+ Toon categorieën

De inrichting van een gerbilkooi

01/01/2017 13:38:00

Gerbilkooien zijn niet overal te koop. Ook niet alle kooien die te koop zijn, zijn geschikt voor gerbils. Soms is het dus handiger om zelf aan de slag te gaan en een kooi te maken. Als je een geschikt hok gevonden hebt, moet je ook nog nadenken over de inrichting. Gerbils zijn namelijk behoorlijke slopers!

Waar vind je een gerbilhok?

Dierenwinkels verkopen vaak hamsterkooien voor gerbils. Dit zijn echter geen geschikte verblijven. Hamsterkooien zijn over het algemeen niet geschikt voor gerbils, ze bijten het plastic van de onderbakken heel makkelijk kapot en kunnen daar ziek van worden, en ze kunnen dan ontsnappen uit de kooi. Er bestaan tegenwoordig wel een aantal speciale gerbilkooien, bijvoorbeeld van het merk ferplast. Aquariums en terrariums zijn ook geschikt voor gerbils, mits ze voldoende geventileerd kunnen worden.

Houd wel rekening met de geschikte afmetingen. Het loopoppervlak van de kooi mag voor de eerste twee gerbils minimaal 800 cm2 per gerbil zijn. Voor iedere gerbil daarna nog een extra 500 cm2.  Meer dan twee gerbils in een bak is overigens sowieso niet aan te raden. In 90% van de gevallen gaan groepjes gerbils vechten met elkaar. Als je twee gerbils in een bak houdt, mag de bak vanaf 1600 cm2 in theorie onbeperkt groot. Bij meer dan twee gerbils is het minimum ook echt het absolute maximum. Een 100 cm2 kleiner kan zelfs meer goed dan kwaad doen. Als je een geschikt hok gevonden hebt, kun je beginnen met de inrichting.


Gerbils bezig houden


gerbilHet is heel belangrijk om een gerbil regelmatig bezigheid te geven: zorg dat ze ergens kunnen aan knagen of ze kunnen door zich weg te steken.
Momenteel begint het steeds beter en gemakkelijker te lukken om speelgoed te vinden, maar je moet niet altijd te ver zoeken: in elkaar geknutselden wc rollen en of huishoudrollen vinden ze ook machtig! Heb het zelf geprobeerd en het was leuk om zien. uiteindelijk wordt het wel volledig "opgegeten". Kokosnoten kunnen goed als speelgoed dienen voor gerbils. Je kan ze in de dierenwinkel kopen als huisje of verstopplek of je kan er zelf een gat in maken.
Houten speeltjes kun je geven, let wel op dat niet alle soorten hout geschikt zijn. Dit wordt verderop in dit artikel nog verder uitgelegd. Uiteindelijk za het houten speelgoed wel sneuvelen, maar het is heel goed voor de tanden en een hele goede bezigheidstherapie! Het is bovendien nog eens mooi om te zien!
Bloempotten vinden ze machtig, ze kunnen zich er in verstoppen en gezellig samen inliggen. Het enige dat je moet doen is ervoor zorgen dat ze er in kunnen, dus ergens een gat maken aan de zijkant. Ga wel na of het veilig is, geen scherpe randjes! Metalen voorwerpen zijn geschikt om bv. het eten in te doen, metaal is immers bestand tegen gerbiltandjes.
Stenen zijn heel goed om je gerbil te laten klimmen, of er voor te zorgen dat hij eens op de uitkijk kan staan. het is bovendien een leuk opstapje naar bv. een verdiep ter vervanging van een trapje, want een trap wordt garandeerd kapotgebeten! Als je mooie stenen kiest kan het heel mooi staan! Daarnaast nog een extra voordeel, de nagels van je gerbil slijten op steen.
Loopradjes zijn leuk, maar het is lastig een geschikt radje te vinden voor gerbils. Een run around is het soort looprad dat het meest geschikt is voor een gerbil. Kunststof loopwieltjes bijten ze kapot, maar de meeste metalen loopwieltjes zijn niet veilig genoeg. Hierin kunnen ze klem komen te zitten met hun staart of een pootje.
Huisjes vinden ze meestal heel leuk en wordt vrij snel als slaapplaats gekozen. Je kan een hamsterhuisje maken van hout, metaal of klei (niet giftige, geschikt voor kleine kinderen!)


Knaagmateriaal


Je gerbil heeft ook nood aan knaagmateriaal! Dit om de tanden regelmatig af te slijpen. Bovendien is het een leuk tijdsverdrijf!
Je kan uiteraard je gerbil wc rollen, huishoudrollen of ander karton geven. Meestal lopen ze er eerst een paar keer doorheen om er vervolgens lekker aan te knagen... een half uur later is er dan ook niets meer van te zien.
Hout is ook geschikt: takken, twijgen, alles wordt gretig onthaald. Binnen de kortste keer zijn ze lekker aan het knagen! Maar opgelet, alleen fruitbomen, wilg, berk, hazelaar (hazelnoot), beuk en esdoorn zijn geschikt!!!
Naast de takken zijn uiteraard ook planken, stukken hout of blokken geschikt. Alleen opletten dat het zuiver hout is, dus niet geverfd of vernist!

Hooi is zeker geschikt voor gerbils, ze kunnen er lekker aan knagen, splitsen het hooi met hun tanden in twee en gebruiken het als nestmateriaal. Het nadeel is dat het wel een beetje kan gaan ruiken. Ververs het dus regelmatig.


Veilig speelgoed voor gerbils kopen


badTenslotte is het ook mogelijk om speelgoed te kopen voor de gerbils. Loopballen zijn voor alle kleine knagers te koop, dus ook voor gerbils. In een loopbal kan een gerbil in huis rondlopen zonder dat je kabels en plinten sneuvelen. Ik ben echter geen voorstander van deze plastic gevangenissen... ze kunnen nergens wegkruipen, snuffelen of knabbelen. Ze kunnen niet aangeven of ze willen eten of drinken. Laat een gerbil dus nooit langer dan 10 minuten aan één stuk in een loopbal. Let er ook op dat je wel de juiste maat kiest (zo groot mogelijk), het is niet de bedoeling dat je gerbil er met een kromme rug in gaat lopen, hier kunnen ze rugproblemen van krijgen.

Speelgoed van stro kun je tegenwoordig steeds meer vinden in de winkels. Tunnels, huisjes en speelballen. Deze speeltjes zijn veilig voor gerbils maar worden wel volledig kapotgeknaagd.

Speelgoed van hout is in alle soorten en maten te krijgen. Ook dit is geschikt voor gerbils, maar ze zullen hier wel flink aan knagen.

Naast dit alles houden gerbils heel erg van een zandbad. Hiervoor neem je best een pot die diep genoeg is. Je vult hem met een dikke laag chinchillazand en plaatst hem best ergens waar het geen kwaad kan, het zand zal namelijk alle kanten op vliegen als je gerbils er in in bad gaan. Het kan echter ook zo zijn dat ze de zandbak als toilet gaan gebruiken. Ook handig, want als je dagelijks de zandbak verschoont wordt de kooi dan minder snel vies.

Graven is iets wat gerbils helemaal geweldig vinden. Potgrond of speelzand kan gebruikt worden als bodembedekker in de graafbak. Ververs het regelmatig om ziektes te voorkomen.

Geplaatst in Knaagdieren Gerbils Door