+ Toon categorieën

Vitamine C bij cavia's

01/14/2017 14:07:00

Cavia’s zijn herbivoren, planteneters. Ze hebben een langzame spijsvertering, het duurt 2 tot 7 dagen voordat eten door het spijsverteringsstelsel van een cavia heen is! Voeding is dus erg belangrijk. Wat voor de voeding van cavia’s het meest belangrijk is is vitamine C.
Veel diersoorten kunnen dit zelf aanmaken, er zijn alleen een paar diersoorten die dat niet kunnen. Apen kunnen het bijvoorbeeld niet, mensen kunnen het ook niet zelf aanmaken, en cavia’s ook niet. Daarom moeten wij, en cavia’s dus ook, vitamine C uit ons eten halen.
Cavia’s kunnen vitamine C uit groenvoer halen, maar ook uit vitamines in het drinkwater (minst effectieve manier aangezien het er snel weer uit verdwijnt), en de kleine vitamine C tabletjes die je bij de drogist kunt kopen zijn ook geschikt voor cavia’s.

In goed caviavoer zit ook extra vitamine C, als je een cavia op konijnen- of knaagdiervoer zet komen ze deze vitamine C te kort, en vaak zijn de eiwitgehaltes in konijnen- en knaagdiervoeders te laag voor cavia’s. Daarom kun je dus het best een speciaal caviavoer geven.


Wat als een cavia te weinig of geen vitamine C binnen krijgt?


De cavia zal vermageren, een slechte conditie krijgen, moeilijker gaan lopen, op de zijkant gaan liggen, het haar gaat rechter op de huid staan, de ogen worden dof. De cavia zal last krijgen van zwellingen bij de gewrichten en daardoor zal de cavia een apart huppel-loopje krijgen. Een cavia met een tekort aan vitamine C zal moeilijk zwanger worden, en ook de dracht zal niet goed verlopen. De jonge dieren groeien slecht en worden vaak geboren met huid- en haarproblemen. Er kunnen inwendige bloedingen ontstaan waardoor de jongen bloedarmoede zullen krijgen. Verdere verschijnselen van een tekort aan vitamine C zijn; ontstoken tandvlees, verkleurde tanden, losse tanden en kiezen, plotselinge sterfte onder drachtige zeugjes en jongen. Ook darmontstekingen, diaree, ademhalingsproblemen kunnen ontstaan bij een gebrek aan vitamine C, hoewel dit ook symptomen zijn die op een ander ziektebeeld kunnen wijzen. Bij een tekort aan vitamine C zal een cavia uiteindelijk doodgaan.


Waar zit vitamine C in?


Zoals eerder gezegd kun je vitamine C geven via vitamines of rozebottelsiroop, die je in het drinkwater kunt doen, via kleine vitamine C tabletjes die bij de drogisterij te koop zijn (kun je uit de hand voeren), of je kunt zorgen dat cavia’s vitamine C via groenvoer binnen krijgen. Een goed caviavoer zoals Supreme Science Selective Cavia bevat van zichzelf al voldoende vitamine C. Hierbij hoef je dus geen extra vitamines bij te voeren, hoewel groenvoer altijd op het menu van een cavia mag staan.

 

Welk groenvoer is het meest geschikt?

Hieronder een rijtje van groente en fruitsoorten die vitamine C bevatten. In haakjes er achter staat de hoeveelheid (mg) vitamine C die deze groente of fruitsoort bevat per 100g.
Aardbei (60mg), bloemkool (70-80mg), boerenkool (100/125mg), broccoli (113mg), groene kool (80mg), paprika (100-150mg), peterselie (172mg), rozebottels (500mg), sinaasappel (50mg), spinazie (25-50mg), spruitjes (150mg), witlof (114mg).
In andere groente en fruitsoorten zit ook wel vitamine C, maar hierboven heb ik een aantal groente en fruitsoorten met een redelijk hoog vitamine C gehalte genoemd. Voor een overzicht van veilige en giftige planten voor cavia's kun je kijken in de veilige en giftige plantenlijst voor konijnen.


Hoeveel vitamine C moet een cavia binnenkrijgen?


Een normale, volwassen cavia heeft ongeveer 20mg vitamine C nodig. Dit kun je dus prima bereiken door elke dag wat vers groenvoer te geven.
Een zwangere cavia, of een cavia waar veel mee gefokt word heeft meer nodig, zij hebben een behoefte van 50mg vitamine C per dag.
Als de jonge caviatjes geboren zijn, en nog bij de moeder drinken, dan heeft de moeder extra veel vitamine C nodig, namelijk 90gram vitamine C per dag. De jonge caviatjes hebben vanaf dat ze zelf gaan eten tot ze volwassen worden 60mg vitamine C per dag nodig.

Het komt er eigenlijk op neer dat naast het gewone caviavoer en hooi, een cavia behoefte heeft aan groenvoer om genoeg vitamine C binnen te krijgen op een dag. Groenvoer is niet alleen goed voor de vitamine C, maar cavia’s vinden het ook erg lekker.

Geplaatst in Knaagdieren Cavia's Door