Ga naar inhoud

Paniek?


Aanbevolen berichten

Hoi mede-konijnliefhebbers!

 

Ik heb een konijntje van inmiddels 9 jaar oud. Het is een dwergkonijn. De afgelopen maanden had hij vaak last van een gasbuik of andere darmproblemen. Heel vaak at hij niet en keutelde ook niet. Was toen ook naar de DA geweest (heeft ook naar zn tanden gekeken) en die heeft hem vervolgens medicijnen gegeven, waarna hij beter was geworden. Hetzelfde probleem herhaalde zich een aantal keer, wat gemakkelijk opgelost werd met een dosis cisaral. Ben laatst weer naar de DA geweest en die constateerde dat hij haakjes op z’n kiezen had die vervolgens zijn geslepen (heel vreemd dat ze bij de vorige consult niet naar zn kiezen maar alleen naar zn voortanden hebben gekeken). Tijdens zijn herstelperiode merkte ik dat hij nog steeds veel lag, terwijl hij wel af en toe weer opstaat en vrolijk speelt. We zijn nu 3 weken verder en het leek goed te gaan met zijn keutels etc., alleen schrok ik gister nadat ik zag dat hij heel hard ademde en niet wilde eten en verder ook geen reactie gaf. Hij keutelde ook niet meer. Had weer cisaral en pijnstilling gegeven, waarna hij weer opknapte en weer begon te keutelen. Heb dus vandaag de DA gebeld en die zei dat het niet nodig was om te komen, aangezien hij weer eet en keutelt en dat ik langs kan komen als hij weer stopt met eten. Het zit me alleen niet heel lekker, omdat ik vind dat hij toch wel veel ligt. Dit is zeker een paar maanden aan de gang. Ik weet niet of ik me teveel zorgen maak, aangezien hij nog wel vrolijk speelt, of dat er toch wat meer aan de hand is. Ik weet het allemaal niet meer…

Link naar reactie
Delen op andere sites

Is jouw dierenarts gespecialiseerd in konijnen? Als je vermoedt dat er iets aan de hand is omdat het gedrag anders is, dan is dat in 99% van de gevallen zo. Wat er aan de hand is weet je natuurlijk niet, dat zou je moeten laten onderzoeken. Maar dan wel door iemand met verstand van konijnen. Dat hij vaker last heeft van een gasbuik kan ook iets zeggen, dat er meer speelt. Misschien heeft hij wel pijn door artrose en helpt een pijnstiller hem daarbij. Maar dan zou je wel een röntgenfoto moeten laten maken. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ben net naar de DA geweest en blijkbaar heeft hij weer haakjes, dus moeten ze een röntgenfoto maken en misschien zijn kiezen verwijderen 😞 Heeft iemand hier ervaring mee? En hoeveel geld waren jullie kwijt?

 

Ik denk trouwens dat mijn DA niet gespecialiseerd is in konijnen… Ga er wel al 9 jaar naartoe en was er wel tevreden mee. Ze hadden me ook al goed geholpen toen hij blaasstenen had, waarvoor hij was geopereerd. Tijdens zijn consult net hadden ze aan z’n buikje gevoeld en er was verder niks geks, behalve z’n gebit dan. Maar zorgt een pijnlijk gebit er dan voor dat een konijn veel ligt??

Link naar reactie
Delen op andere sites

Pijn maakt konijnen wel apathisch ja. Röntgen was bij mijn dierenarts eerder iets van 50 euro per foto. Haakjes verwijderen zal iets van 100 euro zijn, extractie betaal je per element. Ik zou inschatten dat je wel 200 euro kwijt bent, met gemak. Misschien meer. Je kunt vooraf een prijsopgaaf laten doen, helemaal weet je het nooit, omdat de foto nog gemaakt moet worden en je niet weet wat ze tegen komen. Maar ze kunnen je wel vertellen wat het minimaal wordt en wat je per element (dus per kies) laten trekken betaald.

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bij onze ram, ook 9, is bijna twee weken geleden een kies getrokken. Hij had last van een doorgegroeide kieswortel. Ik heb het een tijdje aangekeken, de dierenarts maakte er ook weinig van maar het kauwen ging steeds moeizamer. Ook vond ik hem af en toe niet helemaal happy overkomen. Vervolgens rende hij dan wel weer zoemend achter onze voedster aan.

Ik was in totaal 350 euro kwijt. Dit was incl. gebitsfoto, de half uur durende ingreep en een flesje Metacam. De gebitsfoto zou rond de 150 euro kosten, daar heb ik vantevoren naar gevraagd. De dierenarts had uit nieuwsgierigheid ook een röntgenfoto gemaakt maar die hoefde ik niet te betalen. Ik heb geen specificatie gekregen dus daar ga ik maar vanuit.

 

Ik vond het wel lang duren voor hij goed wakker was. Heb hem de eerste nacht binnengehouden en nog dwanggevoerd 's avonds. Direct daarna begon hij gelukkig zelfstandig wel wat te eten. De volgende dag ook alweer brokjes.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat kiezen verwijderen ongeveer kost weet ik niet, maar ik denk inderdaad dat je op minimaal 200 euro moet rekenen. Ik denk eigenlijk wel meer als er ook foto's gemaakt worden.

Kiezen trekken bij konijnen is overigens wel echt een pittige ingreep. Ik heb één rammetje gehad waarbij er kiezen getrokken werden, maar die zaten al los. Het risico is dat er kieswortelresten blijven zitten die gaan klooien/ontsteken. Kiezen laten trekken zou ik daarom zelf alleen door een dierenarts laten doen die dat vaker gedaan heeft. Mijn ervaring is dat het best even kan duren voor ze er goed van hersteld zijn, maar het kan ook zijn dat het heel snel gaat zoals @Bunny566 aangeeft. Dat wisselt per konijn. Weet wel dat als er een kies getrokken wordt, de kies er boven of eronder niet meer kan slijten, dus dat er vaak voor wordt gekozen om de dan ook meteen te trekken. Anders krijg je het gedonder dat de overgebleven kies in de boven- of onderkaak haakjes gaat krijgen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Poh minimaal 200 euro… Gelukkig worden we wel doorverwezen naar een specialist als dit gedaan moet worden. Ben aankomende week wel op vakantie en er moet dus opgepast worden op mijn nijn. Hoop dat het goed gaat. Hij loopt wel gelukkig nog op z’n hooi te knagen. Maarja dat kan wel snel omslaan natuurlijk… Denk dat de ingreep iig niet gedaan kan worden deze week ivm met mijn vakantie. Moet dit ook nog even met mijn dierenarts overleggen. Heb wel al een prijsindicatie ontvangen via de mail voor de foto’s. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Net terug van de dierenarts. Röntgen van het gebit laten maken en ik heb ook meteen naar een bloedonderzoek gevraagd voor een check. Gelukkig was dit goed, alleen zijn zijn nieren een beetje achteruit gegaan. Dit was verder niet heel zorgelijk. Ook is zijn gebit in orde. Ik moet waarschijnlijk om de zoveel weken zijn kiezen laten slijpen. Was uiteindelijk €106 kwijt, dus dat viel ook nog wel mee. Vind het wel nog steeds vreemd dat hij vaak last heeft van z’n darmen. De DA zei dat dit ook gewoon kan komen door ouderdom. Hmmm….

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Kolino sloot dit topic
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .