Spring naar bijdragen

Evee

Administrators
 • Aantal bijdragen

  26288
 • Geregistreerd

 • Laatst bezocht

 • Days Won

  391

Alles door Evee geplaatst

 1. Je bent wettelijk verplicht om met een ziek dier naar de dierenarts te gaan. Er is niet heel veel dierenwelzijn geregeld in de Nederlandse wetgeving, maar dat wel. Water, voedsel, onderdak en medische zorg. Dat zijn de wettelijk verplichte basisbehoeften waar je als dierenbaasje aan moet voldoen, of het nou om een huisdiermuis, konijn, hond, kat of roofvogel gaat. Het doet mij zoveel verdriet om te lezen dat er dan mensen zijn die niet met een ziek dier naar de dierenarts gaan. De excuses die je noemt "mag niet van de ouders" (terwijl dat juist de volwassenen in dit verhaal zijn die de keuze gemaakt hebben voor het konijn!) "hij is al oud" "ze hebben geen super goede band". Daar kan ik zo boos om worden. Je zou in dit geval de dierenpolitie zelfs gewoon kunnen bellen, ze ontzeggen een dier medische zorg. Vertaal dat eens naar een ziek mens, zeg je dan ook, "hij is al oud, het is geen aardig persoon, dus we laten hem stilletjes doodgaan in plaats van de nodige medische zorg te geven???? " Dat kan toch niet? Een huisdier is een bewuste aanschaf, een bewuste keuze. Als je de keuze maakt aan huisdieren te beginnen, hoort daarbij ook een zorgplicht, en ja dat kost geld. Maar als je dat niet wil, moet je niet aan huisdieren beginnen, ze niet stilletjes laten creperen tot ze sterven. 7 jaar is de gemiddelde leeftijd van een konijn, maar ze kunnen echt heel wat ouder worden. Ik heb meerdere konijnen van 12, 13 en 14 gehad. Zelfs één van 15. Het oudste konijn dat ik gekend heb is zelfs 18 geworden. Het oudste konijn ooit staat volgens mij op 24 jaar. Even ter vergelijking, de gemiddelde leeftijd van de mens is 68 (man) /73 (vrouw) jaar, maar er worden heel wat mensen ouder dan die leeftijd. Zo ook bij konijnen, er worden heel wat konijnen ouder dan 7.
 2. Evee

  Kokosnoot

  Als het gaten zijn met een doorsnede van bijv. 5 cm kan een klein/middelmaat konijn daar gewoon zonder moeite een koppie in steken. Je zou het misschien niet verwachten, maar er zit toch best wat fluf rond een konijnenhoofdje, een schedeltje is zo groot niet. Inderdaad altijd opletten dus.
 3. ohjee, dat is niet handig. Garantie dat het slaagt heb je helaas niet. In dit geval is het advies echt houd beide konijnen uit elkaar. Vanaf 12 weken kunnen ze beiden vruchtbaar zijn en dat risico wil je echt niet nemen. Je zou niet de eerste zijn hier op het forum met nestjes-ellende van een konijnentiener zwangerschap. Daarnaast heeft vooraf samen zetten totaal geen zin. Echt apart houden van elkaar dus. Volledig als het even kan, dat voorkomt frustratie. En frustratie wil je niet hebben als je ze straks nog moet gaan koppelen. De ram dus eerst laten castreren. Na castratie is hij nog 14 dagen vruchtbaar. Je kan dus pas in de 3e week na de castratie gaan koppelen. Dat doe je dan in één lange sessie, op neutraal terrein waar ze beiden nog nooit zijn geweest. En dan hopen dat ze een klik hebben, en blijven hebben als ze opgroeien. Want bij puberende konijnen weet je het nooit. Karakter ontwikkelt dan pas, en karakter is de belangrijkste factor die bepaald of konijnen een leven lang gelukkig zijn met elkaar, of niet. Net mensen. Uitleg over koppelen op neutraal terrein staat hier in het artikel vermeld: https://www.bunnybunch.nl/informatie/cat/konijnen-koppelen/post/koppelen-van-konijnen/
 4. Hoe lang heeft het konijn niet geten? Als een konijn iets eet, duurt het 23,5 uur voor het er als een keutel uit komt. Als hij nu dus inmiddels wel wat eet, maar het langere tijd niet gedaan heeft, zullen er morgen pas keutels komen. Als de darmen tenminste niet volledig stilgevallen zijn, maar als dat zo is, dan is het echt SPOED naar de dierenarts, als je nog kans wil hebben om het konijn te redden. Overigens is dwangvoeren van een konijn dat niet eet niet verstandig zonder een dierenarts te raadplegen. Als het konijn bijvoorbeeld verstopping heeft, dan kun je er wel eten in proppen, maar dan lost dat het probleem niet op, maakt het zelfs nog erger, en als je niet oppast dan zal het konijn sterven. Kortom, er is in deze situatie echt maar één advies in het belang van het konijn: bezoek een goede dierenarts!
 5. Ik vind 7 jaar nog helemaal niet oud. Het oudste konijn hier is 14 geworden. Met 7 zou ik gewoon nog durven laten castreren hoor, mits de gezondheid gewoon goed is 🙂
 6. Evee

  Onderbak gezocht

  Ik kan op zich wel losse onderbakken voor kooien bestellen, via mijn leveranciers, maar ze zijn vrij prijzig (20+ euro), een flinke ikea opbergbak is een stuk goedkoper. Of een wasmachine lekbak (die hebben ze bij bouwmarkten, vaak voor 10-15 euro).
 7. Evee

  Ren

  Is het voor binnen of buiten? Er zijn overdekte rennen te koop, of je kan kiezen voor een puppyren van 90/100 cm hoogte minimaal. En zorgen dat er dan geen opstapjes zijn waardoor ze er alsnog uit kunnen komen 😉 Voor buiten zijn volierepanelen ook ideaal, zo kun je een veilige, ruimte ren neerzetten die roofdier proof is en waar je zelf in kan staan, wel zo fijn met schoonmaken.
 8. Aan de hand van jouw verhaal heb ik geen idee, heb jij een gecastreerde ram? En is het nieuwe konijn een voedster? Het is niet aan te raden het in korte, losse sessies te doen. Dat zorgt voor veel stress, angst en frustratie. Als je koppelt, moet je zorgen dat alles in orde is - en het in één lange sessie doen. Hier staat de algemene informatie en uitleg over partnerkeuze en koppelen https://www.bunnybunch.nl/informatie/cat/konijnen-koppelen/post/koppelen-van-konijnen/
 9. Inwrijven met handdoeken is helemaal niet nodig. Het konijntje is simpelweg zwakker door narcose en castratie, en daar reageert de partner op de normale manier uit de natuur op. Hou ze gewoon een tijdje uit elkaar tot het geopereerde konijntje weer helemaal fit en zichzelf is, bij een voedster zou ik een weekje aanhouden, en dan zet je ze op neutraal terrein samen. Grote kans dat het dan in korte tijd weer goed zit 🙂 Meer info: https://www.bunnybunch.nl/informatie/cat/konijnen-medischeinformatie/post/castratie-en-sterilisatie-bij-konijnen/
 10. Zand zou ik niet snel kiezen voor een konijn met sore hocks. Tegels kan prima, het liefst wel zo droog mogelijk. Als het echt ernstig is kunnen tegels wel ook te ruw zijn, en is een zachtere toplaag nodig. Hooi schijnt ook een goede bodembedekking te zijn voor konijnen met zere hakjes, maar ja als het een grote ren is niet heel praktisch. Hier staan veel tips in: https://www.bunnybunch.nl/informatie/Pododermatitis-zerehakjes/ @Domino heeft op de tegels van de speelmatten voor kindjes gedaan, en daaroverheen dan vinyl, in een overdekte buitenren. Als het echt open is, echt kapot, dan zou ik er zelf nu niet direct iets op gaan smeren maar wel de dierenarts bezoeken morgen, en die laten beoordelen wat nu de beste behandeling is. Als het weer dicht is, dan kan preventief smeren met potenwax "paw wax" voor honden een optie zijn. Maar soms kan juist het smeren het ook weer nat en zacht en kwetsbaar houden, en is de ondergrond aanpassen een betere optie.
 11. Ik sluit mij aan bij het advies wat al gegeven is, als het konijn er fit genoeg voor is, zeker koppelen! Uit het artikel dat helemaal over oude konijntjes gaat 🙂 https://www.bunnybunch.nl/informatie/oud-senior-konijn-verzorgen/
 12. Het hok is te klein voor permanente huisvesting, een ren is dus zeker nodig! Ook 2 klein formaat konijntjes hebben genoeg leefruimte nodig, en af en toe loslopen is voor konijnen echt niet voldoende. Vooral ook niet, omdat het schemerdieren zijn - vroege ochtend en 's avonds zijn ze het meest actief- en dan lig jij te slapen. Wat in zou houden, dat ze dan opgesloten zitten. Ik zou aanraden om wel voor een ren te kiezen die goed ontsnap-proof is en veilig tegen roofdieren. Dan kun je ze met een gerust hart genoeg ruimte geven. Waar wil je je twee dwergkonijntjes halen? Er zitten in Nederland heel wat opvangen vol met klein formaat konijntjes, van jong (net oud genoeg om gevaccineerd en gecastreerd te verhuizen) tot oud, er is zoveel fokkers-ellende, lees dit topic bijvoorbeeld maar eens... Dat is een fokker die bijv. nog steeds heel veel op marktplaats adverteert (alle fokkers op marktplaats zijn super slecht en horror verhalen over te vinden op het forum hier, helaas) ik raad je echt aan, adopt - don't shop, adopteren dus en niet kopen. Ook is voorkom je allerlei lastige koppelproblemen en onzekerheden of het een koppel kan blijven, die je bij een fokker hebt, maar niet bij een konijnenopvang! Hier staat heel veel nieuwe-konijnenbaasjes info: https://www.bunnybunch.nl/informatie/cat/konijnen-nieuwkonijn/post/tips-en-uitleg-voor-een-nieuw-konijn/ Konijnenhok informatie: https://www.bunnybunch.nl/informatie/cat/konijnen-huisvesting/post/huisvesting-konijn-konijnenhok/ Voorbeelden van buitenrennen van leden:
 13. @Okki Nee, geen van beiden haha. Ik ben geboren en opgegroeid in Middelburg. Mijn man in Westkapelle. We wonen nu in Wissenkerke (Noord-Beveland). Ik wist wel zeker dat ik niet op Noord-Beveland wilde trouwen, want alle afspraken / alles wat ik via de gemeente moet regelen loopt mis, zelfs in ondertrouw gaan liep mis. Dat wilde ik dus niet op onze trouwdag hebben 😉 We zijn dus allerlei locaties afgegaan in de omgeving, hadden als enige eis dat we zowel moesten kunnen trouwen als eten met de gasten op dezelfde locatie, ik bedoel in januari kan het glad zijn / sneeuw / rotweer, dan vond ik 1 locatie en niet hoeven verplaatsen wel zo fijn. Uiteindelijk koos mijn man voor het Arsenaal in Vlissingen, eigenlijk voor het mooie uitzicht haha. De gasten konden de hele dag het piratenpark daar in, eind van de middag trouwden we in het kraaiennest en in het restaurant daar ("het vooronder") hebben we met iedereen gegeten.
 14. Balen van Angel. Voor in de toekomst een verharde uitloop / paddock / dreinage systeem in de planning? Grappig dat ze zindelijk zijn, wel handig!
 15. Succes! En fijn dat Noddie hoe dan ook een vriendin krijgt, of dat via Aniek of Iris is maakt niet uit natuurlijk 🙂
 16. Toevallig zie ik vandaag op facebook marktplaats een advertentie voor boomschijven voorbij komen.
 17. ceremoniële
 18. Ohh ik vind hollandertjes altijd zo leuk om te zien! Maar helaas, twee rennen die beiden bezet zijn op het moment, geen plek dus voor extra nijnen. Veel succes met de zoektocht gewenst in ieder geval!
 19. Super fijn toch dat het nu zo goed ging! Dat neemt misschien ook wat spanning weg de volgende keer dat je in soortgelijke situatie komt. Handige tips trouwens hierboven. Ik heb geen autisme gelukkig, niets wat er op lijkt. Maar kan echt een stresskip zijn. En stress heeft ontzettend veel effect op hoe ik functioneer, het maakt me echt ziek. Mijn grootste stresspunt nu is vaak als ik onbekende dingen moet gaan doen en niet weet hoe veel energie het kost, of ik het wel vol hou. Het stomme is dat door mij druk te maken, ik ook juist al veel energie verbruik en er minder overblijft voor de activiteit. Blijf je in zo een cirkeltje zitten. Heel onhandig, en heel moeilijk te doorbreken. Simpelweg zeggen dat je je er niet druk om mag maken, boos worden op jezelf, heeft allemaal geen nut, helaas 😂
×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Important Information

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .