+ Toon categorieën

Konijnenras Belgische Haas

12/20/2013 12:28:53

Oorsprong: Engeland, ontstaan uit slachtkonijnen met een rode vachtkleur.


Gewicht: gemiddeld 4 kilo


Kleuren: Haaskleur, Tanuitmonstering, Wit.


Karakter: Middelmaat konijnen zoals dit ras, zijn over het algemeen actief en nieuwsgierig. Belgische hazen hebben echter wel echt een hoge activiteit, vergelijkbaar met dat van de kleinere konijnen. Het karakter kan echt per konijn verschillen. Konijnen zijn niet op karakter gefokt, maar op formaat (vleeskonijnen) of uiterlijk (vacht of tentoonstellingdieren). Daardoor zijn er eigenlijk nauwelijks rasspecifieke karakters te onderscheiden. Bij elk ras heb je rustige, mensgerichte konijntjes, maar ook de pittige, energieke dieren. Dat verschilt echter per individu, niet per ras. 


Bijzonderheden: De Belgische haas is niet afkomstig uit België en is ook niet verwant aan hazen, dit is onmogelijk door onder andere verschillen in chromosomen tussen konijnen en hazen. Erfelijk komen er problemen aan het skelet voor bij konijnen van dit ras. Er is een gen dat buigingen van ledematen veroorzaakt, dit zorgt voor een verkeerde stand van de poten, x of o benen dus. Dit kan zelfs zo ernstig zijn dat het konijn er hinder en pijn van heeft. 


Een Belgische Haas als huisdier: Belgische hazen zijn stoer uitziende, levendige konijnen.Ze kunnen best veel energie hebben en moeten dat ook kwijt kunnen. Een voldoende groot verblijf is dus erg belangrijk! Vergeet ook niet dat ze zich prettig moeten voelen in hun omgeving: een passend soortgenootje om mee samen te leven en voldoende beschutting voor een veilig gevoel. Het zijn wel hele mooie, slanke konijnen om te zien, en dat is ook precies de reden dat de meeste mensen ze houden. Kan een Belgische haas zijn energie niet kwijt, dan kan dat uiten in agressie. 

Meer weten over raskonijnen?

Overzicht van alle konijnenrassen
https://www.bunnybunch.nl/informatie/konijnenrassen

Keuringen van konijnen
https://www.bunnybunch.nl/informatie/keuringen-van-konijnen

Wat betekent het oormerk van mijn konijn?
https://www.bunnybunch.nl/informatie/betekenis-oormerk-konijn

Informatie voor beginnende konijnenbaasjes:

Tips voor beginnende konijnenbaasjes
https://www.bunnybunch.nl/informatie/tips-voor-beginnen-aan-konijnen

10 veelgemaakte fouten bij het houden van konijnen
https://www.bunnybunch.nl/informatie/10-fouten-bij-het-houden-van-konijnen

Een konijn uit de dierenwinkel
https://www.bunnybunch.nl/informatie/dierenwinkel-konijn

Konijnenopvang en asiel lijst
https://www.bunnybunch.nl/informatie/konijnenopvang-asiel-lijst 

Geplaatst in konijnenrassen Door