Ga naar inhoud

Sterilisatie voedster morgen


Tipsy

Aanbevolen berichten

Morgen wordt mijn voedster gesteriliseerd en hopelijk ook ontdaan van haar tumor. Ik ben wat onzeker over sommige dingen...

Mijn rammetje gaat mee met haar naar de dierenarts om haar rustiger te maken. Ok of niet ok?

Mogen ze nadien zomaar weer samen of moet ik ze scheiden tot ze genezen is? Hij is zeer rustig met haar en berijdt haar nooit.

Wat moet ik doen van nazorg?

Is het ok dat ik haar in de koude (niet ijskoude want is geïsoleerd...) garage zet zoals wat je normaal doet bij buitenkonijnen of moet ik haar in dit geval echt in een verwarmde ruimte zetten? Ik heb al een snuggelsafe.

Is er ergens een goed artikel te vinden over waar ik nog rekening mee dien te houden en zo? Ik kan zelf wel beginnen zoeken op internet maar wil toch wel een goede bron hebben...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb de dubbele topics voor je verwijderd. 

De ram meenemen naar de dierenarts is een goed idee. Ze ruiken dan allebei naar dierenarts, waardoor je ook meer kans hebt dat je ze na de operatie ook gewoon samen kunt laten. Heb je toch het idee dat ze last van hem heeft kun je ze altijd nog apart zetten. 

De onverwarmde garage lijkt me warm genoeg voor een konijn met een wintervacht. 

Verder zou ik alvast wat lekkere dingen in huis halen als je dat nog niet had liggen, zoals groenvoer of kruiden die ze graag eten. Dat gaat er vaak wat makkelijker in na een operatie dan hooi en biks. 

Bunnybunch heeft nog een fijn artikel met wat handige tips waar je op kunt letten:

https://www.bunnybunch.nl/informatie/cat/konijnen-medischeinformatie/post/castratie-en-sterilisatie-bij-konijnen/

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Pfff het gaat hier niet zo goed met mijn voedster. :( Ben nog steeds aan het dwangvoeren. Ongeveer 27u na de operatie dus. Ze krijgt pijnstillers, darmstimulerend middelen en antibiotica (dat laatste omwille van de grote snede. Er bleek een zeer grote milttumor te zitten). 

Het dwangvoeren gaat wel goed. Het lijkt zelf bijna dat ze het fijn vindt want ze likt zelf van de spuit soms.

 

Verder, eet ze geen hooi ofzo. Niks. Ze ligt daar maar, steeds op dezelfde plek. Af en toe wast ze zichzelf of verlegt ze zich.

Vandaag had ze 6 keutels en daarnet diarree (stinkende).

De dierenarts heeft haar deze morgen nog extra vocht toegediend.

En dat is het dus... Er zijn geen opties meer he. Ze krijgt de medicatie die ze moet krijgen en ze wordt gedwangvoerd. Ze krijgt ook via de spuit hooithee van mij. Meer kunnen we niet meer doen dan afwachten. Maar ik heb er geen goed op. :(

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maar ze ligt daar maar te liggen het arme ding. Ik had zo gehoopt dat ze tegen vanavond iets uit haar eigen zou eten. Morgen is ook mijn laatste dag thuis. Wat moet ik nu doen als ik ze dan nog moet dwangvoeren donderdag? Ik word er moedeloos van. Je staat ook zo machteloos he. :( Begon ze nu maar gewoon te eten... :(

Link naar reactie
Delen op andere sites

En ondertussen zit mijn ander Nijn ook nog steeds binnen in de living = verwarmde ruimte. Ik heb bang dat hij angstig gaat zijn alleen. Maar dit is ook niet goed he? Hoewel ik niet echt de indruk heb dat hij te warm heeft. Ik voel in zijn nek. Hij ligt ook vaak aan het raam waar het veel frisser is. Hij ligt daar sowieso graag. Dus misschien kan het niet zoveel kwaad. Maar toch, stel dat ik hiermee nu toch serieus fout doe...

 

Pfff al die onzekerheden. Ik heb vannacht dan ook niet geslapen. Heb al traantjes gelaten vandaag. Ik wijt het aan het slaaptekort. ;)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Om de 3 uur is echt heel erg veel. Als je er over nadenkt is het dan ook helemaal niet zo gek dat ze zelf niets eet. Als iemand jou om de 3 uur te eten geeft heb je ook geen trek meer om zelf nog iets anders te eten. Je moet haar ook wel een beetje de kans geven om te eten natuurlijk :P 

Ik zou haar gewoon wat dwangvoeren voordat je weg gaat, eventueel als je weer thuis komt nog een beetje en dan nog voordat je gaat slapen. Dan heb je het mooi gespreid zodat de darmen nog blijven werken, maar je geeft haar ook de kans om zelf te eten. Het voer dat je bij haar in het hok legt kun je ook het beste in kleine hoeveelheden doen, zodat je duidelijk kunt zien of ze er iets van heeft gegeten. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Omg! Ze is hier zonet spontaan van haar groentenpap beginnen eten! Daarnet deed ze dat wel als ik het met een lepel gaf maar nu doet ze het helemaal zelf uit het kommetje.

Ik had liever gehad dat het hooi was gezien de diarree maar beter dat dan niets vermoed ik?

  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Met tips rond dwangvoeren en dergelijke kan ik je, gelukkig, niet helpen, maar ik vind het belangrijk dat je ook de goede dingen blijft zien en je geen zorgen maakt voor dingen die nog niet van toepassing zijn. Je hebt nog een hele nacht en een hele dag en dan weer een hele nacht eer je weer moet gaan werken, wie weet hoe de dingen intussen veranderen. 

Wat bedoel je met 'fout doen', dat je konijnen anders buiten zitten en nu binnen moeten blijven? In het slechtste geval, stel dat je voedster langer nodig heeft om te herstellen, en dat ze deze winter niet meer buiten kunnen, kan er vast wel een oplossing gevonden worden om binnen te overwinteren, toch? 

Ik begrijp je helemaal, met betrekking tot het slaaptekort en de zorgen, maar je doet het voor een goed doel. 

Ik lees net dat ze vanzelf is beginnen eten. Super toch? Komt allemaal in orde. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mystique

De voorzorgen voor het binnen overwinteren zijn al genomen. Er staat al een ren in de garage. :)

Ik bedoelde eigenlijk dat onze ram nu ook binnen in de warme living zit. En warmte is slecht voor buitenkonijnen... Voor onze voedster is dit goed nu maar voor de ram... Nu hij lijkt er echt geen last van te hebben precies. Omdat hij verkoeling kan zoeken aan de ramen.

En de voedster is nog niet goed genoeg om naar de koudere garage te doen.

 

Maar dat ze binnen overwinteren dat staat al vast. Normaal moeten ze binnen de 10 dagen naar buiten maar ze geven zo'n zware winterprik volgende week. Zelf al is ze genezen, dat verschil is me iets te groot dus ze blijven lekker binnen tot de zomer. :) 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Fijn dat ze nu toch zelf iets is gaan eten en weer iets doet! Je kan het er soms wel in kijken hè? (Eet nou!). Hoe vaak je moet dwangvoeren is mij ook nooit helemaal duidelijk. Het verschilt natuurlijk ook per situatie, maar de 1 zegt elke 2 uur en de ander zegt 3 keer per dag. Ik heb het volgens mij ook nooit meer dan 4 of 5 keer per dag gedaan, doe het altijd maar op gevoel. En als ze nu zelf iets gaat eten kan je het gaan afbouwen. Je kan eventueel nog iets warms bij haar leggen, zoals een snuggle safe of een fles warm water die je in een handdoek rolt.

Zolang je ram zich normaal gedraagt zou ik me geen zorgen over hem maken. Ik heb trouwens al een paar keer konijnen weer naar buiten gedaan nadat ze een week tot maximaal 10 dagen ziek binnen hadden gezeten (soms samen met hun maatje). Ook toen het vroor, al had ik ze toen wel als overgang een paar dagen in de schuur gezet. Zo te horen heb je het al perfect geregeld :) 

Succes en hou vol.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nog 1 laatste vraagje (hopelijk). Ondertussen eet ze ook spontaan het loof van wortels. Alles wat ik ze geef eet ze op. Maar enkele uren geleden had ze diarree. Ondertussen toch wel al enkele normale keutels. Mag ik het loof blijven aanbieden of beter even wachten zodat ik ze aanspoor om hooi te eten?

Een beetje zoals dwangvoer dus. ;) Tegen dat we gaan slapen nog een beetje loof, vannacht wat dwangvoer (ze heeft de laatste keer om 15u ongeveer gekregen maar at wel al groentenpap en redelijk wat loof dus). 

Goed idee of niet?

Ik spuit ook hooithee in tegen de diarree (ik bedoel dus oraal he want die zin klinkt zo raar haha). 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Weer naar af hier....

Sinds gisteren 23u niets meer zelf gegeten. Amper gekeuteld. Misschien 10 kleine keutels. Nog niet zelf...

Dwangvoeren geeft ook ongelooflijk veel stress hier. Ze is zo angstig. Wilt wegspringen. Daardoor doe ik haar pijn. Ze wilt ook minder en minder doorslikken heb ik de indruk.

Net even van het werk naar huis gereden. Ik ga nu terug. Hopelijk vind ik vanavond hopen keutels! Of toch iets. Dat ik zeker ben dat de darmen nog werken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik had dat dus ook. Mijn nijn at alweer wat groenvoer dus ik maakte de fout iets langer te blijven slapen en wat minder vaak te dwangvoeren.

Denk dat het bij Noellie net even te snel was want de volgende dag geen keutels meer en een leeg buikje en slap konijntje. Ik ben toen weer meer gaan dwangvoeren. Meerdere hoeveelheden en om de vier uur. Daarna at ze ook direct haar loof en andijvie en beetje kruid.

Ik had brokjes van beaphar care+ gehaald en wat verkruimeld. Sinds vanochtend heeft ze er al vier op en ze is nu nog kruiden en weet ik wat er nog in dr rennetje ligt aan het eten. Al een mooi poosje. Durf ff niet te kijken. Bang dat ze van me schrikt dus zolang ik geknabbel hoor vind ik het best.

Oja.. toch ook sinds gisteren lactulose gegeven. 1ml per kg  3x per dag naast medicijntjes. Sinds dien ook weer keuteltjes. 

Warme kruikjes nog steeds goed idee want onderkoeling kan ook zo maar weer komen en dan ist weer mis. Ik voel meestal de oortjes even. Ben geen held met temperaturen. 

Beterschap met je nijn en hoop dat ze snel beter voelt. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .