Ga naar inhoud

Out of options


Oosenpix

Aanbevolen berichten

Hoi allemaal,

 

ik ben nieuw op het forum vanwege een probleem met mijn konijnen waarbij ik het zelf niet meer weet. Ik heb een gecastreerd mannetje van 1.5 en een gesteriliseerd vrouwtje van 1.5. Ze wonen al langer dan een jaar bij mij en zijn sindsdien altijd zindelijk geweest, lopen lekker rond in huis en in de tuin als het lekker weer is. 
Nu sinds 2 weken ongeveer plast het mannetje overal buiten de bak in het hok. Op de bank, het kleed, buiten op de tegels maar ook binnen op het laminaat. Hier bij plast hij ook zo dat zijn achterpoten en onderkant nat zijn. Om uit te sluiten dat het hormonaal gedrag was hebben we een tijdje een ren gezet om het hok heen, dit zorgde juist voor meer frustratie gezien ze altijd vrijheid hadden. 
 

na een week zijn we dus ook naar de dierenarts gegaan en die verwacht wel een blaasontsteking, maar omdat hij volgens mij niet pijn heeft bij het plassen is het nog niet helemaal zeker. Daarom heeft ze een ontstekingsremmer voorgeschreven. Dat is nu 4 dagen geleden alleen ik heb nog niet het idee dat het z’n werk doet. Doordat hij steeds over zijn poten plast, maak ik deze weleens schoon omdat hij anders alles door huis loopt. Maar kan dit ook juist voor meer frustratie zorgen en daardoor juist ook gaat plassen? Toevallig ging die plassen na het schoonmaken namelijk. Ook zijn keutels laat hij meer de vrije loop buiten het hok. 
 

ik heb ook iets gelezen over urinebrand, maar buiten dat zijn poten aan de onderkant vies zijn. Zie ik geen irritatie ofzo. 
 

En buiten dit alles, plaste het vrouwtje dus gister ook ineens op het kleed. 
 

We zijn dus een beetje wanhopig en weten niet wat we moeten doen. Als het nog lang zo doorgaat dan gaan we wel terug naar de dierenarts. Maar ik dacht laat ik het ook eens hier op het forum proberen voor tips ideeën etc. Ik hoop dat jullie me kunnen helpen. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Blaasontsteking kan, maar dat is te testen door urine op te vangen en langs te brengen bij de dierenarts, die kan het dan onderzoeken. Nierproblemen is een optie, dat kun je uitsluiten met een bloedtest (ik geloof ook urine, maar dat weet ik niet 100% zeker). Urineweginfectie kan, dat is ook urineonderzoek. Nierstenen/blaasstenen/gruis, dat kun je uitsluiten met een röntgenfoto.

 

E.C. is ook een optie, zoals Evee aangeeft. Aangezien je zegt dat er geen pijn wordt waargenomen zou ik denk ik wel preventief handelen. Ik vind dat wel een diagnose die echt in overweging moet worden genomen.

 

 

  • Mee eens! 2
Link naar reactie
Delen op andere sites

Als er nog geen urinestick gebruikt is om een blaasontsteking uit te sluiten zou ik dat sowieso doen. En dan zou ik ook vragen of je preventief tegen E.C. kan behandelen. Dat kan je niet goed aantonen en je behandelt in principe op basis van symptomen. Het kan geen kwaad om te behandelen, maar het kan wel kwaad als het E.C. blijkt te zijn en je begint te laat met behandelen. Blaasontsteking/blaaszand uitsluiten met een simpel stickje in de urine is stap 1 zou ik zeggen. Als dat het is kun je gericht met antibiotica behandelen. Als dat er niet uit komt zou ik dus preventief voor E.C. gaan behandelen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

O, hij heeft een vaccinatie gehad. Dat is wel een reden voor E.C. om uit te breken. Ik ben het met bovenstaande eens. Urineonderzoek laten doen en vragen naar een preventieve behandeling naar E.C. Je konijn hoeft hier voor niet naar de dierenarts. aangezien hij pas al is onderzoekt. Gewoon even bellen en vragen of je wat urine langs kunt brengen en of ze dat willen testen. Als je dat 's morgens langs brengt hebben ze 's middags de uitslag wel voor je. Dan kun je nog medicatie ophalen. Het is niet invasief en niet duur, dus ik zou dat gewoon doen. Een konijn met een blaas-of urineweginfectie rond laten lopen is ook zielig. Alleen pijnstilling gaat dat niet oplossen.

  • Mee eens! 2
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Kolino sloot dit topic
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .