Ga naar inhoud

Vlaamse reus jip (rug, luchtwegen, aankomen..)


JipenTeun

Aanbevolen berichten

Een longontsteking heeft hij begin april gehad. Hij is daar redelijk goed uitgekomen, maar wat er nu nog zit is zeg maar chronisch. Hij heeft er eigenlijk niet veel last van, alleen als hij zich te druk maakt en als het drukkend weer is. Als het drukkend weer is kreeg hij tot nu toe steeds caprofen, dat luchtte op deze momenten op!

Nu krijgt hij dus dagelijks metacam dus nu zal hij er waarschijnlijk ook minder last van krijgen.

Hij is een beetje toegenomen in gewicht gelukkig, het gaat gewoon heel traag. Nu heeft hij van die longontsteking natuurlijk ook een flinke klap opgelopen!

Maar zolang hij nog geniet van zijn groentenbordje en kriebels genieten wij nog een poosje van hem!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik was al bang voor de artrose :( balen joh..

Ik heb die van mij destijds eerst niet op pijnstiller gehad, omdat het voor hem een hel was en hij at en deed goed. Later wel, maar erg veel verschil merkte ik zelf niet. Langzaam begon hij ook meer af te vallen, slechter te kunnen lopen en zoals meneer niet wilde dat wij voor hem kozen is hij uiteindelijk zelf gegaan.

Een andere Lotharinger die soort gelijk had, maar al zo kort ik hem had, lees ik had hem opgevangen en niet zo lang die kon wel van de 1 op andere dag ook echt niet meer lopen en heb ik toen moeten laten inslapen en zo ken ik er nog een aantal die ingeslapen hierdoor zijn. Over gaat het helaas niet meer, maar je kan het wel ondersteunen.
Meer onderzoek voor die grote rakkers zou wel goed zijn, want ik hoor en zie het vaker en vaker. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het is bij mensen toch ook niet te genezen? Dus vraag me af of onderzoek zou helpen. Het lijkt mij ook een gevolg van niet selectief genoeg fokken, de gewrichten die te snel slijten door het gewicht. Ik denk dat dat genetisch is, gewicht en botsterkte. Vlamen zullen ook meestal gefokt worden om het vlees dus dan maakt het niet uit bij de fok om te gaan selecteren op hoe een dier er na 5 jaar bij zit.

Het enige wat ik me voor kan stellen waar onderzoek bij zou kunnen helpen is onderzoeken of preventief medicatie geven die de botten heel hard maakt wellicht zinnig is. Of extra vitamine D en calcium zoals bij mensen. Of wat zou jij dan graag onderzocht zien Aniek?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Afvallen door artrose? Dat is toch wel gek? Je zou juist denken dat ze aankomen, omdat ze minder bewegen.

Bij mensen is het zo dat de afwijkingen op de foto vaak niet overeen komen met de klachten. Mensen zonder klachten kunnen een afschuwelijke foto hebben, terwijl anderen veel last hebben terwijl het op de foto wel meevalt.

In de voorbeelden van Aniek zou ik toch erg twijfelen of artrose de enige oorzaak was.

Ik hoop dat de medicatie aan gaat slaan!

Link naar reactie
Delen op andere sites

@ Lonja


Ik bedoelde meer onderzoek in de zin van fokkers verplicht onderzoek voordat ze mogen fokken met deze grote rassen, maar ja dat komt er toch niet gezien de rang van de konijnen. 


 


@ Christa


Klopt, vond ik ook, dit is specifiek alleen het ene geval bij mijn eigen Lotharinger hoor. De anderen waren goed op gewicht met de artrose, alleen konden opgegeven moment niet meer. Was net als bij onze hond met artrose, zag je steeds slechter lopen en opgegeven moment kon die niet meer op staan.


Verder viel hij voornamelijk af op de achterhand, hij was niet broodmager, at ook gewoon goed, maar was een stuk lichter geworden. De dierenarts zei wel dat, dat in combinatie met artrose kon staan, dat het voornamelijk de bespiering was, ik had dit wat duidelijker moeten omschrijven. Broodmager is hij nooit geweest, alleen zat er ook geen spier meer op. 


Link naar reactie
Delen op andere sites

Afvallen (op de achterhand) zou inderdaad kunnen ontstaan door spieratrofie ( = verkleining van de cellen/het weefsel) juist omdat ze minder bewegen.

En qua (preventief) onderzoek: zouden (grotere) konijnen met artrose ook vaak klachten zoals HD/ED hebben? Gezien grotere hondenrassen dit ook wel vaak hebben en artrose er nog wel eens uit voortkom. (hoewel 'ouderdomsslijtage' de primaire oorzaak is van artrose, bij honden dan. Als ik het boek hier mag geloven. :) )
 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als ik hem zou moeten oppakken iedere keer voor de pijnstilling te geven had ik het ook niet gedaan!

Maar nu snijden we het topje van een druifje af, en hollen deze uit.. Paar druppels pijnstiller erin en Jip smikkelt alles op!

Kost een paar druifjes maar gelukkig hoeft hij maar 0,4 ml!

Het afvallen is waarschijnlijk nog een nawee van de longontsteking en het verlies van spier. Maar de dierenarts vond hem er al een stuk beter uitzien!

Overigens heeft zij de röntgenfoto ook voor zichzelf gemaakt, deze heb ik ook niet hoeven te betalen en ik moest haar ook op de hoogt houden! Dus onze da is er ook wel serieus mee bezig, heel fijn!

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later...

Ik weet niet of ik dit topic omhoog mag halen maar ik wil graag even een update geven!


Misschien hebben andere mensen er ook nog wat aan!


 


Jip zit inmiddels ongeveer anderhalve maand op de dagelijkse dosis pijnstilling. We zijn terug gegaan naar 0,2 maar dit leek toch te weinig. Hij krijgt nu dagelijks 0,3 mL Metacam.


En hij doet het echt super! Hij huppelt weer rondjes als we smorgens met zijn druifjes aankomen zetten en hij wilt weer lekker ge-aaid worden! 


Soms probeert hij zelfs om tegen de draad omhoog te gaan staan maar dat verbieden we toch maar ;)


Eind juni dacht ik dat we met de pijnstilling hooguit een à twee maanden langer van hem konden genieten maar ik durf nu al aan een half jaar te hopen!


Hij heeft ook minder last van zijn luchtwegen.. misschien ook door de metacam?


Ik heb wel besloten dat als de pijnstilling zijn werk niet meer goed doet of hij krijgt er iets anders (groots) bij, dat het dan klaar is. Maar zolang het nog allemaal goed werkt en mijn Jippie is zelf nog vrolijk dan gaan we er nog even voor :) 


  • Vind ik leuk 2
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later...

Wat enorm sneu voor jullie. Je hebt er alles aan gedaan om hem nog een fijne tijd te geven.

Mag ik alleen misschien een rottige vraag stellen? Kwam het nu door de artrose? Of waren het zijn longen? Ik zit namelijk ook met een konijn met artrose en nog wat problemen. Sorry hoor als je het niet wilt beantwoorden dan begrijp ik dat.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik was vanmorgen niet thuis maar volgens mama ademde hij heel rustig. Ze is toen met hem naar de dierenarts gegaan en daar was hij eigenlijk al bijna weg. Ze hebben hem daar rustig in laten slapen.

Hij heeft vannacht wel zijn poten kapot gestampt.. Maar gisteravond ging nog alles goed dus de artrose als oorzaak lijkt me eigenlijk sterk.. Ik ga er eigenlijk vanuit dat hij er nog iets bij heeft gekregen, misschien iets in z'n koppie..

Het zat er natuurlijk al langer aan te komen en ik ben blij dat mijn mannetje nu rust heeft.. Maar dat maakt het voor mij niet minder moeilijk! Hij was echt een wereldkonijn! Ik ga die gekke langoor enorm missen! :(

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .