Ga naar inhoud

Senna steriliseren... eng!


asti

Aanbevolen berichten

... als ik alles op een rijtje probeer te zetten wat betreft het preventief steriliseren van Senna dan merk ik dat mijn hoofdreden om het niet te doen AARGHHH ENG is. En dat is niet rationeel. Het is verre van een tam nijntje dus het speelt ook wel mee dat ik het een rot idee vindt om haar een berg stress te bezorgen. En de koppeling met Flynn ging zooo goed dat ik het ook een rot idee vindt om ze uit elkaar te moeten halen, want wat nou als ze daarna slecht te koppelen zijn... ARGH ENG. ARGH ENG.

Haar maatje, Flynn, was al gecastreerd toen we hem kregen maar mijn eerste konijn had geen vlekkeloze castratie (heeft er een hechting uitgetrokken) dus dat speelt misschien ook nog een beetje mee. Alles gaat nu net goed met de huidige twee nijnen...

Had ik al gezegd ARGH ENG?

Een hele concrete vraag heb ik eigenlijk niet, maar hebben jullie tips of peptalks voor me om het wel te doen? Ik ben met haar ook nog niet bij een dierenarts geweest (behalve enorm vervelende situatie met haar vorige maatje, waarbij de dierenarts me enorm bot behandelde :grrrrrr:).

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Reacties 62
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

Hoi asti,

Mijn voedster is twee weken geleden gecastreerd (neem tenminste aan dat je alles weg wilt laten halen om baarmoederproblemen te voorkomen) en ik vond het ook doodeng, maar toen ik eenmaal had gelezen over de baarmoederproblemen kreeg ik dat niet meer uit mijn hoofd.

De operatie zelf is eng, doodeng, en ook de dagen erna vond ik heftig.. het is voor je voedster echt een zware ingreep. Voor mijn voedster echt weer de oude was heeft zeker een week geduurd.

Maar als je vraagt zou ik het nog een keer doen? Dan zeg ik zeker ja..de baarmoeder van mijn voedster was verdikt en volgens de dierenarts had ze daar zeker problemen mee gekregen.. EN nu twee weken later merk je er niks meer aan, ze is enorm vrolijk en zelfs de hoknijd is vermindert.

Verder blijft het helemaal je eigen beslissing natuurlijk want feit blijft dat het ook een risico is..

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik denk dat het enge deel wel eng blijft, wat er ook gezegd wordt. Maar ter geruststelling: Ik heb het afgelopen jaar een aantal half wilde of volledig niet-gesocialiseerde (als je al een half jaar bent als je voor het eerst een mens van dichtbij ziet dan ben je nog veeel banger dan Senna, ondanks tamme genen) konijnen laten steriliseren, zo uit mijn hoofd zes dames. Bij geen van allen een moeilijk herstel gezien, bij vijf van de zes zelfs eigenlijk bijna niks aan nazorg hoeven doen. Instinct is sterker dan pijn bij die beestjes. Geeft natuurlijk geen garantie dat dat bij Senna ook zo zal verlopen.

Verder kun je ze in principe gewoon samen laten, ik heb zelf nog nooit hoeven herkoppelen na sterilisatie. Meestal valt dat reuze mee. Kans is natuurlijk wel aanwezig, maar wat mij betreft minimaal.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik herken het gevoel want ook ik wil een aantal dames hier laten steriliseren.

Ik heb in het verleden wel een aantal mannetjes laten helpen dat was echt nooit een probleem had er zelf meer last van dan het konijn. OOk het vrouwtje dat lang geleden eens geholpen is had geen problemen. Maar iedere operatie blijft een risico.

Ook ik maak me druk over het herkoppelen. Voor die tijd heb ik mijn nijnen altijd gewoon weer bij elkaar gezet nooit een probleem.

Maar nadat ik een groepje ging koppelen en er flink gevochten is geworden ben ik banger dat het mis gaat. Maar ik moet zeggen dat ik nu ook niet de makkelijkste dieren heb denk ik.

Ik denk dat we het gewoon maar moeten doen vind je ook niet!!!!!

Knuffels Belleke

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik wil Pluis ook laten steriliseren, maar hoe meer ik er over lees.. hoe enger ik het gaat vinden. Het blijft natuurlijk een risico, maar als ik lees hoe vaak baarmoederproblemen voorkomen bij konijntjes.. dan denk ik dat het wel het beste is om het te laten doen. Zelf had ik nog helemaal niet aan herkoppelen gedacht. Hoop dat dat geen probleem zal zijn, want ze hebben het nu zo leuk samen!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb mijn voedster laten castreren ivm hormonen. Wel 2 dagen wat aan nazorg moeten doen (dwangvoer en medicatie) en ook moeten herkoppelen, maar een week later lagen ze weer dik tevreden tegen elkaar aan in hun ren, geen sprake meer van rijden en sproeien, ik zou het absoluut meteen weer doen. Het kan een paar dagen vervelend zijn, maar dat weegt wat mij betreft niet op tegen de last die mijn voedster had van haar hormonen. Of ik het preventief zou laten doen weet ik niet, maar ik ben blij dat ik het heb laten doen!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb nu in totaal voedsters laten castreren. 1 was omdat ze ziek was, ze verloor bloed, was al 8 jaar op dat moment en de andere 3 waren in verband met de hormonen en de relatie met hun partner die daardoor op het spel stond.

Ze zijn er allemaal goed doorheen gekomen, de ene at iets moeilijker dan de ander maar die van 8 jaar heeft me versteld doen staan, wat een bikkel was dat, die at al heel snel weer goed. Wat me bij 1 vooral opviel is dat als de pijnstiller uitgewerkt was, ging ze stil in een hoekje zitten, gaf ik haar weer pijnstilling dan was ze een half uurtje later weer de oude en ging weer vrolijk eten.

Ik heb 3 van de 4 weer meteen bij hun partner gezet. En dat ging erg goed, de rammen waren erg lief voor hun vriendinnetje en naar mijn idee herstellen ze dan ook wel wat makkelijker, ze eten weer wat makkelijker. Die andere zat al alleen dus heeft het alleen moeten doen maar toen die eenmaal weer aan het eten was, en de eerste keutels er weer waren was het goed.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maar waarom zou je haar laten steriliseren dan?

Ja, ik ken de argumenten van baarmoederkanker etc. Maar het is nooit aangetoond dat het echt helpt om ze te laten helpen. Wie weet komen er wel veel andere problemen voor bij voedsters die geholpen zijn. Als dat dan alleen uit preventie gedaan is, zou dat best zonde zijn.

Als er een reden is qua gedrag of als ze al klachten heeft, is het natuurlijk wat anders. Maar als ze dat niet heeft, waarom zou je haar (en jezelf ;) ) dan zoveel stress bezorgen?

Ik heb zelf 2 halfwildjes. De ene is vanwege haar dominante gedrag gesteriliseerd bij Dollie. Dat is wel prima gegaan en het kan dus wel. Maar de andere dame zou ik nooit laten doen als er geen reden voor is. (maar mijn tamme voedsters ook niet; ik ben zoals je begrijpt geen voorstander van dit soort preventieve operaties bij dieren)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maar het is nooit aangetoond dat het echt helpt om ze te laten helpen.

Geen baarmoeder = geen baarmoederkanker... toch?

Anyway... bedacht me dat het nu wel veel veranderingen zou zijn voor d'r om EN geopereerd te worden EN binnenkort naar buiten te verhuizen. Ik denk dat we eerst even zorgen dat ze buiten op hun gemakje zijn en haar dan rond de zomer laten helpen. Hoe meer 'buiten' het is (zoals met het raam open), des te meer lijkt ze op haar gemak te zijn dus dat helpt dan hopelijk ook met herstel. Het is ook een overdekt balkon dus het is niet alsof ze na de operatie de wildernis in zou moeten, ze zit dan gewoon fijn droog en schoon.

Hebben we ook zelf nog even om aan het idee te wennen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Klopt. Van haar baarmoeder krijgt ze geen problemen meer. Maar wat doet het gebrek aan oestrogenen? Vrouwen die vervroegd in de overgang zijn krijgen allerlei problemen. En wie zegt dat konijnen na zo'n buikoperatie niet meer darmproblemen krijgen door bijvoorbeeld verklevingen? Dat soort dingen bedoel ik.

Uiteraard krijg je minder baarmoederproblemen. Maar of er geen andere problemen voor in de plaats komen is niet bekend. Er is nooit onderzoek gedaan naar het effect van sterilisatie op levensverwachting.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later...

Gister was er een dierenarts aan huis voor de vaccinatie van de katten.. meteen even gevraagd wat zij vond van preventieve sterilisatie. Ondanks dat ze dierenarts is, is zij wel objectief aangezien zij zelf geen operaties doet (doet echt alleen aan-huis dingen, voor de rest verwijst ze door) dus er ook geen geld op verdient door mij iets aan te praten.

Ze vond het absoluut aan te raden, mits het konijn mooi op gewicht is. Volgens haar is de kans op tumoren echt enorm bij konijnen ouder dan vier jaar en wegen de nadelen van sterilisatie niet op tegen de voordelen. Een dierenkliniek hier in Amsterdam schijnt extra goed te zijn omdat ze niet werken met een grote snede maar met van die kijkdingetjes, even de term vergeten. In plaats van een grote snee krijg je dan twee of drie kleintjes. Ze leggen het nijntje ook aan het infuus, houden het warm etcetera. Klonk goed allemaal.

Ik ga die kliniek maar eens contacten en dan moet het in augustus toch maar gaan gebeuren. Zie er wel tegenop hoor, het gaat nu juist zo enorm lekker met ze buiten. Heb ook geen idee hoe dat gaat met herstel.. wanneer weer samen? Kan ze meteen weer het balkon op? Beter eerst opsluiten in het hok of gewoon meteen hele ruimte? Vragen! Argh eng! :)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb volgende vrijdag een afspraak voor mijn voedster te laten steriliseren..

De opvang waar mijn ram van komt heeft me gezegd van het koppel niet uit elkaar te halen, dus het rammetje mee naar de dierenarts en hem bij haar te laten ook de periode dat ze binnen zit.

Ik ben hiervoor een niet al te grote binnenkooi gaan halen, mijn ram gaat meegaan..; Blijkbaar hebben ze veel steun aan elkaar dus waarom uit elkaar halen en terug moeten koppelen?

Ik heb ook bang voor volgende week... hoe gaat het zijn, gaat ze last hebben pfffff :(

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later...

Zo, datum staat vast! Vrijdag 6 september gaat madammeke onder het mes. Ik had gehoord dat ze het ergens via laparoscopie deden maar dit bleek helaas niet zo te zijn, dus ze gaat gewoon naar de vaste dierenkliniek (Sterkliniek). Wel bewust om een specifieke dierenarts gevraagd omdat ze erg konijnkundig schijnt te zijn. Wel wat vraagjes:

-Ze gaat alleen... hoe gaat het naderhand bij thuiskomst? Ze hebben normaal samen een heel balkon inclusief dubbel hok. Kan ik haar beter een nachtje binnen houden? Ik heb geen binnenhok, kan het in de reismand?

-Hoe gaat het herkoppelen, moet dat van voor af aan of kennen ze elkaar dan nog wel goed genoeg? De eerste koppeling was echt heel makkelijk, is dat een indicatie van hoe het nu gaat?

-Vanaf wanneer kan ik haar de hele ruimte geven?

Haar meest vertrouwde plekje is in het nachthok van het dubbelhok. Ik zou haar daar ook in kunnen zetten zodra ze thuis is en juist Flynn ergens anders apart houden? Ik heb nog een ren waarmee ik het balkon zou kunnen afzetten, dan kan hij daar blijven maar kan hij niet bij het hok..

Zou het fijn vinden als jullie meedenken en advies geven. Het duurt nog wel even hoor.. maar dan heb ik het maar vast op orde in m'n hoofd ;)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als alles volgens plan verloop,wordt Georgette tijdens ons verlof volgende maand via de opvang gesteriliseerd.

Enkel als ze goed op gewicht is.

Normaal doen ze het pas vanaf 8 maand,ze zal dan 6 maand zijn.

Maar als ze nog te klein/licht is wordt het sowieso uitgesteld.

Daar is het de gewoonte om ze als koppel binnen te brengen.

Ze blijven daar een week en zij doet de volledige nazorg.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Een hele week? Wauw. Of bedoel je dat ze in de opvang blijft? Bij ons breng ik haar sochtends en kan ik haar smiddags gewoon weer ophalen. En heb overlegd over het meenemen van Flynn, maar ze zeiden dat de stress die het Flynn geeft niet opweegt tegen de geruststelling die Senna ervan zou krijgen (die is toch onder zeil ook). Vond ik wel een aardig argument eigenlijk.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weken later...

-Ze gaat alleen... hoe gaat het naderhand bij thuiskomst? Ze hebben normaal samen een heel balkon inclusief dubbel hok. Kan ik haar beter een nachtje binnen houden? Ik heb geen binnenhok, kan het in de reismand?

Even afwachten, als de temperatuur oké is zou ik haar gewoon buiten zetten. Ik zou dan ook eerst proberen hoe het met Flynn samen gaat. Moet je wel goed in de gaten kunnen houden of ze eet. Twijfel je, laat Senna dan op de bovenverdieping van het hok en Flynn verder op het balkon.

-Hoe gaat het herkoppelen, moet dat van voor af aan of kennen ze elkaar dan nog wel goed genoeg? De eerste koppeling was echt heel makkelijk, is dat een indicatie van hoe het nu gaat?

Zie bovenstaande en anders weer samen laten zodra je zeker weet dat ze redelijk eet. Waarschijnlijk loopt het wel los dan.

-Vanaf wanneer kan ik haar de hele ruimte geven?

Sowieso niet doen zolang ze nog pijnstilling krijgt, het is prima als het een beetje gevoelig is zodat ze door heeft hoe ver ze kan gaan. Wil je op safe spelen wacht dan tien dagen, maar eerlijk gezegd doe ik dat niet altijd.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Super, dankje! Straks komt de dierenarts langs om beiden te vaccineren. Heb grote natte doeken opgehangen op het balkon om de warmte een beetje tegen te gaan, balkon op het zuiden is wel heftig nu, vooral met glazen panelen. Met die doeken erbij is het goed te doen en ze zijn slim genoeg zich rustig te houden ook :he:

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later...

Zo, even dit oude topic omhoog schoppen wat Senna is gister gecastreerd! Eierstokken zijn verwijderd. Super spannend (en duuuur, whoa) maar we zijn de nacht enorm goed doorgekomen en het is echt een geweldige opluchting. Ik moet haar zelfs echt actief in een kleinere ruimte houden omdat ze anders nu alweer rond aan het rennen zou zijn. In plaats van het hele balkon heeft ze nu alleen het bovenste gedeelte van het hok. Met Flynn ging het vanmiddag even heel goed maar ineens was het vechten dus die zijn weer uit elkaar voorlopig, eerst die wond maar eens goed laten helen.

Senna is zo dapper! Ze heeft een knalgroen rompertje aan, echt geen gezicht.. en dan een brutaal koppie dat voor de tralies zit te kijken waarom ze niet lekker in haar graafbak mag :D

Link naar reactie
Delen op andere sites

Oh goed zeg! Hoe ging het met naar de dierenarts gaan? Trok ze dat? Klaver staat bij mijn dierenarts als dat wilde onhandelbare haasje bekend hoewel ze haar ook geweldig vinden.

En heb je haar alleen laten steriliseren? Omdat je het ook hebt over de eierstokken eruit? Of is ze wel echt gecastreerd en de baarmoeder er uit?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Alleen de eierstokken zijn eruit, dat werd aangeraden als preventieve behandeling vanwege de verandering in hormonen en de invloed daarvan op mogelijke kanker. Volgens mij heeft ze zich wel gedragen daar, maar ze is het nu duidelijk zat: ze had zich net met de voorpootjes uit het rompertje gewurmd, na wat worstelingen zit het nu weer goed en stevig, dus is ze maar begonnen met tralie knagen. Duidelijk oneens met dat ze zich rustig zou moeten houden en daarom in een beperkte ruimte zit.

M'n pc is stuk en foto's posten via mobiel is ff teveel gedoe, dus die houden jullie tegoed!

Link naar reactie
Delen op andere sites

*vloekt*... Vraag me nu ineens flink af of het wel klopt wat er gebeurd is. Lees op de site van Sterkliniek dat onder de zeven maanden alleen de eierstokken worden verwijderd, boven de zeven maanden alles. De assistent die haar in de middag meegaf zei dat alleen de eierstokken zijn verwijderd, maar het was druk en hectisch dus hopelijk heeft ze het fout, want Senna is ouder dan een jaar.

Morgen bellen ...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .