+ Toon categorieën

Konijnenras Pool Blauwoog

12/20/2013 14:43:27

Oorsprong: Ontstaan in Duitsland, gefokt door twee fokkers uit Dippolswalde en Hohndorf. Ontstaan uit Roodoog Pooltjes, rasloze konijnen, Hollanders en Witte Weners.


Gewicht: Maximaal 1 kilo


Kleuren: Pigmentloos, spierwit met blauwe ogen


Karakter: Pooltjes en andere konijnen van dit kleine formaat kunnen best energiek en pittig zijn van karakter, ook wel eens omschreven als "temperamentvol".  Er kan echter per individu sterk verschil in zitten. Konijnen zijn niet op karakter gefokt, maar op formaat (vleeskonijnen) of uiterlijk (tentoonstellingdieren). Daardoor zijn er eigenlijk nauwelijks rasspecifieke karakters te onderscheiden. Bij elk ras heb je rustige, mensgerichte konijntjes, maar ook de pittige, energieke dieren. Dat verschilt echter per individu, niet per ras.  


Bijzonderheden: De oren van een pooltje zijn gemiddeld maar 5 centimeter lang.


Medisch: Bij blauwoog pooltjes kan erfelijke epilepsie voorkomen. Dit is een ernstige aandoening die de levensduur van het konijn verkort.  Bij pooltjes komen helaas heel wat erfelijke aandoeningen voor zoals gebitsproblemen door een te kleine schedel, olifantstanden doordat de bovenkaak langer is dan de onderkaak en de dwergfactor. In een nest dwergkonijntjes, zoals pooltjes heeft 25% een dubbel gen voor de dwerggroei, deze konijntjes zijn zo klein dat ze niet levensvatbaar zijn en binnen enkele dagen dood gaan.   Ook komen verminderde vruchtbaarheid  en geboorteproblemen vaker voor bij pooltjes, omdat het bekken soms te klein is om de jongen door te laten. 


Een Pool blauwoog als huisdier: Ze zijn gewild als huisdier door hun kleine formaat en hun blauwe ogen. Konijntjes van dit kleine formaat kunnen echter wel energiek zijn, en als ze geen ruimte en een maatje hebben om die energie mee te delen, kan de energie omslaan in agressie. 

Meer weten over ras konijnen?

Overzicht van alle konijnenrassen
https://www.bunnybunch.nl/informatie/konijnenrassen

Keuringen van konijnen
https://www.bunnybunch.nl/informatie/keuringen-van-konijnen

Wat betekent het oormerk van mijn konijn?
https://www.bunnybunch.nl/informatie/betekenis-oormerk-konijn

Informatie voor beginnende konijnenbaasjes:

Tips voor beginnende konijnenbaasjes
https://www.bunnybunch.nl/informatie/tips-voor-beginnen-aan-konijnen

10 veelgemaakte fouten bij het houden van konijnen
https://www.bunnybunch.nl/informatie/10-fouten-bij-het-houden-van-konijnen

Een konijn uit de dierenwinkel
https://www.bunnybunch.nl/informatie/dierenwinkel-konijn

Konijnenopvang en asiel lijst
https://www.bunnybunch.nl/informatie/konijnenopvang-asiel-lijst

Geplaatst in konijnenrassen Door