+ Toon categorieën

Gerbils koppelen

01/04/2017 13:58:00

Gerbils zijn sociale dieren en kunnen het best per twee of meer gehouden worden. Het koppelen van gerbils is echter nog niet altijd even makkelijk. Denk altijd aan de gezondheid van je dieren. Lukt het echt niet, geef het dan op en zoek naar een andere oplossing voor er gewonden vallen.

Gerbils zijn sociale dieren en kunnen het best per twee of meer gehouden worden. Het koppelen van gerbils is echter nog niet altijd even makkelijk. Denk altijd aan de gezondheid van je dieren. Lukt het echt niet, geef het dan op en zoek naar een andere oplossing voor er gewonden vallen.

 

Voorbereiding voor het koppelen van gerbils

Koppelen is bij geen enkele diersoort, ook de diersoorten die van nature echt bewezen sociaal zijn, makkelijk. Dat komt omdat wij de dieren op kleine oppervlakten houden. Waar in het wild een buitenstaander als hij of zij niet geaccepteerd word weg vlucht van de groep, lukt dat in gevangenschap niet.

Voor je gaat koppelen is het verstandig om je te verdiepen in de basis behoeften van gerbils. Koppel altijd met gezonde dieren. Geef de juiste voeding. Zorg dat de huisvesting op orde is.

 

Partnerkeuze

Wij raden aan om alleen te koppelen met gebils van hetzelfde geslacht om nestjes te voorkomen. Ook komen vechtpartijen in groepen met gemengde geslachten veel vaker voor, ook vind er dan vaak nestroof plaats als er in zo een groep gefokt word. Dit is dus echt niet aan te raden. 

Het koppelen van jonge gerbils gaat een stuk makkelijker dan volwassen dieren samen zetten. De meeste mensen starten om die reden vaak ook met twee jonge gerbils. Maar wat als er uiteindelijk één alleen overblijft? Dan zul je toch moeten gaan koppelen. Heb je één volwassen gerbil over, is deze meestal het makkelijkst te koppelen aan een jonge gerbil.

Maar soms is het ook mogelijk om twee volwassen dieren te koppelen. We raden dit echter alleen aan als het via een knaagdierenopvang gaat, omdat de kans van slagen heel erg afhankelijk is van de karakters, van de acceptatie. Twee volwassen dieren moeten er samen uit zien te komen wat de rangorde is, en dat kan soms voor flinke gevechten zorgen.

Soms gaan gerbils die op jonge leeftijd samen gezet zijn alsnog vechten, of gaat een koppel van een jonge en wat oudere gerbil vechten op een later moment. Dit komt omdat de rangorde van een koppel of groepje soms kan veranderen. Dit kan zijn omdat je bijvoorbeeld het verblijf te grondig hebt schoongemaakt, dat alle bekende geur verdwenen is en ze opnieuw de rangorde moeten bepalen. Maar het kan ook zijn dat één van de gerbils zwakker is geworden, door bijvoorbeeld een oudere leeftijd of ziekte. Dit is nooit helemaal te voorkomen, en het is verstandig om altijd een reservehok (of ruim vervoersbakje) te hebben staan, zodat je ze in zo een situatie uit elkaar kan halen. Gerbils die eenmaal echt gevochten hebben, kunnen misschien niet meer bij elkaar. Om dat uit te zoeken moet je ze met zorg opnieuw koppelen.

 

Gerbils koppelen met de split-cage methode

Hieronder vind je een uitleg over het koppelen van gerbils via de split-cage methode. Deze methode verloopt in verschillende stappen. Het is heel belangrijk niets te overhaasten, zodat de gerbils de tijd krijgen om aan elkaar te wennen! De split-cage methode kan als koppelmethode op zich gebruikt worden, maar het kan ook voorafgaand gebruikt worden voor een koppeling in vervoersbakjes.

 

Stap 1: Plaats in het midden van de kooi een scheiding.

Plaats de scheiding het liefst diagonaal in het verblijf, als dat mogelijk is. Maar als het niet anders kan is in het midden ook goed.  De scheiding is het liefst van gaas met kleine gaatjes, zodat ze elkaar zien en ruiken, maar elkaar niet kunnen verwonden. Een houten of plexiglazen afscheiding met zelf geboorde gaten is ook goed geschikt. Let daarbij wel op dat het hout schoon genoeg is en dik genoeg, zodat ze het niet kapot knagen en niet naar de andere helft kunnen ontsnappen.

Zorg dat het hele verblijf goed schoon is, zo neutraal mogelijk. Maak het goed schoon zodat er geen geur van andere gerbils in aanwezig is die de koppeling kunnen beïnvloeden. Laat de verblijven op de basis na zo veel mogelijk leeg, zodat ze zich echt op elkaar richten en niet te veel afgeleid worden door allerlei speeltjes en huisjes. Zorg wel dat er drinkwater beschikbaar is voor beide gerbils en nestelmateriaal.  Aan elke kant van de scheiding zet je dan een gerbil. Dit laat je voor de komende dagen gewoon zo. Je geeft ze gewoon eten op de normale tijden, geeft de gewone normale zorg. Maar verder laat je ze rustig wennen aan elkaar zonder dat je er te veel mee bemoeit.

 

Stap 2: Verander de gerbils van plaats.

Na ongeveer 3 dagen wissel je de gerbils van plaats. Het hooi en de bodembedekking mogen niet ververst worden! Op die manier leren ze elkaars geur kennen er aan wennen. Na 2 dagen wissel je nog maals. En 2 dagen later weer. Zo wissel je de eerste week dus 3x de gerbils van plek. Zie je dat de gerbils rustig zijn en gewend zijn aan elkaars geur en aanwezigheid? Misschien liggen ze zelfs al bij elkaar, met het gaas er tussen? Dan zijn ze na die week klaar voor de volgende stap. Merk je toch nog onrust, wacht dan wat langer en herhaal het wisselen van plek om de 2 dagen.

 

Stap 3: Haal de scheiding weg.

De laatste stap in dit koppelproces. Als de gerbils met het gaas of de tussenwand er tussen zich goed gedragen, er rust is, en ze wat naar elkaar toe beginnen te trekken zonder agressie, dan kun je de volgende stap nemen. Houdt de gerbils gedurende de eerste uren goed in het oog nadat de scheiding weg is gehaald! Indien ze beginnen te vechten, de scheiding terugplaatsen en opnieuw beginnen met het wisselen. Lukt het dan nog niet? Dan kan koppelen in vervoersbakjes een goede optie zijn.

 

Koppelen in vervoersbakjes (neutraal terrein)

Koppelen kost tijd. De eerste dag zeker, maar de dagen er na zul je ook geregeld een aantal uur bij de gerbils moeten blijven. Zorg dat je start met koppelen op een moment dat je er tijd voor hebt.  Begin dus niet in de avond, maar in de ochtend, op een dag dat je thuis bent en op kan letten. Zorg dat je de dagen er na ook thuis bent om op te letten hoe het gaat. Het is niet zo dat je er die dagen de volle tijd bij moet blijven, maar je moet wel kunnen ingrijpen als je hoort dat het mis gaat.

Het is zonde als je een koppeling af moet breken omdat je weg moet, of als er gewonden vallen omdat je ze samen laat zonder toezicht. In de kleine vervoersbakjes kan het gebeuren dat als het mis gaat, ze echt tot de dood vechten. Dat wil je natuurlijk voorkomen, dus zorg dat je er bij bent.

Voor deze koppelmethode heb je twee vervoersbakjes nodig, één met de afmetingen van 20x15 cm of 25x15 cm en één met de afmetingen van ongeveer 30x20 cm. Kies geen groter bakje, maar echt zo dicht mogelijk bij deze afmetingen. Zorg dat de bakjes goed schoon zijn en vrij van geuren. Maak ook het uiteindelijke verblijf goed schoon en zo neutraal mogelijk, dus zonder geur van één van de gerbils waar je mee koppelt en zonder geur van andere (eerdere) gerbils. Laat het verblijf zo leeg mogelijk, met behalve de basis dingen (bodembedekking & water) niet te veel spulletjes.

Kijk goed naar de gerbils tijdens de koppeling. Neem gerust meer tijd voor een stap, als je het gevoel hebt dat dat nodig is. Je kan er beter iets langer over doen en dat het goed afloopt, dan dat je overhaast en het mis gaat.

 

Stap 1: Samen in het kleinste bakje


Je zet de twee gerbils die je wil koppelen er tegelijk in, het liefst laat je ze niet elkaar aankijken als je ze er in zet. Als het werkt, lopen de gerbils rond in het bakje en negeren ze elkaar. Het kan zijn dat ze wat boksen, dat is niet erg. Let wel op dat het geen vechtpartij word, vechten ze, haal ze dan uit elkaar en probeer een andere koppelmethode, bijvoorbeeld split-cage.

Als de gerbils elkaar negeren, rustig blijven, of wat nieuwsgierig zijn zonder agressie, dan laat je ze gewoon samen in het bakje zitten. Blijf er de eerste uren echt bij.

Als het na dat eerste uur nog goed gaat, kun je een klein laagje bodembedekking in het bakje doen. Stop dat met je hand op de bodem, dus strooi het niet over de gerbils heen. Er komen nu wat meer prikkels bij de koppeling, dus kijk de komende tijd ook weer goed hoe ze er op reageren. Zolang het rustig gaat laat je ze gewoon nog steeds samen. 

Ongeveer twee uur nadat je begonnen bent met de koppeling kun je wat voedsel aanbieden. Als beide gerbils lekker gaan scharrelen en eten gaat de koppeling nog steeds goed! Ook kun je op dit punt zorgen dat de gerbils drinkwater tot hun beschikking hebben. Er zijn vervoersbakjes waar je een drinkfles door het deksel kan steken, dat werkt het makkelijkst, maar anders is een waterbakje ook goed.

Tegen de avond kun je de gerbils een pluk hooi of andere bodembedekking geven zodat ze een nestje kunnen maken. Laat ze gewoon samen zitten in het bakje de komende uren, zo lang het goed gaat, in ieder geval ook de eerste nacht. Het kan wel slim zijn om ze mee te nemen naar je slaapkamer zodat je het hoort als ze gaan vechten. Gerbils maken wel herrie 's nachts, geluidjes, graven. Dus het kan zijn dat ze je wel van je nachtrust beroven ook zonder dat de koppeling mis gaat. 

Stap 2: Samen in het iets grotere bakje

Gaat het de volgende ochtend nog goed en is er geen onrust? Dan kun je de gerbils in een groter vervoersbakje plaatsen, een bakje van ongeveer 30x20 cm. Het bakje kun je inrichten met wat bodembedekking, wat voedsel en een waterflesje of bakje. Laat het bakje van de eerste stappen nog even staan, maak het nog niet schoon. Als het mis gaat in de nieuwe bak kun je dan nog een stap terug doen in de koppeling. Het is belangrijk dat de geuren van de gerbils dan nog in het bakje zitten. Als je de gerbils over gezet hebt in het grotere bakje, blijf er dan weer een aantal uren bij. Als ze onrustig zijn en jagen, doe ze dan nog een halve dag terug in het kleine bakje voor je stap 4 zet. Gaat het goed? Laat ze dan nog twee dagen in dit grotere vervoersbakje zitten voor je de volgende stap maakt.

Stap 3: Samen in het uiteindelijke verblijf

Verhuis de gerbils naar het uiteindelijke verblijf. Zorg dat dit verblijf goed schoongemaakt is, zo neutraal mogelijk is. Zet er niet te veel spullen in. Blijf er ook nu weer een aantal uren bij. Gaat het goed, dan kun je wat meer speeltjes en spulletjes in het hok zetten, wel in stapjes. Zie je onrust? Dan doe je een stap terug naar het reismandje en laat je ze daar eerst nog langer samen.

Meer lezen over gerbils?

Algemene informatie over het houden van gerbils

https://www.bunnybunch.nl/informatie/gerbils

De inrichting van een gerbilkooi

https://www.bunnybunch.nl/informatie/inrichting-gerbilkooi

Speelgoed voor knaagdieren (en dus ook voor gerbils!)

https://www.bunnybunch.nl/informatie/speelgoed-voor-knaagdieren

Kruiden & snacks voor gerbils in de Bunnybunch Webwinkel:

https://www.bunnybunch.nl/konijnenhokken/gerbil-kruiden-en-snacks/

Alle knaagdierproducten in de Bunnybunch webwinkel:

https://www.bunnybunch.nl/konijnenhokken/kleine-knagers/

Geplaatst in Knaagdieren Gerbils Door  
Labels:
gerbil