+ Toon categorieën

Gerbils koppelen

01/04/2017 13:58:00

Gerbils zijn sociale dieren en kunnen het best per twee of meer gehouden worden. Het koppelen van gerbils is echter nog niet altijd even makkelijk. Denk altijd aan de gezondheid van je dieren. Lukt het echt niet, geef het dan op en zoek naar een andere oplossing voor er gewonden vallen.


Waar op letten?


gerbilHet loopoppervlak van de gerbilkooi moet voor de eerste twee gerbils minimaal 800 cm2 per gerbil zijn. Voor iedere gerbil daarna nog een extra 500 cm2. Meer dan twee gerbils in 1 bak is overigens niet aan te raden, er is een grote kans dat ze onderling gaan vechten. Als je twee gerbils in 1 bak houdt, mag de bak vanaf 1600 cm2 in theorie onbeperkt groot. Bij meer dan twee gerbils is het minimum ook echt het absolute maximum. Een 100 cm2 kleiner kan zelfs meer goed dan kwaad doen.
Houdt uiteraard dezelfde geslachten bij elkaar. Als je wilt fokken, lees je dan eerst goed in en neem contact op met andere hobbyfokkers. Houdt dan nooit meer dan 1 mannetje en 1 vrouwtje bij elkaar. Meerdere geslachten bij elkaar leiden vrijwel zonder uitzondering tot gevechten en nestroof.

Hoewel de richtlijnen erg goed werken, heb je altijd het risico dat het misgaat. In het wild wordt een ongewenst lid van de groep verjaagd; in een kooi kan die gerbil natuurlijk niet echt weg, waardoor de gevechten de dood tot gevolg kunnen hebben. Houdt dit dus altijd in de gaten. Merk je iets aan ze, dan wil een iets kleinere kooi vaak helpen. Gerbils die eenmaal echt gevochten hebben, kunnen misschien niet meer bij elkaar. Om dat uit te zoeken moet je ze met zorg opnieuw koppelen.


Split-cage methode


splitcageHieronder vind je een uitleg over het koppelen van gerbils via de split-cage methode. Deze methode verloopt in verschillende stappen. Het is heel belangrijk niets te overhaasten, zodat de gerbils de tijd krijgen om aan elkaar te wennen! Deze methode is vrijwel altijd aan te raden. Gebruik deze methode in elk geval altijd als het 1 of meerdere gerbils betreft die ouder dan 7 weken zijn, of als het gerbils betreft die al eens gevochten hebben.

Stap 1: Plaats in het midden van de kooi een scheiding.
Liefst diagonaal, maar als het niet anders kan is in het midden ook goed. De scheiding is liefst een gaas met kleine gaatjes, zodat ze elkaar zien en ruiken, maar niet kunnen verwondden. Een houten of plexiglazen afscheiding met zelfgeboorde gaten is ook goed geschikt. Let daarbij wel op dat het hout schoon genoeg is en dik genoeg, zodat ze het niet kapot knagen! Zorg dat de kooi goed schoon is als je met het koppelen begint en plaats niet te veel speeltjes in de kooi, zodat de gerbils zich wel op elkaar richten.

Stap 2: Verander de gerbils van plaats
Verander de gerbils gedurende een week verschillende keren per dag van plaats. (2 à 3 keer). Het hooi en de bodembedekking mogen niet ververst worden! Op die manier leren ze elkaars geur kennen er aan wennen.

Stap 3: Haal de scheiding weg.
Als de gerbils met het gaas of de tussenwand er tussen zich goed gedragen kun je de volgende stap nemen. Houdt de gerbils gedurende enkele uren goed in het oog nadat de scheiding weg is gehaald! Indien ze beginnen te vechten, de scheiding terugplaatsen en herbeginnen met het wisselen.
splitcagemethode.jpg

In het topic van Vanessa op ons forum kun je lezen hoe zij een nieuwe, jonge gerbildame heeft gekoppeld aan een ouder vrouwtje via de spit cage methode.


Koppelen in een vervoersbakje

(Door Danielle)


gerbilAls je niet de mogelijkheid hebt om gebruik te maken van de split-cage methode is er nog een andere manier om gerbils te koppelen aan elkaar. Doe dit liever niet als er 1 of meerdere oudere gerbils bij betrokken zijn. Als het alleen maar oudere gerbils betreft is de kans op vechten bijna 100%. Eén of meerdere jonge gerbils bij een oudere gerbil gaat vaak al beter, omdat een niet-geslachtsrijpe gerbil nog geen concurrentie vormt. Maar als het wel misgaat, kan dat vanwege het verschil in grootte en sterkte heel snel uit de hand lopen.

Je neemt een vervoersbakje, speciaal voor knaagdieren. Deze spoel je om met lauwwarm water zodat er een klein plasje en wat druppels in blijven. Hier zet je jouw gerbils in. Ze zullen het water niet lekker vinden en er waarschijnlijk ook heel zielig uit gaan zien, maar laat ze wel zitten! Als het meezit, beginnen ze zichzelf en daarna misschien elkaar te wassen. Het kan ook wat langer duren. Als dit uiteindelijk gebeurd, is de 1e fase klaar.

Daarna gooi je een klein laagje zaagsel in het bakje, zodat ze zich wat op kunnen warmen. Als ze hier ook goed op reageren, kan je een handje voer in het bakje gooien. Zo zullen ze leren om samen te eten. Als dit goed gaat, blijf je wachten tot ze op of tegen elkaar in slaap vallen. Zo zie je dus dat ze elkaar respecteren en accepteren.

Nu is de volgende stap om ze in de uiteindelijke bak/kooi te plaatsen. Dit gaat niet altijd goed; er kan gejaagd worden. Dit betekent meestal dat de kooi te groot is. Als je de mogelijkheid hebt om ze kleiner te plaatsen, is dit het beste. Dit kan bijvoorbeeld door de methode van Vanessa. Je kunt ze ook in een kleinere (tralie)kooi of hamsterbak plaatsen, die wel groter is dan het vervoersbakje. Daar bouw je het ook op, net zoals in het vervoersbakje, alleen dan zonder het water.

Als dat goed gaat of als er helemaal geen gejaag was, begin je in de uiteindelijke bak/kooi. Hier doe je dan een laagje zaagsel in, met alleen een waterflesje (en eventueel een voerbakje). Kijk hoe dit gaat. Als er weer gejaagd wordt, moeten ze weer een stap terug. Als het goed gaat, laat je het even zo. Als het goed blijft gaan, kun je er daarna een slaapplaatsje in leggen of zetten. Kijken hoe ze daar op reageren. En steeds als ze goed reageren, kan er weer iets bij. Een wcrolletje, een speeltoestelletje, een zandbakje. Ze moeten leren en doorkrijgen dat ze het met elkaar moeten delen. Gaat dit allemaal goed, dan is de koppeling geslaagd!

Merk je dat ze echt een bolletje worden ergens tijdens de stappen, dan gaat het om een gevecht op leven en dood. Vaak is het zelfs dan nog erg gevaarlijk om ze bij elkaar kleiner te plaatsen. Ik kan je dan alleen proberen op het hart te drukken in dat geval tóch te gaan voor de split-cage methode.

Geplaatst in Knaagdieren Gerbils Door