Ga naar inhoud

Herstel duurt lang na verwijderen haakjes


SandraB

Aanbevolen berichten

Hallo! Het is alweer even geleden dat ik hier iets op het forum post, maar ik zit momenteel behoorlijk met mijn handen in het haar. Mijn konijn Finn (5 jaar) is nu precies een week geleden geholpen aan zijn haakjes door een konijnkundige da. Hij ging minder eten en uiteindelijk stopte hij helemaal en dat was voor mij het teken om gauw de da te bezoeken. 

 

Uit eerdere ervaringen met konijnen die haakjes hadden begonnen zij alweer binnen een paar dagen te eten als vanouds. Bij Finn is dit dus niet het geval. Hij eet nog steeds niet zoals hij normaal hoort te eten en de keutels zijn wisselend (kleintjes en wat grotere). Ik geef hem twee keer daags (ochtend en middag) ongeveer 5 a 6 ml critical care. In de avond (vanaf 21.30 meestal) begint hij weer voorzichtig zelf te eten. Maar overdag wil ie geen groenten en eet hij ook geen hooi. Alleen z’n favoriete (gezonde) snack van science selective wil hij aannemen. Vandaar dat ik dus overdag twee keer iets dwangvoer (om zijn darmen in beweging te houden).

 

Daarnaast krijgt hij 3x daags Cisaral, emeprid en laxulon (die laatste omdat hij erg verhaard en ik bang ben dat hij verstopt raakt door de vertraagde darmwerking. Hij krijgt ook Prozyme) 

 

Wat is jullie ervaring met het herstel na het verwijderen van haakjes? Is het normaal dat hij een week later nog steeds niet de mooie volle keutels heeft als normaal en dat zijn eetlust nog steeds niet is zoals het altijd geweest is? Hij eet dus in de avond gelukkig wel weer, maar wanneer ik hem overdag niet help met critical care (2x daags 5/6 ml) is savonds de interesse voor het eten ook weer weg. Het lijkt een soort vicieuze cirkel waar ik hem maar niet uit krijg. Ik hoor graag jullie ervaringen en/of advies. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zijn er ook gebitsfoto's gemaakt? Kan het zijn dat er meer aan de hand was dan alleen haakjes dit keer? 

Mijn ervaring is dat ze vrijwel direct of toch wel echt de volgende dag alweer flink eten als ze van de haakjes verlost zijn. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Er zijn geen gebitsfoto’s gemaakt. Dit zou natuurlijk altijd nog een optie zijn, maar ik heb eerder het gevoel dat de darmen nog niet optimaal functioneren waardoor hij minder trek heeft. Het gekke is dat ie overdag bijvoorbeeld zijn witlof of andijvie laat liggen. Maar in de avond (rond schemertijd) eet ie netjes zijn groenten op en knibbelt ie ook aan zijn hooi en SS. Nu zijn konijnen natuurlijk ook actiever vanaf de schemer, maar doordat ie overdag te weinig eet komen zijn darmen niet mooi op gang zo lijkt het. Het geven van critical care overdag (2x 5/6 ml) zorgt er momenteel voor dat hij savonds en in de vroege ochtend lekker zelf eet. Maar stop ik daarmee, dan merk ik dus dat ie savonds weinig interesse heeft in eten. 
 

Kan het zijn dat zijn maag/darmstelsel in disbalans is? En hoe lang duurt het voordat dit opknapt? Ben vorige week al twee keer bij de da geweest en dit geeft zo ongelooflijk veel stress. Wil hem dat liever niet onnodig aandoen 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Misschien een heel raar idee, maar kan het misschien met de hitte te maken hebben?

Ik moet wel met iets heel erg lekkers komen om Elliot overdag te verleiden om wat te eten, maar zodra de temperaturen dan weer wat dalen eet hij alles wat los en vast zit;)

 

al verklaart dat natuurlijk niet de onregelmatige keutel grote 🤔

Link naar reactie
Delen op andere sites

17 minuten geleden, NandaPanda zei:

al verklaart dat natuurlijk niet de onregelmatige keutel grote 🤔

 

Van critical care/dwangvoer krijgen konijnen kleinere keutels. Dat hoorde ik van de DA na de castratie, zodat ik me geen zorgen hoefte te maken over die keutels.

Dus gezien @SandraB nog dwangvoert, maar er ook af en toe zelf wordt gegeten, lijkt me dat dus wel redelijk normaal, die onregelmatigheid.

Link naar reactie
Delen op andere sites

44 minuten geleden, NandaPanda zei:

Misschien een heel raar idee, maar kan het misschien met de hitte te maken hebben?

Goeie! Finn zit binnen met een temperatuur van 24,5 graden. ‘S avonds zet ik alles lekker open en hoewel de temperatuur niet giga daalt, voelt het dan wel een stuk frisser. Toch is hij wel heftigere temperaturen gewend buiten (natuurlijk altijd wel in schaduw). 

Link naar reactie
Delen op andere sites

30 minuten geleden, bunnyempress zei:

Van critical care/dwangvoer krijgen konijnen kleinere keutels.

Dat wist ik niet! Thanks voor deze info. Dat zou de kleinere keutels idd (deels) kunnen verklaren. Zou een temperatuur van 24,5 graden kunnen verklaren waarom hij overdag (bijna) niet eet? Toch blijft deze temperatuur vrij constant in huis omdat het de laatste dagen ook savonds amper afkoelt. En savonds eet ie dus wel.. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hier een foto van Finn zijn keutels momenteel. De bovenste keutel is er eentje van toen hij nog nergens last van had (poos geleden dus).

 

Die eronder is het formaat wat ik momenteel veel in zijn toiletje vind. En die helemaal onderaan is dus een voorbeeld van een keutel die ik tussendoor ook vind (gelukkig zijn deze niet in de meerderheid)

606B9858-4202-4694-99A3-F41C52CF09BA.jpeg

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Kolino sloot dit topic
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .