Ga naar inhoud

Vocht in de baarmoeder, castratie enige optie voor overleven


Sherrifke

Aanbevolen berichten

Na een aantal onderzoeken heeft een echo vandaag uitgewezen dat Sem, mijn Franse hangoor van 4,5 jaar oud, haar baarmoeder vol met vocht heeft zitten.

Deze zorgt ervoor dat al haar organen ver naar voren worden geduwd. Er is momenteel nog geen ontsteking aanwezig maar dit kan nog komen. Het advies van de specialist is om Sem haar baarmoeder en eierstokken te verwijderen. Doe ik niks dan is het sowieso fataal.

De castratie kan echter ook aardig wat gevolgen hebben aangezien het de druk op de organen en vaten zal veranderen nadat de baarmoeder vol met vocht verwijdert is. Dit kan ook fataal zijn.

Ik zit al jaren bij mijn dierenarts waar ik tevreden over ben, maar gezien deze situatie en dat Semmie alles voor mij betekent, wil ik deze ingreep aan een specialist overlaten die ook een infuus kan aanleggen om de bloeddruk te monitoren. Ik zit te denken om dieren kliniek Wilhelminapark te contacteren. Heeft iemand suggesties, tips of misschien zelfs ervaring met deze situatie waarin Sem zich bevindt?

Ik hoor het graag!!

Groetjes Simone

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat een rotkeuze voor je, moet eerlijk zeggen dat ik het wel gek vind dat dat vocht er niet uit is gekomen dan. Maar daar zal wel een reden voor zijn dan denk ik . Ik heb zelf geen ervaring met Wilhelminapark maar lees er over het algemeen wel goede dingen over. Ik ben zelf ook erg tevreden over dierenkliniek Hoofdstraat in Driebergen, die zijn ook gespecialiseerd in oa konijnen. Ze verwijzen bij mijn weten ook naar elkaar door als de ene op vakantie is en de ander.


Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat vervelend simone.

maat even een losse gedachte die in mij op komt. Kunnen ze niet eerst het vocht geleidelijk uit de baarmoeder verwijderen, zodat de druk op de vaten en organen ook geleidelijk verandert ipv zo ineens? Of vult het vocht zich daar te snel voor aan?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Inderdaad een rotkeuze, voor zover je van een keuze kan spreken.


Ik heb zelf hele goede ervaring met Wilhelminapark. Ik ga hier met mijn konijnen altijd naar toe, ondanks dat ik zelf in Rotterdam woon.


Wellicht kan je hun bellen of mailen om de situatie uit te leggen en te vragen hoe hun hiermee omgaan.


Link naar reactie
Delen op andere sites

Dank je wel voor de reacties.

Het idee om het vocht er geleidelijk uit te halen voor de operatie is precies wat ik ook dacht. Mijn da zei dat dat afhankelijk is van de grootte van de baarmoeder. Hoe wat en waarom, daar weet ik nog te weinig over. Dat is een vraag die zal ik zeker voorleggen bij Wilhelmina Park.

Ik heb gelukkig een kopie van het medisch rapport van vanmorgen, dit zal ik mailen met de vraag of zij mij verder willen helpen. Ik woon zelf in Heerlen, al moet ik 300km reizen... Zolang het goed voelt om haar daar te laten helpen, dat staat voorop. :) alles voor mijn meiske.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Sem heeft een enorme 'ballon' in haar buikje. Röntgen wees uit dat het vocht is en de echo vandaag bevestigde dat het in haar baarmoeder zit. Niet haar hartje niet haar lever die dit veroorzaken. Een ontsteking is er gelukkig ook nog niet maar dit kan er wel nog komen. Ze hebben een spuitje in haar buik gedaan om vocht te onttrekken en te onderzoeken.

Ze heeft dit vorig jaar ook gehad maar vermoedelijk is het toen der tijd iets anders geweest omdat het weg is gegaan na een poosje. Ik heb toen ook een röntgen laten maken maar hier is toen niks uitgekomen.

Nu, rond de zelfde tijd als vorig jaar, is het weer terug en heb ik het weer laten checken en daaruit blijkt nu dit.. Het is een beetje een mysterie... Maar Sem is nu eenmaal een konijn dat niet de voor de hand liggende aandoeningen krijgt... :s

Ze heeft geen pijn of enkel ander teken van ongemak. Ze eet goed, drinkt plast en poept. Is enthousiast en vrolijk, heeft haar spatjes en vraagt op haar manier om een knuffel en een aai.

Gelukkig maar. Het zou ondraaglijk zijn als ze nu ook nog eens pijn erbij zou hebben.

Maar fysiek gezien kan je niet om deze aandoening heen aangezien haar buik vol en bol staat...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maar als ze geen symptomen heeft, hoe kwam je dan op het idee een rontgenfoto te laten maken? Dan moet ze toch iets hebben aangegeven? Of heeft ze een dikke buik oid? Ik heb nog 2 voedster die niet gecastreerd zijn dus ik lees even mee, ze zijn allebei bijna 4 nu. Ik wil ze laten castreren maar zou ik dan ook eerst een foto of echo moeten laten doen?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Haar buik staat helemaal bol, je kan er fysiek niet om heen dat er iets niet goed is.

Als jij nu besluit om je voedsters te castreren hoef je geen röntgen te laten maken. Het kan zijn dat ze wel een echo willen om de staat van de baarmoeder te checken, maar dat is iets wat een dierenarts zal aangeven.. Ik heb geen ervaring met het laten castreren van oudere voedsters..

Link naar reactie
Delen op andere sites

Tjuzzes Simone, das niet niks. Het is een hele persoonlijke keuze natuurlijk. Ikzelf zou het laten doen. Wij zitten hier ook te denken aan castratie van Pien, ze is 5, en zo ongeveer elke vier weken schijnzwanger met alles erop en eraan. Dat gaat nog goed, al weten we niet hoe het inmiddels met haar baarmoeder gesteld is. Better be safe than sorry? Je weet t niet. Nu is het bij jou ook nog een kwestie van weinig keuze hebben als ik het zo lees. Sterkte!!!


Kijk, een operatie heeft altijd risico's. Ik denk bij mezelf: als het beestje in goede conditie is, is er dan wel meer risico gezien de leeftijd? Bij mensen is dat, indien ze gezond zijn, ook niet echt het geval. Je loopt eigenlijk net zoveel risico als je met je fiets een drukke straat oversteekt. Ja toch?


Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik moet zeggen dat ik wel zou twijfelen over een operatie. Ze is al 4,5 jaar, wat voor een FH al best op leeftijd is. Als ze dan zelf geen last heeft, zou ik het misschien gewoon aanzien en kijken hoe lang het zo blijft. Zeker als het eerder vanzelf weer over gegaan is.


Als ik wel voor een operatie zou kiezen, zou ik 300 km rijden ook al weer heel wat vinden. Zeker als je zegt dat je eigen dierenarts ook goed is.


 


Sterkte in elk geval, met wat je ook besluit.


Link naar reactie
Delen op andere sites

Aha dus ze heeft een dikke buik. Ik denk dat ik zou vragen om een telefonisch overleg met een dierenarts van bv het wilhelminapark, omdat je zo ver weg zit. Sommige houden telefonisch spreekuur. Wie weet kun je de medische gegevens doorsturen via de mail, dat kan soms. En dan kijken wat zij zeggen, misschien kan ze eerst aan vochtafdrijvende medicatie namelijk voor de castratie. Sterkte iig!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik denk dat ze het dan eerder zouden moeten spoelen ( o.i.d. ) inderdaad. Maar dat is wel iets dat vaak met sedatie moet gebeuren, dus wel weer een extra belasting als je daarna nog wil castreren.

En zelf zou ik denk ik wel voor de castratie gaan; als het toch terug lijkt te komen (wellicht volgend jaar weer?) is er toch wel iets goed mis, en als het vocht elke keer minder/niet juist wordt afgevoerd lijkt het me dat het uiteindelijk tot nog ergere verdrukking zal leiden (uitval organen / benauwdheid), en/of tot vocht dat misschien wel op andere plekken terecht komt in het lichaam. Nog los van eventuele ontstekingen.

Zeker als Sem nu verder in goede conditie is, zou ik liever nu de gok wagen dan straks met spoed bij de DA staan omdat ze nauwelijks meer adem kan halen (oid.) Ik heb in de praktijk nu een keer een hond meegemaakt met vocht in buikholte en longen - dus zo benauwd als maar kon, ze kon alleen nog maar staan - en dat is echt afschuwelijk sneu om te zien.

Ik weet alleen niet of ik er zoveel km's voor zou rijden. Dat geeft toch ook wel veel stress, en er zijn meer DA's die goed met konijnen overweg kunnen dan enkel Wilhelminapark. Veel praktijken beschikken wel over apparatuur om te monitoren - dit kun je natuurlijk altijd even navragen. :)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt voor alle reacties :)

De operatie gaat sowieso gebeuren, dat is eigenlijk geen keus. Ze is 4,5 maar kan toch zeker een jaar of 7 tot 8 oud worden. Ze is in goede conditie en heeft geen ouderdom trekjes. Hooguit dat haar ondeugende momenten wat minder zijn geworden.

Zojuist heb ik mijn dierenarts gesproken en zij gaf zelf al aan dat ze mijn keuze snapt met het Wilhelmina park en dat ze het mij zelfs aanraad. Een kleine bevestiging dat Utrecht de plek is om deze ingreep te doen.

Sem is niet een konijn dat snel stress heeft. Auto rijden vind ze prima zolang er iemand bij haar is en aan haar friemelt :)

Op de vraag waarom niet geleidelijk aan het vocht eruit halen voor de operatie werd aangegeven dat dat een slimme vraag was gezien de hoeveelheid druk die er in haar lichaampje zit. Maar als je meerdere keren een gaatje moet prikken is het risico op lekkage groter en meerdere gaatjes in de baarmoeder kan er ook voorzorgen dat er verklevingen in de buik komen aan de hand van het ontstekingscontact wat er in loopt. Misschien is het kort voor de operatie een optie om het verschil in druk te verkleinen, maar dit zou ik met Wilhelmina park moeten bespreken..

Ik geloof heel graag dat er dichtbij in de buurt geschikte praktijken zijn met de juiste apparatuur. Maar dit is een keuze die ik niet alleen met mijn verstand maak maar ook met mijn gevoel en beide zitten (voor het eerst!!!) op één lijn. En ja, er is altijd risico, gezond of niet, jong of oud... Maar laten we wel wezen... Voor je nijn doe je het liefste alles als dat haar kan redden.

Niks doen is overigens geen optie. Dat is een inhumane dood met ongelofelijk veel pijn. De baarmoeder kan springen, het vocht kan omgaan naar pus, de organen plat duwen en stikken... Nee, laat mij maar naar Utrecht gaan en nog een paar jaar genieten van dit ongelofelijk pracht beest met heerlijk karakter.

Ze kwam gisteravond na uren negeren even bij me op de bank om te laten weten dat ze mijn de scheerbeurt van die ochtend vergeven had.. Ik mocht haar weer een aai en kus geven.

Wij zijn weer vriendjes, vanavond lekker bank hangen. Stiekem even iets harder genieten van deze momenten omdat de angst er toch wel goed in zit.

Ik zal jullie sowieso op de hoogte houden wanneer ik Wilhelmina Park gesproken heb en wanneer er een datum is..

X

  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .