+ Toon categorieën

Konijnenras Nieuw Zeelander

12/20/2013 12:30:01

Oorsprong: Nieuw Zeelanders zijn ontstaan in Mexico. Oorspronkelijk werden ze gefokt voor zowel hun vlees als bont.


Gewicht: tussen 4 en 5 kilo


Kleuren: Wit, blauw en zwart. Komt alleen voor in effen kleuren.


Karakter: Groot formaat konijnen zijn over het algemeen wat rustiger qua activiteit. Wat karakter betreft verschilt het echt per konijn. Konijnen zijn niet op karakter gefokt, maar op formaat (vleeskonijnen) of uiterlijk (vacht of tentoonstellingdieren). Daardoor zijn er eigenlijk nauwelijks rasspecifieke karakters te onderscheiden. Bij elk ras heb je rustige, mensgerichte konijntjes, maar ook de pittige, energieke dieren. Dat verschilt echter per individu, niet per ras.


Bijzonderheden: Dichte pels, die stroever voelt dan die van andere rassen. De blauwe vachtkleur komt bijna alleen in Engeland voor. Vleeskonijnen: Veel mensen denken dat konijnenbont een restproduct is van vleeskonijnen. Helaas is dat niet het geval. Voor vleeskonijnen worden meestal nieuw zeelanders of soms vlaamse reuzen gebruikt. Deze konijnen worden al vrij jong geslacht. Voor de producten van konijnenbont is hun vacht niet geschikt. Daarvoor worden rexkonijnen gefokt. Die worden op een wat latere leeftijd geslacht, als de vacht goed ontwikkeld is. Deze konijnen zijn dan minder lekker om te eten en worden dus niet als vleeskonijn voor menselijke consumptie gebruikt.


Medisch: Als erfelijke aandoening komt glaucoom vaak voor bij Witte Nieuw Zeelanders. Dan heeft het konijn een verhoogde oogboldruk. Dat zorgt voor pijn en uitpuilende ogen. Soms kan het nodig zijn dat het oog verwijzderd moet worden. Grote (vlees)konijnen zijn extra gevoelig voor zere hakjes (pododermatitis). 


Een Nieuw Zeelander als huisdier: Nieuw Zeelanders zijn flinke konijnen. Zorg voor voldoende permanente leefruimte als je aan dit ras wil beginnen. Het ras is ook wel wat gevoelig voor ziektes, het kan dus zijn dat er een flink dierenartsabonnement volgt na aanschaf. Bedenk vooraf goed of dat een probleem kan zijn.  

Meer weten over ras konijnen?

Overzicht van alle konijnenrassen
https://www.bunnybunch.nl/informatie/konijnenrassen

Keuringen van konijnen
https://www.bunnybunch.nl/informatie/keuringen-van-konijnen

Wat betekent het oormerk van mijn konijn?
https://www.bunnybunch.nl/informatie/betekenis-oormerk-konijn

Informatie voor beginnende konijnenbaasjes:

Tips voor beginnende konijnenbaasjes
https://www.bunnybunch.nl/informatie/tips-voor-beginnen-aan-konijnen

10 veelgemaakte fouten bij het houden van konijnen
https://www.bunnybunch.nl/informatie/10-fouten-bij-het-houden-van-konijnen

Een konijn uit de dierenwinkel
https://www.bunnybunch.nl/informatie/dierenwinkel-konijn

Konijnenopvang en asiel lijst
https://www.bunnybunch.nl/informatie/konijnenopvang-asiel-lijst

Geplaatst in konijnenrassen Door