+ Toon categorieën

Kleurslagen bij cavia's

01/14/2017 14:14:00

Bij cavia’s komen heel veel verschillende kleurslagen en haarstructuren voor.Als je een cavia aan wil schaffen zie je soms door de bomen het bos niet meer, zoveel keuze is er. Natuurlijk kun je altijd naar een kleindierenshow gaan om eens een kijkje te gaan nemen naar al deze verschillende caviasoorten. In dit artikel hebben wij de kleurslagen en haarstructuren op een rijtje gezet.

Je kunt cavia’s eigenlijk simpelweg onderverdelen in 2 groepen.
Groep 1 zijn de cavia’s met normaal haar, gladhaar genoemd.
Groep 2 zijn de cavia’s met bijzondere haarstructuren. Hierin heb je gekruinde cavia’s, borstelharige, langharigen, shelties, cavia’s met satijnbeharing, cavia’s met rexbeharing en cavia’s met tesselbeharing.


Kleurslagen


De bovenstaande cavia’s komen in verschillende kleurslagen voor. Deze kleurslagen kun je ook weer in groepen indelen. Je hebt Agouti (wildkleur), eenkleurige cavia’s en cavia’s met tekening.

Agouti (wildkleur)
Dit komt ook weer in verschillende kleuren voor. Je hebt goud-agouti’s, grijs-agouti’s, zilver-agouti’s, cinnamon-agouti’s en zalm-agouti’s. Bij agouti’s heeft een haar twee kleuren. Bij de meeste agouti’s is de onderkant van een haar blauw-zwart, en het puntje van de haar is de hoofdkleur. Alleen bij de goud-agouti is de kleur aan de onderkant kastanjerood, met een zwart uiteinde. Goud-agouti is de natuurlijke kleur van de cavia.

Eenkleurige cavia’s
Dit zijn cavia’s die een effen kleur hebben. Deze komen voor in de kleuren; zwart, chocoladekleurig, lilac, beige, rood, goud, buff, creme, saffraan, wit-donkeroog en wit-roodoog.


Cavia’s met een tekening


Brindle: een cavia met een gelijkmatige verdeling van 2 kleuren, rood en zwart. De kleuren mogen geen duidelijke vlekken of platen zijn.
Schildpadkleurig: een cavia met het liefst vierkante vlakken, rood en zwart. De beide lichaamshelften moeten tegenovergesteld gekleurd zijn.
Japanner: Deze heeft het zelfde patroon als de schildpad, maar de kleuren lopen als een band om het lichaam en de kop. Ook hier moeten de kleuren tegenovergesteld zijn op beide lichaamshelften.
Driekleur: Deze heeft de kleuren wit, zwart rood en chocolade, en deze kleuren moeten gelijkmatig over het lijfje verdeeld zijn. De zijkanten van de kop moeten elk velden hebben van 1 kleur.
Hollander: Deze aftekening lijkt op die van een hollander-konijn. De cavia heeft kopplaten en een gekleurde achterste helft. Deze tekening is erkend in de kleuren: zwart, chocolade, rood en agouti.
Rus: Deze heeft dezelfde aftekening als een rus-konijn. De neus en oren zijn donker gekleurd, en ook de voeten en voedzolen. Deze tekening komt voor in de kleuren zwart en chocolade.
Bont: Bonte cavia’s zijn erkend in de kleuren zwart- en roodbont. Deze kleur mag voorkomen bij borstelharige, langharige en shelties, maar niet bij agouti’s en gladharigen.


Haarstructuren


Gekruind: Deze komen in 2 vormen voor, de Engelse gekruinde cavia en de Amerikaanse gekruinde cavia. De engels gekruinde cavia heeft een kruin middenop het voorhoofd. De kruin heeft dezelfde kleur als het lichaam. De kruin is rond van vorm, en zo groot mogelijk.
Borstelharig: Het haar van deze cavia hoort ongeveer 3,5 centimeter lang te zijn. De cavia heeft over het hele lijfje ronde, zo groot mogelijke haar rozetten. Ze komen in verschillende kleuren voor.
Langharig: Deze cavia heeft een lange, dichte, glanzende, zachte vacht. Als de haren loshangen kun je soms niet zien wat de voorkant en wat de achterkant van de cavia is. Deze cavia’s moeten zeer regelmatig geborsteld worden, voor tentoonstellingen zetten de eigenaren zelfs vaak papillotten in het haar om de cavia zo mooi mogelijk voor de dag te laten komen. Langharige cavia’s zijn erkend in de kleuren rood, zwart, wit, driekleur, schildpad en bont.
Shelties: Dit zijn langharige cavia’s, maar hierbij zie je geen rozetten. Doordat ze geen rozetten hebben hebben ze een waaiervormige sleep van haar aan de achterkant. Shelties zijn erkend in de kleuren rood, zwart, wit, driekleur, schildpad en bont.
Satijnbeharing: Dit zijn cavia’s met normaal haar, maar het haar glanst extra. Deze cavia’s zijn erkend in de kleuren: rood, goud, buff, creme en wit. Er bestaan ook borstelharige cavia’s met satijnbeharing, maar die zijn nog niet erkend.
Rexbeharing: Dit zijn cavia’s met een kort, gekruld opstaand vachtje.
Tesselbeharing: Deze cavia’s hebben lang, gegolfd haar (soms wel 12cm) en ze komen in veel verschillende kleuren voor.
Lunkarya's: Deze cavia's hebben krullend haar en een ruig kapsel.

Meer leren over cavia's?

Bekijk het artikel over de verzorging van cavia's

https://www.bunnybunch.nl/informatie/cavia-s

Voeding van cavia's en het belang van vitamine C

https://www.bunnybunch.nl/informatie/vitamine-c-bij-cavia

En de asiellijst met cavia opvangen:

https://www.bunnybunch.nl/informatie/knaagdierenopvang-asiellijst

Geplaatst in Knaagdieren Cavia's Door  
Labels:
cavia