+ Toon categorieën

Konijnen houden met een beperkt budget

01/26/2023 10:31:26

Konijnen hebben het imago makkelijke en goedkope huisdieren te zijn. Helaas is de werkelijkheid wel anders. Konijnen kunnen hele lastige en dure huisdieren zijn, zeker als je het welzijn van elk individueel konijn op het oog hebt. Gelukkig zijn er best wel zaken waar je op kan besparen, en daar gaat dit artikel over!


Wat kost een koppel konijnen?


Konijnen zijn geen goedkope huisdieren. Als je het goed doet, kost een konijn net zo veel geld als een hond of kat. En je hebt er altijd minstens twee, dus dat zijn dubbele kosten! Konijnen kunnen goedkoop zijn in aanschaf, maar de kosten voor goede voeding, bodembedekking, een konijnenverblijf dat ruim genoeg is, en de dierenartskosten moet je niet onderschatten!

In het artikel tips en uitleg voor een nieuw konijn leg ik uitgebreid uit wat er allemaal nodig is en wat de kosten zijn. Een link naar dat artikel is onderaan deze pagina te vinden. Hieronder een beknopt overzicht van de kosten.

Eenmalige kosten bij aanschaf:
aanschaf konijnen, verblijf en basisbenodigdheden.

± € 400,--, eenmalig

Maandelijks terugkerende kosten: brokvoer, hooi, groenvoer, gezonde snacks, speeltjes bodembedekking en speelgoed. 50-200 euro per maand.

± € 1000,--, per jaar

Jaarlijkse vaccinaties, 50-100 euro per konijn per jaar.

± € 100,--, per jaar

Incidentele kosten. Reserveer dit bedrag op een spaarrekening voor medische kosten voor de konijnen. Hopelijk heb je het niet te vaak nodig!

€ 1000, reservering


Waar kun je op besparen bij konijnen?


Veel van de kosten in het overzicht zijn afhankelijk van keuzes die je maakt. Hoe kies je de voordeligste opties?


Bezuinigen op de aanschaf van konijnen

Het lijkt zo simpel en goedkoop; gratis konijntjes ophalen van een nestje van iemand of van een online verkoop website. Of simpelweg naar de dierenwinkel om konijnen. Helaas zijn voor dit soort konijnen uiteindelijk de kosten hoger dan wanneer je via een konijnenopvang een koppeltje adopteert! Wij adviseren dus echt: ga naar een konijnenopvang!

Konijnen samen houden is niet zo simpel, maar wel heel belangrijk. Konijnen horen niet alleen te leven en willen graag een eigen partner kiezen. Maak het jezelf niet moeilijk en adopteer een koppeltje uit een konijnenopvang. De konijnen daar zijn gecontroleerd door een dierenarts, gecastreerd, gevaccineerd en vaak zelfs al gekoppeld voor je, of kunnen ze dit doen. Dit scheelt heel veel gedoe en daarmee ook echt extra kosten. En als je alles los moet laten doen ben je echt veel meer geld kwijt dan die adoptiebijdrage! Denk bijvoorbeeld aan de kosten voor castratie, vaccinatie en een eventuele chip. Maar ook aan kosten voor extra verblijven omdat ze tijdelijk apart moeten en het risico dat ze niet samen kunnen, dat als ze volwassen worden de karakters geen match zijn.


Een goedkoop konijnenhok vinden


Huisvesting van konijnen is een punt waar aan de ene kant op bezuinigd kan worden, maar aan de andere kant totaal niet. Het punt waar je niet op mag bezuinigen is ruimte. Een koppel heeft minimaal 4 vierkante meter leefruimte nodig. Dit kan 2 bij 2 meter zijn, of 1 bij 4 of elke andere vorm, als je maar op minimaal vier vierkante meter leefruimte op vlak terrein uitkomt, verdiepingen tellen dus niet mee! Groter mag ook altijd.  Gelukkig kun je wel een budget vriendelijk konijnenhok samenstellen.

Een binnenverblijf voor konijnen die in huis leven is over het algemeen goedkoper, omdat je de konijnen niet hoeft te beschermen tegen roofdieren en weersextremen. Buiten is een verblijf duurder omdat het aan meer eisen moet voldoen.

Kijk op Marktplaats, Facebookgroepen, prikbord van de supermarkt en dat soort plekken om te zien of er iemand nog een kippenhok, konijnenhok, volière of ander dierverblijf heeft dat niet meer gebruikt wordt en jij gratis of tegen kleine vergoeding mag overnemen.
Voor binnen in huis werken puppyrennen ook heel goed, ook die zijn met regelmaat tweedehands te vinden. Er zijn meerdere artikelen over huisvesting van konijnen en het zelf bouwen van een konijnenhok. Links staan onderaan deze pagina.


Besparen op basis benodigdheden


De basisbenodigdheden voor konijnen kun je ook voordelig vinden op marktplaatsen en in weggeefgroepen. Er zijn altijd mensen die willen stoppen met huisdieren houden Ook via ruilshops is het soms mogelijk om aan een aantal basisbenodigdheden te komen. Vergeet ook niet een kijkje te nemen in de lokale kringloopwinkels.  

Denk ook buiten de standaard producten die voor konijnen worden aangeboden. Een stevig staande schaal of soepkom is ook prima als voerbak of waterbak. Een hondenvoerbak of kattenvoerbakje is ook prima, konijnen zien het verschil niet. Persoonlijk vind ik hondenvoerbakken juist fijner voor konijnen, omdat die wat ruimer zijn en bij koppels dan dus ook elk konijn rustig kan eten. Reismandjes voor huisdieren, kattenbakken die je ook als konijnentoilet kunt gebruiken, dat soort producten zijn vaak ook te vinden in kringloopwinkels.  Rieten mandjes die niet bespoten / niet bewerkt zijn kunnen prima als sloopspeelgoed voor konijnen gebruikt worden. Een oude krantenbak kan als hooiruif dienen. Als je een beetje kan omdenken, zijn er in kringloopwinkels veel leuke producten voor konijnen te vinden. Denk er wel aan om alles goed schoon te maken, te ontsmetten, en daarna heel goed na te spoelen voor gebruik.

Wil je op speelgoed besparen, kijk dan eens in het artikel over zelf konijnenspeelgoed maken. Daarin staan handige tips over materialen die je kan gebruiken en voorbeelden van een aantal konijnenspeeltjes die je makkelijk en budgetvriendelijk kan maken. Onderaan deze pagina staat een link naar het informatieve artikel. 


Besparen op konijnenvoer


Goedkoop konijnenvoer

Ik zou graag willen dat de hele goedkope konijnenbrokken ook echt goed zijn, maar helaas is dat niet het geval. De meeste zijn echt bedroevend slecht. Dierlijke vetten, scheve calcium-fosfor verhoudingen, veel te weinig vezels, veel te veel calcium. We zijn er al de gekste (zelfs voor konijnen giftige) ingrediënten in tegengekomen.  Wettelijk gezien zijn er weinig eisen aan konijnenvoer, zolang het niet schadelijk is voor de mens als die het konijn op zou eten, mag het in konijnenvoer zitten. Over konijnengezondheid en voeding is niets geregeld. Daar moet je dus echt zelf op letten. Goedkoop konijnenvoer = hoge dierenartskosten, is onze ervaring. Chronische gebitsproblemen, nierproblemen en spijsverteringsproblemen zijn vaak het gevolg van slechte voeding. En dan moet je gelijk van de goedkoopste voeding naar de duurste voeding om dat nog een beetje goed leefbaar te houden voor jouw konijnen. We raden goedkope voeding  dus niet aan.

Je hoeft natuurlijk ook niet voor de meest dure brok te gaan, er zijn prima middensegment konijnenvoeders te koop die nog steeds betaalbaar zijn, en ook voldoen aan de basiseisen. Eén van de belangrijkste factoren is dan wel dat zo'n brok eigenlijk alleen kan als de konijnen heel goed hooi eten. Het hoofdvoedsel van een konijn is namelijk niet de konijnenbrok, maar het hooi – grassen!

Veel konijnenbaasjes geven ook te veel brok en dat is niet goed voor de conditie en gezondheid van de konijnen, en ook niet voor de portemonnee! Meet de hoeveelheid brokjes af die jouw konijnen mogen hebben. De voedingsadviezen op de verpakking zijn meestal veel te hoog. Je doet langer met een zak brokken als je de juiste hoeveelheid brokken afmeet, en daarmee bespaar je ook geld! Ook zorg je er voor dat de konijnen dan goed hooi eten en dat heeft weer veel voordelen voor de gezondheid!


Goedkoop hooi voor konijnen

Hooi is het belangrijkste voedsel voor konijnen. Als jouw konijnen niet te kieskeurig zijn in het eten van hooi maakt het niet uit wat je koopt, als het maar geschikt is voor konijnen.

Er zijn konijnenbaasjes die paardenhooi bij een boer halen. Dat is ook geschikt voor konijnen en kun je vaak voordelig in een grote baal van 20 à 25 kilo kopen. Daar moet je wel plek voor hebben natuurlijk! Veel (online)dierenwinkels hebben een basissoort hooi in een 4 of 5 kilo verpakking in het assortiment zitten. Ook dat is een prima keuze.

Maar je kan ook pech hebben en kieskeurige konijnen hebben, of krijgen door ziekte of ouderdom. Dan moet je vaak wel uitwijken naar andere hooisoorten met meer geur en smaak, of gedroogde kruiden mengen door het basishooi heen om het aantrekkelijker te maken.  Het is ontzettend belangrijk dat konijnen goed hooi eten, daarmee bespaar je veel dierenartskosten!

Over het eten van hooi, alle soorten die er zijn en wat de voordelen van elke soort zijn, hebben wij een aantal informatieve artikelen op de website staan. Zie voor de links onderaan dit artikel.  


Groenvoer en snacks


Wij eten zelf graag een koekje bij de koffie, maar voor konijnen is het totaal niet nodig om ze met koekjes te verwennen. Konijnen hebben nl. een zeer gevoelig spijsverteringsstelsel. Darmproblemen komen veel voor. In verband met hun spijsvertering is het zelfs niet aan te raden hier veel van te geven.
Je kan je konijnen prima verwennen met vers groenvoer of een lekker stuk knaaghout. Let bij het groenvoer op dat het wel veilig moet zijn om te eten. Vers groenvoer, grassen en kruiden kun je ook makkelijk zelf kweken voor de konijnen, zelfs als je alleen een vensterbank beschikbaar hebt. Een budgettip van onze forumgebruikers: vraag op de markt of in de supermarkt of je wortelloof gratis mag meenemen voor de konijnen!
Wilgentakken en takken van fruitbomen kun je vaak in je omgeving gratis krijgen. Vraag het wel netjes aan de eigenaar en let op dat het schoon en onbespoten moet zijn. Tips over knaaghout staan in het artikel over knaaghout voor konijnen hier op de website.

Besparen op dierenartskosten voor konijnen

Voor vaccinaties is het nog wel mogelijk om wat te besparen, hoewel daar ook nadelen aan zitten. Als je bezuinigt op de vaccinaties, vervalt namelijk meestal de gezondheidscontrole. En een konijn dat iets mankeert vaccineren, is geen goed idee. We raden dit dus niet aan. Ook zie je dat op vaccinatiedagen er heel veel konijnen bij elkaar zijn, de infectiedruk is dus ook groter voor ziektes. We hebben het idee dat bij de dierenartsen zelf de vaccinatiedagen sinds het alles-in-één-vaccin wel aan het verdwijnen zijn, omdat het juist fijn is dat jouw konijnen even goed nagekeken worden en je ook als baasje tijd hebt om wat dingen te bespreken met de dierenarts. Eigenlijk alleen enkele konijnenopvangen bieden nog vaccinatiedagen aan.

Het kan wel lonen om wat rond te bellen naar de dierenartspraktijken in de omgeving, soms kan er best wat prijsverschil in zitten. Er zijn konijnenbaasjes die bij een goedkope praktijk voor de vaccinaties gaan, maar als er gezondheidsproblemen zijn naar een praktijk gaan met een meer konijnkundige dierenarts.

Bezuinigen op onvoorziene dierenartskosten is helaas niet mogelijk. Zorg dus echt dat je een spaarpot hebt met een dierenartsbudget. We raden 1000 euro aan voor een koppel. Het is helemaal afhankelijk van jouw konijnen of je pech of geluk hebt, en of je het hier mee redt. Sommige konijnen worden met gemak 10 jaar zonder ooit bij een dierenarts te komen anders dan voor vaccinatie en castratie. Dat is natuurlijk helemaal geweldig! Maar de praktijk is dat de meeste konijnenbaasjes, zeker als konijnen ouder worden, toch wel met ziekte geconfronteerd gaan worden. Zoek een dierenarts met voldoende kennis van konijnen, die zit namelijk niet in de basisopleiding van dierenartsen. En zorg dat je een spaarbuffer hebt om deze kosten op te vangen.

Er bestaan konijnenverzekeringen, dat kan voor sommige mensen een goede optie zijn. Houd er wel rekening mee dat preventieve zorg zoals vaccinatie en castratie daar niet onder valt. Ook veel van de juist veel voorkomende problemen bij konijnen zijn niet of niet volledig mee verzekerd. Het loont over het algemeen meer om zelf een buffer bij elkaar te sparen op de spaarrekening, dan om het te verzekeren. Als je het niet nodig hebt en je konijnen blijven gezond, ben je het geld ook niet kwijt.
Meer informatie en links:Tips en uitleg voor een nieuw konijn:
https://www.bunnybunch.nl/informatie/tips-voor-beginnen-aan-konijnen


Tips voor het maken of kopen van een konijnenhok (huisvesting algemeen)
https://www.bunnybunch.nl/informatie/konijnenhok-kopen-maken-tips

Tips voor het zelf bouwen van een konijnenhok
https://www.bunnybunch.nl/informatie/konijnenhok-zelf-maken

Binnenkonijnen - Konijnen houden in huis
https://www.bunnybunch.nl/informatie/binnenkonijnen-konijnen-houden-in-huis

Voeding van een konijn
https://www.bunnybunch.nl/informatie/voeding-van-een-konijn

Groenten voeren aan konijnen
https://www.bunnybunch.nl/informatie/groenten-voeren-konijn

Knaaghout voor konijnen
https://www.bunnybunch.nl/informatie/knaaghout-voor-konijnen


Hooi voor konijnen
https://www.bunnybunch.nl/informatie/hooi-soorten-voor-konijnen

Zelf konijnenspeelgoed maken

https://www.bunnybunch.nl/informatie/knutselen-voor-je-konijn-DIY

Geplaatst in Konijnen nieuw konijn Door