee, van de suiker. Ik ben ook echt een muts...


 


Binkie is vanmiddag wat minder fit, voor zover ik kan spreken van 'fit zijn' dan natuurlijk. Het dwangvoeren is nu echt dwangvoeren, gisteren was hij daar nog enthousiast over, maar vandaag wil hij met rust gelaten worden. Pech dus voor hem, maar ik maak me wel meer zorgen nu hij achteruit lijkt te gaan ipv vooruit. Winterpeen heeft hij wel op, maar zijn babyvoedingspapje wil hij niet, de witlof niet en de paardenbloembladeren ook niet. Hij zit vooral chagerijnig te zijn, maar daar heeft hij ook wel hele goeie redenen voor natuurlijk.


 


De DA vond het op zich wel positief dat hij meer aan het bewegen is, en dat er geen vloeibare drek meer uit het gat waar het abces was komt.


 


Ik heb maar heel weinig van dat dwangvoedinspoeder, dus nu zou ik advies over wat het beste is enorm waarderen. Zal ik online dat spul bestellen, of toch iets anders? Voordeel van dit lijkt me dat zijn lichaam er aan gewend is, maar het is vogelvoer. Ik denk dat het dit is: http://www.avifood.com/Dr-Harrison-Futter/Handaufzuchtfutter/Handaufzuchtfutter-Recovery-Formula-0-35-kg.html maar weet het niet zeker. Is critical care beter? Bij de supermarkt is poeder te koop op basis van soja, en ik kan online dat ensure poeder bestellen. Of zal ik alles door elkaar doen, dan moet er zeker wel iets bij zitten wat het beste is... Ik vind het maar lastig allemaal!


Link naar reactie
Delen op andere sites

ik zou niet alles door elkaar gaan gooien eerlijk gezegd. mijn gevoel zegt dat je beter critical care of science recovery kunt dwangvoeren dan vogelvoer. Voor even maakt dat niet uit natuurlijk, maar voor langere tijd lijkt het me toch beter als hij iets krijgt wat qua samenstelling klopt voor een konijn. Maar ik ken het vogelvoer verder niet en heb er nog nooit mee gedwangvoerd, dus daar kan ik niet echt over oordelen. Maar gevoelsmatig vind ik het een vreemde keus voor een konijn.


 


Wat voor caviavoer heb je trouwens? als het brok is, kun je daar wellicht ook zelf dwangvoer van maken. (gemengd wil niet) de brokjes overgieten met kokend water en laten weken tot het een papje is. wel even iets af laten koelen natuurlijk zodat hij niet zn mondje verbrand.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als ik de link aanklikt dan krijg ik het verkeerde voeding te zien. Het is de voeding met de roze sticker voorop. Er staat ook Juvenile op de verpakking. Ik kan op m'n Ipad niet de link hier plaatsen, Maar ik zou zelf ook voor critical care of science recovery gaan. Zelf gebruik ik critical care en over het algemeen gaat het er hier goed in. Rakker krijgt het op dit moment ook, ik doe z'n medicijnen erdoor, gaat het er makkelijker in, Met science recovery heb ik geen ervaring, maar dat zal denk ik gelijkwaardig zijn aan critical care.

Het caviavoer dat Elise heeft zal die van science selective zijn. Dit kreeg Binkie ook op de kliniek. Maar blijkbaar heeft hij hier niet veel trek in.

Ik zou zelf niet alles door elkaar gaan doen. Zelf zou ik voor critical care/science recovery gaan. Tot de tijd dat je dit binnen heb kan je een papje maken van zijn eigen voer, wellicht een beetje baby wortelhapje erbij, om het wat lekkerder te maken.

Zoals je al aangaf kan je na het dwangvoeren Binkie belonen met iets wat hij heel lekker vind.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik had de Selective brokjes fijn geslagen met een vleeshamer en daarna met water in het dwangvoerspuitje gedaan, maar omdat hij dat andere spul zo lekker vindt en makkelijk opeet ben ik waarschijnlijk niet diep genoeg in zijn mond gegaan met dat spuitje. Ik zag op de site van de DA hoe een cavia gedwangvoerd wordt, en ik deed het zoals op de foto waar bij geschreven staat dat je niet moet tutten :oh:  Dus mijn volgende missie is met mijn spuit verder zijn mond in zodat hij het maar door te slikken heeft. Arme kleine kerel moet dan 20 gram per kilo lichaamsgewicht en dat met water erbij wordt een mega hoeveelheid.


 


Nou staat er op die site dat je het met een klein spuitje moet doen zodat het de mond niet te ver open duwt. Weet iemand toevallig of dat met een konijn ook zo is?


Link naar reactie
Delen op andere sites

het is net wat je prettig vind. Ik dwangvoer altijd met een 50ml spuit met een lange tuit. maar mijn konijnen wegen ook rond de 3 kg, dus 5ml spuitjes schiet niet op. moet je steeds stoppen om weer een spuit vol te prutten, gaat konijn er weer vandoor... de 50ml spuit is mooi groot waardoor jem makkelijk vult en je hoeft em niet bij te vullen als je bezig bent.


Maar sommigen vinden kleinere spuiten prettiger. het kan dus beide.


Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoeveel ml geef je per keer voeren? Wat past er in een konijnenmaag?


 


Ik heb nu een papje wat staat af te koelen van 20 gram caviabrokjes en het is tussen de 150 ml en de 200 ml pap geworden. Dit is dus maar voor een kilo lichaamsgewicht. Van dat andere papje, dat vogelvoer, moest ik 3 keer per dag 15 ml geven, maar dat schiet hier dus helemaal niet mee op. Dan komt hij nooit aan, en de DA zei vandaag nog dat daar een behoorlijke focus op moet liggen.


Link naar reactie
Delen op andere sites

Per keer geeft ik 24 ml. Ik heb hier spuitjes van 10 ml, waar dus 12 ml aan dwangvoeding in kan. ik maak altijd 2 spuitjes tegelijk. Dit scheelt het tussendoor weer moeten vullen van het spuitje. Als een konijn echt niet meer zelf eet geef ik het 5/6 per dag.

Ik vind 3x per dag 15 ml eigenlijk wel weinig. Ik denk dat Binkie op die manier niet aan zal komen.

Verder doe ik het spuitje altijd aan de zijkant van het bekje. Zo kan het konijn zich ook niet makkelijk verslikken en komt het eten wat meer achterin, zodat het niet snel uit het bekje komt. Ik moet Rakker ook nog steeds dwangvoeding geven. Als je eventueel wil zien hoe ik dwangvoeder wil ik het wel een keer voor je filmen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .