Ga naar inhoud

Knieschijf van de plek, ervaringen?


saskiaa

Aanbevolen berichten

Na een mislukte koppelingspoging gisteren is er iets helemaal mis gegaan. Geen bloed of wat dan ook, ik greep meteen in. Maar blijkbaar heeft mijn konijn toch een klap gekregen ofzo, want hij liep daarna met 1 poot opgetrokken. (rechts achter) Ik heb meteen de DA gebeld en wat bleek: Zijn knieschijf was van z'n plek. Ze heeft 'm makkelijk terug gezet en daarna leek het weer goed. Ik moest hem wel 24 uur in een klein hok houden. Nu dacht ik vanochtend al te zien dat hij er weer niet echt goed op zat. Vanmiddag toen ik weer thuis was heb ik het hokje open gedaan zodat ie in de ren kon lopen. En hij liep weer met zijn rechterachterpoot opgetrokken... Dus weer de DA gebeld. Ik kan morgenochtend terecht. Nu komt dit weleens vaker voor bij honden en katten maar niet vaak bij konijnen blijkbaar. Ze gaan nu kijken wat ze kunnen doen en of het geopereerd kan worden en wat de slagingspercentage is.


 


Nu zit ik al wat verder te denken, stel het kan niet, misschien dan pootje amputeren? Hij is namelijk nog heel jong, 8 maanden oud... Maar ik heb altijd gezegd dat het dierwaardig moet blijven, en dat een poot amputeren voor een konijn te ver gaat, maar nu zit ik zelf straks misschien wel in die situatie en nou ben ik niet zo stoer meer.... En ik zie hoe makkelijk zich nu al aanpast... Nouja ervaringen zou fijn zijn of adviezen, dat ik misschien weet wat me te wachten staat....


Link naar reactie
Delen op andere sites

Hè met koppelen denk je er niet aan dat dat kan gebeuren.

Mocht het uiteindelijk aan de orde zijn (ik vraag me af of dat het al is), een aantal BBers hebben een konijn met een geamputeerde achterpoot die zich prima redden.

Misschien dat spalken/gips nog een oplossing kan zijn (even hardop denkend)? Het is natuurlijk niet gebroken, maar misschien helpt het om het weer op zijn plek te houden?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt voor je reactie! Ja ik dacht na gisteren ook echt dat het opgelost was. Binnen een uur zo'n beetje zat het weer op zijn plek en daarna heeft hij alleen nog klein gezeten dus snap niet hoe het kan dat hij niet weer niet goed zit... Spalken/gips is miss ook een optie, zou fijn zijn. Ik moet er niet aan denken om hem te laten inslapen en hoop ook gewoon echt dat het helemaal weer goed komt.. nouja hij wil nu gelukkig goed eten dus toch nog even in spanning wachten :( Ik vroeg of ik niet vandaag terecht komt maar ze gaan nu sowieso niet meer opereren en ze wilde dat ik dezelfde DA had als gisteren..


Link naar reactie
Delen op andere sites

Als de knieschijf zo makkelijk verschuift, zonder duidelijk trauma, moet er wel iets mis zijn met zijn bouw, zou ik denken. Hopelijk blijft het dan bij 1 poot, maar ik zou ook goed de andere kant laten beoordelen. En om die reden zou ik ook heel terug houdend zijn met amputatie. Hopelijk kan de dierenarts er iets mee.


Het lijkt mij trouwens heel logisch dat het na 1 dag in een kleine ruimte nog niet hersteld is. Als het geen verkeerd aangelegde banden zijn, zou er iets gescheurd moeten zijn en dat geneest natuurlijk niet in 1 nachtje.


Beterschap!


Link naar reactie
Delen op andere sites

Christaaa: Ik moet eerlijk bekennen dat ik al langer het idee heb dat zijn achterpoten niet erg sterk waren.. Met lopen vaak niet helemaal stabiel, niet dat ik direct dacht dat er wat mis was, ik dacht het zal wel zijn jonge lompsheid zijn en hij heeft eerder in een klein hok gezeten dus zijn spieren zullen vast sterker worden.... Zoiets.. Als ik met clickertraining een sprongetje vroeg vond hij dat duidelijk niks en liet hij zich erover heen vallen in plaats van te springen, heb er verder niet veel mee gedaan, ook omdat hij nog wat jong was en hij het ook niet echt leuk vond.. maar misschien had dat wel een oorzaak..


 


Bij de DA vroeg ze: hoorde je dat? Het was een knikje dat de knieschijf weer op z'n plek zat.. Dus in principe zou hij dan weer goed moeten lopen en dat deed hij in eerste instantie ook. En echt een klap heeft hij niet gehad, hij zat wel zelf te schoppen, maarja dan verwacht je dit niet. Wel had de voedster zijn vel in haar bek dus van verwacht je eerder een wond maar nee dat was niet het geval.


Link naar reactie
Delen op andere sites

Pff wat naar. Ik denk dat voor je een beslissing neemt, eerst goed uitzoekt hoe het met de rest van het lichaam gesteld is. kan hij het opvangen met zijn andere pootjes enz.. Uiteraard geeft het geen garanties, maar wanneer nu al dui de lijk is dat bv zijn andere poot (jes) slecht is (zijn) dan moet je afwegen of het zijn leven er wel mee verrijkt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ben ook benieuwd hoe het is gegaan, ik heb wel tweemaal iets soort gelijk mee gemaakt, maar de dierenarts zei toen niks over de knieschijf, maar rust. Maar die liepen ook opgetrokken met de poot en na een week was dat inderdaad weer goed, wel een verdikte knie hadden deze konijntjes. 


Link naar reactie
Delen op andere sites

Wel rust ja? (even gekopieerd:)

 

Hij heeft spierversterker gekregen en ik moet pijnstilling blijven geven. Ik heb gevoeld hoe het voelt als hij goed zit en als hij eruit is en hoe ik hem terug kan zetten (vrij simpel, been strekken en het gaat bijna vanzelf terug) Hij moet klein zitten de komende 2 tot 3 weken. Met dat laatste ben ik het nog niet helemaal eens, want net ook hij sprong meteen uit z'n hok en ik denk dat hoe langer hij kleiner zit hoe gekker hij straks gaat doen als hij weer meer ruimte krijgt. Bovendien lijkt me dat die spieren alleen maar zwakker worden. Dus ik ga morgen sowieso Wilheminapark DA bellen om eens te overleggen. Ik snap best dat ie niet mag springen en daar kan ik ook wel voor zorgen, geen trappetjes lopen etc maar gewoon meer ruimte lijkt me alleen maar goed....

In ieder geval: Het is nu afwachten hoe dit zich ontwikkeld, mocht hij er telkens uit blijven schieten dan is een operatie de enige optie. Maar bij konijnen schijnt dat ook nogal wat risico met zich mee te brengen, lang onder narcose etc omdat het een ingrijpende operatie is. Bovendien is het behoorlijk duur, rond de 400 euro. Ik weet niet of ik dat ga doen, ook omdat zijn andere pootje ook niet 100% goed is. Ik ga me er sowieso meer in verdiepen en ik duim heel hard dat het toch zelf goed komt...

 

Vanmiddag toen ik hem pijnstilling gaf pakte hij het spuitje af haha zo graag wilde hij het, dat is wel heel fijn dat ie het zelf eruit likt zodat ik hem niet hoef op te pakken, te dwingen en hij ook niet kan gaan trappelen ofzo. Ik ben overdag weg geweest en net dus voor het eerst weer gekeken en hij dus uit zn binnenhok sprong (opzich klein sprongetje maar toch) en hij liep gewoon helemaal goed, dus dat geeft stiekem toch een heeeel klein beetje hoop...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb via wilhelminapark een orthopedische dierenarts door verwezen gekregen die gespecialiseerd is in konijnen, nu heb ik deze mail terug gekregen:


Dit gaat waarschijnlijk niet werken. De banden worden zo niet sterker en wanneer je het konijn klein behuisd is het effect van de anabolen weer minder.

Operatie is waarschijnlijk de te belopen weg.

Wat we doen is afhankelijk van de vorm van de poot.

Wanneer we kunnen volstaan met een nieuwe laterale (buitenste) band tussen de knieschijf en het bovenbeen dan is dat prognostisch het beste. Soms is dat alleen niet mogelijk en moeten we ook wat aan de diepte van de knie zelf doen.

Op een consult kan ik dit voelen en met je bespreken. Het konijn zou diezelfde morgen kunnen worden geopereerd.

Kosten zijn afhankelijk van de methode en variëren tussen de 400 en de 500 euro.
Link naar reactie
Delen op andere sites

Er zit helaas geen vooruitgang in. Maar wat een schatje is het toch, hij wil toch nog steeds zo graag aandacht en is zo lief ondanks dat ik 'm al tig keer naar de DA heb gesleept en meerdere malen aan z'n poot heb gezeten. De laatste keer toen ik bij de DA was was t vals alarm, maar wilde toch even weten of ie goed zat of niet.


 


Stand van zaken is nu: De keuze maken: inslapen of laten opereren.... 


Ik wacht nog wel een weekje af ongeveer, hij heeft nu geen pijn volgens de DA en dat idee heb ik ook, hij ontlast de poot absoluut wel, maar loopt wel gewoon wat, gaat op z'n achterpoten staan, ik denk  ook dat als hij echt pijn zou hebben wel meer stil zou zitten. En niet heen en weer lopen en overenthousiast zijn als ie wat lekkers krijgt. :)


 


Het is alleen niet een situatie waarin ik hem kan houden, omdat hij dan artrose krijgt met gevolg chronisch pijn, geen optie dus.


Ik heb nog een mailtje gestuurd naar de specialist hoe het zit met risico's van de operatie, hoe groot kans op volledig herstel is..


 


Als er weinig risico's zijn en de kans vrij groot is op volledig herstel ga ik hem hoogstwaarschijnlijk laten opereren. Ik zit vrij krap dus dat wordt een flinke hap uit m'n spaarrekening, maar shit happens, geld is geld. Wie ben ik immers om te bepalen dat hij niet verder mag leven als het prognostisch goed er voor staat..


 


Als er toch veel risico aan zit en de knie erg gevoelig blijft waardoor koppelen etc ook al eigenlijk niet kan wordt het een ander verhaal.


 


Moeilijk, moeilijk, moeilijk...


Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .