Ga naar inhoud

Konijn nat neusje - sporadisch niezen


Aanbevolen berichten

Hoihoi, hier ben ik weer...

 

Nadat we Fefe hebben laten inslapen vorige week, zit Nobel alleen. Ik heb hem zo enkele keren horen niezen (misschien 1x per dag), stilletjes. Nu vandaag kwam hij lekjes geven en hoorde ik dat zijn gesnuffel ook wat 'piepender' klinkt. De haren aan zijn neus zijn een beetje nat. Voor de rest is hij heel actief, eet goed. Alleen een beetje eenzaam en vertoont ander gedrag (meer graven en bijten aan onze kleren of dekentjes, knagen, ontsnappen uit zijn ren).

 

Allemaal nog niet héél erg, maar na wat we met Fefe hebben meegemaakt.. maak ik me nu dus best wel zorgen en wil ik zo snel mogelijk er bij zijn! Zou Fefe dan toch iets bacterieel of een virus hebben gehad? Hebben we het nooit opgemerkt dat Nobel ook zou niezen? Ze hebben zeker 6 maanden samen gezeten, zonder dat we iets aan hem zagen...

 

Mee naar de dierenarts gaan, om er toch zo snel mogelijk bij te zijn?

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zeker gaan! Als het een abces was is dat vaak met de pasteurella bacterie, die dus ook snot veroorzaakt. Ik zou de gok niet nemen en er naar laten kijken. Hoe eerder je er bij bent als het snot is, hoe beter en anders kunnen ze je gerust stellen.

  • Bedankt 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Inderdaad hoe eerder hoe beter een adequate eventuele behandeling gestart kan worden. En anders net wat @Kolino zegt dan kunnen ze je geruststellen.

Ik snap heel goed dat je nu op scherp staat vanwege de lange weg die jullie met Fefe hebben bewandeld. Die angst zal er nog wel even inblijven. 

 

Sterkte en hopelijk is er niets aan de hand.

  • Bedankt 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

20 uren geleden, Goeloskos zei:

Oké, super! En merci voor zo'n snelle reactie 😄

Dan maak ik toch zo snel mogelijk een afspraak. Vooral een swabje laten nemen van de neus dan?

 

Kan zijn dat ik het mis heb maar ik denk dat ze eerst een antibioticum inzetten die verschillende bacteriën aanpakt. Bijv. Doxyxycline. Als dat niet werkt, is er soms nog een andere die ze proberen en als dat ook niet werkt wordt pas een swab afgenomen. Maar jij woont in België toch? Misschien gaat het daar anders.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Op 3-1-2024 om 20:31, Bunny566 zei:

Maar jij woont in België

Klopt! ☺️ Bij Fefe was het ook zo: eerst antibiotica, daarna verder kijken. Ze had eerst al 3 verschillende kuren gehad, maar werd ondanks toch steeds slechter.

 

Nu twijfel ik of dit al meteen een gevalletje konijnkundige dierenarts is of kunnen we eerst langsgaan bij onze 'gewone' dierenarts (die ook wel iets van konijnen kent en ons doorstuurt wanneer ze het niet meer weet)?

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Tsja. Het is niet dat het iets is waarvoor je heel veel kennis moet hebben lijkt me. Maar het is wel handig als het meteen goed behandeld wordt omdat het anders chronisch kan worden. Ik denk dat jijzelf de beste inschatting kan maken of jouw 'gewone' dierenarts dit goed aanpakt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

We zijn toch maar naar de gespecialiseerde DA geweest, zo hopen we meteen de juiste zorg en diagnose krijgen. 

 

Doorlaatbaarheid van het traankanaal werd getest, die zat goed verstopt aan de linkerkant. Dus nu een week oogdruppels geven en dan op controle. Als het niet beter is, foto's laten nemen van het gebit. (Ze gaan daar snel over naar tandproblemen, heb ik het idee). Dus zullen zien!

 

Nu zag de dierenarts ook dat hij cataract had aan zijn rechteroog?! Was ons nog niet opgevallen...

  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Een weekje later zijn we nog eens op controle geweest! Na oogdruppels was het traankanaal weer helemaal oké, kon goed gespoeld worden 😊 Oef, toch een geruststelling. Het was dan misschien toch niets ernstig, maar blij dat we toch maar gegaan zijn. 

 

Nog eens nagevraagd voor de cataract: hij lijkt er nog geen last van te hebben, de oogdruk was oké. Dus ze raden wel aan om een echo te laten maken wat er precies aan de hand is, maar het was nog niet dringend.

 

Ik ken het eigenlijk ook niet goed en wat dan een behandeling kan zijn na zo'n echo. We gaan sowieso nog even afwachten.

  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Een behandeling tegen cataract? Normaal wordt daar niets aan gedaan. Wat kan is de lens er uit halen, wat je in de gaten moet houden is de oogdruk en eventuele veranderingen in het oog. Oorzaken zijn in de meeste gevallen E.C. of ouderdom. Erfelijke aanleg kan ook een rol spelen.

 

Stel dat er toch veranderingen zijn dan zijn er druppels om de oogdruk te verlagen, zalf (of druppels) om ontstekingen te remmen. Helpt dat allemaal niet, dan wordt het oog verwijderd.

 

Ik zie wel waarom je een echo zou kunnen doen, als je echt de precieze omvang en oorzaak zou willen weten, maar ik vraag me wel af of dit kosten zijn die je zou moeten maken.

 

In jouw verhaal lees ik 1 oog, dat doet mij meer denken in de richting van E.C. of dat hij erfelijk belast is. In het geval van E.C. zijn deze konijnen in de baarmoeder besmet geraakt en is cataract eigenlijk het eerste symptoom van het actief worden van de E.C. Dat kun je natuurlijk behandelen.

  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .