Ga naar inhoud

Haakjes aan de tanden


Jatansa

Aanbevolen berichten

Mijn konijn is de laatste tijd aan het knarsetanden en ik heb dus met veel moeite gekeken in maar mondje en ze heeft achter haar 2 voortandjes, 2 langere tanden, van die haakjes. Ik heb natuurlijk direct de DA gebeld en ik kan vrijdag al terrecht maar de assistente had het over knippen.. nu lees ik daar hele slechte dingen over. Wat is beter?

Knippen

Slijpen

Of die tanden laten trekken (dit zag ik ook vaak voorbij komen als oplossing, maar is dit wel goed voor het konijn? Hoe eet ze dan haar brokjes nog?)

 

Het gaat om de middelste voortandjes 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zou een konijnkundige dierenarts gaan zoeken. Volgens mij is het al zo'n 20 jaar bekend dat knippen zorgt voor meer problemen, vooral met tand- en kieswortels en splijten van de tanden. Dierenartsen die konijnengebitten behandelen gebruiken daar apparatuur voor die vergelijkbaar is met wat een mensen-tandarts gebruikt, die knippen dus geen tanden meer maar slijpen en vijlen. 

 

Tanden knippen met een tang zoals ze vroeger deden (wat vermoedelijk is wat ze hier voorstellen) is echt achterhaald. Een dierenarts die in konijnengebitten gespecialiseerd is, is bij problemen met zowel kiezen als tanden wel echt aan te raden. Het is niet zo simpel van ik trek een kies en het probleem is opgelost, de tanden en kiezen slijten op elkaar en op het voedsel dat het konijn eet. Eet hij/zij wel genoeg hooi? 

 

Tanden trekken is meestal alleen een goede optie als het om problemen met (enkel/vooral) de voortanden gaat. Konijnen met doorgroeiende voortanden moeten soms elke 4 weken onder narcose voor het bijslijpen, zeker als het jonge konijnen zijn word dan vaak de keuze gemaakt die voortanden te verwijderen. Dat heeft een flink prijskaartje op de lange termijn, en elke keer herstellen van een verdoving is ook niet ideaal voor konijnen.

Ze kunnen brokjes en alles gewoon nog eten dan, die malen ze met de kiezen. Alleen soms moet je groenvoer en hooi ietsje fijner maken, omdat ze geen snijtanden hebben meer aan de voorkant. 

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt voor de informatie! Ik ga ze nu eerst laten slijpen, dat knippen gaat zeker niet gebeuren.

Ik kijk het dan even aan hoe snel het terug groeit, wat kan ik geven wat er voor zorgt dat ze het zelf goed afslijpt?

Ik heb altijd voldoende timorhy hooi klaarstaan, maar ze toont er echt weinig interesse in. En ze eet ook niet te veel brokjes, juist heel weinig

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het kan zijn dat ze er al langer last van heeft en daarom slecht hooi eet. Ik zou het na de behandeling een weekje aankijken.

Verschillende soorten hooi aanbieden wil nog weleens helpen, eventueel wat gedroogde kruiden er doorheen mengen, en op een aantal plaatsen aanbieden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Goed dat je het gebit laat bekijken. Konijnen hebben ook stifttanden vlak achter hun 2 bovenste snijtanden. Zou je die niet kunnen hebben gezien? Al zou ik die niet omschrijven als haakjes. 

 

Wanneer hoor je het knarsen? Konijnen knarsen soms zachtjes als ze er bijvoorbeeld van genieten als ze geaaid worden. Harder knarsen duidt vaak op pijn, maar dat hoeft niet door het gebit veroorzaakt te worden. 

 

Slechter eten is sowieso een goede reden om naar de dierenarts te gaan. Het kan komen door gebitsproblemen, maar bijvoorbeeld ook door buikproblemen, en dat ze knarst vanwege buikpijn.

aangepast door Lienappelsien
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja het zijn 2 langere tandjes achter haar 2 voortandjes. Ik hoor haar vaak geluid maken als ze gewoon lekker aan het chillen is, groentjes eet ze wel lekker op en af en toe een snoepje gaat er zeker wel in haha.

Ze heeft vanaf het begin af aan al weinig hooi gegeten, weidehooi, kruidehooi, timothy hooi. De soort maakt haar niet zoveel uit

 

Ik kan haar zelf moeilijk vastpakken omdat ze niet zo tam is, elke dag even der achterwerkje controleren vind ze al erg zat haha. Maar ik heb samen met iemand die haar vast hield wel kunnen kijken naar de tandjes. Maar die langere tandjes zijn me niet opgevallen toen ze gaapte, dan probeer ik altijd even te kijken

Maar ze zijn dunner en langer, en staan ook niet heel recht en die tandjes die er nu voor zitten zien er wel netjes uit

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .