Ga naar inhoud

Opereren of in laten slapen?


mir_iam

Aanbevolen berichten

Hallo,

Sinds twee maanden woont Kanye, een dwergkonijn, bij ons in huis.

Het was een vrolijk, nieuwsgierig en bijt graag konijntje.

Helaas veranderde dit gedrag sinds een aantal dagen geleden.

Hij eet minder als voorheen en is niet meer zo vrolijk.

Tijdens een bezoek aan de dierenarts kregen we te horen dat Kanye een aangeboren tandafwijking heeft. Zijn snijtanden, boven en onder, passen niet goed op elkaar.

Hierdoor voelt hij pijn en kan hij niet meer knagen/bijten met zijn snijtanden.

De dierenarts adviseerde ons om terug te gaan naar de dierenwinkel, om Kanye om te ruilen voor een nieuw konijn. De arts gaf aan dat de dierenwinkel nooit dit konijn had mogen verkopen, dat we recht hebben op een nieuwe en dat zij het konijn laten inslapen. Mochten we dit niet willen, dan is het volgens de arts mogelijk om de snijtanden te laten trekken. Dit schijnt een lastige operatie te zijn die veel risico's met zich mee brengt. De dierenarts waarschuwde, dat Kanye na de operatie een heel ander konijn zou worden. Ook zou er na de operatie veel pijn zijn voor het konijn en kan hij nooit meer knagen/bijten.

Ondanks dat Kanye nog maar twee maanden bij ons woont, zijn we erg gehecht aan hem. Kanye terug brengen naar de dierenwinkel is sowieso geen optie. Wel twijfelen we sterk tussen het laten inslapen en opereren. Dat de operatie rond de 380 euro gaat kosten, speelt niet zo zeer een rol.

De dierenarts heeft ons een beeld gegeven, waarin Kanye nooit meer kan knagen en een minder vrolijk konijn zal zijn na de operatie. Dit is wat we erg lastig vinden, want een konijn is een knaagdier en wil dus koste wat het kost knagen. Ook willen wij niet dat hij onnodig pijn heeft. Om deze redenen denken wij eraan om hem te laten inslapen.

Op internet lezen wij echter berichten dat een konijntje, na de operatie prima kan leven.

Vrolijk en in staat om te eten. Er wordt verder weinig gesproken over de mogelijkheden tot knagen en de behoefte eraan. Deze berichten maken, dat wij gaan twijfelen.

Het liefst laten we Kanye leven, maar dan wel een leven zonder pijn en waarin hij kan doen wat konijn willen doen. Onze vraag is nu dan ook, is dat mogelijk?

Is er iemand die ervaring heeft met de operatie en gevolgen? Wat is jullie mening over ons dilemma?

Liefs Miriam

Link naar reactie
Delen op andere sites

wat vervelend dat je konijntje last heeft van olifantstanden. Helaas, of gelukkig, het is maar hoe je het bekijkt, heeft je dierenarts hele foute informatie gegeven. Ten eerste is een konijn en knaagdier maar een haasachtige. klein verschil maar toch:p (neemt neit weg dat ze wel kunnen knagen) En waarom zou een konijn zonder snijtanden pijn hebben? Juist met die tanden zal hij pijn hebben en niet kunnen eten. (en jou niet meer bijten, klein voordeel voor julie en hij kan niks meer kapot knagen :he:)

Een konijn zonder voortanden kan prima een heel gelukkig leven hebben. hij kan gewoon eten alleen groenten afbijten is lastig voor ze zoals een wortel oid.

Misschien kun je in het foto hoekje het verhaal van Ibbel lezen. Ibbel had ook vreselijke olifantstanden en die zijn er afgelopen vrijdag uitgehaald. Ibbel heeft nog nooit zo goed gegeten.

Verder raad ik je aan om een andere dierenarts te zoeken. 380 euro is echt een belachelijke prijs. (en wij dachten dat 150 euro al belachelijk veel was! :gasp: en dat bleek ook zo te zijn uiteindelijk is Ibbel gecastreerd en tanden getrokken voor minder dan 100 euro) En als je een goede arts hebt die er ervaring mee heeft en het rustig doet is het ook geen hele ingewikkelde ingreep. Daarnaast vind ik het ook heel vreemd om een diereneigenaar die bij jou (dierenarts) komt het advies te geven je dier maar in te ruilen omdat het wat mankeert.. Uiteraard ken ik jou dierenarts niet en kun jij hem als beste beoordelen, maar ik vind het eerlijk gezegd vreemd.

Heel veel succes

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik vind het ook een beetje vreemd dat je dierenarts dat zegt. En ook wel heel errug duur!!

Ik heb er zelf geen ervaring mee maar wel meerdere malen gelezen dat een konijn prima zonder voortanden kan leven. Het enige wat je zou moeten aanpassen is dat je bv inderdaad de groenten in kleinere stukjes snijd zodat je konijn het niet hoeft af te bijten maar gewoon kan kauwen als hapklare brokjes.

Ik zou als ik jou was eens bij andere dierenartsen rondvragen over wat zij ervan denken en wat het eventueel kan gaan kosten.

Succes ermee! Maar inslapen zou ik persoonlijk echt niet doen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ga in ieder geval naar een konijndeskundige arts,dit is echt een slecht advies,wij hebben in de opvang diverse tanden moeten laten verwijderen en deze dieren leven nog een heerlijk konijnen leven..het einge wat je moet doen is het groenvoer klein snijden en misschien wat hooi in stukjes knippen maar hier voor een konijn in laten slapen is echt een waardeloos advies...Mischien heeft jou DA wel niet veel konijnen onder behandeling en durft hij de operatie niet aan...Een konijnen zonder tanden heeft een normaal leven....sommige zaten al naar een paar uur weer te eten... een konijndeskundige DA in jou buurt kun je op deze site ook vinden..Hier onder een paar nare foto's maar wel een met een goede afloop

Extractie = Tanden verwijderen

Olifantstanden bij konijnen. Wie kent ze niet?

Steeds hoor je nog van klinieken die tanden KNIPPEN. Maar dat is sterk af te raden. De redenen hiervoor zijn: de tanden komen nooit mooi boven elkaar en zijn niet netjes gelijk afgeslepen, zijn dus scherp. Hoe ouder het dier wordt hoe groter de kans op splijten (tot in de wortel) en zelfs door de uitgeoefende kracht breuk van de kaak.

Om de zoveel weken slijpen is ook zowat. Telkens naar de dierenarts en dat nare geluid van die boor, de afgeslepen stukjes die NIET in de bek moeten vallen... en opgeteld natuurlijk de prijs.

Dierenartsen voeren tegenwoordig ook wel extracties uit. Hierbij worden de tanden met wortel en al verwijderd. Dit is een hele kunst. In Ermelo hebben we een 'specialist' daarin, Paul van Aalst (alle andere dierenartsen daar laten dit mooi aan hem over!). Heel af en toe gaat het mis en blijft er een klein restant wortel zitten, Dat is naar, want die groeit en "komt door" op den duur en dat is pijnlijk. Pas als ie dan lang genoeg is moet die (hier onder garantie) opnieuw verwijderd. Maar dat gebeurt Paul zelden.

De tanden van konijnen groeien met millimeters per week ... echt vrij snel. Als je er niks aan doet dan gaan de tanden in de huid / het verhemelte prikken en het dier verhongert.

Franse hangoor Floris kwam uit de buurt van Rotterdam en is pas ruim 1 jaar. Hij zou binnenkort bij de poelier belanden, maar dat kon ik voorkomen. Zijn ondertanden staken echt erg ver uit, ik heb zelfs zondag toch besloten de langste te knippen, Aan het rode streepje kan je zien hoe lang die was. De boventanden waren niet zichtbaar maar bleken om te krullen tot bijna tegen zijn verhemelte.

(foto's: met dank aan Paul van Aalst Dierenkliniek Horsterweg Ermelo)

110308log-5.jpg

Op de volgende foto kan je duidelijk zien dat achter de boventanden nog stifttanden zitten. Deze dienen voor het mede afslijpen van de ondertanden (mits ze goed boven elkaar staan). Mede door doorfokken komen we steeds meer gebitsprobemen bij konijnen tegen. Bij hangoren met stompe koppen trouwens vaker dan bij andere rassen.

110308log-4.jpg

De tanden werden getrokken. Deze volgende foto is ook onder narcose genomen, net als de andere trouwens.

110308log-3.jpg

Zielig bekkie lijkt het zo, maar 3-4 uur later was Floris hier thuis enthousiast aan fijngesneden groente en fruit begonnen. Hij genoot van de stukjes appel, aardbei, sliertjes witlof en andijvie. Maar ook biks ging er goed in. Het naar binnen werken van het voer gaat nu een stuk makkelijker. Met zijn lippen pakt hij het op. Tot nu toe had hij zijn kop in de eetbak gestoken en er veel uitgeduwd. Wat toevallig bij hem binnenkwam langs zijn tanden had hij kunnen eten. Hooi knip ik kort voor hem... Ik vind hem zo een gaaf dapper dier. En hij is er niet wchuwer van geworden, gewoon zijn tamme lieve zelf.

110308log-2.jpg

110308log-1.jpg

Je ziet hoe rond de wortels lopen. Dat vereist een speciale trek-techniek. Gelukkig gaat Paul geregeld krachttraining doen op de sportschool. ;o)

110308log-6.jpg

110308log-7.jpg

http://dierengebit.nl/konijn-gebitsproblemen.html

Link naar reactie
Delen op andere sites

Oja ik vergeet nog te vermelden dat de kosten best mee vallen,wij betaalden zo tussen de 100/150 euro...Maar laat het jou DA niet uitvoeren het is echt een specialisen werk zo als je kunt lezen hierboven...Mocht je wat adressen willen van DA dan stuur maar even een pm naar mij. Goed dat je navraag doet en niet zo maar naar de DA luisterd...Fijn ook dat jullie hem een kans willen geven..

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt voor jullie informatie. Ik ben blij dat ik hier de vraag heb gesteld en niet

klakkeloos heb aangenomen wat de dierenarts zei.

Ik heb inmiddels een dierenarts gevonden, die weet waar ze het over heeft.

Ze heeft me precies verteld wat er gaat gebeuren en welke gevolgen het heeft voor Kanye.

Qua kosten is er inderdaad een groot verschil, namelijk 280 euro!

Aanstaande woensdag zal Kanye geopereerd worden. Hopelijk heeft hij daarna minder pijn

en wordt hij weer wat vrolijker!!

Nogmaals hartelijk dank voor jullie advies!!!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Super dat je naar een andere DA bent gegaan,ik weet niet of je je konijn alleen wil houden,maar misschien is een idee om hem tegelijk te laten castreren,dan heb je twee vliegen in een klap,en hoeft hij mocht je voor een maatje erbij gaan niet nog een keer onder narcose...wij deden dit in de opvang ook...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Voor alle zekerheid zou je nog pijnstiller mee kunnen vragen voor de eerste dag (of twee) na de operatie... Heel veel succes met alles en beterschap voor jullie nijnsel.

Was hier niet eens nodig.. (MAAR haal het inderdaad in huis voor de zekerheid!) Wupsie schreef al over Ibbel, en werkelijk, Ibbel is een ander konijn. Hij was al vrolijk en levendig, maar nu.. Geweldig. Het was even een sneu gezicht toen hij thuis kwam, hij leek wel een beetje op Dracula met het bloed dat nog uit zijn bekkie liep. Maar enkele uren later genoot hij al van een paardenbloemblaadje. Een HEEL paardenbloemblaadje. Eerst lukte het hem amper om het in stukken geknipt/gesneden te eten.

Ibbel die nog geen uur thuis was:

1316247369_5_x9It.jpeg

Ibbels tanden:

1316245772_5_CADv.jpeg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Heel goed dat je naar een andere dierenarts bent gegaan, hier worden alle tandjes bij konijntjes met olifantstanden getrokken mits de kiezen wel goed staan en niet schots en scheef. Laat dat nog even goed nakijken.

De konijntjes zijn allemaal erg gelukkig zonder tandjes.. Wel vind ik de operatie nog steeds erg duur, ik betaal hier nog geen 100 euro voor extractie tanden excl. medicijnen. Incl. medicijnen zal het zo'n 150 euro zijn (ik heb zelf alle medicijnen op voorraad).

Ik hoop dat je konijntje er snel helemaal vlot bovenop is.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bij mijn konijn zijn een half jaar geleden zijn tanden verwijderd. Hij was toen al een jaar of zes. Hij heeft geen merkbare last gehad van de operatie: zonder pijnstilling at hij 's avonds alweer gewoon SS en gesneden groenvoer. Hij moest even handigheid krijgen in het eten zonder tanden, maar na een paar dagen ging dat al een stuk beter. Groenvoer snijd ik in stukjes, SS en hooi krijgt hij prima weg zonder dat ik het kleiner hoef te maken.

De operatie kostte mij maar een paar tientjes omdat de tanden eenvoudig te verwijderen waren (en misschien omdat ik al zoveel dierenartskosten voor mijn twee konijnen had het afgelopen jaar?). Van tevoren was mij verteld dat de kosten konden varieren tussen de 60 en 150 euro afhankelijk van de moeite die het zou kosten om de tanden te verwijderen. En ik heb uiteindelijk zelfs nog minder dan die 60 euro betaald. Een bedrag van 280 euro zoals nu gevraagd wordt vind ik dus wel heel hoog.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn vorig konijntje *Balou* had ook olifanttanden door een genetische afwijking.

Bij hem heb ik ook de snijtandjes laten verwijderen & heb ongeveer ā‚¬90,- voor de ingreep betaald.

Daarvoor was hij al een vrolijk konijn, maar daarna nog vrolijker :)

Wel moest ik steeds het hooi & groenten in stukjes knippen, maar vond dit geen probleem.

Het is heel belangrijk dat je pijnstilling & dwangvoeding meekrijgt.

*Balou* had dit echt nodig gehad. Meneer at pas fatsoenlijk na een week, omdat hij zichzelf een nieuwe manier van eten moest aanleren.

Nu zijn de meeste konijnen sneller op de been, maar je weet het maar nooit.

Het is altijd fijn & handig om deze achter de hand te hebben voor het geval dat :)

Lees ook maar eens onderstaande site door, hier heb ik veel aan gehad toen:

http://www.dierengebit.nl/konijn-gebitsproblemen.html

Succes morgen!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt voor jullie informatie. Ik ben blij dat ik hier de vraag heb gesteld en niet

klakkeloos heb aangenomen wat de dierenarts zei.

Ik heb inmiddels een dierenarts gevonden, die weet waar ze het over heeft.

Ze heeft me precies verteld wat er gaat gebeuren en welke gevolgen het heeft voor Kanye.

Qua kosten is er inderdaad een groot verschil, namelijk 280 euro!

Aanstaande woensdag zal Kanye geopereerd worden. Hopelijk heeft hij daarna minder pijn

en wordt hij weer wat vrolijker!!

Nogmaals hartelijk dank voor jullie advies!!!

Bedoelt TS dat het verschil tussen de twee bedragen 280 euro is of dat de operatie 280 kost?

ik lees het inderdaad ook dat het verschil 280 euro is :P Dan zal het de ts dus 100 euro kosten wat niet een hele vreemde absurd hoge prijs is.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik vind het echt fijn dat jullie met ons mee denken!!

Gisteren was de operatie van Kanye.

Zijn tanden zijn verwijderd en hij is direct gecastreerd (dank voor de tip). Aan het eind van de dag hadden we een totaal verduft konijntje weer in huis.

Hij dronk direct goed, veel zelfs, ook begon hij direct hooi te eten. Helaas wil hij absoluut geen dwangvoeding hebben. De pijnstillers en bacterieremmers moeten we ook via een spuitje in zijn bekje doen. Dit wil hij ook niet hebben. Best lastig, want volgens de arts heeft hij dat nodig. Hebben jullie hier tips voor?

Vanochtend was Kanye al weer wat vrolijker. Hij wil graag zijn hokje uit. Hij loopt normaal altijd los in de tuin en het huis. Zou ik hem vandaag los kunnen laten lopen?

Ik wil vanmiddag nogmaals proberen of hij de medicijnen en voeding wil. Ook zal ik een appel raspen, dan kan hij een oefenen met eten.

Nogmaals dank voor jullie hulp.

Vandaag of morgen zal ik Kanye officieel voorstellen op het forum. Dan weten jullie ook om wie het gaat :-)

Liefs Miriam

Ps. De operatatie, medicijnen, dwangvoer en spuit waren in totaal 129 euro. Dit viel ons heel erg mee!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als hij direct hooi gaat eten zou ik niet te snel over schakelen op dwangvoeding, dat is immers ook stress. Kijk of je al wat zachte bladgroente (andijvie, witlof) en kruiden zoals peterselie in kleine reepjes aan hem kunt geven. Ook kun je kijken of hij de dwangvoeding zelf naar binnen kan likken.

Voor de medicatie zijn er wat truukjes, het eene konijn staat dit makkelijker toe dan de ander. Je kunt een bunnywrap maken door Kanye in een handdoek te wikkelen, of iemand anders hem vast te laten houden terwijl jij de medicatie geeft.

aangepast door lianne
Link naar reactie
Delen op andere sites

Geef hem lekker SS brokjes (desnoods doormidden breken) en kleine stukjes groenten of iets wat ie lekker vind. Inderdaad maar niet dwangvoeren, als hij hooi eet is dat super. Medicatie geven is gewoon een kwestie van even in de houdgreep nemen en spuitje ver in de mond doen en spuiten. Beter even wat sneller en 'harder' dan dat je blijft priegelen. :)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Fijn dat het goed gegaan is zeg,wat een geweldige toekomst gaat dit diertje tegemoet,want ik neem aan dat hij nu ook een vriendinnetje gaat krijgen...Super dat jullie niet naar de eerste DA geluisterd hebben..ik zou hem wel laten weten dat het prima gegaan is en dat Kanye nu een gewoon vrolijk konijn is...ook de prijs valt echt mee want als je kijkt dat castreren alleen al rond de 60 euro of meer ligt...Ook dat zou ik aan de andere DA laten weten...Jullie zijn zo verstandig geweest om meer info te zoeken,je moet er niet aan denken hoeveel konijnen levens dit al gekost heeft of zou gaan kosten als die DA z'n advies geeft gewoon omdat hij z'n operatie gewoon niet kan doen...Nu kan hij met jullie info mensen doorverwijzen naar een DA die het wel kan...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .