+ Toon categorieën

Konijnenras Haasdwerg

12/20/2013 14:27:13

Oorsprong: Engeland, ontstaan uit kleine konijntjes uit Belgie van verschillende rassen en een konijnenras uit Frankrijk genaamd Lapin de Nicard.


Gewicht: tussen 0,7 en 1,5 kilo.


Kleuren: Vrijwel alle bekende konijnenkleuren.


Karakter: Haasdwergen en andere konijnen van dit kleine formaat kunnen best energiek en pittig zijn van karakter, ook wel eens omschreven als "temperamentvol".  Er kan echter per individu sterk verschil in zitten. Konijnen zijn niet op karakter gefokt, maar op formaat (vleeskonijnen) of uiterlijk (tentoonstellingdieren). Daardoor zijn er eigenlijk nauwelijks rasspecifieke karakters te onderscheiden. Bij elk ras heb je rustige, mensgerichte konijntjes, maar ook de pittige, energieke dieren. Dat verschilt echter per individu, niet per ras.  


Bijzonderheden: Dit ras is nog niet erg bekend in Nederland. Ze worden op het moment vooral als showkonijn gehouden en gefokt, nog niet veel als huisdier.


Medisch: Bij dwergkonijnen, zoals haasdwergen, komen helaas heel wat erfelijke aandoeningen voor zoals gebitsproblemen door een te kleine schedel, olifantstanden doordat de bovenkaak langer is dan de onderkaak en de dwergfactor. In een nest dwergkonijnen heeft 25% een dubbel gen voor de dwerggroei, deze konijntjes zijn zo klein dat ze niet levensvatbaar zijn en binnen enkele dagen dood gaan.  Ook komen verminderde vruchtbaarheid  en geboorteproblemen vaker voor bij kleurdwergen, omdat het bekkensoms te klein is om de jongen door te laten. 

Een Haasdwerg als huisdier: Door hun elegante bouw zijn ze erg populair als gezelschapsdier in Engeland en de VS. In Nederland is dit ras nog niet zo heel lang bekend, en daardoor zie je ze hier nog niet veel als huisdier. Net als de andere kleine konijnenrassen is het een konijnenras met veel energie, die snel om kan slaan in frustratie als je niet aan de juiste basiszorg voldoet. Voldoende ruimte, een verblijf dat veilig voelt, en een soortgenootje om mee samen te leven zijn echt noodzakelijk. Haasdwergen zijn heel erg snel, zorg dus voor een veilig en ruim verblijf waar ze naar harte lust de benen kunnen strekken, maar voorkom dat je er zelf achteraan moet jagen om ze te pakken te krijgen, dat win je namelijk niet!

 

Meer weten over ras konijnen?

Overzicht van alle konijnenrassen
https://www.bunnybunch.nl/informatie/konijnenrassen

Keuringen van konijnen
https://www.bunnybunch.nl/informatie/keuringen-van-konijnen

Wat betekent het oormerk van mijn konijn?
https://www.bunnybunch.nl/informatie/betekenis-oormerk-konijn

Informatie voor beginnende konijnenbaasjes:

Tips voor beginnende konijnenbaasjes
https://www.bunnybunch.nl/informatie/tips-voor-beginnen-aan-konijnen

10 veelgemaakte fouten bij het houden van konijnen
https://www.bunnybunch.nl/informatie/10-fouten-bij-het-houden-van-konijnen

Een konijn uit de dierenwinkel
https://www.bunnybunch.nl/informatie/dierenwinkel-konijn

Konijnenopvang en asiel lijst
https://www.bunnybunch.nl/informatie/konijnenopvang-asiel-lijst

Geplaatst in konijnenrassen Door