Ga naar inhoud

-update: Eufrasie blind


zwarte panter

Aanbevolen berichten

Bedankt!

Ik had al gelezen dat ze erg duur is. Maar ik heb er wel eerst over nagedacht. De DA (waar ik nog steeds tevreden over ben) heeft gezegd dat hij het ook niet meer goed weet (ik vind het echt mooi dat hij dit heeft toegegeven). De dierenartsen in de buurt is ook geldverspilling aangezien die hun konijn onkunde al bewezen hebben.

Eufrasie zo laten sukkelen vind ik ook niet konijnwaardig, dus ik moest wel iets doen...

En ik hoop ook dat ze écht goed is, dan heb ik er wel wat voor over.

Straks mag ik bellen en dan weet ik hopelijk al wat meer.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Reacties 259
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

Ik heb net gebeld met de DA.

Er is nog niet echt veel gebeurd. Ze heeft Hypoliet en Eufrasie wel even uit elkaar gehaald omdat ze Eufrasie haar keutelen beter wilt volgen. Ze zouden elkaar niet kunnen zien, maar wel ruiken. Mijn zielepootjes, worden ze nog uit elkaar gehaald ook...

Eufrasie zou momenteel redelijk levendig zijn en zelf toch een beetje van het hooi eten. Op het eerste zicht zou er niet te merken zijn wat er scheelt, maar dat had ik zelf ook wel door...

Ik mag maandag terugbellen en ik hoop dat ik dan echt meer weet.

Ik begin ze toch echt te missen:erf:

Link naar reactie
Delen op andere sites

In hoeverre wordt een goede observatie beïnvloed door de stress die zo'n verhuizing voor konijnen met zich mee zal brengen ?

Dat is een goede vraag.

Ik denk wel dat ze zich anders zullen gedragen dan hier. Eerst en vooral duurde de rit al 1.5u (Hypoliet vind autorijden niet echt meer een probleem en gaat languit in de vervoersmand liggen, Eufrasie vind het iets minder, maar gaat na een tijdje toch tegen Hypoliet liggen) Niet alleen zitten ze in een andere omgeving. Ze zijn nomaal ook gewend om gewoon binnen los te lopen. Daarnaast zitten ze momenteel ook gescheiden terwijl ze nogal onafscheidelijk zijn.

Nu ze er toch een paar dagen zitten, hoop ik dat ze zich toch een beetje zullen gedragen zoals hier en dat de observatie toch redelijk lukt...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Inge Thas heeft me net teruggebeld. Ik mag Eufrasie en Hypoliet vanavond terug ophalen!

Iets in Eufrasie haar gedrag spreekt haar niet helemaal aan en dat in combinatie met de vage symptomen doet haar denken dat er een mogelijkheid is dat Eufrasie E. cuniculi heeft. Dus haar bloed wordt daar op onderzocht.

Ook wordt er een volledige bloedanalyse gedaan en keutels van een paar dagen worden opgestuurd naar het labo voor een volledige analyse.

Het zal dus nog wel een paar dagen duren voor alle uitslagen binnen zijn en we zeker weten wat ze heeft.

Maar vanavond zijn ze terug thuis dus dat is volgens mij toch al de eerste stap in de goede richting!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ben net terug thuis met Eufrasie en Hypoliet.

Wat ze nog aan haar gedrag merkte wat op E. cuniculi zou kunnen duiden, was dat als Eufrasie stil zit ze soms haar hoofd scheef zou houden. Het bloed voor onderzoek daarvoor is deze avond nog vertrokken naar een labo in Duitsland. Die uitslag is er normaal na 3-6 dagen, maar met de feestdagen zou dat wat langer kunnen duren.

Ook wordt er nog een volledige bloedanalyse gedaan en onderzoek van de keutels (ook van Hypoliet). De uitslag hiervan is normaal morgenavond al binnen.

Ook zijn ze beiden nog behandeld met Stronghold omdat de DA bij Hypoliet mijt had gezien. Dit zouden ze krijgen doordat mijt in hooi aanwezig kan zijn. Binnen 3 weken moet ik ze hiervoor een herbehandeling geven.

Morgenavond mag ik bellen voor de eerste uitslagen.

@ Meroke: Als de uitslag voor E. cuniculi bij Eufrasie positief is, dan wordt Hypoliet meebehandeld. Maar dat is nog afwachten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bij die stadia van EC waar ze gaan tollen of spierverzwakking hebben, blijven de konijnen idd eten. EC op zich veroorzaakt immers geen pijn.

Nog eens voor de duidelijkheid Cin:

-EC is de oorzaak

-Tollen is een symptoom (=mogelijk gevolg of uiting)

Zowel Esther als Inge Thas hebben aangegeven dat stasis ook een symptoom is van EC. Stasis is zijn een mooi woord voor darmen die stilvallen en zoals je weet, stoppen konijnen dan met eten.

Is dat zo duidelijk?

Benieuwd naar de uitslag van vanavond.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja konijnen stoppen met eten als hun darmen stil vallen het blijft immers in de maag zitten.[verschillende oorzaken, verstopping ect]

Maar dat heeft niets met e cuni culi te maken.Dat is een neven effect van iets anders......

Ik ben eigenwijs caroline ik denk nog steeds aan een buik vlies onsteking of onsteking door de operatie binnen in de buik.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Cindy...wat denk je nu zelf...als er 2 specialisten zeggen dat stilvallende darmen een symptoom van EC zijn..? Dan ga jij beweren dat dat niet zo is?

Ik zeg niet dat het EC is, de DA ook niet, maar het is MOGELIJK.

Zowel een buikvliesontsteking als een ontsteking in de buik zijn door 2 bekwame DA'en uitgesloten na onderzoek. Ook de effekten van de hechtingsdraad zijn niet de oorzaak, ook Inge Thas heeft dat uitgesloten.

Weet je, je mag best eigenwijs zijn en je eigen mening hebben en je mag je ook vragen stellen bij diagnoses, daar ben ik het helemaal mee eens...maar je moet ook weten wanneer je beter terughoudend kan zijn. Ik denk dat dit wel zo'n geval is... wij zitten op afstand, hebben het konijn nooit onderzocht. Twee goede DA'en hebben dat ondertussen wel gedaan en kennen ook het hele ziekte verloop. Zowel Esther als ik zijn ondertussen aan het einde van ons Latijn. We zien het konijn immers niet en blijven speculeren over wat het is, helpt Eufrasie niet verder.Het enige wat wij nog kunnen betekenen is info die de DA geeft aan de hand van haar onderzoek staven met theoretische kennis die we hebben. Zelfs mijn zeer bekwame DA in België kwam niet meer verder, dat heeft hij zelf toegegeven en geloof me, die heeft er al veel konijntjes doorgehaald waar de situatie uitzichtloos leek... Inge Thas is in België waarschijnlijk de enige echte specialist op konijnengebied, ik ben er dus van overtuigd dat dat wel goed zit.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Onderstaande vond ik nog op de site van het Wilhelminapark.

Hoe behandelen we de ziekte E. cuniculi?

Afhankelijk van de verschijnselen gebruiken we de volgende medicijnen: Let op: de keuze voor het te gebruiken medicijn wordt bepaald door de symtomen die aanwezig zijn!

  • Fenbendazol = Panacur (= dit medicijn helpt het lichaam de protozoa bestrijden)
  • Dexamethason injecties gedurende 3 dagen (om reactie en zwelling af te remmen, ook zijn er onderzoeken die aantonen dat de werking van Panacur versterkt wordt in de eerste behandeldagen)
  • Na 3 dagen gaan we metacam geven (= een pijnstiller en ontstekingsremmer) dit kan namelijk niet samen met dexamethason
  • Vitamine B injecties (om de zenuwcellen te laten herstellen)
  • Duplocilline of baytril (= antibiotica)
  • Carbachol (= als er een blaasverlamming aanwezig is)
  • Stille darm: indien het konijn niet eet of poept zullen we dit behandelen
  • Gedurende 3 dagen wordt het konijn in de opname geplaatst. Aangezien de dexamethason injecties IV gegeven worden en de vitamine B injecties pijnlijk zijn, is ons advies de konijnen gedurende 3 dagen te hospitaliseren.

Hier zeggen ze dus opnieuw dat stilvallende darmen een symptoom kan zijn van EC.

Dus ik kan wel volgen als Inge Thas zegt dat ze EC niet wilt uitsluiten en het als een mogelijkheid ziet.

Waarschijnlijk heb ik die uitslag volgende week, dus dan weten we meer.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Cin, buikvliesontsteking is dit zeer zeker niet. De symptomen daarvan zijn veel heftiger, en een buikvliesontsteking kan een konijn niet zo lang mee blijven leven.

Ik hoop dat er snel duidelijkheid komt, en dat Zwarte Panter dan eindelijk gewoon van haar twee schatjes kan gaan genieten :)

Link naar reactie
Delen op andere sites


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .