Ga naar inhoud

Abcessen, snotverkouden, Benauwdheid > lappemand


Boellie

Aanbevolen berichten

Hallo Bunny lovers,

 

Ik heb een heel lief tam konijntje genaamd Boelie. Hij is 5 jaar oud en heeft eigenlijk nu al 2 jaar last van abcessen aan beide kanten in zijn bekje, daarnaast is die al verschillende keren onder narcose geweest om zijn tanden en abcessen weg te laten halen in de hoop dat het beter zou gaan.. Maar helaas heeft dat niet veel baat gehad. Door het verwijderen van een tand is er een holte niet dicht gegroeid en is dat een drainage voor de abcessen geworden.. waardoor die bijna dagelijks een hele vieze mond, pootjes en geurtje heeft. Helaas is hij nu ook nog ernstig verkouden geworden. Uiteraard ben ik al naar de dierenarts geweest en hij zei dat eigenlijk zijn hele koppie vol zit met verkoudheid, viezigheid etc (bij ons zouden ze zeggen bijholtes ontstekingen etc.)

Ik heb verschillende medicijnen/ antibiotica 's gebruikt, ook om de dag een spuit gehaald met hem (waarna die bijna dood is gegaan dus dat wil ik niet nog eens)  maar toch helpen ook de andere medicijnen niet... Nu ben ik benieuwd of iemand nog oma weet raad middeltjes weet?!

 

Helaas begint ie ook benauwd te klinken waardoor ik niet mag stomen van de dierenarts.. .

Zijn vacht was eerst mooi glanzend maar dat is nu ook al minder mooi aan het worden.. Hij voelt ook steeds koud aan, we wikkelen hem in een deken of wrijven hem warm, daarnaast staat zijn poefje (jaja echt een prinsje) bij de verwarming zodat hij lekker warm blijft.  Hij eet op zich nog wel goed en drinkt ontzettend veel water.

 

Uit andere forums had ik gelezen tijm thee, gedroogde kruiden Echinacea en Luzerne zijn een optie...

Wat kan ik nog meer doen?

 

Alle tips en tricks zijn welkom! Ik hoop dat er iemand is die ons kan helpen.

Veel liefs van Boelie en Patricia

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat sneu dat je al zo lang met hem loopt te tobben. Krijgt hij momenteel nog antibiotica? Ik denk eerlijk gezegd dat het raadzaam is om eens in overleg met je dierenarts een specialist te bezoeken. Niks ten nadele van je huidige dierenarts, maar dit klinkt wel als een erg lastig probleem waar misschien wat meer specialiteit bij komt kijken. Zeker omdat je konijn nu ook benauwd begint te klinken. Als de longen aangetast worden ben je nog verder van huis. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat klinkt niet goed. Zo te lezen is hij behoorlijk ziek en gaan ‘oma weet raad middeltjes’ daar te weinig tegen doen. Ik zou ook zelf contact opnemen met dierenkliniek Wilhelminapark of met universiteit Utrecht, of je dierenarts vragen daarmee contact op te nemen voor advies. 

 

Een verkoudheid bij mensen is iets anders dan bij konijnen. Bij konijnen wordt dit vaak veroorzaakt door een bacterie. Er kan eventueel een kweekje worden genomen om te kijken om welke bacterie het gaat zodat daarna met het juiste antibioticum behandeld kan worden. Abcessen zijn heel hardnekkig bij konijnen. Het is daarom belangrijk om goed te blijven overleggen met de dierenarts, en het liefst dus ook met specialisten, en hem een gerichte medische behandeling te geven. 

 

Het is heel belangrijk dat hij op temperatuur blijft. Bij een ondertemperatuur kan het snel mis gaan bij konijnen. En snuggle safe is daar een handig hulpmiddel voor (een veilig ding dat je in de magnetron kan opwarmen en lang warm blijft). Bij serieuze ondertemperatuur neemt een dierenarts het konijn meestal op zodat hij daar onder een warmtelamp of in een couveuse op temperatuur kan proberen te komen (eventueel een infuus). Bij ondertemperatuur vallen de darmen snel stil en dan is het moeilijk om alles weer aan de praat te krijgen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het doet me een beetje denken aan een konijn dat ik in de pleeg heb gehad. Die had ook abcessen in zijn kaak en werd ook steeds benauwder. Ik heb hem nog geprobeerd te helpen door hem in een couveuse aan een zuurstofapparaat te leggen, maar toen dat ook niet hielp heb ik hem in laten slapen. 

 

Ik zou inderdaad nog even kijken voor een second opinion bij een specialist. Misschien kan die er nog iets mee.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later...

Dit bericht is al van even geleden, maar mijn snotteraar krijgt ook Bisolvon voor kids. De druppeltjes. En mijn konijn heeft ook bijna het loodje gelegd door het om de dsg injecteren met antibiotica. Ben de laatste keer overgestapt over draxxin 1 keer per week 2,5 maanden lang. Geen bijwerkingen. Inmiddels heeft hij wat lichte chronische verschijnselen af en toe maar gaat het heel goed!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .