+ Toon categorieën

Konijnenhok zelf maken

08/14/2017 19:08:00

Konijnenhokken zijn in alle soorten en maten te koop. Van een kleine traliekooi tot een ruime konijnenvilla met een vaste ren. Toch kan het natuurlijk zo zijn dat dat konijnenhok niet precies zijn wat je wil, of dat je die gewoon veel te duur vind. Als je dan handig bent, of iemand kent die handig is kun je natuurlijk lekker zelf aan de slag gaan met het bouwen van een konijnenhok. Maar wat komt er nou allemaal kijken bij het zelf bouwen van het konijnenhok? Waar moet je op letten en welke materialen kun je het best gebruiken om je konijnenhok zo goed mogelijk te krijgen?


Waar plaats je een konijnenhok?

Konijnen horen toegang te hebben tot een ruime ren om voldoende leefruimte te hebben, voor een koppel is dit minimaal vier vierkante meter. In zo een ren zet je een schuilhok of je koppelt de ren aan een standaard konijnenhok. Als je zelf bouwt kun je natuurlijk voor het ontwerp kiezen dat je zelf mooi of handig vind.

Wat betreft de locatie zijn er wel dingen waar je echt op moet letten: Bouw het verblijf niet in de felle zon, zorg er voor dat het konijnenhok met de opening naar de juiste kant staat zodat het niet te snel inregent en de wind niet vol op je konijnenhok staat. Probeer een beschutte plek te vinden voor het hok, bijvoorbeeld met één kant tegen een muur aan. Op die manier zitten je konijnen beschut tegen extreme weersomstandigheden en zal je konijnenhok langer meegaan, en bied het genoeg bescherming en comfort voor de konijnen om jaarrond in te wonen. Per tuin kan de perfecte plek soms wat verschillen, wij adviseren dus niet om de opening verplicht een bepaalde kant op te zetten, maar om echt naar je eigen tuin te kijken. Waar zitten ze in de zomer in de schaduw, koel genoeg om een hittegolf aan te kunnen? Maar komt in de herfst en winter ook niet vol de regen en wind op het verblijf te staan? 


Een konijnenhok ontwerpen

Bedenk om te beginnen hoeveel plaats je hebt voor het verblijf en hoeveel konijnen er in gehuisvest moeten worden. Hoe groter je konijnenverblijf hoe beter.  Om die reden komen de meeste mensen uit op een ren met een hok er in of er aan. Voor een koppel is de minimale leefruimte 4 vierkante meter, maar het is beter om ze nog meer leefruimte te geven. Het is niet voor niets minimaal. Zorg er in ieder geval voor dat de konijnen de ruimte hebben om elkaar te ontlopen en om een fijn sprintje te trekken. Verdiepingen en plateau's zijn fijn en zullen zeker ook wel gebruikt worden, maar de minimale vierkante meters leefruimte moeten op één niveau zijn.

De minimummaten van een konijnenhok zijn twee vierkante meter leefruimte per konijn. Voor een koppel is er dus minimaal vier vierkante meter permanente leefruimte op vlak terrein nodig. Hoe meer ruimte er is, hoe groter de kans dat je een gelukkig konijnenkoppel krijgt. Dit is dus meer ruimte dan de standaard hokken die te koop zijn bieden. Dat is de reden dat veel konijnenbaasjes kiezen voor een ren met een schuilhok er in, of een combinatie van een schuilhok en een ren er aan gekoppeld.

Het formaat van het verblijf is natuurlijk ook wel wat afhankelijk van de grootte van het ras en de beweeglijkheid van je konijnen. Dit vertekend echter wel! Een actief dwergkonijn heeft ook ruimte nodig, ook al is hij klein van formaat! Het minimum van 2 vierkante meter is dus een minimum dat voor elk konijn geldig is, klein of groot. Eigenlijk geld altijd hoe groter, hoe beter! Bedenk wel dat sommige gemeenten regels hebben voor dit soort bouwwerken, en dat het kan zijn dat je een vergunning moet aanvragen om een konijnenren in de tuin te bouwen. Controleer de regels dus voor je er aan begint.

Voor de hoogte van het konijnenhok geld dat je konijn er op zijn achterpoten in moet kunnen staan. Meestal kom je dan uit op een hoogte van minimaal 60-70 cm, als het grote konijnen zijn is 90 cm - 1 meter hoogte aan te raden. Heb je geen overdekt verblijf, dan is het zeker aan te raden een hoogte van 1 meter of 1.2 meter aan te houden, konijnen kunnen namelijk (zonder opstap) een meter hoog springen.

Het is niet erg als een deel van het verblijf lager is (bijvoorbeeld waar het nachthok zit) maar het is wel belangrijk dat er één of meer punten zijn waar het konijn kan staan. Denk er wel aan dat het voor de baasjes vaak fijner is dat ze zelf ook goed in het konijnenhok kunnen staan. Zo kun je overal goed bij als je wil schoonmaken.

Let er op dat het konijnenhok makkelijk schoon te maken is en dat je de konijnen er makkelijk uit kunt pakken als dat nodig is. Er is niets zo vervelend als wekelijks een konijnenverblijf te moeten verschonen waar je niet goed bij de hoekjes kan komen. Zorg dus voor een schuilhok met een dak dat volledig open kan, en voor een ren waar je of in kan staan, of waar je het dak of de voorkant goed van open kan klappen.

Voor het gaas kun je het best kiezen voor stevig volièregaas of nertsengaas. Verderop staat nog meer uitleg over gaas dat geschikt is, draaddikte en maaswijdte. Kippengaas is niet geschikt voor konijnenhokken. Een konijn kan hier te makkelijk zijn tandjes in zetten en dit gaas is dus binnen de kortste keren kapot geknaagd.

Konijnen stellen een nachthok in je konijnenhok of in ieder geval een wat donkerdere beschutte plek erg op prijs. Dit mogen dus ook losse schuilhokjes zijn, het hoeft niet het "traditionele" konijnenhokkenmodel te zijn. Een hondenhokje kan ook prima. Als het mogelijk is, zorg dan dat er of meerdere schuilhokken zijn, en als het kan dat de schuilhokken ook meerdere uitgangen hebben. Dit vergroot het veiligheidsgevoel van de konijnen.

Ook kun je een vaste hooiruif maken in het konijnenhok, let er op dat deze wel makkelijk schoon te maken is. Pas bij het ontwerp wel op dat het konijn er niet in vast kan komen te zitten. Voldoende afstand tussen de spijlen van de hooiruif, of juist zo smal dat er geen pootje tussen past.

Vergeet ook niet om het dak van het schuilhok voldoende schuin af te laten lopen zodat er geen regenwater op blijft liggen. Dat zorgt er namelijk voor dat het dak gaat lekken.

Natuurlijk moet het hok er ook voor de eigenaar mooi en aantrekkelijk uit zien, maar denk toch vooral aan het welzijn en de beweegruimte van het konijn als je het maakt. Konijnen houden van rennen en springen en een konijnenhok met daaraan een ruime, vaste ren is dus het meest geschikt.

Dit filmpje maakt duidelijk waarom wij zo pleiten voor een minimale permanente leefruimte van vier vierkante meter voor een koppel konijnen

 

Helemaal zelf een konijnenhok bouwen of iets verbouwen?

Je kunt natuurlijk je konijnenhok opbouwen uit het niets, maar soms kan het ook makkelijk zijn (bijvoorbeeld binnenshuis) om een leuk dressoir of een kast om te toveren tot konijnenpaleisje! Voor buitenhokken worden ook wel eens kinderspeelhuisjes, hondenhokken of kippenhokken gebruikt, zeker voor de grote konijnen als vlaamse reuzen of franse hangoren zijn deze ideaal! Zie je het niet zitten om helemaal zelf iets te bouwen, kijk dan ook eens op marktplaats of in ons vraag en aanbod forum. Daar worden regelmatig tweedehands hokken aangeboden. Soms moet er nog wel iets aan opgeknapt worden.


Waar moet je op letten bij het maken een buitenhok voor konijnen?

Bij een konijnenhok voor buiten is het belangrijk dat het veilig is tegen roofdieren en dat er een plek is die beschutting bied tegen alle weersomstandigheden.

Een paar tips waar je aan moet denken als je een ontwerp maakt:

Laat het dak oversteken


Let er op dat het dak van een schuilhok flink uitsteekt, ongeveer 25 cm. Als je dit niet doet regent het namelijk in. Het liefst niet veel meer dan 25 cm laten uitsteken, omdat het konijnenhok anders erg donker word. Ook is het het best om het dak iets scheef te laten lopen, zodat er geen water op het konijnenhok blijft staan.

Konijnenhok van de grond of niet?


Het is aan te raden om het schuilhok voor de konijnen op poten te bouwen zodat het vocht en vuil er niet in op kan trekken en het konijnenhok makkelijker is schoon te maken. De palen kunnen het beste op steen staan, zodat ze minder snel zullen rotten. Als je slim bent span je gaas tussen de poten van je hok en zorg je er voor dat dat ook extra leefruimte wordt voor je konijnen!
Denk goed na bij het ontwerp: maak de ruimte onder het schuilhok of zo krap dat de konijnen er niet tussen kunnen, of zo ruim dat ze er makkelijk onder kunnen zitten, als extra schuilplek. Let goed op dat het geen ruimte word waar ze klem kunnen komen te zitten.

Ontsnappen door te graven


Mocht je een vaste ren maken aan je konijnenhok, let er dan op dat je konijnen zich er niet uit kunnen graven. Je kunt bijvoorbeeld gaas op een diepte van ongeveer 30 cm in de bodem ingraven, zodat ze er nooit uit kunnen graven. De andere manier is om geen gaas op de bodem te leggen, maar de omheining tot minstens 70 cm diepte te laten lopen. Als het goed is zullen de konijnen daar niet onderdoor graven. Een ren met een ondergrond van tegels is natuurlijk ook prima, dan kunnen ze ook niet ontsnappen.

Knaagschade aan het konijnenhok


Als je houten palen gebruikt voor een konijnenren moeten deze aan de buitenzijde staan, met het gaas erbinnen gespannen. Zo zorg je er voor dat de konijnen niet kunnen knagen aan het hout, en de ren dus langer mooi blijft. Je kan ook metalen hoekprofielen of anti-knaagstrips gebruiken om houten delen waar de konijnen bij kunnen te beschermen tegen knagen.

Veilig tegen roofdieren


Een overdekte ren is het best, ook tegen roofvogels en andere roofdieren. Maar om de konijnen te beschermen tegen roofdieren is er meer nodig dan alleen een overdekte ren. Meer informatie over een roofdier-proof konijnenverblijf lees je in dit artikel.


Materialen


Geschikte houtsoorten voor een konijnenhok


Kies de materialen voor je konijnenhok met zorg uit. Als het eenmaal staat is het niet handig om weer iets aan te passen. De houtsoorten die geschikt zijn voor een konijnenhok zijn onderandere betonplex, hardhout, beuk, berk en kastanjehout. Er zijn ook een aantal houtsoorten die wel gebruikt kunnen worden, maar waarmee je wel moet oppassen. Vuren bijvoorbeeld is een houtsoort die veel verkocht wordt in bouwmarkten. Dit kun je wel gebruiken bij de bouw, het is echter wel naaldbomenhout (fijnspar). Het hout zelf is niet giftig, maar ook niet aan te raden als de konijnen er veel aan kunnen knagen omdat eventuele hars en olieën die in het hout aanwezig kunnen zijn wel schadelijk zijn. Gebruik dus voldoende anti-knaagstrips en/of monteer gaas aan de binnenkanten van het hout zodat de konijnen er niet aan kunnen knagen. Controleer ook heel goed of er geen hars aan of op zit. Dat is namelijk wel giftig voor konijnen. Ook veel bouwpakket konijnenhokken zijn gemaakt van sparrenbomen, omdat dit bomen zijn die snel groeien. Ook grenenhout kom je veel tegen in bouwmarkten. Dat is een verzamelnaam voor een aantal dennensoorten. Voor grenen geldt eigenlijk hetzelfde als voor vuren. Tegenwoordig is het in om producten te maken van pallethout. Pallethout is echter in veel gevallen behandeld met chemische stoffen om rotting en ongedierte tegen te gaan. Wij adviseren om geen pallethout te gebruiken bij het maken van een konijnenhok. Bewerkt of onbewerkt hout
Alle houtsoorten die buiten gebruikt worden moeten wel gebeitst of geschilderd worden om bestand te zijn tegen het weer en tegen het vocht dat in het hok komt door bijv. de urine van je konijn. Natte verf en beits is giftig, nadat het is opgedroogd en de ruimte geventileerd is, is het niet meer giftig. Kies bij voorkeur wel verf of beits op waterbasis.

Geimpregneerd hout gebruiken kan wel, maar let daarbij wel goed op: impregnant is de minst gezonde keuze. Het mag voor mensen niet voor niets alleen als tuinhout gebruikt worden en niet in huis, er komen giftige dampen vanaf. Gebruik je geimpregneerd hout voor een frame van een ren, en zorg je dat er niet aan geknaagd kan worden, dan zou je het kunnen gebruiken. Maar voor het nachthok adviseren wij om ander materiaal te kiezen. Maak het gaas vast aan de binnenzijde van het hout om knaagplekken te voorkomen en/of maak gebruik van anti-knaagstrips om hout te beschermen, en als je vurenhout, grenenhout of geimpregneerd hout gebruikt voor je konijnenhok. Materialen voor de bodem van een konijnenhok


In veel konijnenhokken voor buiten die je in de winkel koopt zit een zinken lade. Dit is echter niet ideaal. Konijnen kunnen zich er aan verwonden, ze kunnen er zere hakjes van krijgen en in de winter is het net een soort koelkast. Er zijn makkelijkere alternatieven. Vaak wordt stevig plakplastic gebruikt om de binnenkant van het hok te bekleden. Ook een stuk vinyl kan als bodem dienen. Betonplex wordt ook vaak gebruikt als bodemplaat. Verder is aanrechtblad prima geschikt en makkelijk schoon te houden. Een houten plaat als bodem kan natuurlijk ook, maar behandeld deze dan meerdere malen met een geschikte beits. Er zijn ook mensen die het hok zo maken dat een onderbak van een binnenkooi of een wasmachine lekbak in het hok past als onderbak.

Geschikt gaas voor in het konijnenhok


Het gaas dat je gebruikt voor het konijnenhok mag niet te grote mazen hebben en moet stevig genoeg zijn om tegen het knagen te kunnen. Geschikt gaas houd niet alleen de konijnen in het verblijf, maar ook de roofdieren uit het verblijf. Door kippengaas kunnen zowel konijnen als roofdieren heen bijten, dit is dus niet geschikt. Wat wel geschikt is zijn de stevige soorten volieregaas en nertsengaas / frettengaas. Het liefst een draaddikte van 1.45 mm of dikker. De kleur gaas kan ook nog uitmaken. Niet voor de konijnen, maar voor de baasjes. Gaas dat je in de bouwmarkt koopt is vaak verzinkt of zilverkleurig. Daardoor zie je de konijnen vaak wat minder goed. Bij zwart of groen gaas zie je de konijnen wat beter. Veel soorten volieregaas en nertsengaas zijn goed geschikt voor konijnenrennen. Helaas zijn dit wel de duurdere opties. Deze gaassoorten zijn wel met verschillende maaswijdtes en draaddiktes te koop. Bedenk dat soorten met grotere maaswijdte het de konijnen wel binnen houden, en de roofdieren buiten houden. Maar dat plaagdieren zoals muizen wel door dat gaas heen kunnen. Het meest goedkope volieregaas is daarom niet aan te raden voor de konijnenren. Zowel de konijnen als roofdieren kunnen dat kapot knagen. Meer informatie over een roofdier-proof konijnenverblijf lees je in dit artikel. Groen tuingaas lijkt een goedkopere oplossing, maar dat valt in de praktijk vaak tegen. Meestal heeft het openingen van 5x5 cm of zelfs nog groter. Dat is helaas niet geschikt voor konijnenrennen. Er zijn zelfs konijnen die door een openingen van 5 cm kunnen ontsnappen uit de ren. Ook kunnen konijnen er met hun kop in klem komen te zitten. Ook houd tuingaas meestal geen roofdieren zoals marters en nertsen buiten, of ongedierte zoals ratten en muizen. Dit is dus geen veilige keuze voor een konijnenren. Kant en klare volièrepanelen voor konijnen
Veel konijnenbaasjes gebruiken tegenwoordig ook de kant-en-klare voliérepanelen die te koop zijn. Dat zijn panelen die je makkelijk aan elkaar vast kan maken, waar je meestal net rechtop in kan staan (als je zelf niet te lang bent) en die je makkelijk overdekt kan maken. Er zijn bij de meeste soorten ook bijpassende gazen dakpanelen te koop of dichte dakplaten die er goed op passen. Let goed op wat de maaswijdte en draaddikte is van het gaas in de panelen. Ze zijn bijna altijd wel geschikt voor konijnen, maar niet altijd voor het buitenhouden van nertsen en marters. Controleer dat dus even goed voor je de panelen besteld. En vergeet ook niet te controleren of je in jouw gemeente voor een voliere een bouwvergunning nodig hebt, in sommige gemeenten is dit namelijk het geval. Materialen voor het dak van het konijnenhok
Er zijn heel wat keuzes voor het dak van een konijnenhok. Kunnen de konijnen niet bij het dak komen, dan heb je de meeste keuzes. Kunnen de konijnen er wel op komen, dan wordt het lastiger, omdat de meeste kant-en-klare materialen om als dakbedekking voor een konijnenhok te kiezen giftig zijn. Vaak kom je dan uit op een plank van betonplex, een goed gebeitste houten plaat of golfplaten als dakbedekking. Kunnen de konijnen niet op het dak komen of er aan knagen, dan heb je de volgende opties: Het dak kan van gewoon dakleer gemaakt worden. Dit is goed waterdicht. Het kan ook van andere materialen maar let er wel op dat het waterdicht is en dat het het water snel afvoert. De mogelijkheden zijn dan betonplex, golfplaten, een goed gebeitste houten plaat, EPDM rubber dakbedekking (bij een plat dak) of het traditionele dakleer. Er zijn tegenwoordig ook kant en klare dakpanmatten te koop. Gaat het om het dak van de ren, dan kun je het dak ook van gaas maken. Dan is het wel veilig tegen roofdieren. Maar in de herfst en winter kan een konijnenren soms een natte boel worden. Vaak kiezen konijnenbaasjes daarom om toch wel een gedeelte van de ren waterdicht te overdekken of in ieder geval te zorgen voor schuilhokjes met goede dakbedekking. Konijnen kunnen goed tegen regen en hebben een ingebouwd regenjasje, maar een ren die lang nat blijft kan wel voor zere hakjes zorgen, en ook zijn tegenwoordig langharige konijnen in, die niet altijd een goede waterproof-vacht hebben. Verder is het ook fijn voor jou als baasje dat er een afdak in (een deel van) de ren is. Wel zo fijn als je in de regen de konijnen moet verzorgen of verschonen, dan sta je zelf ook droog.Veelgestelde vragen over konijnenhokken

Welke verf mag je gebruiken voor het konijnenhok?

In vloeibare vorm zijn alle soorten verf giftig. Laat je konijnen dus nooit in de ren of het hok als je het aan het schilderen bent, of als het nog niet droog is. Verf is ook niet fijn in konijnenvachtjes, het is dus beter om dat te voorkomen. Houd daar rekening mee als je een konijnenhok, ren of schuilhok een nieuw kleurtje wil geven.

De meeste konijnenbaasjes kiezen voor het schilderen van het konijnenhok voor een beits op waterbasis. Dat is doorzichtig, maar ook in verschillende kleuren te koop. Als de beits opgedroogd is, is het in principe veilig als ze er iets van binnen krijgen, hoewel het nog steeds niet aan te raden is dat ze echt veel beits binnen krijgen. Het bevat nog steeds stoffen die niet heel goed zijn, maar in kleine hoeveelheden en als de beits opgedroogd is, zouden ze daar geen schade van moeten ondervinden.

Zijn het echte knagers en ben je bang dat ze wel veel beits binnen zullen krijgen? Gebruik dan hoekprofielen na het schilderen om te zorgen dat ze niet aan randen kunnen knagen.

Hebben jullie voorbeelden of bouwtekeningen van zelfgemaakte konijnenhokken?

Ja, daar zijn genoeg voorbeelden van te vinden. Op ons forum zijn een tweetal topics met foto's van hoe de konijnen van de forumleden wonen:

Foto's van binnenverblijven

https://www.bunnybunch.nl/forums/topic/81874-fotos-van-binnenhokken-en-verblijven-van-konijnen/

Foto's van buitenverblijven

https://www.bunnybunch.nl/forums/topic/81873-fotos-van-buitenhokken-en-rennen-voor-konijnen/

Ook zijn er artikelen met voorbeelden, deze informatie is echter wel verouderd en zal binnenkort geupdate worden

Voorbeelden van zelfgemaakte konijnenhokken (verouderd)
https://www.bunnybunch.nl/informatie/voorbeelden-van-zelfgemaakte-konijnenhokken

Voorbeelden van zelfgemaakte konijnenrennen (verouderd)
https://www.bunnybunch.nl/informatie/voorbeelden-van-zelfgemaakte-konijnenrennen


Mijn konijnen knagen veel, ook aan het hok! Wat kan ik daar aan doen?

Konijnen knagen graag en zetten ook vaak hun tandjes in het hok. Het is natuurlijk gedrag wat niet af te leren is, soms kun je het nog wel wat bijsturen. Meestal stopt het ergste knagen na een week of twee, als het hok helemaal eigen is gemaakt door de konijnen. Heb jij volhouders die blijven knagen? Wil je toch dat je hok langer mee gaat zonder knaagschade? Bestel dan anti-knaagstrips in onze webwinkel. Deze kun je aan het hok monteren om knaagschade te voorkomen. Ook het aanbieden van voldoende knaaghout en sloopspeelgoed kan helpen om het knagen te verminderen. Zorg ook altijd dat konijnen voldoende ruimte hebben en een geschikt maatje hebben om mee samen te leven, ook dat helpt knaagschade aan het hok voorkomen.

Kunnen mijn konijnen ontsnappen uit een hok of ren door te graven?

In veel hokken en rennen zit onderin geen bodem. Konijnen hebben graven als natuurlijk instinct en kunnen dus gaten gaan graven en op die manier ontsnappen. Wil je dit voorkomen? Zorg dat het hok op tegels staat. Wil je dat niet, graaf gaas in of leg gaas op de bodem van de ren. Indien je gaas op de bodem legt maar niet ingraaft, let dan wel op de voetzolen van jouw konijnen. Het kan zijn dat ze er zere hakjes van krijgen. In dat geval kun je het gaas beter vervangen door tegels of het gaas ingraven. Alleen gaas aan de randen van een ren neerleggen helpt niet veel, konijnen kunnen echt flinke tunnelstelsels graven. Gaas ingraven langs de zijkanten van de ren kan wel, maar onderschat niet hoe diep en ver konijnen kunnen graven. Omdat het echt een rotklus is om gaas zo diep in te graven dat konijnen er niet onderdoor kunnen, kiezen de meeste baasjes er voor om de bodem van de ren bijv. 40-50 cm uit te graven, gaas over de bodem te leggen en dan zand en/of grond terug in de ren te storten. Kies voor op de bodem wel een stevig en goed gecoat gaas uit, het moet goed tegen het vocht in de bodem kunnen. Wij adviseren om het konijnenschuilhok altijd op een harde ondergrond (tegels) te plaatsen. Dit verlengt de levensduur van het hout en hierop slijten de nagels van de konijnen. De ondergrond in de ren kan natuurlijk wel grond zijn met gaas er onder, waar de konijnen in kunnen graven tot ze bij het gaas komen.

Kan ik de ren of het hok op gras plaatsen?


Dat kan, maar heeft wel een aantal nadelen:

- Konijnen moeten leren gras te eten, anders krijgen ze hevige diarree en gasbuiken. Zeker in het voorjaar als het gras erg eiwitrijk is.
- Konijnen kunnen uitgraven als de ren op gras is en zo ontsnappen. Dit is te voorkomen door gaas onder het gras in te graven, wat bij een bestaand grasveld lastig is, want dan moet je het eerst uitgraven en dan toch weer opnieuw aanleggen. 
- Roofdieren kunnen in de ren komen als deze aan de onderkant niet veilig is afgesloten
- Konijnen eten gras, graven in gras, en over het algemeen blijft er dus geen gras staan in de ren. Het veranderd in een zandbak of modderpoel. 
- Als het hok of de ren op gras of grond staat, trekt er veel vocht in op, wat de levensduur van het verblijf verkort. 

Hoe hoog moet het gaas van een konijnenren zijn?

Konijnen kunnen zonder afzet zeker 90 cm hoog springen. Met opstapje / afzet, zoals een dakje van een schuilhok, een balk in de breedte of gaas in de breedte, kunnen ze zelfs nog hoger springen. Er zijn zelfs konijnen (vaak half-wilde konijnen) die verticaal tegen gaas op kunnen klimmen.

Voor binnenkonijnen die in huis leven, waar het geen enorme ramp is als ze eens ontsnappen, kun je een panelenren van 90-100 cm gebruiken om het verblijf af te zetten. Er is dan niet direct levensgevaar als ze ontsnappen. 

Voor konijnen die buiten leven, is een hoogte van 90 cm / 100 cm zeker ook aan te raden. Ze kunnen dan lekkere sprongen maken en op hun achterpoten staan. Voor buitenverblijven raden wij wel aan om de ren altijd te overdekken, zodat het veilig is tegen roofdieren. Dat kunnen katten en honden zijn, maar ook in stedelijk gebied komen steeds meer marters en vossen voor. Zorg dus echt voor een veilig overdekt verblijf. Kies je voor een verblijf van 90-100 cm hoogte voor buiten, wat overdekt is, bedenk je dan wel dat dat in gebruik niet heel praktisch is. Je kan er namelijk niet in staan zelf. Dat is op te lossen door het dak opklapbaar te maken, maar bedenk goed of het handig schoonmaakt en of je de konijnen makkelijk kan pakken als je bijvoorbeeld met spoed naar een dierenarts moet. Extra hoogte kan de dagelijkse en wekelijkse schoonmaak, het vangen van konijnen, en het plezier en gemak dat je hebt om bij de konijnen te zitten makkelijker maken. Kies dan bijvoorbeeld voor een voliere idee konijnenren met een hoogte van 180cm/200 meter. 

Moet het konijnenhok een dak hebben?

Schuilhokjes en nachthokjes moeten wel een dicht dak hebben. Dat bied veiligheid, beschutting en bescherming tegen kou en warmte als het buitenkonijnen zijn.  Voor konijnen die in huis leven, hoeft een ren geen dak te hebben. Voor konijnen die buiten leven raden wij het wel echt sterk aan, niet alleen om te zorgen dat ze niet kunnen ontsnappen, maar vooral om ze te beschermen tegen roofdieren. 

Het dak hoeft niet dicht te zijn met dakbedekking, dat mag natuurlijk wel, maar een stevig dak van gaas kan ook. Nertsen, marters, roofvogels, katten, honden en ongedierte zoals muizen en ratten kun je beter uit de konijnenren houden. Let dus wel op dat de materialen die je gebruikt, daar ook geschikt voor zijn. Meer informatie daar over lees je in dit artikel: https://www.bunnybunch.nl/informatie/marters-vossen-weren-uit-konijnenhok

Meer informatie over huisvesting van konijnen en

tips voor beginnende konijnenbaasjes

Tips voor beginnende konijnenbaasjes
https://www.bunnybunch.nl/informatie/tips-voor-beginnen-aan-konijnen

 

10 veelgemaakte fouten bij het houden van konijnen
https://www.bunnybunch.nl/informatie/10-fouten-bij-het-houden-van-konijnen


Tips voor het maken of kopen van een konijnenhok (huisvesting algemeen)
https://www.bunnybunch.nl/informatie/konijnenhok-kopen-maken-tips


Schuilhokken voor konijnen (oa tips voor formaat)
https://www.bunnybunch.nl/informatie/schuilhokken-nachthokken-voor-konijnen

 

Roofdieren zoals marters en vossen weren uit het konijnenhok
https://www.bunnybunch.nl/informatie/marters-vossen-weren-uit-konijnenhok

 

Tips voor een konijnvriendelijke tuin
https://www.bunnybunch.nl/informatie/konijnvriendelijke-tuin

 

Binnenkonijnen - Konijnen houden in huis
https://www.bunnybunch.nl/informatie/binnenkonijnen-konijnen-houden-in-huis

 

Schoonmaaktips voor het konijnenhok
https://www.bunnybunch.nl/informatie/schoonmaken-van-een-konijnenhok

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Geplaatst in Konijnen huisvesting Door  
Labels:
konijnenhokken