+ Toon categorieën

Konijnenras Duitse Hangoor

12/20/2013 12:31:11

Oorsprong: Duitsland, ontstaan uit Nederlandse Hangoor Dwergen en Franse Hangoren


Gewicht: tussen 2,5 en 3,5 kilo


Kleuren: Veel verschillende vachtkleuren, zowel bont als effen.


Karakter: Middelmaat konijnen zoals dit ras, zijn over het algemeen actief en nieuwsgierig. Ze zitten wat activiteit betreft tussen het drukke van de kleine konijntjes en het wat rustigere van de echt grote rassen in. Ook hebben konijnen van dit formaat vaak minder erfelijke gezondheidsklachten dan de echt kleine en echt grote konijnenrassen. Konijnen zijn niet op karakter gefokt, maar op formaat (vleeskonijnen) of uiterlijk (vacht of tentoonstellingdieren). Daardoor zijn er eigenlijk nauwelijks rasspecifieke karakters te onderscheiden. Bij elk ras heb je rustige, mensgerichte konijntjes, maar ook de pittige, energieke dieren. Dat verschilt echter per individu, niet per ras.


Bijzonderheden: De oren van dit ras zijn vrij zwaar en gaan al snel nadat de dieren het nest hebben verlaten hangen. Duitse hangoren worden maximaal tussen de 10 en 14 jaar oud.

Gezondheidsproblemen bij dit ras: Gebitsproblemen en ademhalingsproblemen komen vaker voor bij dit konijnenras, omdat ze met een plattere snuit gefokt worden. Hangoorkonijnen hebben meer kans op gebitsproblemen en oorproblemen. Ze hebben sneller last van vieze oren en oormijt omdat de hangoren over de ooropening heen hangen, ook hebben hangoren een nauwer oorkanaal. Ook kunnen ze minder goed horen en zijn ze vaker doof dan konijnen met staande oren. De vorm van de schedel die hangoor konijnen hebben veroorzaakt sneller gebitsproblemen zoals doorgroeiende voortanden en kies(wortel)problemen.
Bron: Johnson JC, Burn CC. Lop-eared rabbits have more aural and dental problems than erect-eared rabbits: a rescue population study. bioRxiv. 2019:671859. www.biorxiv.org/content/10.1101/671859v1.full 


Een Duitse hangoor als huisdier: Duitse hangoren worden steeds meer als huisdier gehouden door mensen die wel een leuke hangoor zoeken, maar niet een extreem gefokt formaat konijn willen, zoals de echt kleine Nederlandse Hangoordwerg, of de behoorlijk grote Franse Hangoren. In vergelijking met die twee rassen, is de Duitse Hangoor een gezondere keuze. 

 

Meer weten over ras konijnen?

Overzicht van alle konijnenrassen
https://www.bunnybunch.nl/informatie/konijnenrassen

Keuringen van konijnen
https://www.bunnybunch.nl/informatie/keuringen-van-konijnen

Wat betekent het oormerk van mijn konijn?
https://www.bunnybunch.nl/informatie/betekenis-oormerk-konijn

Informatie voor beginnende konijnenbaasjes:

Tips voor beginnende konijnenbaasjes
https://www.bunnybunch.nl/informatie/tips-voor-beginnen-aan-konijnen

10 veelgemaakte fouten bij het houden van konijnen
https://www.bunnybunch.nl/informatie/10-fouten-bij-het-houden-van-konijnen

Een konijn uit de dierenwinkel
https://www.bunnybunch.nl/informatie/dierenwinkel-konijn

Konijnenopvang en asiel lijst
https://www.bunnybunch.nl/informatie/konijnenopvang-asiel-lijst 

 

Geplaatst in konijnenrassen Door