+ Toon categorieën

Konijnenras Pool Roodoog

12/20/2013 14:42:30

Oorsprong: In de 18e eeuw ontstaan. Het is niet bekend hoe en wanneer exact.In 1907 werd de Roodoog Pool in Nederland erkend.


Gewicht: 800 tot 1100 gram. Een tijdlang heeft men vastgehouden aan een maximumgewicht van 1000 gram, maar dit gaf te veel vruchtbaarheidsproblemen. Nu is de grens dus verhoogd naar 1100 gram.


Kleuren: Pigmentloos, spierwit met rode ogen


Karakter: Pooltjes en andere konijnen van dit kleine formaat kunnen best energiek en pittig zijn van karakter, ook wel eens omschreven als "temperamentvol".  Er kan echter per individu sterk verschil in zitten. Konijnen zijn niet op karakter gefokt, maar op formaat (vleeskonijnen) of uiterlijk (tentoonstellingdieren). Daardoor zijn er eigenlijk nauwelijks rasspecifieke karakters te onderscheiden. Bij elk ras heb je rustige, mensgerichte konijntjes, maar ook de pittige, energieke dieren. Dat verschilt echter per individu, niet per ras.  


Bijzonderheden: Vroeger kwamen er ook bruinogige pooltjes voor. Het kleine formaat dankt de Pool aan de aanwezigheid van de dwergfactor. Deze factor mogen de dwergen slechts van één ouder erven, zo niet zijn ze niet levensvatbaar. En hier ligt dus het antwoord op de vraag waarom een konijn niet nog kleiner kan. Laat je nooit misleiden door dierenhandelaars, die je mini konijnen of teuto's willen aanpraten. Genetisch gezien zitten we aan de minimum grens.


Medisch: Bij pooltjes komen helaas heel wat erfelijke aandoeningen voor zoals gebitsproblemen door een te kleine schedel, olifantstanden doordat de bovenkaak langer is dan de onderkaak en de dwergfactor. In een nest dwergkonijntjes, zoals pooltjes heeft 25% een dubbel gen voor de dwerggroei, deze konijntjes zijn zo klein dat ze niet levensvatbaar zijn en binnen enkele dagen dood gaan.  Ook komen verminderde vruchtbaarheid  en geboorteproblemen vaker voor bij pooltjes, omdat het bekken soms te klein is om de jongen door te laten. 


Een Pool roodoog als huisdier: Ze zijn gewild als huisdier door hun kleine formaat. De blauwoog pooltjes zijn dan nog iets gewilder, dan deze variant met de rode oogjes. Rode ogen zijn minder populair bij huisdierkonijnen. Konijntjes van dit kleine formaat kunnen echter wel energiek zijn, en als ze geen ruimte en een maatje hebben om die energie mee te delen, kan de energie omslaan in agressie. 

Meer weten over ras konijnen?

Overzicht van alle konijnenrassen
https://www.bunnybunch.nl/informatie/konijnenrassen

Keuringen van konijnen
https://www.bunnybunch.nl/informatie/keuringen-van-konijnen

Wat betekent het oormerk van mijn konijn?
https://www.bunnybunch.nl/informatie/betekenis-oormerk-konijn

Informatie voor beginnende konijnenbaasjes:

Tips voor beginnende konijnenbaasjes
https://www.bunnybunch.nl/informatie/tips-voor-beginnen-aan-konijnen

10 veelgemaakte fouten bij het houden van konijnen
https://www.bunnybunch.nl/informatie/10-fouten-bij-het-houden-van-konijnen

Een konijn uit de dierenwinkel
https://www.bunnybunch.nl/informatie/dierenwinkel-konijn

Konijnenopvang en asiel lijst
https://www.bunnybunch.nl/informatie/konijnenopvang-asiel-lijst

Geplaatst in konijnenrassen Door