Ga naar inhoud

Wormenbehandeling geslaagd of niet?


Cathedral

Aanbevolen berichten

Gisteren ontdekte ik opeens kleine witte sliertjes in de keutels van mijn konijn, de meeste bewogen niet, maar toen ik er één zag bewegen, dacht ik direct aan wormen. Dierenarts gebeld en gisteravond zijn we langs geweest. Ze hebben daar de wormpjes onder de microscoop gelegd, maar ze dachten eerder aan maden i.p.v. wormen. Voor alle zekerheid hebben ze hem toch ontwormd (iets in een spuitje dat hij moest doorslikken). Nu vanmorgen heb ik een beetje rond gezocht hier en las ik dat pinwormen het vaakst voorkomen bij konijnen en je die alleen met een kuur panacur weg krijgt. Ik vind de foto's van pinwormen wel overeenkomen met de foto's van mijn konijn zijn keutels (ik heb ze in een album hier gezet omdat ik niet weet hoe je ze op het forum zet), maar ik vind niet veel over andere soorten of hoe je het verschil kan zien, dus geen idee. Ik heb niet aan de dierenarts gevraagd wat voor ontwormingsspul ze juist gebruikt hebben omdat ik er van uit ging dat het wel oké was en vanaf vandaag zijn ze in verlof. (Ik was eigenlijk ook niet meer zo aan het opletten, want mijn konijn was net in paniek van op de operatietafel, over mij, tot achter een redelijk hoge kast gesprongen dus ik was helemaal in shock.)

Ik weet dus niet zo goed wat ik er van moet denken, langs de ene kant heb ik het gevoel dat het toch wormen zijn, maar langs de andere kant heb ik zoiets van "de da is erin gespecialiseerd, zij zal het wel weten." Ik heb tot nu toe de keutels goed in de gaten gehouden en daar zie ik nu dezelfde wormpjes, maar véél meer en uitgedroogd. Terwijl ze gisteren nog slijmerig waren op verse keutels en pas uitdroogden na een kwartier ongeveer. Wil dit zeggen dat de ontworming (er van uit gaande dat het wormen zijn) gelukt is? Ik heb geen enkele bdk met wormen gevonden zoals op internet wel staat dat je ze vaak vind na ontworming, de dode (denk ik) uitgedroogde wormen zitten in zijn gewone keutels. (Ik zal er straks een foto van proberen maken, de batterij van de camera is plat.)

Is het trouwens juist om te denken dat als de ontworming geholpen heeft, het waarschijnlijk geen pinwormen zijn? Ik heb gelezen dat er bij pinwormen een grote kans op herbesmetting is, is dit bij andere wormen dan ook het geval? Want als ik geen bdk vindt, heeft hij ze dus opgegeten met worm en al...

(Ik hoop dat het verhaal een beetje duidelijk is :))

Link naar reactie
Delen op andere sites

Voor konijnen zijn er naar mijn weten 2 ontwormingsmiddelen. :panacur(witte vloeistof of pasta) en iverquanteldrops (doorzichtige vloeistof)

Beide middelen werken over het algemeen goed.

Of ze echt vrij van wormen zijn kun je eigenlijk alleen te weten komen door de ontlasting te laten onderzoeken.

Want dat je ze niet ziet zegt niet dat er geen eieren meer in de ontlasting zitten. Ik heb bij morris nooit een worm gevonden, maar zijn keutels waren eenware atractie bij de da zo vol wormeieren zat hij.

aangepast door wupsie
Link naar reactie
Delen op andere sites

Het was iets wit, dus ik denk dat het dan anacur was, als het gewerkt heeft, na hoeveel tijd zouden ze dan wormvrij moeten zijn? Vanaf maandag is een KK dierenarts hier in de buurt (ongeveer, een half uurtje rijden) weer open, misschien dat ik daar dan best eens langs ga voor een keutelonderzoek, dan weet ik zeker of het geholpen heeft of niet.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Panacur heet het, ik denk dat wupsie de dubbele punt recht voor de p had gezet waardoor het in een smiley veranderd is ;)

Toen ik mijn konijnen preventief wilde ontwormen heb ik ze 5 dagen panacur moeten geven. Ik vraag me dan ook vooral af of 1 behandeling voldoende zou zijn om je konijn definitief van de wormen af te helpen.

Maden zitten voor zover ik weet niet in de keutels, die krijgen ze eigenlijk alleen in de zomer als ze plakpoep hebben of iets dergelijks. Als je twijfelt zou ik even naar een andere dierenarts bellen voor een second opinion.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ah nu je het zegt haha ik had dat niet eens door. :P

Ja dat dacht ik dus ook na op internet gelezen te hebben, maar als hij nog maar net iets gehad heeft, zou het dan geen kwaad kunnen om een andere kuur te beginnen? Zijn wormen heel schadelijk trouwens? Ik zou dan graag direct naar een goede dierenarts bellen deze keer, maar degene die ik in gedachten had, is pas open van maandag, is het heel erg om een paar dagen te wachten? Als het dringend is, zoek ik er een van de lijst, maar die zijn allemaal redelijk ver en ik betwijfel of iemand hier zin heeft om me zo ver te brengen (ze vinden nu al dat ik overdrijf), ik kan zelf niet rijden. En aangezien mijn konijn gisteren enorm gestresst was, ga ik ook liever niet te ver. Dus als het kan, zou ik het liefst wachten tot maandag, maar ik wil natuurlijk niet dat mijn konijntje hier iets aan over houdt. Misschien zijn 6 dagen toch redelijk lang om met wormen rond te lopen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hallo Cathedral,

Pinwormen zijn niet echt per direct schadelijk, wel op de lange duur.

In Groot-Brittanië adviseren ze ieder jaar te ontwormen.

Ikzelf ontworm al mijn konijnen met Panacuur, zo een vijf dagen is wel voldoende.

De hoeveelheid hangt wel af van het gewicht van het konijn.

Je kan het halen bij de dierenarts, je zegt dat je het voor vijf dagen wilt.

Je kan het ook bestellen op Internet.

Een van mijn konijnen heeft eens een injectie gehad voor het ontwormen van de dierenarts, dat kan dus ook.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Volgens mij kan het niet veel kwaad als je wacht tot maandag. Ik zou dan gewoon bellen en de situatie even overleggen. Mocht een andere dierenarts zeggen dat je nog panacur nodig hebt, dan kun je dat waarschijnlijk gewoon ophalen, daar hoeven ze je konijn in principe niet voor te zien, ik heb het ook gewoon zo meegekregen. Je zou natuurlijk wel na afloop van de behandeling nog een ontlastingsonderzoek kunnen laten uitvoeren, zodat je er zeker van bent dat je konijn de wormen kwijt is.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Een zware worm infectie kan zeker gevaarlijk zijn. Ze krijgen dan erge buikpijn en vallen hard af. Ik was morris kwijt geweest als het nog even langer had geduurd voor we er achter kwamen.(hij was er ziek en was in de groei in zeer korte tijd 500gram afgevallen) maar wees gerust, hier gaat wel langer overheen dan een paar dagen.

panacur moet inderdaad langer gegeven worden als er wormen zijn. Dit omdat panacur geen eitjes dood.

ivermectine (iverquantel of ivomec, de injectie die beatrix bedoeld) zijn wel eenmalig maar wordt vaak na 1 of 2 weken nog ontlasting onderzoek gedaan of er nog wormen of eieren zijn. Dit middel schijnt ook de eieren te doden. Vandaar ip 1 malige toediening. Je kunt ook sowieso herhalen, maar dat is niet de richtlijn omdat het er onveranderd weer uit komt en dat belastend is voor het milieu. Aldus mijn da.

Het is wel verstandig na behandeling te controleren of er nog wormen zijn. Ik had morris al behandeld met panacur en toch zat hij nog vol wormen. Een van mijn andere konijnen had ik ook gelijk meebehandeld en bij de controle bleek er toch nog een kleine hoeveelheid wormen in haar ontlasting te zitten.

ook op 2 andere plekken met konijnen zijn er problemen geweest met hardnekkige wormen waar een normale behandeling niet afdoende bleek. Wees er dus zeker van dat je konijnen (en andere dieren in huis!) Echt wormvrij zijn. En denk ook aan jullie zelf. Je kunt ze zelf ook oplopen.

om herbesmetting te voorkomen tijdens de behandeling goed schoon maken en schoon houden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Voorlopig lijkt hij er niet zoveel last van te hebben, hij eet, drinkt, speelt, doet eigenlijk alles normaal. We hebben de wormpjes dan ook maar toevallig ontdekt, hij had een kamerplant gegeten dus ik lette extra op of er iets aan de hand was, daardoor zag ik het gelukkig. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat hij er geen last van heeft (en wormen zijn ook niet mijn favoriete beestjes) dus wil ik ze liefst zo snel mogelijk weg.

Het middel dat hij maandag heeft gekregen, lijkt wel te helpen, er zijn een hoop dode wormen meegekomen via de keutels en ondertussen zie ik er geen meer, hij is ook een beetje verdikt ondertussen. Maar na jullie info en andere verhalen op internet ben ik er vrij zeker van dat dat ene beetje medicijn niet genoeg is om ze definitief weg te krijgen, waarschijnlijk was het panacur aangezien het wit was, dus dan zou één keer niet voldoende kunnen zijn, ik ga inderdaad eens kijken wat die andere dierenarts zegt. Ik ben enkel nog wat bezorgd over hoe snel je een nieuwe kuur mag beginnen nadat hij al eens ontwormd is, zeker omdat ik niet zeker weet wat hij nu net gekregen heeft. Ontlastingsonderzoek nadien ben ik sowieso van plan. Ik dacht dat het misschien handig zou zijn om ook eerst keutels te laten onderzoeken, ik verwacht dat hij nog niet helemaal wormvrij is, maar je weet nooit. Dan te behandelen als er nog wormen zijn en dan nog eens te checken. Maar dat kan ik nog overleggen met de da.

De kat is ondertussen ook ontwormd voor de zekerheid, hij heeft ondanks de regelmatige ontwormingen ook af en toe last van wormen helaas (ik denk doordat hij vaak muizen met eventuele wormen opeet of zo), kan een konijn besmet raken met wormen via een kat? Ja waarschijnlijk? Ik zou niet weten hoe hij er anders aan komt, tenzij hij ze al had toen we hem gingen halen, maar dat zou mij verbazen. En ik zelf ontsmet ook steeds mijn handen na het hok uit te kuisen, ik moet er niet aan denken dat ik die vieze beestjes in mij heb zitten bah. Voorlopig heb ik niet zo veel in de kooi staan zodat ik het toch elke dag deftig kan schoonmaken, al vrees ik dat het momenteel nog niet veel zin heeft. Ach ja, hopelijk raadt deze da mij wel panacur aan (of eventueel die ivermectine), dan voel ik me toch al geruster. In ieder geval al bedankt! :)

Link naar reactie
Delen op andere sites

De bijsluiter van panacur zegt wat anders ;) 5dagen 20mg per kg of 1malig 40-60mg per kg te herhalen na 14 dagen ;)

Nou kan 14 dagen achtereen 20mg ook geen kwaad, gezien de behanding van ec nog 2x zo lang is.

Ivermectine en pinworm weet ik zo niet, morris had een hele verzameling wormen, of er ook pinworm bij zat weet ik zo niet. Zal zo de bijsluiter eens bekijken.

aangepast door wupsie
Link naar reactie
Delen op andere sites

Iverquanteldrops is werkzaam tegen rondwormen (nematoden) de pinworm (of Passalurus ambiguus) behoord ook tot de rondwormen. In principe zouden de iverquanteldrops (ivermectine en praziquantel) dus ook gewoon tegen pinworm moeten werken.

Er staan een paar nematoden genoemd die resistent zijn, maar daar staat de pinworm niet bij.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Die eenmalige injectie was tegen pinwormen, ik heb er bij de dierenarts nog naar gevraagd.

Brisa was te ziek om haar Panacuur te geven en ik ben voor preventief ontwormen, dus heb ik naar een andere manier van ontwormen gevraagd, vandaar de injectie.

Wormen zijn zelden in de ontlasting te zien, maar dat betekent niet dat ze er niet zijn.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wilhelminapark heeft wel meer info op hun site staan wat in bijsluiters en onafhankelijke onderzoeken inmiddels voor een ander beleid pleit ;)

Een fabrikant gaat echt niet beweren dat zijn middel wel werkt als dat niet zo is, want dan levert hij slechte kwaliteit. Ook als ik verder gpogle op de latijnse naam van de worm en resistentie ivermevtine vind je niks.

aangepast door wupsie
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 jaar later...

ik ga een heel oud topic omhoog halen, hoop dat het mag. Ik zit hier met een konijn dat nu twee keer 14 dagen Fenbendrops (zelfde werkzame stof als in Panacur) heeft gehad, incl de 5 andere konijnen, zonder resultaat. De wormen waren in zijn poep voor aanvang van de kuur duidelijk te zien. Morgen moeten we terug naar de DA, zelf ben ik op aanraden van Wupsie via whatsapp gaan lezen over Ivermectine. Zijn er meer mensen die de worminfectie niet onder controle kregen met Fenbendazol, en dat met Ivermectine wel kregen, of was er uiteindelijk iets anders met jullie konijn aan de hand? Ik ben op zoek naar ervaringen want ik weet het even niet meer! Morgen dus DA, maar altijd fijn om van andere konijnenbezitters te lezen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb er allemaal geen ervaring mee bij wormen. Maar wil alleen zeggen dat als je andere dingen wil gaan proberen (zoals je met de Ivermectine overweegt) ik hier nog een halve liter Valbazen heb staan waar ik graag iemand blij mee maak. Mocht je dierenarts nog iets in die hoek willen proberen aangezien hij gestart is met Fenbendrops dan laat het maar weten, want het is niet makkelijk te verkrijgen en ik heb heel veel over.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik lees graag mee. Helaas hier binnen ook pinwormen ontdekt en die twee worden nu behandeld met Fenbendrops. Ben vanaf donderdag bezig maar tot nu toe vind ik nog steeds keutels met wormen. Kan daar nog niet veel over zeggen. Wel ben ik ENORM in twijfel of ik mijn buitenkonijnen ook zal behandelen. Bij hun had ik juist de verdenking maar zie niks in de keutels. En het zal een hele opgave worden om die beesten allemaal de fenbendrops te gaan geven voor 2 weken. De heren wegen 4 kilo dus ze moeten best veel krijgen en sommige zijn als de dood voor mensen. plus dat ik als enige die grotere keutels tegenkwam. Meer klachten zie ik niet. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nee, Valbazen is albendazol, en nog wel te verkrijgen maar alleen voor particulieren omdat die medicatie uit het buitenland mogen bestellen, en niet voor dierenartsen,  die mogen dat niet, is gewoon een kwestie van dat Panacur en fenbendrops ook op de markt zitten in Nederland en iets met concurrentie en benodigde papieren die de fabrikant geld kosten wat ze er in Nederland niet meer uit halen,  vandaar dat ik het ook aanbied omdat een dierenarts het niet kan bestellen.  Je hebt verschillende soorten van die bendazoles met allemaal min of meer dezelfde werking, maar exact dezelfde stof is het niet. Ik heb het destijds aangeschaft omdat Panacur (fenbendazol) niet werkte bij twee konijnen met EC, en er ervaringen waren dat Valbazen dan weer wel kon werken. Ik heb toen een aantal dierenartsen door heel Nederland aan de telefoon gehad om het te pakken kunnen krijgen, want niet iedereen wist hoe het zat met dat het nou wel of niet verkrijgbaar was, en 2 verschillende dierenartsen vertelden dat ze daar van balen dat ze het niet meer kunnen bestellen omdat er wel schapenhouders zijn die het veel liever hadden dan Panacur omdat Valbazen veel beter hielp tegen wormen bij hun schapen. Blijkbaar zit er dus toch wel een verschilletje in de werking van fenbendazole en albendazole, maar dat weet ik dus alleen van verhalen uit de praktijk. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .