Ga naar inhoud

Overmatig drinken >1l zonder medische oorzaak


Noontje84

Aanbevolen berichten

Even een vraagje in de hoop dat er iemand ervaring mee heeft en misschien nog tips.


 


Onze Puk drinkt sinds dat ze een maandje of drie is ineens erg veel en dan heb ik het over 1-1,5l per dag! Er is al een urine en bloedonderzoek gedaan. Daar kwam niets uit. Eerst dachten ze dat het hormonaal was, maar inmiddels is ze een maand of 6-7 en gesteriliseerd en is er niets veranderd. Verder lijkt ze ook op en top gezond.


 


Je zou dus denken dat het gedragsmatig is. Dierenarts zei al dat het misschien met haar verleden te maken heeft.  daar weten we helaas weinig vanaf. Ze is gevonden op straat toen ze een week of drie was en als pleegkonijn bij ons gekomen. Inmiddels is ze gekoppeld aan een ex ram en een geholpen voedster. 


 


We weten dat als ze een drinkfles heeft ze helemaal achterlijk veel drinkt. Met een waterbak is het al minder. We vermoedden dat het stress was, want ze begon vaak heel veel te drinken als onze andere voedster op haar gereden had of even achter haar aan gezeten had (Puk is de goedheid zelve dus die doet echt niets terug). Verder denk ik niet dat ze veel stress heeft, ze hebben hier de ruimte, lopen veel los en hebben genoeg afleiding. Maar ook op andere momenten hangt ze continu in haar drinkbak. 


 


We hebben ook al geprobeerd haar op een drinkdieet te zetten, maar met nog twee konijnen die ook gewoon moeten kunnen drinken is dat bijna niet te doen. Dat heb ik twee weken vol gehouden, maar het hielp niets.


 


Iemand ervaringen, tips, ideeen??


Link naar reactie
Delen op andere sites

Lastig, ik had ook een konijn dat 'verslaafd' was aan drinken. Vooral met een fles ook inderdaad. Hij moest toen ook op een drinkdieet van de dierenarts, heb ik ook twee weken volgehouden en toen ging hij dood, dus was het niet meer nodig.

Ik zou ook zo even gauw niet weten wat je er aan zou kunnen doen.

  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik vermoed ook dat het gedragsmatig is. Maar in hoeverre is het een probleem? Je geeft zelf al aan dat uit alle tests van de dierenarts gebleken is dat ze helemaal in orde is. Het te veel aan vocht plast ze als het goed is weer gewoon uit.


 


Ik weet ook niet hoe groot het konijn is, en dus hoe extreem het probleem is? Voor een franse hangoor of vlaamse reus is 1 - 1,5 liter drinken per dag niet extreem veel. Als het een dwergkonijntje van 800 gram is, dan is het inderdaald wel extreem. Anders zou ik simpelweg zeggen accepteer het als raar trekje van dit konijn en zorg dat er voldoende water (in bakjes) aanwezig is.


 


Mijn lijf heeft ook meer vocht nodig dan een gemiddeld mens, ik drink ongeveer 4 liter per dag. Dat is ook het dubbele van een "normaal" mens, maar dit vele water drinken heeft verder weinig invloed op mijn lichaam.


Link naar reactie
Delen op andere sites

Echt een probleem is het niet. Of het op lange termijn slecht is voor haar nieren oid geen idee. Het lijkt me iig niet goed. Puk is een Nederlandse Flapoor-reus aldus mijn vriend ;-)  en weegt drie kilo.


 


Het is alleen wel lastig. Vul je haar bak rond etenstijd (800ml) is die om 22.30 alweer leeg. Zelfde geldt voor 's ochtends en 's avonds als je thuiskomt na het werk. Ze lijkt gewoon te drinken totdat ze niet meer kan of totdat de bak leeg is. Dus ik vermoed dat een 2 liter bak ook gewoon leeg gaat zijn. We hebben een literfles, maar die is  net zo snel leeg als haar bak. We merken ook dat de andere twee soms echt dorst hebben, die vallen aan op het water. 


 


We hebben nu een grote zware drinkbak die in een hoekje staat, want ze is nogal lomp en met een kleinere hopst ze vrolijk door de waterbak of gooit hem om


 


Lastig in de zin van als we een keer een weekendje weg willen, moeten we al iemand vragen om twee keer per dag drinken te geven.. En door al dat drinken plast ze ongelooflijk veel. Ze redden het net 24u met de wc (en die is best groot). Pas waren we 's avonds heel laat thuis en kon ik de wc pas de volgende ochtend doen, maar toen was het hok een zwembad, de wc overstroomde gewoon (ik verbaas me er al over hoeveel vocht de houtkorrels opnemen, maar er is dus een grens). En ze heeft wel eens hoge nood en laat het dan lopen waar ze op dat moment zit...


Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat voor voeding geef je ze? Alleen droog zoals brokken en hooi of ook groenvoer daar naast?

 

Ze krijgen Selective en hooi en daarnaast iedere dag een stukje fruit en wat groenvoer. Hetzelfde als de andere vier konijnen. Buiten heb ik er ook twee van 2,5kg, maar die drinken samen 200-500ml op een dag, afhankelijk van hoeveel gras ze op hebben. En haar vriendjes dronken toen ze samen zaten zo'n 200-300ml op een dag met hetzelfde dieet. Zelfde met een vorig konijn.

 

Dus dat is het niet lijkt me.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Sonja: als alle bloedwaarden goed zijn, waarom dan foto's maken? Het lijkt mij dat de bloedwaarden veranderen als er iets te zien zou zijn?


 


@Modwain: Ik zei al, het ligt niet aan de ruimte, hun ren is ruim 2,5 bij 1,6 en ze hebben voldoende speelgoed. Aangezien ik maar twee dagen op mijn werk werk en verder thuis, lopen ze heel veel los. 's Ochtends eerst in huis en dan een paar uur in de tuin (max), totdat ze zelf naar binnen komen, dan kunnen de buitenkonijnen buiten los. De rest van de dag staat de ren open, maar liggen ze zelf in hun hok, als ze zich vervelen, zouden ze daar wel uitkomen.In de woonkamer hebben ze ook nog hun kasteel om zich mee te vermaken. Puk is juist degene die heel veel lekker ligt te slapen. En we zijn erachter dat ze over de ren kan springen als ze wil (pas was ze continu bij mijn vriend over zijn toetsenbord aan het lopen 's avonds terwijl hij even wat zat te werken, sloot hij haar op terwijl de andere twee los waren, tja...) en dat doet ze ook niet, ons halfwildje kan dat zelfs met gemak, maar die blijft ook liever bij zijn dames.


 


foto-KH7SJ3WS.jpg


 


Hun speelkasteel


foto-QZRWPPAW.jpg


 


Waarom ik het vermoeden heb dat ze niet gestressed of verveeld is


foto-67QT8SZB.jpg


 


In haar bedje waar ze de halve dag ligt te maffen


 


foto-MEGVF6IY.jpg


  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Er is een heel zeldzame aandoening onder honden waarbij een hond blijft drinken, tot ie een watervergiftiging heeft opgelopen. Teveel water kan wel degelijk levensgevaarlijk zijn omdat alle stoffen die er zijn in een bepaalde hoeveelheid giftig zijn. Voor mensen is dit ongeveer 5 liter, en dan in een keer dus. Hoeveel vocht een watervergiftiging oplevert voor konijnen, weet ik niet. Voor honden ligt dat hoger dan bij mensen, ik dacht 7 liter of meer. Ik weet niet precies waarom dat verschil er is maar watervergiftiging bestaat en kan dus levensgevaarlijk zijn.

Die aandoening bij honden is heel zeldzaam, een medische oorzaak dus, maar vaker is het een gedragsprobleem. Misschien heeft je konijn toen hij buiten liep, veel te weinig water kunnen drinken en is dat blijven hangen. Het water weghalen is dan geen goed idee omdat ze moeten leren dat veel water drinken niet nodig is, omdat het altijd aanwezig is.

Toch denk ik bij een konijn eerder aan een medische oorzaak. Wordt vervolgd..

Link naar reactie
Delen op andere sites

Konijnen hebben namelijk minder vaak dat soort gedragsproblemen zoals honden dat hebben.

Konijnen krijgen vaker tumoren, het zou dus ook een hersentumor kunnen zijn die de problemen veroorzaakt. Hoe vaak ik dat al gelezen heb, dat konijnen raar gaan doen en dat na weken of maanden blijkt dat er een hersentumor ten grondslag lag aan de problemen.

Het zou ook kunnen dat je konijn een verteringsprobleem heeft. Als een konijn een verstopping heeft, stuurt het lichaam meer vocht naar de darmen om die op proberen te lossen. Hoe zijn de keutels, altijd mooi droog en hard, of ook wel eens half slap?

Het is een lastige want je kunt een medische oorzaak vaak niet helemaal uitsluiten bij konijnen. Een echo of een rontgenfoto zegt te weinig. Voor konijnen zijn er weinig testmogelijkheden voor vage aandoeningen. Ik denk dat ik haar goed in de gaten zou houden of ze andere symptomen gaat vertonen want ik zou een medische oorzaak nog niet uitsluiten. Gedrag vind ik minder voor de hand liggen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Welja Dolly, van een drink-probleem naar een hersentumor. Ga je weer lekker?

Is het een idee om een aantal dagen een paar bakken met water neer te zetten zodat er onbeperkt water is? Echt in overvloed? Tot ze het snapt. En dan daarna langzaam aan steeds 1 bakje minder neer zetten? Of ben je bang dat ze dan zoveel drinkt dat ze zich echt ziek drinkt?

  • Vind ik leuk 4
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb wel een gelezen dat er ook automatisch bijvulbare waterflessen/ bakken zijn. Ik weet er niet alles van maar lijkt mij ideaal als je wat langer weg moet. Allicht kun je eens hiernaar googlen lm dat probleem op te lossen. Ik heb verder geen tips voor je. Misschien de andere konijnen eerst laten drinken en dan pas dit konijn zodat de rest ook genoeg heeft?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Even gelezen... ik zie dat je bloed en urine onderzoek hebt laten doen. Is daar toevallig ook gekeken naar antistoffen tegen EC? Als die er zijn KAN het zijn dat misschien EC de boosdoener is. Die wil ook nog wel eens in de nieren gaan zitten rommelen. Ik weet niet zeker of je dan ook meteen afwijkende nierwaardes zou moeten hebben.

Wellicht is het misschien een optie om dat eens met je da te bespreken om een panacur kuur te proberen. Want naar mijn idee drinkt ze wel heel erg veel en dan zijn alle goede stoffen die het lijf nodig heeft ook zo uitgeplast en dan kan ze te korten krijgen aan bepaalde vitaminen en mineralen.

Dit is wat er in mij opkomt als ik je verhaal zo lees. Misschien heb je er wat aan. EC is niet te testen of het actief is. Alleen of je konijn drager is dmv het controleren op afweerstoffen.

  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Tnx voor de reacties tot nu toe.


 


Een hersentumor ga ik even niet in mee. 


 


EC: geen idee of daarop getest is, weet dat lever. nier en suikerwaardes goed waren. Zal het nog even navragen. Ik denk het niet, want bij Sammy moest het bloed daarvoor naar een extern lab en duurde het drie dagen voor ik de uitslag had. Nu had ik het de volgende dag.


 


Zo'n drinkfles die bijvult als het bakje leger wordt hebben we, waarbij het bakje dan op de grond staat. Maar dat is dus echt geen doen met Puk, loopt dat ding omver, hangt ie weer scheef en lekt. Of er komt niets uit. Dikke  waterbende bij dat ding. Bovendien wil ze meer meer meer en rukt en trekt eraan.


 


 


We hebben al eens een fles opgehangen en een waterbak erbij, maar dan overdrinkt ze zich bijna inderdaad.


 


We hebben ook al nagedacht over een watervoorziening waarbij ze haar best moet doen om vocht te krijgen. Dan kunnen we eens kijken of het echt dorst is of gewoon gedrag. Maar wij weten zelf nog nikets. Bovendien is ze nogal lomp en overenthousiast dus het moet echt bombproof zijn

Link naar reactie
Delen op andere sites

Er zijn laatst twee konijnen met vage klachten waaronder meer drinken, van BB overleden aan een hersentumor en aan een tumor hoog op de ruggengraat, hoogstwaarschijnlijk. Ik zeg het omdat er een kans op is en die is niet heel klein. Konijnen zijn gemaakt om als voedsel te dienen voor andere dieren en het komt veel voor dat een aandoening niet te genezen is. Zo is het nu eenmaal en ik bereid me altijd voor op het ergste, juist omdat het konijnen zijn.

Gedragsproblemen zoals deze, zie je bijna niet bij konijnen. Daarvoor zijn ze te simpele wezens. Het kan zeker ook een andere aandoening zijn maar ik denk zelf dus aan een medische oorzaak die nog niet ontdekt is. Ik heb vaker meegemaakt dat vreemd of ander gedrag dan normaal, veroorzaakt werd door een nog niet opgemerkt medisch probleem.

Agressie en angst zie je wel bij konijnen maar dwangmatig gedrag, dan zitten ze meestal oa in een te kleine kooi. Als ik zie hoe ze leven, zie ik weinig argumenten voor een gedragsprobleem iig.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .