Ga naar inhoud

Gisteren gecastreerd


lucadaan

Aanbevolen berichten

Hoihoi

Mijn Franse ram en voedster zijn nu 13 weken en 17 weken, ze zitten nu een maandje bij elkaar en dat gaat super. Nu is mijn ram gisteren geholpen en omdat hij nog niet vruchtbaar was mogen ze direct weer bij elkaar.

Ik heb mede daarom voor een vroege castratie gekozen zodat ze dus niet apart zouden hoeven.

Maar ze hadden de nacht voor de castratie blijkbaar toch nog een x een goede krachtmeting gehad want er lagen overal plukken haar en de voedster had een flinke kras op haar oor en de ram zelf een flinke winkelhaak in zijn oor.

dat was in deze mate nog niet eerder gebeurt.

de winkelhaak heeft de DA meteen gehecht omdat hij toch onder narcose ging.

Dus s middags hebik mn rammetje weer opgehaald en hij begon meteen te eten. Ik had hem even in een draadkooi gezet zodat ik kon zien of hij keutelde. Dit was s avonds nog niet dus heb ik besloten ze een nachtje apart te houden, ook omdat er een hechting in z'n oor zit en van de castratie ook. Dus een nieuwe krachtmeting vond ik een risico.

Vanmorgen prima gekeuteld en gegeten dus weer bij elkaar in de ren. En meteen begon de voedster achter de ram te jagen!! Ze vlogen de hele ren en hokken door. Nu is mn ram heel bang als ze in de buurt komt begint hij te stampen en rent weg.

Een heel verhaal maar wat denken jullie? Moet ik nu weer de hele tijd erbij blijven?

Komt dat nu van 1 nachtje apart? Vooral omdat t de nacht voor de castratie ook al is gebeurt. Zouden t de hormonen van de voedster kunnen zijn?

En zitten de onderhuidse hechtingen wel genoeg vast voor dit kat en muis spel...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zou ze nog effies apart laten... Zegt mijn gevoel. De ram geeft dit zelf ook aan: stampen en wegrennen.

Ivm hechtingen, bel nog even naar de dierenarts. Die heeft daar beter verstand van. Ik durf daar niks over te zeggen. Of weet iemand anders daar iets over?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb ze nu in een rennetje zitten op neutraal terrein. T rammetje blijft stampen maar hij kan nu in elk geval niet wegrennen. De voedster kijkt m nog niet aan ze gaat haar eigen gang. Zou t komen omdat zn geur veranderd is? Dat t nu net een vreemde is voor haar.ik vind t toch wel heel apart dat t zo snel al kan omslaan , stel je voor dat ze 5 weken uit elkaar hadden gemoeten....ik hoop dat t snel beter gaat. Moet ik ze apart houden vanacht? Ik weer niet of ik ze bij elkaar durf te laten. Maar uit elkaar is misschien ook n stap terug.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ons rammetje is nog steeds super bang. Elke beweging die de voedster maakt sjeest hij dat rennetje door. De voedster daagt m niet uit en is relaxed. Ze oogt nieuwsgierig. Maar ze mag niet in de buurt komen. Hij maakt ook een soort kreungeluidje.

Wat te doen?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hey Lucadaan. Ik zit hier ook met een super territoriale dame. Hoewel hij er eerst was is zij toch duidelijk baas in het hok.

Gelukkig kwamen ze direct overeen, en is het echt een superkoppel. Maar om te vermijden dat ze toch last gaat krijgen van haar hormonen en toch het varkentje gaat uithangen heb ik haar gisteren laten steriliseren.

Tis echt heel goed gegaan! Dezelfde avond had ze al keutels en plasjes, eten ging nog niet goed, maar dat was deze ochtend ook al geen probleem meer. Tis ook een heel klein naadje. En ze is al terug zo levendig als daarvoor.

Misschien is dat ook voor jou een optie, dan wordt ze misschien wat rustiger. Ook als ze dan net geopereerd is geweest zal ze een pak rustiger zijn zodat je ram geen schrik meer hoeft te hebben.

Het is maar een ideetje natuurlijk...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik wil niet vervelend doen maar een ram is met 13 weken vruchtbaar toch of lees ik iets over het hoofd?

Ik had ze niet meteen weer bij elkaar gedaan maar gewoon netjes 2 weken gewacht.. Hoop dat je niet over 4 weken met een nestje zit of dat ik iets verkeerd gelezen heb ;)

aangepast door Anjo
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik wil niet vervelend doen maar een ram is met 13 weken vruchtbaar toch of lees ik iets over het hoofd?

Ik had ze niet meteen weer bij elkaar gedaan maar gewoon netjes 2 weken gewacht.. Hoop dat je niet over 4 weken met een nestje zit of dat ik iets verkeerd gelezen heb ;)

Volgens mijn konijnkundige DA is een groot konijn te castreren met 16 weken en dan is hij nog steeds niet vruchtbaar. Nu heb ik m met 13 weken voor inentingen naar de DA gebracht en waren de balletjes al te voelen dus is hij meteen geholpen.

Maar nu is hij dus na een dag nog steeds super bang van mn voedster.elke x als ze toenadering zoekt trekt hij een sprintje.

Afwachten maar ? Iemand anders nog tips?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn koppeltje is weer helemaal klef gelukkig! Pff was er wel even bang voor...

Volgens mij dalen de balletjes in en als ze gaan puberen worden ze vruchtbaar. Maar dat is minder goed te zien natuurlijk.

Zo werkt t volgens mij bij alle zoogdieren. Bij mensen in elk geval wel :yes:

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb rambo ook al apart gezet van pluisje, ze zijn nu 12 weken. Mijn DA zei dat ze pas vanaf 4 maanden vruchtbaar kunnen zijn , maar k heb anders gelezen hier en verder op internet... Ik zou inderdaad dat risico ook echt niet nemen...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik moet toch kunnen vertrouwen op wat mijn dierenarts zegt, die heeft er voor geleerd en is gespecialiseerd in konijnen.

Zowel mij fokster en mijn , op knaagdieren en konijnen, gespecialiseerde dierenarts zeggen hetzelfde.

En ik heb een mail gehad,

castratie van konijnen kan al van af 16 weken.

Grote konijnen zijn dan nog niet geslachtsrijp.

Het is aan te raden om ook de voedster te steriliseren omdat

er altijd een risico bestaat dat ze baarmoederproblemen op

latere leeftijd kunnen ontwikkelen.

De kosten zijn voor de ram ongeveer 75 euro en voor de

voedster 148.- in beide gevallen gaat de anaestesie met

gasnarcose en ze zijn redelijk snel wakker na de ingreep.

We gebruiken uitsluitend oplosbaar hechtdraad en hechten

onderhuids zodat ze niet aan de hechtingen gaan plukken.

Heb je meer vragen? dan hoor ik dat

met vriendelijke groeten

Dus ik heb me er echt wel n verdiept.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ze kunnen dan inderdaad vruchtbaar zijn en ik heb hier een ram en voedster van 12 weken gehad die ook 31 dagen later daadwerkelijk jongen had. Zij dachten 2 rammen te hebben en die bij ons in de opvang te brengen. Leeftijd klopte ook, want ze waren beide bij hun geboren door een eerder oeps nest.

Toch merk ik dat als je een ram met 12 a 13 weken laat castreren dat ze zelden al het gedrag hebben om te dekken en de kans klein is. Neemt niet weg dat ik inderdaad nooit het risico nemen, zeker wanneer de voedster ouder is niet.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Met name dat laatste, het is vrij uitzonderlijk (maar bovenstaand voorbeeld geeft al aan dat het niet onmogelijk is!) dat een voedster met 12 weken vruchtbaar is dus als je dan de gok neemt snap ik het nog, maar met een voedster die al in de vruchtbare leeftijd zit...

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later...

Even een update

Mijn rammetje is nu een ex-rammetje en drie weken na de ingreep heb ik mijn oude voedster bij t jonge koppeltje gezet in een aparte ruimte.

Dat ging wonderbaarlijk goed, wat was ik zenuwachtig zeg.

Maar na een dag in deze ruimte heb ik ze in hun eigen ren geplaatst en dat gaat dus super!

Ze zitten nu drie weken samen.

Nu is mn oude besje niet meer alleen en de jonkies kunnen veel dingen leren van haar, zoals op de bak plassen en dat ik niet eng ben haha.

De twee rennen zijn nu gekoppeld en dat geeft ze lekker veel ruimte.

Ik heb meteen een nieuwe profielfoto aangemaakt. Ben heel trots op mn triootje.

Tnx voor al jullie advies

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .