+ Toon categorieën

Verzorging van een konijn

08/01/2017 18:40:00

De meeste konijnenbaasjes hebben het beste met hun huisdier voor. Hier vind je wat tips om jouw konijn de beste verzorging te geven die hij/zij maar wensen kan.

Naast de algemene verzorging; elke dag vers water, onbeperkt hooi, een afgemeten hoeveelheid brokjes en vers groenvoer en het wekelijks verschonen van het hok, hebben sommige konijnen nog wat extra aandacht nodig.


Vachtverzorging


Langharige konijnen en konijnen die aan het verharen zijn moeten worden geborsteld. Er zijn hiervoor speciale borstels te koop, maar een kleine honden of kattenborstel, of zelfs een babyborstel voldoet ook. Bij kortharige konijnen die erg verharen kun je ook een licht vochtig washandje gebruiken.
Afhankelijk van de haarsoort van het konijn moet je toch regelmatig borstelen. Bij angorakonijnen wel 1 keer per dag, terwijl bij een kortharig konijn in de periode hij dat verhaart 1 keer per week vaak ook al voldoet.
Als je konijn echt heel erg geklit is kun je de klitten ook voorzichtig wegknippen. Pas wel goed op dat je niet in de huid knipt. Sommige mensen knippen het haar van hun langharige konijn in erg warme zomers kort, zodat het konijn het niet te warm heeft. Voor meer tips over vachtverzorging kun je in dit artikel kijken.

In dit artikel is meer te lezen over vachtverzorging van konijnen en welke borstels je daarbij kan gebruiken.


In het onderstaande filmpje laat Meloen zien hoe je de vacht van een teddy konijn verzorgt.


Nagels


Er zijn speciale nagelschaartjes voor konijnen te koop. Je kunt zelf de nagels van de konijnen knippen. Let er wel goed op dat je niet in het leven knipt. Bij de witte nagels is dat goed te zien, het donkere stuk van de nagel is waar het leven zit. Bij zwarte nagels is het erg lastig of niet te zien, je moet dus erg oppassen waar je knipt! Als je twijfelt kun je beter de nagels bij een konijnenopvang of dierenarts laten knippen, die hebben er meer ervaring mee en kunnen jou dan ook uitleggen hoe het moet, zodat je het de volgende keer wel zelf kunt.
In dit filmpje wordt voorgedaan hoe je de nagels van een konijn moet knippen.


Gebit


Het gebit van een konijn heeft als het goed is weinig verzorging nodig. Het is niet zo dat je zijn tandjes moet poetsen. Tenzij het konijn gebitsproblemen heeft, want dan kan het nodig zijn dat je regelmatig de dierenarts bezoekt om de tanden te laten knippen, slijpen of trekken.
Een konijn heeft 28 tanden. 2 snijtanden vanboven, 2 vanonder. In de bovenkaak zitten 12 kiezen en in de onderkaak 10.
De tanden van een konijn groeien 1 tot 2 millimeter per week. Ze slijten af door het eten van groenvoer en hooi. Als de tanden van je konijn scheef staan kan dit er voor zorgen dat ze niet goed afslijten en dan krijgt je konijn er last van.

Knaag- en likstenen zijn erg slecht voor konijnen, ze krijgen er nierstenen van. Extra mineralen heeft jouw konijn ook niet nodig als hij een goed voedingspatroon heeft. Geef dus nooit een knaagsteen aan je konijn voor het afslijten van de tanden, of om wat voor reden dan ook.

In dit filmpje zie je hoe je de tanden van je konijn kan bekijken.



 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Geplaatst in Konijnen verzorging nieuw konijn Door