Ga naar inhoud

[Discussietopic] 'Conditierichel' Goede gezondheid of andere oorzaak?


Gast

Aanbevolen berichten

Ik weet niet of deze discussie te oud is om weer omhoog te gooien, maar Frits heeft sinds kort ook zo'n richel, vandaar dat ik even hier gezocht heb of er al wat over gezegd was.

Hij is al een tijdje niet meer aan het verharen. Ik zag het verleden week voor het eerst, toen ik ze apart van elkaar gezet had ivm de castratie van Wilma. Ze zitten nu sinds woensdag weer bij elkaar en de richel wordt minder volgens mij. Hij was ook super druk en gespannen in de tijd dat ze apart zaten. Ik kan me dus niet voorstellen dat de richel in dit geval positief was, aangezien Frits zich nu zichtbaar fijner voelt dan toen hij alleen zat.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weken later...
  • Reacties 56
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

inderdaad al eens een discussie over gehad. Of geporbeerd te houden. Een konijn tot 90% van communicatie op geur dus een duidelijk zichtbaar signaal heeft twee mogelijkheden.

1. het is een bijproduct van iets anders en is helemaal niet als zichtbaar signaal bedoelt

of

2. het is heeft een duidelijke reden. En een reden die duidelijk moet zijn buiten hun hol in de buitenlucht. Dat wil zeggen in de tijd dat ze foerageren en wat van nature hun kwetsbare periode is.

Dat het met goed in hun vel zitten te maken heeft of gezondheid geloof ik zelf pertinent niet. Een vlaam met een gecastreerde achterpoot in grumpy humeur en met een zwelling in de stomp. Zal niet goed in zijn vel zitten en niet in blakende gezondheid zijn. En de richel was er niet voor de amputatie.

Soms zie je ze heel lang zitten en soms maar een paar dagen. Je ziet bij konijnen die blakend gezond zijn maar ook bij erg zieke dieren. Het lijkt wat betreft gezondheid een volledige willekeur te zijn.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja dat leek mij eigenlijk ook als ik de ervaringen hier zo las, maar nu was het wel zo dat Klaver begin oktober (ook wel aan het einde van haar rui) een hele mooie duidelijke richel had. Vervolgens had ze wat probleempjes met haar bekje en vanaf het moment dat ze naar de dierenarts ging was de richel op slag weg. Echt, een uur voor ze naar de dierenarts ging had ze hem nog (terwijl ze toen al niet meer kon eten) en bij de dierenarts was hij weg. Ik dacht nog dat het kwam omdat de haartjes natuurlijk helemaal niet goed meer zaten, maar hij kwam niet meer terug. Tot vandaag (1,5 maand later)! Vandaag is ie er ineens weer, het is me eerder op de dag niet opgevallen maar net heb ik wat dingen in hun hok veranderd en ineens heeft ze weer een richel, niet heel groot, eerst liep hij verder door naar boven op haar rug, nu haalt hij de bovenkant van haar rug niet. Ze is niet in de rui of in de rui geweest.

Nu ga ik toch weer denken dat het (naast rui) ook te maken heeft met iets anders, al zou ik niet weten wat. Verandering lijkt me onwaarschijnlijk omdat er in de tussentijd ook vele veranderingen zijn geweest.

Achteraf gezien kan het ook zijn geweest dat ze de eerste keer dat ze de richel had de hele tijd niet in orde was, dat de problemen in haar bekje al speelden en dat ze toevallig net in de rui geweest was, dus ik hoop niet dat het iets over gezondheid zegt en dat dit een voorbode is van iets.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat doet het hier in elk geval niet hoor. Tenzij ik echt heel veel dingen mis... Pip en Feline hebben echt bijna altijd een richel. Bij Pip is die na overlijden van Fred wel een poos weggeweest. Maar nu ze zich helemaal op haar gemak voelt bij Pax isie er weer.

Ik blijf het een merkwaardig en grappig fenomeen vinden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat hoop ik niet! Bij Frits is hij nu weer iets duidelijker zichtbaar. Lastig op de foto te krijgen met flits, in het echt zie je het een stuk beter! Ik vind het er net uitzien of hij graatmager is, ben toen ik het voor het eerst zag ook meteen gaan voelen, maar het is gelukkig zijn ruggengraat niet!

308l1sj.jpg

aangepast door Eefje
Link naar reactie
Delen op andere sites

De rui geloof ik eigenlijk ook niet zo want ik heb daarvoor te veel konijnen door rui periodes heen het zien hebben omdat voor mezelf te geloven. Dat zelfde heb ik ook met goed voelen, gezond zijn, goed in hun vel zitten. Je ziet het bij gezonden vrolijke konijnen maar ook vaker bij konijnen in klote omstandigheden, die erg ziek zijn of erg ongelukkig lijken te zijn.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .