+ Toon categorieën

Levensloop van een konijn

03/04/2017 20:13:00

De levensloop van ons huisdierkonijn verschilt van het konijn in de natuur. Bij konijnen in het wild is het eenvoudig. Ze worden geboren, eten, paren en krijgen jongen en gaan dood, vaak als voedsel voor een ander dier. Onze huisdierkonijnen kunnen heel wat ouder worden dan de konijnen in het wild en worden ook onder andere omstandigheden geboren. Hieronder lees je hoe een tam konijn zich ontwikkeld gedurende zijn leven.


Jeugd


0 dagen oud: de geboortedag van jouw konijn! Na 28 tot 32 dagen in de buik van zijn moeder is hij op de wereld gekomen. Hij is nu nog naakt en blind en afhankelijk van zijn moeder voor warmte en eten. De moeder heeft als het goed is een lekker warm nest gemaakt waarin jouw konijn en zijn broertjes en zusjes een behaaglijk plekje hebben. Een paar keer per dag komt mama ze voeren.

3 dagen oud: de vacht van jouw jonge konijntje begint al te groeien! Verder slaapt hij bijna de hele dag, behalve als mama komt voeren.

6 dagen oud: vanaf nu kun je pas goed zien welke kleur vacht jouw konijntje gaat krijgen! Hij slaapt nog steeds het grootste gedeelte van de dag en is al aardig gegroeid! Als het goed is is zijn gewicht al verdriedubbeld sinds de geboorte!

10 dagen oud: binnen nu en 4 dagen gaan de oogjes van jouw konijn open en kan hij de wereld met zijn eigen ogen bekijken.

14 dagen oud: jouw konijn begint nu zo af en toe het nest te verlaten en wat rond te lopen in het hok. Vanaf nu begint hij ook andere dingen te eten dan moedermelk, zorg dus dat er genoeg hooi, brokjes en groenvoer in het hok aanwezig zijn! Als de konijntjes zich buiten het nest laten zien, kun je beginnen met ze tam te maken ! Laat de konijntjes deze eerste dagen vooral naar jou toe komen!

20 dagen oud: vanaf nu is jouw konijntje regelmatig buiten het nestje te vinden. Alles wat je konijntje nu meemaakt vind hij de rest van zijn leven gewoon! Een goede fokker laat de jonge konijntjes dus ook zo veel mogelijk wennen aan optillen en aanraken, daar worden ze goed tam van!

6 weken oud: vanaf nu heeft jouw konijntje steeds minder moedermelk nodig. Hij kan zichzelf steeds beter redden! Het is beter als hij nog twee weekjes bij zijn broertjes, zusjes en moeder blijft.

8 weken oud: jouw konijntje is oud genoeg om weg te gaan uit het nest. Klaar om de wijde wereld in te gaan!


Puberteit

10 weken oud: De puberteit begint! Dit is de leeftijd waarop je voedsters en rammen uit elkaar moet halen. Ze moeten apart blijven van elkaar tot minimaal 14 dagen na de castratie, pas in de derde week na castratie kan er gekoppeld worden. Met 10 weken zijn ze nog wel te jong voor castratie. Op deze leeftijd kun je al wel wat puberaal gedrag gaan zien, vaak begint het met "onzindelijkeheid". Eigenlijk is dat geen onzindelijkheid, maar de konijnen beginnen hun eigen leefgebied, hun territorium te markeren. 

12 weken oud: Vanaf deze leeftijd zijn konijnen vruchtbaar. Ze zijn echter nog veel te jong om al nestjes te krijgen! Maar als je mannetjes en vrouwtjes samen hebt zitten, kun je ze dus beter met 10 weken uit elkaar halen. Er zijn dierenartsen die vanaf deze leeftijd, vanaf 12 weken al een rammetje castreren, als de ballen zijn ingedaald. Die dalen normaal gezien in tussen week 12 en week 16. Onderaan dit artikel staat een link naar de informatie over castratie. 

5 maanden oud: Jouw konijn is nu volop aan het puberen! Zijn hormonen krijgen steeds meer invloed op zijn gedrag. Vanaf deze leeftijd beginnen konijntjes die als duo of koppel zijn gekocht vaak te vechten. De rangordebepaling begint! Het kan dus zijn dat jouw konijn eerst wel met zijn hok-genootje op kon schieten, maar nu niet meer!

6 maanden oud: Als je een voedster hebt en je wil haar laten castreren, is dit er een prima leeftijd voor. Het kan iets eerder, ook wat later, maar vanaf een maand of 6 is de het ideale moment. Ze zijn genoeg volgroeid, maar hebben ook nog niet veel buikvet, wat de ingreep voor de dierenarts makkelijker maakt. 

1 a 1.5 jaar oud: Het puberale gedrag en de ontwikkeling van karakters die je bij konijnen in de puberteit soms zo sterk kan zien, kan zeker wel tot 1 jaar / 1,5 jaar doorlopen, terwijl ze op die leeftijd dus eigenlijk al jongvolwassen zijn. 


Volwassen

8 maanden oud: Vanaf nu is jouw konijn een heel eind uitgegroeid. Grote rassen groeien nog iets langer door (tot 1 jaar). Vanaf nu is een konijn ook dek-rijp. Dat wil zeggen dat ze vanaf deze leeftijd pas volwassen genoeg zijn om een nestje aan te kunnen. Denk echter goed na voor je een nestje neemt! Er is een enorm konijnenoverschot in Nederland, we raden af dat je bij draagt aan dat overschot en alle ellende die er is met de konijnenfok. Adopteer konijntjes bij een konijnenopvang, zet er niet meer op de wereld dan er al zijn. Konijnen zijn de meest verwaarloosde huisdieren in Nederland, impulsief aangekocht, onbegrepen en genegeerd. Help het oplossen, draag niet bij aan het probleem. 

1 jaar oud: Je konijn is helemaal volwassen! Geniet volop van hem en geef hem alles wat hem tot een gelukkig konijn maakt; een vriendinnetje , ruimte , goede voeding en iets te doen !


Senior

4 jaar oud: Voor de grote rassen (vlaamse reus en franse hangoor) is dit al een oudere leeftijd! Dit wil echter niet zeggen dat ze niet nog even mee kunnen! Ze leven vaak wel een stuk korter dan de kleinere en middelmaat konijnenrassen. 

6 jaar oud: jouw konijn begint nu bij de senioren te horen! Als het een buitenkonijn is, let dan goed op of hij goed door de verhaarperiodes heen komt. Natuurlijk is jouw konijn niet opeens op de dag dat hij 6 jaar oud wordt senior. Dit gaat geleidelijk aan. Het ene konijn is vanaf 4 jaar een echt oud mannetje, het andere konijn pas met 10 of 12 jaar! Voor een ouder konijn kan het soms nodig zijn om hem in huis te laten overwinteren omdat zijn vacht niet meer zo vol is. Hun weerstand kan ook wat minder worden, waardoor ze gevoeliger worden voor kou en daardoor luchtweginfecties. Ook tand en kiesproblemen kunnen de kop op steken. Hou je senior konijntjes dus goed in de gaten, maar treur niet, het oudste konijn op de wereld is zelfs 19 geworden, met goede zorg kan je konijn dus nog heel wat jaartjes mee!

Voor de mensen die graag een vergelijking willen met hoe oud een konijn is in vergelijking tot een mens hieronder een overzichtje. Helemaal correct is dit overzicht niet, er zit immers nog best een verschil in levensverwachting van de verschillende rassen konijnen die er zijn.


Leeftijd konijn = leeftijd in vergelijking met mensenjaren

Hoe oud is een konijn in mensenjaren? 


1 mnd = 6 jaar
2 mnd = 12 jaar
6 mnd = 16 jaar
1 jaar = 18 jaar
2 jaar = 25 jaar
3 jaar = 30 jaar
4 jaar = 40 jaar
5 jaar = 45 jaar
6 jaar = 50 jaar
7 jaar = 55 jaar
8 jaar = 65 jaar
9 jaar = 70 jaar
10 jaar = 75 jaar
11 jaar = 80 jaar
12 jaar = 85 jaar
13 jaar = 90 jaar
14 jaar = 95 jaar
15 jaar = 100 jaar
16 jaar = 105 jaar
17 jaar = 110 jaar
18 jaar = 115 jaar

Meer weten? 

Tips voor beginnende konijnenbaasjes
https://www.bunnybunch.nl/informatie/tips-voor-beginnen-aan-konijnen

 

10 veelgemaakte fouten bij het houden van konijnen
https://www.bunnybunch.nl/informatie/10-fouten-bij-het-houden-van-konijnen

Geslachtsbepaling bij konijnen
https://www.bunnybunch.nl/informatie/geslachtsbepaling-konijnen

Hoe oud wordt een konijn?
https://www.bunnybunch.nl/informatie/hoe-oud-wordt-een-konijn

Levensloop van een konijn (hoe oud is een konijn in mensenjaren?
https://www.bunnybunch.nl/informatie/levensloop-van-een-konijn

Verzorging van een konijn
https://www.bunnybunch.nl/informatie/verzorging-van-een-konijn

Castratie en sterilisatie bij konijnen
https://www.bunnybunch.nl/informatie/castratie-en-sterilisatie-bij-konijnen

Geplaatst in Konijnen verzorging nieuw konijn Door