Ga naar inhoud

Verlamd konijn


julie

Aanbevolen berichten

Dag iedereen,

mijn eerste post hier en al meteen geen vrolijk nieuws. Thuis heb ik twee konijnen (Sientje en Zippi) die buiten in een hok met een ren wonen. 's Nachts laten wij het hok altijd open staan zodat ze altijd in en uit de ren kunnen lopen als ze dat willen. Bij regenweer zetten wij altijd een schuine plaat voor de ingang van het hok, zodat het daar zeker niet binnen kan regenen als de wind slecht zit. Vorige week merkte mijn mama 's ochtends (ik ben zelf enkel thuis in het weekend) dat Sientje haar achterpoten niet meer goed gebruikte, waarschijnlijk heeft mijn papa die plaat niet mooi teruggezet de avond er voor en is deze op haar rugje terechtgekomen. Mijn mama is meteen naar de dierenarts gegaan en die heeft ontstekingsremmers ingespoten (een behandeling die wij thuis ook nog enkele dagen moesten voortzetten). Hoewel haar achterpootjes niet helemaal meewerkten, kon Sientje wel nog in en uit het hok springen, in de plasbak naar toilet gaan en op haar laddertje naar boven springen.

Daarnet had ik mijn mama aan telefoon en blijkbaar ging het maandag toch weer heel slecht, ze gebruikt haar achterpootjes helemaal niet meer en kan nu ook haar plas niet meer ophouden. Mama is terug naar de DA geweest en die gaf opnieuw ontstekingsremmers mee, we moeten Sientje nu ook binnen houden (niet te warm natuurlijk want ze komt van buiten) in een klein hok zodat ze niet veel kan of moet bewegen. Blijkbaar zit ze daar nu heel lusteloos, maar ze eet nog wel.

We moesten nu 5 injecties geven, telkens met 1 dag tussen, en dan zien of er verbetering is. Heeft iemand al iets soortgelijks meegemaakt? Weet iemand wat we verder nog kunnen doen, of wat we zeker niet moeten doen?

En wat als er geen verbetering komt na de behandeling? Kan je het een konijntje aandoen om te laten leven met verlamde achterpoten? Of zijn er al gevallen geweest waarbij er na lange tijd toch terug verbetering kwam?

En wat als het wel terug goed komt, wat ik zo hard hoop, kan ze dan gewoon terug buiten bij haar maatje of zal ze dan de hele winter binnen moeten blijven?

Ik vind het zo erg voor haar, en ik voel me zo schuldig, we hadden natuurlijk nooit losse objecten in de ren mogen zetten die konden omvallen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Daar moest ik ook aan denken en dat heb ik ook gezegd aan mijn mama, maar de dierenarts heeft het gecheckt en het is echt door een trauma.

De plaat lag die ochtend omver dus we vermoeden dat die op haar rugje is terechtgekomen. Zo zo stom van ons om dat daar te zetten.

aangepast door julie
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik was er niet bij bij de dierenarts. We hebben vandaag wel speciaal nog teruggebeld i.v.m. EC, en hij zei aan de telefoon dat het sowieso dat niet was, dat het letsel door een trauma was veroorzaakt. Hij heeft Sientje sinds het voorval al twee keer onderzocht. Ik was er jammer genoeg niet bij dus ik weet niet precies wat hij gedaan heeft, maar aangezien hij ons zo zelfverzekerd meldt dat het gƩƩn EC is ga ik er van uit dat hij weet waarover hij spreekt. Ik hoop toch dat ik kan vertrouwen op zijn kunde? :/

Is het zo onwaarschijnlijk dat zich zo iets voordoet na een slag op de rug?

aangepast door julie
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb, om eerlijk te zijn, mijn twijfels. Aangezien de klachten erger worden en dat ze nu inene haar plas ook niet meer op kan houden. Dat is wel typisch EC. Als ze die plaat op haar rug zou hebben gehad en daardoor verlamd zou zijn, zou ke toch denken dat je wel een beschadiging zou moeten kunnen zien op bv een foto. Moeilijk als je denkt dat het iets moet zijn en dat de da stellig is dat het iets anders is. Lastige situatie. Of je moet ervoor kiezen om een second opinion te laten doen.

Want, waarvoor de ontstekingsremmers als ze een plank op haar rug zou hebben gehad?

Link naar reactie
Delen op andere sites

De meeste dierenartsen, de mijne incluis, weten tƩ weinig van Ec af om een goede diagnose hierover te stellen. Ik heb het de mijne zelf moeten voorstellen, maar ze waren wel meteen akkoord om voor Ec te gaan behandelen. Zij achtten de kans klein tot onbestaande dat het om Ec zou gaan, maar hebben dan zelf navraag gedaan bij een da gespecialiseerd in konijnen en die bevestigde inderdaad dat het Ec was. En aangezien de behandeling toen heeft geholpen, was het dus Ec. De kans is dus redelijk groot dat jouw da het ook niet weet.

Hoewel de klachten inderdaad zowel door een rugblessure als door Ec kunnen komen, zou ik toch ook behandelen voor Ec, baat het niet, dan schaadt het niet. Zolang je de Panacur maar niet langer dan 28 dagen geeft.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt voor jullie snelle reacties. Morgen ben in thuis en kan ik aan mijn mama vragen wat de dierenarts precies heeft gedaan en kan ik eventueel kijken of mijn konijn ergens anders eens kan laten onderzoeken. Ik dacht inderdaad ook dat het slepen met de achterpoten en de plas niet kunnen ophouden gewoon op verlamming wijst en dat dit kan veroorzaakt worden zowel door EC als door een letsel. Ik vermoed dat de ontstekingsremmers worden gegeven om extra zwelling en pijn tegen te gaan?

Als ik een behandeling met Panacur start, laat ik dan best mijn ander konijn ook behandelen? Tot maandag zaten ze nog samen, en ik las dat de ziekte zeer besmettelijk is?

Laten we hopen dat dit goed afloopt. :/

Link naar reactie
Delen op andere sites

Deze klachten kunnen zeker goed bij EC passen. Maar ook bij een dwarslaesie (gebroken rug). Als de dierenarts kan vaststellen dat er iets met de rug is, bijvoorbeeld een breuk, dan kan het goed door een trauma verklaard worden. Is dit echter niet zo, dan zou ik zeker voor EC gaan behandelen. Ik hoop dat je konijntje weer beter wordt, maar een dwarslaesie heeft volgens mij niet echt een goede prognose.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn eerste konijn had dit ook. Zij was ontsnapt en een stel ***kinderen hadden allerlei dingen naar haar gegooid.

Haar rug had zo'n trauma gehad dat de spieren in haar rug langzaamaan afstierven. Bij haar begon het ook met achterpoten niet gebruiken, geen controle over haar blaas. Ik moest haar kont elke dag schoonmaken.

Uiteindelijk heb ik er voor gekozen haar in te laten slapen omdat ik het enorn sneu voor haar vond dat ze haar lijf echtme moest slepen!

Ik weet dat het geeb makkelijke keus is. Maar de vraag is; word het beter?

Als dat het niet wordt heb je toch een keuze te maken.

Sterkte ermee!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ec is besmettelijk (hoewel de meeste konijnen zijn er sowieso drager van zijn, bv door besmetting door het moederkonijn, er word gedacht zo'n zeven op tien konijnen) en het word aangeraden de hokgenoten ook te behandelen. Het is enerzijds niet nodig, omdat Ec enkel uitbreekt bij verminderde weerstand en het dus helemaal niet zeker is dat je andere konijn het ook actief zal krijgen, anderzijds kan het toch wel handig zijn preventief te behandelen, misschien is je andere konijn in een heel vroeg beginstadium waarin het nog geen symptomen vertoont, maar zitten die er wel aan te komen. En hoe vroeger je behandelt, hoe meer kans op succes.

aangepast door mystique
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ben nu thuis en heb aan mijn mama gevraagd wat de dierenarts precies heeft gedaan. Hij heeft gevoeld aan haar rug en poten maar geen foto's genomen. Het konijn zou een kneuzing hebben en door de zwelling dus verlamd zijn. Dat zou dus ook kunnen verklaren waarom het na een paar dagen erger werd, omdat de zwelling dan pas echt doorkwam.

Daarjuist lag ze er maar zielig bij, ze keek wel op als ze iets hoorde maar veel meer deed ze niet. Ik heb net haar kontje en pootjes met lauw water gespoeld omdat er plas aan hing, en ze leek meteen wat opgeknapt. Nu zit ze terug in de bak en probeert ze zich in de mate van het mogelijke te wassen, dus het lijkt wel alsof ze zich toch wat beter voelt nu. Ze is alleszins een stuk alerter. We leggen kleine beetjes hooi bij haar zodat we goed kunnen opvolgen wat ze eet. Hooi en vers voer eet ze, biks bijna niet, maar zolang ze hooi binnen krijgt is dit geen probleem denk ik? De keutels zijn in ieder geval normaal.

Toen mama naar de dierenarts belde begon hij zelf over EC en zei hij dat hij 100% zeker wist dat het dat niet was. Nu heb ik hier al wat EC-topics gelezen en gezien dat er alsnog vergissingen gebeuren. De dichtstbijzijnde 'konijnkundige' dierenarts hier is zeker een half uur rijden, dat wil ik het sowieso al gestresseerde beestje nu echt niet aandoen. Als je haar aanraakt begint ze nu gewoon al te beven van de stress dus een autorit lijkt me echt niet verstandig op dit moment. Ik weet echt niet goed wat te doen...is het wel slim om nu zomaar zelf panacur toe te dienen aan Sientje terwijl de dierenarts zegt dat het geen EC is? Is dit echt 100% onschadelijk? Ik dacht om nu gewoon de behandeling met ontstekingsremmer verder te zetten zoals ons is opgedragen. Als het dan niet betert dan moesten we sowieso terug naar de DA, dan zou ik mee gaan en hem nog maar eens vragen of behandelen voor EC zinvol is. (maar ja, als het dan EC is, dan zijn we misschien al veel te laat...het is zo moeilijk)

Voorlopig laten we haar heel rustig op een plekje zitten waar we niet veel komen. Ze heeft nooit van aaien of knuffelen gehouden dus we kunnen haar op die manier ook niet echt geruststellen. Ik zal haar wel regelmatig een beetje wassen want het leek echt wel alsof ze daar deugd van had. Ondertussen houden we hier allemaal mijn ander konijn ook nauw in de gaten voor eventuele symptomen van EC!

Alvast heel erg bedankt voor jullie reacties!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Een kneuzing is een blauwe plek of zo, daar raak je niet verlamd en incontinent van lijkt mij...Ik zou vragen aan de dierenarts als hij zo zeker weet dat het geen EC is om foto's te maken zodat je kan zien of de rug niet gebroken is, ik zou dat soort dingen uit willen sluiten voor ik maar ga aankijken of iets beter wordt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Lieve julie.

Wat ontzettend irritant. Het deed me denken aan mijn Beauty die een gebroken rugje had doordat ze viel op haar rug (Wat ik stom vond, ik vertelde het aan mijn vriendinnen en toen moesten ze lachen, dat was echt flauw.) Maar zij had dus ongeveer hetzelfde. Ik ben naar mijn tante in Amsterdam gegaan. MCD (Medisch Centrum voor Dieren). Ontzettend snel had ik de beurt en ze lieten een kleine foto maken. Het was helemaal verkeerd. Het ruggetje was gebroken, maar niet over mijn konijn nu is Sientje aan de beurt. Ik snap dat je denkt dat het jouw schuld is maar dat is helemaal niet zo! Het probleem ligt niet aan jouw, maar aan die stomme plaat. Iedereen denkt dan dat het hun schuld is maar pijnstillertjes en ook knabbelstaafjes en hooi en lekker veel eten en aandacht is goed genoeg dat je konijn niet denkt dat het jouw schuld is maar die van de plaat. Je moet hem lekker verwennen en knuffelen ook al houd hij er niet van. Check of hij het niet 1 keertje maar lekker vind. Dat is al helemaal top. Daarna laat je jouw konijn kiezen met eten, dan leg je 2 bakjes met voer, waar je konijn het meest van eet zet je voor hem. Dan is het eten helemaal top en de verwennerij ook! Help hem met drinken en als het echt te vermoeid is om te eten, kan je hem altijd nog dwangvoeren, lees een hoofdstuk van het boek: High Five met je konijn Dwangvoeren of er staat wel iets op Google. EC kan ook het geval zijn, ik snap dat die Dierenarts dan zegt 100% niet, maar toch kunnen Dierenartsen ook wel eens een foutje maken. Ik snap het als je niet wil doordringen bij de Dierenarts want hij wil ook altijd alles het beste voor je diertje maar er is toch wel iets aan de hand als het verlamd is. Help je konijn met veel dingen en meestal is dat wel handig ook al regent het. Vervelen doe je niet en de TV blijft voorlopig uit, het is wel een rotklusje maar je moet het doen voor je konijn.

Vragen?

Stuur me een berichtje!

Groetjes en succes!

Mara

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als de kneuzing ernstig genoeg is door een harde klap kunnen zwellingen in gewrichten wel voor verlammingen of blokkeringen zorgen. Ik denk dat ze ondertussen de plas weer onder controle heeft aangezien het er niet meer gewoon uit loopt als je haar oppakt. Ze lijkt wat sterker te worden momenteel, we houden haar heel nauw in de gaten en gaan maandag terug richting DA normaal gezien.

Natuurlijk kan hij zich vergissen, maar hij is zelf over de kneuzing begonnen nog voor we het over die plaat hadden gehad, die plaat lag omgevallen die ochtend, er zijn geen andere symptomen en Sientje was niet ziek of zwakker dan anders. Ik denk eerlijk gezegd ook nog altijd dat dit de reden is, ofwel is dit echt allemaal heel toevallig.

Link naar reactie
Delen op andere sites

In de injecties die we geven zit ook pijnstiller. We merken ook wel dat ze zich beter voelt en meer beweegt erna. Aan de andere kant heeft het geven van een injectie elke dag een slechte invloed op haar spijsvertering. Maar als we een dag tussen laten heeft ze gewoon teveel pijn en dat willen we ook niet. Morgen is de laatste dag behandeling voor we terug moeten naar de dierenarts, hij zei dat er tegen dan zeker serieuze verbetering moet zijn willen we de behandeling voortzetten. Nu, dat is er totaal niet, er zit nog steeds echt niets van beweging in haar achterlijfje. We willen haar ook niet verder laten afzien van de pijn als het dan toch niet zinvol is om verder te behandelen, dus ik denk dat we hier wel weten hoe laat het gaat zijn maandag...

Pfff ik voel me er zo slecht over, we hadden dit allemaal zo makkelijk kunnen vermijden hadden we die stomme plaat daar niet gezet.

Link naar reactie
Delen op andere sites

En toch zou ik het een kans geven om tegen EC te behandelen, dat houdt in, Panacur en antibiotica, maar dat krijgt ze al begrijp ik. Je dierenarts kan zo stellig zijn, maar heeft hij er bewijzen voor dat het het niet is? EC kan hele vage verschijnselen hebben.

Het kan beide zijn, en je hebt nu 1 ding behandeld als het ware. Dat is mijn gevoel erover.

aangepast door Domino
Link naar reactie
Delen op andere sites

EC heeft inderdaad wel vage verschijnselen maar zoals ik het begrijp heeft de dierenarts gewoon meteen gevoeld dat het een letsel was door trauma. Ik ga maandag mee en wil sowieso alle opties weten, maar wij zijn hier allemaal redelijk overtuigd dat die omgevallen plaat de boosdoener is. Natuurlijk kan hij zich vergissen, maar ik weet sowieso nog minder waarover ik spreek en dan vind ik het eigenlijk onverantwoord van mezelf om haar nog bijna een maand te laten afzien. (want ik heb begrepen dat die kuur 28 dagen duurt) We zullen zien maandag, maar ik bereid mij voor op het ergste.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik vind het heel erg sneu voor je. Voor ons is het gewoon niet te doen om diagnoses te stellen, al kun je soms aan de hand van de klachten wel in een richting denken maar goed, dat hoeft dus niet. De meesten hier hebben er sowieso niet voor geleerd en zo op het internet kun je het ook niet zien, dan moet je echt je konijn in het echt zien. Maar ik vind het wel ontzettend vervelend voor jullie. Ik hoop dat je konijn gauw opknapt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .