+ Toon categorieën

Syrische hamsters

01/17/2017 19:04:00

Syrische hamsters werden vroeger vaak Goudhamsters genoemd. Tegenwoordig noemen de meeste mensen ze Syrische hamsters omdat deze naam beter bij ze past. Ze komen immers in veel meer kleurslagen voor dan het wildkleur goud!


Syrische hamsters zijn solitaire dieren. Ze leven dus alleen tenzij ze willen paren. Het is dus niet zielig om een Syrische hamster alleen te houden, het is zelfs nodig! Als je meerdere Syrische hamsters in één kooi houd zullen ze zeker gaan vechten! Syrische hamsters worden gemiddeld ongeveer 1,5 tot 2 jaar oud, maar een enkele keer komt het voor dat een Syrische hamster wel 4 of 5 jaar oud wordt! Syrische hamsters zijn tussen de 17 en 18 cm lang en wegen ongeveer 200 gram.

Kleuslagen

De Syrische hamster komt in veel verschillende kleuren voor, er bestaan zelfs verschillende vachtsoorten! De vachtsoorten zijn: korthaar (normaal haar), satijnbeharing (glanzend), rex (korte, gekrulde vacht) en langhaar. De kleurslagen die voorkomen bij goudhamsters zijn onder andere: goud, geel, chocolade, oranje, lilac, champagne, dove, albino,wit, sepia, grijs en zwart. Syrische hamsters kunnen een tekening hebben in hun vacht. Ze kunnen gevlekt zijn, een schildpad patroon hebben of witband.

Huisvesting

Syrische hamsters hebben een groter hok nodig dan een dwerghamster. Het is het handigst om een rattenkooi voor ze te kopen. Ze houden ook van klimmen, maar zorg wel dat ze niet ver kunnen vallen. Je kan ze ook in een aquarium of knaagdier terrarium huisvesten, als er maar voldoende ruimte is. Bij voorkeur minimaal 80x40 cm vloeroppervlak, en dan nog de hoogte in ook. Syrische hamsters zijn 's avonds en 's nachts actief. Ze hebben dan graag een loopwieltje, kies voor een wieltje dat groot genoeg is zodat ze niet krom lopen. Tegenwoordig zijn er ook schijven waar ze op kunnen lopen, deze zijn beter voor hun rug. Het hok kun je inrichten met buizen (wc rollen en keukenrollen), hangmatten, knaagspeelgoed en een lekkere laag bovenbedekking waar ze in kunnen graven. Kies bij voorkeur geen houtvezel, dit is erg stoffig. Kies bijvoorbeeld hennepvezel of geperste korrels van stro, papier of hout. Gebruik geen hamsterwol, hierin kunnen ze vast raken. WC papier of een ander nestmateriaal op papierbasis is wel goed geschikt voor hamsters. Katoenvezel kan ook gebruikt worden als nestmateriaal.

Verzorging

Koop voor je hamster een speciaal hamstervoer. Hamsters zijn omnivoren en hebben ook echt behoefte aan dierlijke eiwitten. Voer meelwormen bij en geef ze bijvoobeeld een stukje gekookt ei. De betere hamstervoeders zijn goed aangepast aan hun behoeften, daar zitten vaak ook al dierlijke eiwitten in verwerkt. Voor hamsters is gemengd voer niet slecht, zo lang het maar van goede kwaliteit is.Zorg er ook voor dat je hamster dagelijks vers drinkwater heeft.

Hamsters moeten zoals elk huisdier regelmatig een schoon verblijf krijgen. Wist je dat hamsters ook zindelijk te maken zijn? Vul een bakje met chinchillazand en zet het in de hoek van de kooi. De kans is groot dat je hamster hier zal gaan plassen! Het kan zijn dat je het bakje moet verzetten omdat je hamster de voorkeur geeft aan een andere hoek, maar over het algemeen maken ze goed gebruik van hun toiletbak.


Fokken met Syrische hamsters


Je kunt het best niet fokken met hamsters uit een dierenwinkel of die zomaar van iemand over genomen zijn. Fokken is alleen verstandig als je gezonde, volwassen hamsters hebt waar je de achtergrond van kent.
Om met goudhamsters te fokken moet je wat meer moeite doen dan bij dwerghamsters. Je moet het vrouwtje bij het mannetje in de kooi zetten of een paring op neutraal terrein houden. Zet wel eerst het mannetje in de bak en dan pas het vrouwtje. Het best kun je een poging doen later op de avond. Om de 4 dagen is het vrouwtje willig en zal ze het mannetje accepteren. Het is dus even afwachten wat er gebeurt als je ze samen zet. Ze kunnen gaan vechten, wegvluchten van elkaar of tot een paring over gaan. Als het een van de eerste opties is haal de hamsters dan direct weer uit elkaar en probeer het de volgende dag weer. Als een vrouwtje zich wil laten dekken (en dus willig is) dan steekt ze haar staart en kontje omhoog.  De hamsters zullen dan ongeveer 15-30 minuten paren. Als de paring voorbij is, haal de hamsters dan direct uit elkaar. Een Syrische hamster draagt 16 dagen. Bij goudhamsters mogen de ouders niet samen blijven wonen, je mag ze alleen samen zetten voor de dekking! Syrische hamsters zijn solitaire dieren. Of je ziet of je hamster zwanger is of niet is even afwachten. Soms worden ze enorm dik (bij grote nesten vooral) maar soms is er nauwelijks gewichtsverschil of verschil in postuur te zien. Tegen de tijd dat ze zal bevallen zal ze wel een groot nest maken.  Een Syrische hamster krijgt tussen de 1 en 12 jongen, gemiddeld 7.

Geplaatst in Knaagdieren Hamsters Door