Ga naar inhoud

4 zieke konijnen


Nvy

Aanbevolen berichten

Een tijdje terug schreef ik hier dat onze konijnen een onbekende infectie onder de leden hadden. Hierbij waren de symptomen een harde maag, veel drinken, keelonsteking, en nierontsteking. We hebben dit toen behandeld met antibiotica, en het leek een tijd (ruim een maand) beter te gaan.

Zo'n twee weken geleden dronken Lola en Sid weer belachelijk veel, en vielen Lola en Daphne af, waarna de DA bevestigde door bloedonderzoek dat de nieren niet meer optimaal werkten. Ook was in de urine weer een nierontsteking zichtbaar.

We hebben inmiddels een omgevingsfactor uitgesloten, EC is onwaarschijnlijk, en een bacterie zou door de AB eigenlijk ook weg moeten zijn. Om niet meteen op te geven zijn we toch tegen EC gaan behandelen (mocht het een mutatie zijn waar onze DA niet mee bekend is) en zijn we ook een AB kuur begonnen (er was immers weer een ontsteking aanwezig), voor het geval de eerdere kuur niet genoeg was om het helemaal kwijt te raken. Daarnaast ondersteunen we de nieren met een homeopathisch middel en hebben alle konijnen een infuus gekregen.

Dit leek te helpen tot de dames dinsdag en woensdag per dag ineens 50 gram afvielen. Vanochtend dus weer DA, die zei dat hij lichamelijks niets nieuws kon vinden, en verder ook geen verklaring had waardoor Lola en Daphne zo plotseling zoveel afvallen. We stoppen nu met de medicijnen met de gedachte dat ze daar misschien toch slecht op reageren en daardoor hun eetlust verliezen. Vandaag heb ik twee keer een dubbele portie granulaatvoer gegeven waarbij het vanochtend goed ging en toen vlogen ze er op af, maar vanavond hebben ze ongeveer de helft op en nu zitten ze weer bibberend tegen elkaar aan :erf:.

Ik heb lang gewacht om hier over deze terugval te schrijven, maar ik wilde nu toch graag mijn verhaal kwijt aan mensen die weten wat het is om een ziek konijn te hebben. We zijn het afgelopen jaar vaak bang geweest dat onze beestjes het niet zouden redden, maar nu het om alle vier tegelijk gaat is het wel heel heftig :(.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat sneu dat het niet goed gaat. Alle beestjes tegelijk ziek, daar moet je toch niet aan denken!

Ik geloof dat ik het wel verstandig vind om even te stoppen met medicijnen en te kijken hoe het zonder gaat. Ook wil ik toch nog even noemen dat er geen bewijzen zijn dat homeopathie iets doet, maar dat sommige middelen wel degelijk schadelijk kunnen zijn. Ik ken mensen die ernstig nierfalen hebben gekregen van middeltjes met chinese kruiden e.d.. Misschien nog eens met een andere dierenarts overleggen?

Beterschap.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja meid gewoon veel rondbellen enz andere dierenartsen. Het is echt niet leuk met zo'n onwijs rot gevoel te zitten..zo'n knoop in je maag met angst. Wanhopig alles proberen en doen en maar geen verbetering zien. Ik wens je veel sterkte deze tijd. Het is slopend om telkens wekenlang konijntjes te verzorgen en je elke seconde van de dag zorgen te maken. Ik duim voor je dat je gauw wat vind waardoor ze zich snel beter voelen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dankjulliewel voor het meeleven en -denken :)!

Het gewicht van Lola en Daphne is nu net zo als gisterochtend, dus het bijvoeren doet in ieder geval iets!

Wat betreft de homeopathische behandeling; deze heb ik naast met onze eigen dierenarts ook met een andere dierenarts besproken, die het middel ook gebruikt. We houden de homeopathische behandeling wel op dezelfde manier in de gaten als de "normale" behandeling.

Ik heb een andere DA gevonden hier niet ver vandaan (we wonen in Oostenrijk) die ik in overleg met mijn vriend nog kan mailen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik een beetje huiverig ben om Sid en Dennis mee naar een andere DA te nemen, omdat die allebei ook andere gezondheidsproblemen hebben.

De vorige keer dat ik met Sid naar de nooddierenarts moest, zat ik een halve week later alsnog bij onze gewone DA. Ondanks mijn waarschuwingen hadden ze hem een middel gegeven dat hij met zijn zwakke maag niet goed heeft verdragen, waardoor hij als een zielig bolletje pijn in de kamer zat. En dit was de DA die we naast onze eigen DA het meest vertrouwen :s.

Domino, we hebben in november al een konijn verloren dat precies dezelfde symptomen had. Hij is destijds intensief tegen EC behandeld. Daarnaast is EC volgens onze DA onwaarschijnlijk (niet onmogelijk, dus) omdat we nu vijf konijnen hebben gehad die allemaal ziek waren, terwijl ze geen van allen neurologische problemen hadden/hebben.

aangepast door Nvy
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb net contact gehad met onze eigen DA. De konijnen doen het qua gewicht goed met extra voer, maar ze zitten nu allemaal als een klein bolletje in elkaar omdat de maag weer verstopt is :erf:.

Samen met de DA hebben we besloten dat we niet verder intensief gaan behandelen. Dit betekent dat ze nog wel kleine porties extra voer krijgen (dat eten ze nog zelf), en dat we om te maag te helpen twee keer per dag metocloral geven.

Ik vind het heel moeilijk tegenover mijn beestjes, maar sinds begin deze week is het "konijn" er echt af :(. Ze eten nauwelijks nog hooi, zijn niet meer nieuwsgierig, en verstoppen zich bijna de hele dag apathisch in een hoekje.

We zullen dit weekend kijken of hun magen beter reageren op kleinere porties en of ze daar nog iets van opknappen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gezien het probleem hier in de maag zit lijkt me dat metocloral de beste optie is, dat stimuleert immers met name de maaglediging terwijl cisaral meer op de darmen werkt. Overigens mag metocloral ook vier keer per dag gegeven worden, maar het zal ongetwijfeld goed overwogen zijn om het maar twee keer te geven, Nvy 'kennende'.

Wat een lastig probleem zeg.. Ik zou het ook niet weten. Misschien nog een idee om een specialist (in Oostenrijk en/of bijvoorbeeld Nederland/Engeland/Duitsland) te mailen over het probleem? Wij hebben er niet veel aan gehad maar wie weet in dit geval?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik lees dat je omgevingsfactoren uitsluit, maar ik probeer toch nog wat. Zaten/zitten ze in hetzelfde hok/dezelfde ruimte? Misschien is er bv. schadelijke verf/lijm gebruikt waar ze van binnen krijgen tijdens het knagen aan het hok?

Of qua voer iets wat ze steeds (een beetje van) binnenkrijgen wat schadelijk is? Een bepaalde plant die bij het hok staat? Of het principe van Jacobskruiskruid in hooi? De symptomen zijn geloof ik anders, maar het gaat me om het idee.

Ach, je zult alles al wel bedacht hebben. Ik wens je veel sterkte, het lijkt me vreselijk dat je konijnen zich zo naar voelen en dat je niets kunt doen…

Link naar reactie
Delen op andere sites

@ Domino en Dollie, met Cisaral ben ik niet bekend, dus daar kan ik weinig over zeggen. Het was tot nu toe genoeg om metocloral een keer per dag te geven, maar nu ze bijna niet meer eten hebben ze het vaker nodig.

@Bammyflurry, dankjewel voor het meedenken, maar alles wat je noemt zijn we idd al nagegaan. Het kan natuurlijk zijn dat we iets over het hoofd hebben gezien, maar we kunnen echt niets bedenken.

Ik vind het moeilijk te zeggen hoe het nu gaat :s. Het is sinds vrijdag niet beter, maar ook niet slechter. Alle vier hebben ze erg last van de maag, ook met kleine porties eten.

Dennis, die door een tandprobleem al langer slecht eet,en dus al langer op dit andere voer leeft, is het meest actief.

Lola kan urenlang slap in onze armen hangen, alsof ze echt heel moe is en onze warmte opzoekt.

Sid heeft momenten waaop ik hem steeds verder weg zie zakken, maar dan ineens vecht hij zich erdoorheen en begint hij actief hooi te eten.

Daphne heeft vandaag een hele slechte dag :arf:. Vanmiddag (vlak voor we naar een verjaardag moesten) hingen er zachte uitwerpselen bij d'r staart en kon ik in haar buik geen keutels meer voelen. We hebben haar water gegeven, en zijn met een heel slecht gevoel weggegaan, maar gelukkig is ze er nog. Ze heeft geen interesse in hooi, drinkt amper, en zit zielig op een kussen, maar ik voel wel weer een paar normale keutels.

We gaan waarschijnlijk nog DA's mailen, maar als die geen concreet behandelplan voorstellen, wat ook echt iets uit zou moeten halen, willen we niet meer met onze al verzwakte beestjes langs gaan om met medicijnen te experimenteren.

Link naar reactie
Delen op andere sites

he bah..wat is dat toch aldoor met die maagjes van die beestjes... lijkt wel in de lucht te zitten... ik erger me er dood aan. Ik vind het zo sneu. Ik hoop echt dat je gauw wat vindt. Zijn genoeg nijntjes dood gegaan aan dat soort ellende. We zijn toe aan een succesverhaal! Veel sterkte!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat vreselijk om te lezen dat alle 4 de konijntjes nog steeds ziek zijn en dat het maar niet beter lijkt te gaan.

Ik hoop echt zo voor je dat er snel een oorzaak word gevonden en dat ze er alle 4 weer bovenop komen.

Heel veel sterkte en een dikke knuffel! Ik blijf voor jou en je konijntjes duimen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dankjewel voor het meeleven en het duimen :yes:!

Domino, ik heb nog nooit de temperatuur bij onze konijnen gecontroleerd (staat op mijn lijstje om de DA te vragen hoe ik dat het beste doe :wink2:), en nu ze al zo zwak zijn wil ik daarmee niet gaan aanrommelen.

Daphne is door de nacht heengekomen, en ze is minder apathisch dan gisteren. Het probleem blijft alleen dat ze niet eet en bijna niet drinkt. Ook Lola eet zeer weinig.

Omdat ze op het granulaatvoer slecht reageren krijgen ze nu sterk verdunde herbifeed (vergelijkbaar met critical care), en een theemix waar ze vaak goed op reageren. Lola neemt dit allemaal zelf, maar Daphne moet ik het inspuiten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

geef je ze ook prozyme bij de voeding? Mss dat dat iets kan helpen, ik roep eigenlijk ook maar wat maar zou je zo graag advies geven....mss moet ik enkel maar zeggen heel veel sterkte, het lijkt me vreselijk....Succes

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dankjewel voor het meedenken, Reza!

Van wat ik over prozyme lees helpt dat vooral bij darmproblemen, terwijl bij onze konijnen een deel van de problemen in de maag ligt. Om de maag te helpen krijgen ze een thee die een mix is van venkel, komijn, en anijs, dat de samentrekking van de maagspieren moet bevorderen.

Daphne is weer helemaal over haar dip van gisteren heen :party:. Ze heeft vanmiddag om vier uur wat kruiden gegeten, begon een uurtje daarna zelf aan het dwangvoer, en zit inmiddels hooi te knabbelen. Heerlijk dat ze nu weer naar me toerent als ik de deur open doe!

Vanavond contact gehad met de DA, en we gaan tot het einde van de week op dezelfde weg door en bespreken dan waar we staan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gezien het probleem hier in de maag zit lijkt me dat metocloral de beste optie is, dat stimuleert immers met name de maaglediging terwijl cisaral meer op de darmen werkt. Overigens mag metocloral ook vier keer per dag gegeven worden, maar het zal ongetwijfeld goed overwogen zijn om het maar twee keer te geven, Nvy 'kennende'.

Wat een lastig probleem zeg.. Ik zou het ook niet weten. Misschien nog een idee om een specialist (in Oostenrijk en/of bijvoorbeeld Nederland/Engeland/Duitsland) te mailen over het probleem? Wij hebben er niet veel aan gehad maar wie weet in dit geval?

Ik heb nog even gekeken, maar dit staat in de bijsluiter over Cisaral:

Beschrijving

Cisapride heeft een gastrokinetisch effect. Cisapride heeft geen antidopaminerge eigenschappen en kan dus geen extrapiramidale en hyperprolactinemie uitlokken. Cisapride verhoogt de druk in de onderste slokdarmsfincter, het stimuleert de maagcontractiliteit, bevordert de antroduodenale coördinatie en versnelt de maaglediging evenals lediging van de dunne en dikke darm. Deze effecten berusten in hoofdzaak op een bevordering van de afgifte van acetylcholine uit de cholinerge neuronen in de plexus myentericus. Dit effect is beperkt tot de cholinerge innervatie van de gladde spierlaag van het maagdarmkanaal, daar maagzuursecretie en intestinale secretie niet beïnvloed worden.

Indicaties

Bevorderen van de maaglediging.

http://www.astfarma.nl/html/bijsluiters.aspx?id=154

Misschien kan je dit toch eens bespreken met je dierenarts? Misschien geeft het ze net dat ene steuntje in de rug?

En wat die temperatuur betreft, dat wordt mij steeds op m'n hart gedrukt door de assistente van m'n dierenarts. Als ik een konijn met gas heb, blijf die temperatuur controleren, dat is zo belangrijk. Zorg dat ze warm blijven, anders gaat hun maag/darmstelsel nog trager werken.

Temperatuur controleer ik met een thermometer voor dieren. En als je die niet hebt kun je in hun nekje voelen of dat snel warm wordt. Dan weet je niet de exacte temperatuur, maar wel een indicatie of ze het koud hebben.

aangepast door Domino
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb nog eens gegoogled (kon het eerder deze week niet vinden), en cisaral is hier als propulsid verkocht. De DA heeft ons hiervoor al eens een recept gegeven, maar het bleek in Oostenrijk niet meer verkrijgbaar.

Achteraf ben ik hier heel blij om, want de reden dat het niet meer verkocht wordt is dat het hartritmeproblemen kan veroorzaken. Aangezien Sid een hartritmestoornis heeft weet ik niet of hij hier goed op gereageerd zou hebben.

De temperatuur controleer ik inderdaad wel in de nek. Ik wil nu alleen niet met een thermometer bezig gaan zonder dat een DA het me goed heeft laten zien.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Deze week is verder qua konijnen rustig verlopen. We weten nu al enige tijd dat ze niet meer beter gaan worden (tenzij we een andere DA vinden die meteen kan zeggen wat het is), en dat het er nu vooral omgaat dat ze het zo goed mogelijk hebben. Bij onze eigen DA hoeven we niet meer langs te komen, dus met hem bespreken we nu verder telefonisch veranderingen in de behandeling.

Lola en Daphne vallen iedere dag af, de hoeveelheid kan verschillen. Daphne was gisteren afgevallen tot 1140. Omdat de DA het zinvol vond om nog een keer het granulaatvoer te proberen ben ik daar gister weer mee begonnen (het houdt het midden tussen meel en kleine korreltjes van groente, die ik nu met 10x zoveel water in plaats van 5x zoveel water aanmaak). Ik ben hier zelf nog steeds niet tevreden over, omdat de magen vandaag voor het eerst sinds maandag weer hard waren :arf: (zondag was ik met dit voer gestopt).

Dennis valt ook af, maar het is bij hem moeilijk te zeggen in hoeverre dit van de ziekte komt of van zijn tanden.

Sid zakt steeds vaker diep weg. Eerst was het zo'n 1,5 uur per dag, en dat wordt steeds minder, waarbij hij vanochtend maar zo'n 20 minuten echt actief was. Daar moet ik wel bijzeggen dat hij gister toen wij niet thuis waren de schuifdeur heeft geopend en een hele paprika heeft opgegeten :whistle2:. Dat is natuurlijk ook niet zo fijn voor zijn maag...

aangepast door Nvy
Link naar reactie
Delen op andere sites

Als het een virus is kan het inderdaad iets zijn waarover bij konijnen weinig bekend is.

Paprika is z'n lievelingsgroen op het moment - hij stond vandaag ook weer in de keuken te bedelen toen hij het rook :).

Het goede nieuws is dat ze sinds de laatste keer dat ik gepost heb niet meer afvallen!

Ook voelen de magen normaal aan, dus we hopen dat de volgende dip nog even op zich laat wachten :yes:.

Ik was vandaag wel weer met Sid bij de DA, omdat hij met z'n oren schudde en er in krabde, en hij blijkt een oorontsteking te hebben. Omdat ze het nu allemaal goed doen, en omdat dit (waarschijnlijk) losstaat van de "onbekende ziekte", gaan we dit de komende week behandelen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .