+ Toon categorieën

Konijnenras: Witoor

12/19/2013 17:40:00

Oorsprong:  Nederland en Duitsland


Gewicht: 1000-2500 gram


Kleuren: Diverse keuren, maar altijd met witte oren


Karakter: De karakters van witoren zijn heel wisselend. Er zijn hele lieve, rustige dieren bij. Maar zeker ook witoren met een pittig karakter. Konijnen zijn niet op karakter gefokt, zoals honden bijvoorbeeld wel heel sterk zijn, maar op formaat (vleeskonijnen) of uiterlijk (vacht of tentoonstelling dieren). Daardoor zijn er eigenlijk nauwelijks ras specifieke karakters te onderscheiden. Bij elk ras heb je rustige, mensgerichte konijntjes, maar ook de pittige, energieke dieren. Dat verschilt echter per individu, niet per ras.


Bijzonderheden:  Witoor is geen erkend konijnenras. De meeste witoren komen uit dierenwinkels en van vermeerderaars vandaan. Eens in de zoveel tijd verzinnen ze iets nieuws, geven het een hippe naam en vragen er veel geld voor. De witoor is daar een voorbeeld van. Ze lijken nog het meest op Nederandse Hangoordwergen. Soms worden ze ook verkocht met als rasnaam of kleurnaam "harlekijn" maar dat is een benaming zie ze in Engeland (Harlequin) gebruiken voor het konijnenras Japanner.

Gezondheid: Hangoorkonijnen hebben meer kans op gebitsproblemen en oorproblemen. Ze hebben sneller last van vieze oren en oormijt omdat de hangoren over de ooropening heen hangen, ook hebben hangoren een nauwer oorkanaal. Ook kunnen ze minder goed horen en zijn ze vaker doof dan konijnen met staande oren. De vorm van de schedel die hangoor konijnen hebben veroorzaakt sneller gebitsproblemen zoals doorgroeiende voortanden en kies(wortel)problemen.
Bron: Johnson JC, Burn CC. Lop-eared rabbits have more aural and dental problems than erect-eared rabbits: a rescue population study. bioRxiv. 2019:671859. www.biorxiv.org/content/10.1101/671859v1.full 

Een witoor als huisdier: Wees voorzichtig dat je niet opgelicht wordt als je op zoek bent naar een konijn met witte oren. Voor zo ver wij weten zijn er geen fokkers serieus bezig met het fokken van dit ras. Zoek je een witoor? Kijk dan eens in de konijnenopvangen. Zoals helaas met veel konijntjes uit de dierenwinkel die als een impuls gekocht zijn, zitten daar de konijnen waar de baasjes op uitgekeken zijn. Vaak nog voor de konijntjes 1 jaar oud zijn. Aangezien witoren sinds een paar jaar erg populair zijn geworden, zie je die ook veel terug in de opvangen.

 
Meer weten over ras konijnen?

Overzicht van alle konijnenrassen
https://www.bunnybunch.nl/informatie/konijnenrassen

Keuringen van konijnen
https://www.bunnybunch.nl/informatie/keuringen-van-konijnen

Wat betekent het oormerk van mijn konijn?
https://www.bunnybunch.nl/informatie/betekenis-oormerk-konijn

Informatie voor beginnende konijnenbaasjes:

Tips voor beginnende konijnenbaasjes
https://www.bunnybunch.nl/informatie/tips-voor-beginnen-aan-konijnen

10 veelgemaakte fouten bij het houden van konijnen
https://www.bunnybunch.nl/informatie/10-fouten-bij-het-houden-van-konijnen

Een konijn uit de dierenwinkel
https://www.bunnybunch.nl/informatie/dierenwinkel-konijn

Konijnenopvang en asiel lijst
https://www.bunnybunch.nl/informatie/konijnenopvang-asiel-lijst

Geplaatst in konijnenrassen Door  
Labels:
konijnenrassen