Ga naar inhoud

Evee

Administrators
  • Items

    45.668
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

  • Dagen gewonnen

    997

Contact Methodes

  • Website URL
    http://www.bunnybunch.nl

Profiel informatie

  • Geslacht
    Vrouw
  • Provincie
    Zeeland
  • Namen van de konijnen:
    Brenda, Harold & Sofie
  • Huisdieren
    Konijnen, kat, hond

Recente bezoekers van dit profiel

48.062 profielweergaven

Evee's prestaties

Konijnoloog

Konijnoloog (6/6)

  1. Letten jullie goed op de konijnen vandaag? De meeste konijnen hebben deze tijd van het jaar namelijk nog een redelijk dik (winter)vachtje, wat ook nodig is want het kan nog steeds vriezen 's nachts. Maar met temperaturen van 25+ graden maakt dat het wel warm voor ze! Zeker de eerste warme dagen kan die warmte problemen geven met de gezondheid. Let dus goed op hoe het met ze gaat vandaag! Leg ook alvast de icepods in de vriezer! 😄
  2. Vandaag geven ze 25+ graden af in Nederland, dus het is weer tijd voor dit topic! Konijneninformatie op bunnybunch over konijnen in de zomer https://www.bunnybunch.nl/konijnen-in-de-zomer/ Een aantal basis tips voor konijnen bij warm weer: Boven de 25 graden is het al te warm voor konijnen. Hoe doen wilde konijnen dat dan? Nou die kruipen weg onder de grond waar het lekker koel is. Huisdierkonijnen kunnen dat helaas niet, daarom is het belangrijk dat je als baasje echt voorzorgsmaatregelen neemt! WAT WEL DOEN: WEL een icepod, bevroren plastic waterflesje, coolpod of coolpad geven voor verkoeling. WEL het verblijf naar de schaduw verplaatsen en een parasol of schaduwdoek ophangen boven de ren. WEL een koele plek in het hok maken, door (stoep)tegels neer te leggen of te zorgen dat konijnen op gras (in de schaduw) kunnen liggen. WEL zorgen voor zo veel mogelijk rust op warme dagen. Controleer WEL regelmatig op plakpoep, vochtige plekken in de vacht en wondjes, in verband met myiasis. Verschoon de poepplekken van de konijnen dagelijks! Ververs het drinkwater minstens 2x per dag! Zorg dat de konijnen tijdig gevaccineerd zijn tegen myxomatose, VHS/RHD 1 en 2! Dit zijn dodelijke ziektes die met één vaccinatie per jaar voorkomen kunnen worden. Hang een thermometer op in het konijnenverblijf zodat je ook echt weet hoe warm het daar is. WAT NIET DOEN: GEEN koelelementen voor mensen gebruiken ivm giftige inhoud. GEEN glazen flessen met bevroren water gebruiken. Let op dat je plastic flesjes met bevroren water niet zo legt dat de zon er op kan komen en het brand kan veroorzaken! GEEN donkere lakens of kleden over het hok heen hangen, ook niet als deze nat zijn. Dat zorgt voor een broeierige omgeving en is juist slecht voor de konijnen! GEEN kleden voor de openingen van het konijnenverblijf hangen, zorg juist voor zo veel mogelijk ventilatie NIET het konijn opsluiten in een (klein) standaard konijnenhok waar het niet aan de warmte kan ontsnappen. doe konijnen NIET in bad. leg GEEN natte handdoeken op de grond in het verblijf, als konijnen daar op liggen kunnen ze een vochtige, broeierige vacht krijgen, waardoor de kans op myiasis groter is. Voer GEEN bevroren producten aan de konijnen. Ga dus niet zelf konijnenijs maken, zoals je op social media soms voorbij ziet komen. NIET koppelen of andere stressvolle activiteiten ondernemen op warme dagen (behendigheid, clickertraining, verhuizingen, niet acuut noodzakelijk dierenartsbezoek etc).
  3. Leuk koppelverslag! Grappig dat je je afvraagt hoe het met de band tussen jou en het konijn zit. Ik heb echt niet met alle konijnen hier een goede klik gehad. Voor mij is het vooral belangrijk dat het onderling tussen de konijnen goed klikt. Maar daardoor kom je soms wel thuis met een konijn waar je minder mee hebt. Toch horen ze er bij en leer ik ze ook altijd wel waarderen. Hoewel ik soms ook best schuwe, van zich afbijten konijnen heb, waar ik echt wel minder mee heb, waarvan ik dan soms ook maar denk dat het goed is dat ze hier zijn, omdat het wel lastiger is een huisje voor dat soort konijnen te vinden. En vaak zijn dat dan wel weer de actieve konijnen waar je graag naar kijkt, zoals Sofie. Dat is gewoon een acrobatische dakhaas. Maar aaien? Echt niet!
  4. Wat naar dat het niet goed gaat met Dex. Wat netjes dat de dierenarts een boekje heeft met informatie over inslapen, we horen hier regelmatig verhalen dat baasjes toch een mindere ervaring hebben met zo iets omdat ze niet goed weten wat er gaat gebeuren, welke keuzes je hebt, en/of de manier waarop het gaat niet als prettig ervaren. Mensen een folder meegeven die ze thuis rustig kunnen doorlezen en waardoor ze kunnen nadenken over de mogelijkheden en de keuzes die er zijn vind ik een mooi steuntje in dit proces. Ik denk dat de dierenarts er ook mee wil zeggen dat het wat hun betreft wel tijd is om los te laten. Hoe moeilijk wij dat ook vinden als huisdierenbaasjes. Ik sluit mij aan bij het verhaal van Kolino. De metacam kun je zeker nog proberen, hopen op een wondertje, maar ik denk als ik eerlijk ben ook dat dat meer uitstel is dan een oplossing. Mijn advies zou zijn om na te denken over je wensen voor het afscheid. Op welke manier en op welk moment zou jij er vrede mee hebben? Neem de tijd om nog mooie foto's te maken, hem ontzettend te verwennen, maar wel kritisch zijn op de kwaliteit van leven. Ik moet eerlijk bekennen dat ik zelf meer spijt heb gehad van te laat zijn met inslapen, dat er toch echt wel veel mankementen en ongemakken waren, dat de kwaliteit van leven eigenlijk al niet meer was wat ik voor mijn konijnen wil. Dat gaat vaak zo in stapjes, daar zit je dan zo middenin, dan wil je toch nog alles proberen, maar als je dan later terug kijkt, dan realiseer je je toch eigenlijk wel te lang bent doorgegaan. Eigenlijk vooral voor jezelf, je wil ze niet missen, je wil alle kansen pakken, je wil de hoop niet opgeven. Maar daar heb ik dus meer spijt van dan van de momenten dat ik wel de keuze maakte om lang of erger lijden voorkomen en ze heb laten gaan. We zeggen hier wel eens op het forum dat op het moment dat je er serieus over nadenkt om je konijn te laten inslapen, je niet te vroeg bent, maar dat het dan al tijd is. Ik wil je heel veel sterkte wensen. En je ook meegeven dat je verdriet terecht is, dat mag er zijn. Het is niet maar een konijn, het is onderdeel van je leven, je huisgenoot. Daar mag je verdrietig over zijn, over het naderende afscheid. Maar daar mag je ook zeker om rouwen als dat afscheidsmoment geweest is. Hier staan ook wat tips: https://www.bunnybunch.nl/een-konijn-verliezen/
  5. De biologische andijvie die ik nu heb (van boer Peet de Krom uit Bergen op Zoom, staat er altijd netjes bij bij de biologische winkel) eten ze in ieder geval met smaak!
  6. Er zijn hier heel wat leden die helaas ervaring hebben met deze ziekte. Het is echt naar om ze zo te zien, begrijpelijk dat je geschrokken bent. In dit artikel op de website staan veel tips over zorgen voor een konijn met EC. https://www.bunnybunch.nl/encephalotozoon-cuniculi-e-cuniculi-of-ec/ Hier staan alle tips verzameld over het geven van medicijnen aan konijnen: https://www.bunnybunch.nl/hoe-geef-je-medicijnen-aan-een-konijn/ Rusten en liggen is op zich prima. Zorg dat hij comfortabel is, het warm heeft en bied meerdere keren per dag verschillende soorten eten aan. Hier werkte verse kruiden vooral goed, maar ze moeten dat natuurlijk wel gewend zijn. Sterkte er mee, ik duim voor jullie dat het goed komt! Ook goed om te weten: het kan echt wel 2-4 weken duren voor je echt verbetering gaat zien.
  7. Nog even een opmerking, mocht je denken mijn grasveldje mag wel wat extra groeien en meststoffen gebruiken, dat kan giftig zijn voor konijnen. En ook voor andere huisdieren zoals honden. Ze kunnen er echt goed ziek van worden. Beter geef je dus onbemest gras aan konijnen. En daarom raden we ook het gebruik van grasmatten af als je bij de konijnen een grasveldje wil aanleggen. Als je de keuze hebt; kies biologisch graszaad of een paardenweide graszaad mengeling.
  8. Ze hebben hier alleen een kleine verharing gehad, in februari al. Ik heb het idee dat de echte verhaarbeurt nog moet komen.
  9. Hier aten ze afgelopen winter ook niet graag de krop andijvie van de spar in het dorp, die zitten overigens ook in plastic tegenwoordig 🤷‍♀️ Ik heb nu een krop gekocht bij de biologische winkel, daar zijn ze wel dol op! Ook ik bewaar het in de groentelade van de koelkast, nouja in een afwasteil op die plek want de officiele groentelade heb ik ooit kapot laten vallen. Of op de fruitschaal. Of in de voorraadkast. Net wat het is. Ik heb een sticker met wat bewaar je waar er op, zodat ik weet wat koud moet en wat niet. Ik pluk ook dagelijks vers uit de tuin kruiden en grassen erbij.
  10. Ik ben wel eens benieuwd wat jullie schema is voor de verzorging van de konijnen. Wat voor routine hebben jullie voor de verzorging van de konijnen? Hoe vaak voeren jullie en wat geef je wanneer? Hoe vaak verschoon je? Hoe vaak controleer je de konijnen?
  11. Hebben jullie tips en trucs voor het bewaren van het konijnengroenvoer? Hoe houden jullie het zo lang mogelijk vers? Geef je nog geen groenvoer, weet je niet goed hoe te beginnen of wat ze allemaal mogen? Lees dan het informatieve artikel over groente voeren aan konijnen https://www.bunnybunch.nl/groenten-voeren-aan-een-konijn/
  12. Wat zit er op dit moment in jouw konijnen EHBO doos? Wat is de basis van producten die er in zitten? Heb je bepaalde producten er in voor gezondheidsproblemen die ze hebben? Heb je nog geen ehbo doos of wil je er meer over weten? Er is op onze website ook een informatief artikel over dit onderwerp: https://www.bunnybunch.nl/konijnen-ehbo/
  13. Hoe groot is het verblijf? Toch klinkt dit wel normaal, de rust en stabiliteit zou nog kunnen komen, na 2 weken is dat nog vroeg. Koppelen duurt vaak weken / maanden. Jagen en rijden in deze fase is nog wel normaal, zeker als je daarnaast ook wel ziet dat ze elkaar opzoeken en ook lief zijn voor elkaar. Niet wisselen van terrein, voldoende ruimte, veilige plekjes, leuke eet en speelmomenten samen, dat kan helpen. Vooral geduld en zelf niet te veel stress hebben.
  14. Laatste oproep voor het gezondheid archief. Weet je nog een topic dat bewaard moet worden, laat het zsm weten. Het wordt binnenkort echt verwijderd.
  15. Vlinderen is iets wat je echt in de eerste periode rond een koppeling kan zien, maar wat je daarna eigenlijk niet meer zou moeten zien. Nou is dit volgens mij toch wel een stormachtige relatie en zijn ze niet zo heel lang geleden her-koppeld. Maar dat ze nu (een maand na koppeling) nog vlinderen vind ik wel wat zorgelijk, dit klinkt niet als een hele goede match. Eigenlijk zou je nu, een maand na koppeling, af en toe nog wat knorrigheid verwachten, bijvoorbeeld rond voedertijd, wat jagen, af en toe rijden. Maar vlinderen is toch wel voorloper van vechten en geen goed teken. Het klinkt als een onstabiele konijnenrelatie.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .