+ Toon categorieën

Konijnenras Kleurdwerg

12/20/2013 14:28:30

Oorsprong: Nederland, ontstaan uit Pooltjes en wilde konijnen van klein formaat.


Gewicht: minimaal 800 gram, maximaal 1 kilo


Kleuren: Vrijwel elke kleur en kleurpatroon komen voor bij de Kleurdwerg.


Karakter: Kleurdwergen en andere konijnen van dit kleine formaat kunnen best energiek en pittig zijn van karakter, ook wel eens omschreven als "temperamentvol".  Er kan echter per individu sterk verschil in zitten. Konijnen zijn niet op karakter gefokt, maar op formaat (vleeskonijnen) of uiterlijk (tentoonstellingdieren). Daardoor zijn er eigenlijk nauwelijks rasspecifieke karakters te onderscheiden. Bij elk ras heb je rustige, mensgerichte konijntjes, maar ook de pittige, energieke dieren. Dat verschilt echter per individu, niet per ras.  


Bijzonderheden: De oren zijn gemiddeld 5 centimeter lang. Kleurdwergen komen ook voor met bijzondere haarstructuren als rexbeharing, angora en vosbeharing.


Medisch:Bij dwergkonijnen komen helaas heel wat erfelijke aandoeningen voor zoals gebitsproblemen door een te kleine schedel, olifantstanden doordat de bovenkaak langer is dan de onderkaak en de dwergfactor. In een nest dwergkonijnen heeft 25% een dubbel gen voor de dwerggroei, deze konijntjes zijn zo klein dat ze niet levensvatbaar zijn en binnen enkele dagen dood gaan.  Ook komen verminderde vruchtbaarheid  en geboorteproblemen vaker voor bij kleurdwergen, omdat het bekken soms te klein is om de jongen door te laten. 


Een Kleurdwerg als huisdier: Kleurdwergen zijn ontzettend gewild als huisdier. Ze komen natuurlijk in alle kleuren en vachtstructuren voor, en doordat ze zo klein zijn willen mensen ze graag in huis nemen.  Kleurdwergen willen nog wel eens een temperamentvol en zeer energiek karakter hebben, dus een goede start is echt noodzakelijk. Ook al is het een klein formaat konijn, ook dit konijn heeft een passend soortgenootje nodig als maatje, voldoende leefruimte om de energie kwijt te kunnen, knaag- en sloopmaterialen en een plek waar ze zich veilig en prettig voelen. Een goede basis is bij alle konijnen zeer belangrijk, maar bij konijnen van dit ras merk je extra goed wat daar de reden van is. Opsluiten in een klein hok en/of eenzaamheid zal bij dit ras eigenlijk altijd eindigen in een agressief en bijterig konijn.  Meer weten over ras konijnen?

Overzicht van alle konijnenrassen
https://www.bunnybunch.nl/informatie/konijnenrassen

Keuringen van konijnen
https://www.bunnybunch.nl/informatie/keuringen-van-konijnen

Wat betekent het oormerk van mijn konijn?
https://www.bunnybunch.nl/informatie/betekenis-oormerk-konijn

Informatie voor beginnende konijnenbaasjes:

Tips voor beginnende konijnenbaasjes
https://www.bunnybunch.nl/informatie/tips-voor-beginnen-aan-konijnen

10 veelgemaakte fouten bij het houden van konijnen
https://www.bunnybunch.nl/informatie/10-fouten-bij-het-houden-van-konijnen

Een konijn uit de dierenwinkel
https://www.bunnybunch.nl/informatie/dierenwinkel-konijn

Konijnenopvang en asiel lijst
https://www.bunnybunch.nl/informatie/konijnenopvang-asiel-lijst

Geplaatst in konijnenrassen Door